PERSEKITARAN POLITIK `GHAIRU SOLEHAH` MENYERLAHKAN MINDA KOLOT PEMERINTAH MALAYSIA

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG
lu pikir la sendiri...

NAK CEPAT.. KLIK ARTIKEL DI BAWAH

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..
Program anjuran Urusan Ulamak PAS Kawasan Kepala Batas bertujuan untuk menyemarakkan suasana mahabbah dan ukhuwwah di kalangan ahli jamaah Islam...stiap Jumaat minggu ke 4.. sama2lah kita semua memberi sumbangan...

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH
Jommmmmmmmmmmm join usrah..

APE CITE NI

APE CITE NI
Hati yang tenang dan tenteram dipenuhi dengan amalan zikir ilallah yang berterusan..

Thursday, June 20, 2013

Thursday, June 20, 2013

N/Aziz Tetapkan Penggantinya, Tanda Aras Tinggi -Dr Dzulkefly

Nik Aziz tinggalkan ruang besar untuk pengganti


Mursyidul Am PAS Nik Aziz Nik Mat telah menetapkan satu tanda aras yang tinggi sebagai pemimpin yang patut dicontohi. Caranya menampilkan diri, antaranya tidak mementingkan diri, rendah diri, hidup sederhana serta tidak keterlaluan menjadi sifat yang harus dicontohi semua, kata ahli jawatankuasa pusat PAS Dr Dzulkefly Ahmad.

NONE"Ini mungkin menjadikan beban kepada menteri besar Kelantan yang baru Datuk Ahmad Yaacob untuk mengikuti contoh beliau, kerana kehormatan tersebut hanya boleh diperoleh dengan tindakan dan setelah dinilai masyarakat. 

"Nik Aziz telah meninggalkan ruang besar yang sukar diganti," kata Dzulkefly (atas) .

Dzulkefly berkata, bukan mudah bagi Ahmad mencontohi pentadbiran sebelumnya dan beliau sendiri merasakan terdapat kegelisahan berhubung perkara itu di kalangan ahli parti.

"Ini kerana saya telah melihat kekalahan parti di Kedah dan Terengganu serta kesan tindakan Nik Aziz yang dihormati masyarakat pelbagai kaum dalam memerintah Kelantan selama 22 tahun.

NONE"Cabaran untuk PAS adalah untuk memastikan semua contoh baik serta kepercayaan Tok Guru (Nik Aziz) telah tinggalkan harus diteruskan dan tak dimusnahkan," katanya.

"Kalau kami lari dari perjuangan asal (Nik Aziz) maka kita mungkin tidak akan dapat kepercayaan serta undi masyarakat. 

"Kejayaan PAS kini tidak akan kami kecapi tanpa sokongan pelbagai kaum dan sekiranya kami mengharapkan sokongan dari orang Melayu di luar bandar sahaja tidak mencukupi."

'Jika Ahmad konsisten, Kelantan kekal'

Dzulkefly berkata, walaupun tidak mudah, PAS harus meneruskan keprihatinan dalam memberi perkhidmatan, menuntut keadilan untuk semua dan hidup secara sederhana tanpa pembaziran.

NONEKatanya, perkataan tidak mencukupi tapi ini harus dilakukan dengan tindakan.

"Saya juga lihat ada sedikit penurunan sokongan di Kelantan di mana kami kehilangan beberapa kerusi. Sekiranya Ahmad dilihat konsisten dan istiqamah seperti Tok Guru maka Kelantan akan kekal di tangan PAS.

"PAS juga harus memperbaiki segala kepincangan yang ada dan sekiranya ini tidak dilakukan (seperti di Kedah) maka ia akan membawa padah," beliau memberi amaran. (MK)

NGO: 150 khemah akan terpacak di Padang Merbok
4:13PM Jun 20 2013  
Sebuah NGO yang terlibat dengan penganjuran perhimpunan Black 505 Sabtu ini menyeru bantahan terhadap keputusan pilihan raya lalu dipanjangkan dengan terus berkhemah di Padang Merbok, sekurang-kurangnya untuk dua hari.

