PERSEKITARAN POLITIK `GHAIRU SOLEHAH` MENYERLAHKAN MINDA KOLOT PEMERINTAH MALAYSIA

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG
lu pikir la sendiri...

NAK CEPAT.. KLIK ARTIKEL DI BAWAH

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..
Program anjuran Urusan Ulamak PAS Kawasan Kepala Batas bertujuan untuk menyemarakkan suasana mahabbah dan ukhuwwah di kalangan ahli jamaah Islam...stiap Jumaat minggu ke 4.. sama2lah kita semua memberi sumbangan...

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH
Jommmmmmmmmmmm join usrah..

APE CITE NI

APE CITE NI
Hati yang tenang dan tenteram dipenuhi dengan amalan zikir ilallah yang berterusan..

Thursday, January 12, 2012

Tumbangkan BN atau negara muflis, kata DAP

Tumbangkan BN atau negara muflis, kata DAP
7:56AM Jan 12, 2012

Malaysia akan muflis menjelang 2019 dengan hutang negara dijangka melonjak sehingga mencapai RM1,300 bilion jika Umno-BN masih mengekalkan pengurusan perbelanjaan dan pinjaman yang tidak bertanggungjawab, kata Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.

NONESehubungan itu, Lim yang juga setiausaha agung DAP berkata, adalah jelas bagi menyelamatkan negara dari menjadi muflis, rakyat perlu menukar kerajaan pada pilihan raya umum ke-13 akan datang.

"Pengesahan dari MIER bahawa Malaysia akan bankrap menjelang 2019 dengan nisbah hutang kepada KDNK 100%, menunjukkan keperluan untuk menukar kerajaan dalam pilihan raya Umum akan datang supaya PR boleh menyelamatkan negara daripada kemuflisan," kata Lim dalam satu kenyataan media.

Beliau mengulas kenyataan Institut Penyelidikan Ekonomi Malaysia (MIER) yang mendedahkan nisbah hutang kerajaan persekutuan kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) meningkat setiap tahun sehingga 2012.

Menurut Felo MIER, Mohd Ariff Abdul Kareem, sekiranya kerajaan terus meminjam seperti sekarang, nisbah hutang kepada KNDK negara akan mencapai 100 peratus ataupun menyamai KDNK menjelang tahun 2019.

azlanHutang kerajaan persekutuan pula dilaporkan telah meningkat sebanyak 71 peratus dalam tempoh empat tahun kepada RM456 bilion pada akhir 2011 daripada RM266 bilion pada akhir 2007.

Lebih menrunsingkan kata Lim, kadar pinjaman negara adalah jauh lebih tinggi daripada kadar pertumbuhan ekonomi.

"Ini amat berbahaya, dan lebih teruk lagi jika ditambah dengan data Laporan Tahunan Bank Negara 2010 yang mendedahkan bahawa hutang isi rumah Malaysia pada akhir 2010 berada di tahap RM581 bilion atau pun 76 peratus daripada KDNK, lantas menjadikan Malaysia sebagai negara dengan hutang isi rumah yang tertinggi di Asia selepas Korea Selatan.

"Tambahan pula, nisbah bayaran hutang isi rumah Malaysia berada di tahap 47.8 peratus pada tahun 2010, atau dalam erti kata lain, setengah daripada pendapatan isi rumah digunakan untuk pembayaran hutang," kata Lim.

azlanMenurutnya, rakyat Malaysia bukan sahaja dibebani hutang piutang, tetapi kos barang-barang harian juga sedang melambung sementara pendapatan dan gaji tidak meningkat.

Selain harga susu bayi yang dilaporkan naik sehingga 50 peratus, beliau memberi contoh antara kos barangan harian turut meningkat.

  • Gula: RM1.45/kg (Jan 2010) kepada RM2.30 (Mei 2011) – 58 peratus dalam 18 bulan.
  • Telur: Gred B RM9/30biji (Sep 2010) kepada RM10/30biji (sekarang).
  • Tarif elektrik: Kenaikan purata 7.12 peratus pada bulan Jun 2011.
  • Teh tarik dan kopi susu: Kenaikan RM0.10 hingga RM0.20 (9.1 peratus hingga 18.2 peratus).
  •  Roti: Kenaikan 5-14 peratus (2011).
  • mamak restaurant 271206 open stovesCukai perkhidmatan: Kenaikan 1 peratus (cukai tambahan RM720 juta untuk kerajaan persekutuan).
  • Bawang: Kenaikan 17 peratus (Dis 2010).

Selain yang disenaraikan, katanya, makanan kegemaran ramai seperti roti canai, char koay teow dan nasi kandar makin kecil bahagiannya walaupun harga tetap sama.

Justeru, menurut beliau, rakyat yang inginkan kehidupan lebih baik untuk hari ini dan generasi depan perlu memilih sama ada sebuah kerajaan yang boros atau kerajaan yang berhemat dan telus mengutamakan kepentingan rakyat.

 

 

 

13/10/2011

Budget 2012 sahkan GST akan dilaksanakan!

Kongsi
Angka-angka unjuran ekonomi yang terkini semakin menunjukkan bahawa ramalan pertumbuhan ekonomi yang digunakan Perdana Menteri di dalam Belanjawan 2012 adalah tidak realistik.

Terbaru adalah unjuran yang dibuat Malaysian Institute of Economics Research (MIER) yang menurunkan unjuran pertumbuhan ekonomi bagi tahun 2011 kepada 4.6%.

Berdasarkan realiti ekonomi global, sasaran pertumbuhan 5% - 6% yang digunapakai adalah sukar untuk dicapai. Ini akan memberi kesan kepada jumlah pendapatan negara bagi tahun 2012 akibat kutipan cukai dan hasil lain yang berkurangan berikutan pertumbuhan ekonomi 2012 yang lebih perlahan.

Barisan Nasional perlu meminjam sekurang-kurangnya RM46 bilion untuk membiayai defisit Belanjawan 2012; itu pun jika ekonomi tumbuh pada kadar 5% - 6% bagi tahun 2012.

Pada masa yang sama, keupayaan kerajaan mengeluarkan terbitan bon dan instrumen hutang baru dalam tahun 2012 adalah terbatas akibat had keberhutangan negara (debt ceiling) yang dihadkan kepada 55% daripada KDNK di bawah Akta Pinjaman (Tempatan) 1959 dan Akta Pendanaan Kerajaan 1983.

Hutang negara sudah pun mencecah 53% dari KDNK berdasarkan angka rasmi Bank Negara Malaysia setakat Jun 2011, maka sebarang hutang baru sudah tentu bertentangan dengan undang-undang negara.

Saya berpendapat Perdana Menteri dan pentadbiran Barisan Nasional cukup arif dengan segala angka ekonomi dan had keberhutangan kerajaan di bawah kedua-dua akta tersebut. Saya juga yakin Perdana Menteri telah dinasihatkan bahawa ramalan pertumbuhan 5% - 6% yang digunapakai di dalam Belanjawan 2012 adalah tidak realistik.

Ini membawa kepada satu rumusan semata-mata.

Belanjawan 2012 yang berjumlah RM232 bilion pada ketika pendapatan negara tidak mampu menampungnya dan keupayaan berhutang kerajaan dihadkan mengesahkan niat Perdana Menteri untuk serta-merta melaksanakan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) sekiranya Barisan Nasional kekal berkuasa selepas PRU13.

Ini adalah satu