NONEPemimpin Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) Badrul Hisham Shaharin berkata, untuk tujuan itu mereka menyediakan 150 khemah, selain menyeru orang ramai membawa khemah dan beg tidur sendiri.

"Semua harus sedia mental dan fizikal untuk aksi rakyat secara aman lebih dari sehari khususnya (sehingga) tarikh 24 Jun apabila dunia bakal menyaksikan protes rakyat pada hari parlimen Malaysia mengangkat sumpah (Isnin)," katanya.

Persidangan sulung Parlimen untuk penggal ini akan bermula pada Isnin depan.

Dalam kenyataannya hari ini, Badrul yang lebih dikenali sebagai Chegubard menegaskan, semua protes akan dilakukan dalam menjunjung tinggi semangat perlembagaan negara dan deklarasi kemerdekaan negara.

"Tiada sebarang perancangan sulit dan setiap kata putus telah diumum secara terbuka untuk elak prasangka," katanya.

Beliau juga mengundang orang ramai hadir ke Dewan Perhimpunan Cina Selangor dan Kuala Lumpur di Kuala Lumpur untuk taklimat berhubung himpunan itu.


SENARAI AKSI FLASHMOB #SuaraRakyat505 Menuju #KL622#Black505 20&21HB (HARI INI DAN ESOK)


 0 5 0 33

SENARAI AKSI FLASHMOB #SuaraRakyat505 Menuju #KL622#Black505 20&21HB (HARI INI DAN ESOK)

Kita tunjukkan RAKYAT KEDEPAN!

Flashmob TERENGGANU | Depan Giant K.T'ganu | Khamis | 20Jun | 5pm |

Flashmob KEMAMAN | Depan Centre Point | Khamis | 20Jun | 5pm | 

FlashMob PERLIS | Khamis | 20 Jun | 5 Petang | Bulatan Persiaran Jubli Emas Kangar

Flashmob MELAKA | Khamis 20 Jun | 6pm | Jalan Utama Bandar Melaka (Sebelah Tesco Bandar Melaka)|

Flashmob SEREMBAN | Khamis 20 Jun | 5pm | Dataran Seremban

Flashmob KUANTAN (repeat) | Khamis 20 Jun | 5pm | (Tempat dirahsiakan)

Flashmob KELANTAN | Jumaat 21 Jun | 8.30am | Depan pejabat R, Tanjung, Jln Kuala Krai-K.B

Flashmob PERAK | Jumaat 21 Jun | 5pm | Simpang Empat Pau Yik Mun, Tanjung Malim | Bersama SAMM Perak & Mahasiswa UPSI

Flashmob RAWANG | Jumaat 21 Jun | 5pm | Stesen Komuter Rawang & Stesen Bas Rawang (mydin)

Grand Finale Flashmob KUALA LUMPUR | Jumaat 21 Jun | (Lokasi dirahsiakan)

Ayuh anak muda kita 'warm up' dulu


Read more: http://milosuam.blogspot.com/2013/06/senarai-aksi-flashmob-suararakyat505.html#ixzz2Wk822zHW

Pakatan Rakyat Boleh Jatuhkan Najib Menerusi Tengku Razaleigh

RENCANA KHAS                                                                               

Sama ada memang benar berlaku penyelewengan dan ketidak-adilan (melampau) dalam pilihan raya KE-13 lalu, hakikatnya parti UBN masih berkuasa dan Najib Razak masih menjadi perdana menteri. Dalam permainan politik yang berpaksikan kepada 4C (teori saya) sebagai rukunnya, penegakkan kebenaran dengan segala macam fakta 'akli' atau bayangan tidak merubahkan keadaan.

Rakyat apa lagi rakyat berbangsa Melayu tidak mudah untuk digerakkan mengikut apa yang diagendakan. Bukan mereka cerdik atau pintar tetapi begitulah sifat dan ciri-ciri yang ada kepada mereka, Bangsa Melayu adalah bangsa separuh masak - kebaratan pun tidak ketimurtengahan juga pun tidak. Sebahagian besar orang Melayu masih berfikir secara ortodoks.


Puak pembangkang khasnya Anwar Ibrahim yang kagen dan kempunan hendak menjadi perdana menteri masih berusaha dengan cuba menafikan pilihan raya ke-13 tempoh hari. Anwar yang boleh dipuji beliau tidak pernah berputuas asa dan boleh mengubah segala janji dan ikrar politiknya. Sebelum ini dia bermadah akan bersara dalam politik sekiranya Pakatan Rakyat tidak menang. Saya sudah menduga awal-awal kenyataan (janji) itu sebahagian sebagai gimik dan modal politiknya demi meraih simpati.

Maka dicarilah satu dalih atau alasan untuk mengatakan Pakatan Rakyat menang bagi membolehkan beliau terus berada dalam gelanggang politik. Maka angka 51% diambil untuk menghalalkan tindakan. Kononnya Pakatan Rakyat mendapat suara 51% undi popular berbanding dengan UBN yang mendapat 47%. Dengan figure-figure yang disihirkan itu maka halallah Anwar untuk memungkiri janji politiknya untuk bersara.

Apapun kita ucapkan selamat kepada Anwar dan Pakatan Rakyat. Memang mereka tidak akan berpuas hati selagi Najib tidak jatuh dan di kalangan mereka (Anwar) yang akan dinobatkan sebagai perdana menteri. Orang yang mengatakan politik Pakatan Rakyat, baik Anwar, Lim Kit Siang dan lain-lain sebagai gilakan kuasa, orang itulah yang sebanarnya 'sinting' kerana seakan tidak mahu memahami politik itu yang mahukan kuasa. 'Budak'lah orang yang bermain politik tetapi tidak mahukan kuasa.

Ayuh teruskan Anwar dengan cara anda. Selagi rakyat masih mempercayai degan cara anda, silakan. Cuma ingat sedikit sudah ada bidalan, sepandai-pandai tupai melopat akhirnya ke tanah juga. Setinggi mana bangar terbang akhirnya hinggap di belakang kerbau juga. Hidup ini asa lapan dimensi bukannya empat. Mungkin bidalan ini tidak tepat. Apa yang hendak diceritakan, rakyat mempercayai kita hari ini esok dan lusa, tetapi bukan selamanya. Makanya tektik dan strategi kena tukar.

Bagaimana pun di sini saya ada formul kecil bagaiman kalau hendak jatuhkan Najib sebagai perdana menteri tanpa menunggu pilihan raya umum ke-14. Formula ini saya tidak mengira UBN akan tumbang. Tetapi khasnya untuk Najib semata-mata. Formula ini agak janggal dan tidak masuk akal. Namun kerana politik itu kadang kala di luar norma rentas pemikiran manusia, maka formula ini boleh dikira masih waras dalam kancah politik dan ia boleh dicuba.

Untuk menggugurkan seseorang bukan semestinya menerusi pilihan raya umum. Pilihan raya adalah cara formal yang yang ketat dengan syarat-syaratnya.Tetapi mereka juga boleh digugurkan secara lain. Kalau semua orang berfikir untuk jatuhkan Najib menerusi pilihan raya, maka pilihan raya ke-14 masih jauh. Masih ada empat tahun 10 bulan lagi. Dalam masa itu Najib boleh mempersiapkan dan memperkemaskan dirinya. Najib boleh berusaha untuk mengukuhkan kedudukannya. Belum tentu PRU-14 jalan mudah dan rapoh menjatuhkan Najib.

Makanya masa itu jangan dinanti. Ambil peluang dan cari jalan pintas.

Bagaimana caranya? Umum tahun perhimpunan agung Umno akhir tahun ini melibatkan pemilihan pemimpin disemua peringkat termasuk untuk jawatan presiden Umno. Mereka yang ingin melihat Najib jatuh boleh gunakan kesempatan ini. Anwar yang beriya mahukan Najib tumbang jangan berfikir selepas Najib adalah beliau. Anwar harus rasional dan berfikiran terbuka dalam soal ini. Dalam konteks ini Anwar dan Pakatan Rakyat perlu berfikir untuk menumbangkan Najib. Ini agendanya.

Untuk ini Anwar dan Pakatan Rakyat perlu berusaha agar ada orang melawan Najib dalam perhimpunan itu kelak. Untuk Anwar berbuat demikian mustahil kerana beliau berada di luar Umno. Satu-satu orang yang layak dan sesuai untuk berdepan dengan Najib ialah Tengku Razaleigh Hamzah. Anwar dan Pakatan Rakyat boleh memberi sokongan kepada Tengku Razaleigh untuk berdepan dengan Najib. Dalam erti kata lain Anwar dan Pakatan Rakyat harus bersekongkol dengan Tengku Razaleigh.

Mungkin ada yang mengatakan formula ini mustahil tidak masuk akal. Saya ingatkan mereka yang berfikir separuh dari fikiran politik saya abaikan formula ini dan berhenti bercakap mengenainya. Memang ianya mustahil dan Anwar tidak dapat berbuat apa-apa. Anwar dan Pakatan Rakyat tidak boleh mengundi untuk kemenangan Tengku Razaleigh. Saya sendiri memberi jaminan Tengku Razaleig boleh kalah. Hegemoni politik Najib dalam Umno sangatlah hebat.

Tetapi apa yang dikehendaki menerusi pertandingan ini ialah menghimpun berapa ramai orang-orang Umno khasnya yang menjadi ahli parlimen yang kecewa dengan kekalahan Tengku Razaleigh Hazmah ini. Apakah kesemua lebih 80 ahli parlimen Umno itu menyokong Najib Razak? Sudah pasti apabila ada pertandingan kedudukan ahli Umno akan berbelah bahagi. Mereka yang tidak senang dengan Najib akan mencari alternatif (pemimpin) baru. Mereka secara lumrahnya akan melepaskan wap marah kepada Najib dengan mengundi Tengku Razaleigh Hamzah.

Seperti mana dibimbangI Mahathir Mohamad kalau berlaku pertandingan dalam Umno perpecahan tidak dapat dielakkan. Akan ada hati-hati yang retak dan jiwa yang lara serta berdendam. Nah, perpecahan inilah yang diperlukan. Anwar dan Pakatan Rakat boleh mengambil kesempatan. Perbalahan di dalam Umno disebabkan perpecahan akibat perlawanan itu boleh dibawa ke parlimen. Di parlimen inilah proses untuk menjatuhkan Najib boleh dilakukan.

Sekiranya bilangan undi cukup undi tidak percaya boleh dikemukakan ke atas Najib. Tengku Razaleigh atau ahli parlimen yang kecewa dengan Najib boleh mengemukakan undi tidak percaya. Jika ini berlaku ahli parlimen Pakatan Rakyat akan ikut serta menyokong undi tidak percaya berkenaan. Kedudukan hari sekiranya terdapat 10 atau 15 ahli Parlimen Umno ia sudah mengoyangkan kedudukan Najib sebagai perdana menteri.

Angka 10 itu akan ditambah dengan beberapa bilangan lain lagi yang akan mengenapkan menjadi 30 kesemuanya. Dengan jumlah itu maka akan jatuhlah Najib sebagai perdana menteri dan akan bertukarlah juga kerajaan. Ketika itu mungkin Pakatan Rakyat membentuk kerajaannya dengan memberi laluan kepada Tengku Razaleigh Hamzah sebagai perdana menteri. Soalnya apakah Anwar dan pemimpin Pakatan Rakyat lain, PAS dan DAP sedia untuk melakukan 'kudeta' ini?

Untuk menjadikan formula ini sebagai realiti maka Anwar Ibrahim bersama pemimpin Pakatan Rakyat lain hendaklah berkempen memberi semangat dan dorongan agar Tengku Razaleigh menentang Najib untuk jawatan presiden Umno. Berikan kekuatan dan keyakinan kepada ahli parlimen Gua Musang itu. Masalah kouta pencalonan 30% untuk bertanding kerusi presiden bukan menjadi masalah lagi. Sistem pemilihan baru seseorang yang hendak bertanding jawatan apa saja dalam Umno tidak lagi terikat dengan kouta.

Keterbukaan atau tranformasi di dalam Umno inilah yang kini membimbangkan Mahathir dan beberapa pemimpin Umno lain. Masing-masing sudah memberi signal agar jawatan tertinggi dalam Umno jangan dipertandingkan. Macam-macam alasan diberikan semuanya untuk menyelamatkan Najib di atas takhta. Pun begitu pandangan itu berbelah bahagi kerana ada yang mahukan semua jawatan dipertandingkan untuk melihat demokrasi benar-benar wujud di dalam Umno.

Nota, apa yang dikemukakan ini hanya satu formula atau kaedah bagaimana untuk menjatuhkan Najib. Kaedah ini adalah peluang terbaik pada waktu ini. Peluang ini lebih baik daripada cara cuba mengheretkan rakyat agar memberi tentangan berterusan kepada kerajaan. Menjatuhkan Najib dalam partinya kemudian mengakat Tengku Razaleigh sebagai penggantinya lebih realistik daripada apa-apa tindakan provokatif yang dilakukan hari ini.

Bolehkah? [wm.kl.11:35 am 19/06/13]  
 

SELEPAS PRU13 : NAJIB layan bermasalah, tak layan rebah...!!!

RENCANA OLEH: IBN ABDULLAH ALAWAB
TARIKH: 10 SYAABAN 1434H (RABU) 19 JUN 2013

Hari ini 19 Jun 2013 bererti telah 45 hari PRU13 berlalu dan 5 hari parlimen akan memulakan persidangan. Keputusan PRU13 kali ini, ianya cukup aneh dan canggong dipandang oleh dunia luar yang mengamal sistem demokerasi berparlimen dimana PR mendapat sokongan majoriti dari rakyat pengundi negara. Tetapi bN yang menerima undi minoriti dari rakyat menuboh kerajaan pusat di Putrajaya di dului dengan DS Najib mengangkat sumpah jawatan sebagai PM dan beberapa hari berikurnya upacara mengangkatsumpah menteri-menteri dari kalangan ahli parlimen yang baru dipilih dan senator sedia ada. Termasoklah perlanggaran angkat sumpah menteri dizamani DS Najib Rosmah ini, bukan ahli parlimen samada ahli dewan rakyat maupun ahli dewan senet. Inilah dikatakan visi 1Malaysia, 1Malaysia serba boleh.

Dalam keadaan bN yang dipimpin oleh DS Najib Rosmah dan mengemudi umNO(Baru) dalam keadaan lesu disebabkan DS Najib Rosmah telah melangkah kepala Pak Lah mengatasi gandakkan rekod burok dengan mencipta rekod kecundang kalah lebih burok dan cabok. Najib Rosmah telah meletakkan dirinya untuk dicatat dalam buku rekod hari ini dalam sejarah, yang mana bN dan umNO(Baru) dalam PRU13 telah hilang undi popular dan jumlah kerusi parlimen dimenangi perlahan mengecut dan menunggu masa sahaja menjadi pembangkang. Dan sekiranya SPR adalah SPR yang telus dan berjalan diatas landasan titah DYMM SPBYDA bukan mengguna nama dan tiket DYMM SPBYDA penipu berselindung kot dan tali leher SPR tetapi sarat dengan penipuan dan berluasanya pengundi CIMB. Pasti bN sudah terkubor pada PRU13 pada 5 Mei lepas. Penyelamat bN dalam PRU13adalah SPR dengan permainan dan kong kalikongnya.

Inikalilah dalam PRU13 pada 5 Mei 2013 hari Ahad, rakyat pengundi negara secara majoriti yang menyokong PR telah menolak keputusan PRU13 yang disempurnakan oleh SPR. Kerana SPR mengidap virus sarat dengan penipuan dakwat tak kekal. Serta menjadi usahawan mengimport masok pengundi jemputan spesis CIMB. Matlamatnya untuk membantu perkuat memenangkan bN dalam pilihanraya. Saya ulangi disini, dalam permainan liga pro Malaysia, dah sedekat negeri-negeri yang mampu mendapatkan beberapa pemain import handalan dari negara luar untok menguatkan pasokkan negeri masing-masing, makanya formula tersebut diguna pakai oleh umNO(Baru)bN untuk menangkan calun-calun bN dalam PRU13, makanya untuk menguat menangkan calun umNO(Baru)bN pengundi import luar CIMB turut mewarnai PRU13 dekat bN.

Walaupun media perdana bN yang selama ini menjadi cai dulu kini dan selama-lamanya, yakni RTM melalui TV1, TV2 dan medianiaga umNO(Baru)bN iaitu MediaPrima disemua saloran TV dan radio. Termasoklah akhbar-akhbar perdana yang tidak melaporkan cacamerba dan huruhara dalaman yang wujud dalam bN. Tetapi bertindak bias menjadi jagoh lembu belaga punah ranah PR. Tetapi ianya digilap dipolish merlit licin bersinar macam kepala DS Najib Rosmah dan kepala DP Mukris Mahathir bercermin disinar cahaya mentari rembang. Dikalangan pemimpin umNO(Baru) yang ramai dipecat diberi amaran kerana mencabar bN menjadi calun bebas, penyokong dan sebagainya diletak ketepi. Hatta calun umNO(Baru) yang enggan menyerahkan borang pencalunannya, semata-mata untuk membolehkan calun anak emas yang perkasa dimata Dr Mahathir bertanding one by one dengan calun PAS - PR Nik Mohd Abduh Nik Azizdi KaPar Pasir Mas.

Akhirnya DS Najib terpaksa juga membentuk kabinet yang terdiri dari kroni special untuk menyelamatkan dirinya buat sementara waktu. Ketika timbang lambong dengan dacing senget untuk melantik menjawat menteri dan timbalan menteri, DS Najib Rosmah terus dikepong dihujani dengan macam-macam masalah. Menghadapi dan berdepan ancaman tekanan dan pelbagai ugutan sebagaimana dihkhabarkan. DS Najib menghadapi realiti diantara undi dan kerusi yang didapati dengan calun samada yang berkualiti atau bawah par nak lantik mengisi menteri dan timbalan menteri. Jadi DS Najib diundang mehnah dan kerenah. Tak layan bermasalah, layan pun jadi payah. Tetapi tak layan segera rebah. Inilah delima atau masam belimbing yang melengkari DS Najib berpanjangan dan tak kesudah sehinggalah menjelang 24 Jun dihari mula parlimen bersidang menunggu menanti apa kesudahannya.

Ketika melayan cukup ramai bilangan AhPar dari Sabah dan Sarawak dah menjawat menteri dan timbalan menteri, kini pula terpaksa DS Najib mengabai dan tidak lagi peduli AhPar dari umNO(Baru) di Semenanjong. DS Najib Rosmah pulau dan nafikan hak mereka walau berkepentingan untuk negara tetapi mengancam sokongan pribadi untuk DS Najib Rosmah. Walau dikalangan AhPar dari Sabah dan Serawak telah mendapat tempat dan layan utama dan sempurna dipenuhi, tetapi bakinya terus memberontak dan mengancam DS Najib Rosmah sekarang. Sebagai menunjuk bantahan dan untuk mendapat hak kalau terlepas jawatan menteri dan timbalan menteri, tetapi peneraju utama perbadanan persekutuan, syarikat clc hendaklah diperuntukkan kepada mereka mendiaminya sedang diperjuangkan. Kepentingan rakyatkah itu?

Bertambah pening dan serabut DS Najib bila mereka menemui penjaga Gua Musang putera raja tetapidah menjadi tua bangka tetapi masih pasang angan dan cita-cita besar yang membara. Mereka kebanyakkannya yang terlibat dengan September 11 2008 yang gagal dulu, kini mereka bersatu dalam membina pakatan baru untuk terus mengancam dan menolak DS Najib Rosmah dari PWTC dan Putrajaya. Dikhabarkan proses dan perbincangan ini terus berjalan umpama api dalam sekam kabinet DS Najib Rosmah berdepan dan bN mengundang padah.

Sebelum ini, macam-macam dah dikhabarkan dikalangan AhPar dari Sabah dan Serawak cukup mencemas dan jadikan DS NajibRosmah membukom demam tak kebah. Dikatakan mereka sedang pasang gear reverse. Apa dia? Mereka masih menuntut serentak itu juga adalah mengugut menjadikan tergugat kedudukan DS Najib Rosmah kalau tidak ditangani macam menatang minyak yang penuh bukan melayan menatang. Mereka maukan jadikan pesaka untuk terus mewarisi kerusi Speaker Dewan Rakyat, dan dua kerusi Timbalan Speaker Dewan Rakyat dengan tuntas agar ketiga kerusi dikekalkan kepada simpanan tetap umNO(Baru) dan bN pada PRU13 ditunaikan Putrajaya dan PWTC. Cemas dan lemas DS Najib Rosmah dibuat mereka. Ini belum diadok dengan tuntutan dari AhPar dari Semenanjong yang mereka juga sedang memegang hulu keris dan matanya dihala keperut DS Najib dan kesanggol lentang DS Dr Hajjah Rosmah.

Tekanan berterusan dan berpanjangan dari Sabah dan Sarawak. Kerana AhPar dari Sabah dan Serawak telah menabor jasa dan bakti besar, kerana mereka telah memastikan bN dan DS Najib Rosmah kembali ke Putrajaya menjawat PM walau telah kehilangan undi popular negara dalam PRU13 baru-baru ini. Seluroh rakyat negara sedang tengok, macamana dan baksin apakah yang akan DS Najib Rosmah akan adun untuk menghazam semua penyakit dan halangan yang didepani untuk diselesaikan.

DS Najib Rosmah ketika berada di Putrajaya dan tengok melalui jendela PWTC selepas PRU13, rakyat telah bangun menolak keputusan PRU13 serentak seluroh negara oleh rakyat negara pengundi. Anak muda negara komit dan komited dengan keputusan PRU13 dan anak muda mendapati SPR telah menipu ketika menguruskan perjalanan dan keputusan PRU13 tersebut. Bila rakyat negara bangun mempertikaikan SPR dalam menguruskan PRU13, makanya sejajar dengan itu kerajaan dan kabinet pusat yang dinikmati oleh DS Najib Rosmah dan umNO(Baru)bN itu bersekali dirtolak oleh rakyat khususnya pengundi muda yang menudoh SPR menipu dalam mengurus perjalanan PRU13 termasoklah pilihanraya-pilihanraya yang lepas. Kebiadapan dan keterlaluan menjana penipuan oleh SPR untuk terus menangkan umNO(Baru)bN, makanya sekarang rakyat majoriti bersama PR dan NGO menolak SPR dan keputusan dibuat dan digazetnya.

Apabila SPR ditolak oleh rakyat, dan rakyat telah sejak lepas PRU13 mengadakan perhimpunan aman BLACKOUT5050 disetiap negeri dalam negara. SPR dan DS Najib Rosmah terus pekak dan membisu dengan tuntutan keramat dari majoriti rakyat yang diislahkan disetiap perhimpunan BLACKOUT505. Pekak dan sombonn SPR serta dikongsi bersama oleh DS Najib Rosmah, makanya satu himpunan aman raksaksa BLACKOUT505 anjoran rakyat majoriti berpadu tenaga dan seluroh kekuatan dengan NGO-NGO dan dari PR melalui komponan partinya PAS, DAP dan PKR akan berlangsung BLACKOUT505 di Padang Merbok Kuala Lumpur pada 22 Jun 2013 (Sabtu) bersamaan 13 Syaaban 1434H. Serta beberapa program rakyat majorit mengiringi sampai kehari parlimen mula bersidang pada 24 Jun 2013 hari Isnin.

Semua cabaran yang dihadapi oleh DS Najib Rosmah pasti Najib berhadapan dengannya. Apakah DS Najib akan kerahkan tentera simpanan yang selama ini setia kepada umNO(Baru)bN keluar memburu rakyat majoriti nanti?

RENCANA OLEH: IBN ABDULLAH ALAWAB
TARIKH: 10 SYAABAN 1434H (RABU) 19 JUN 2013

No comments: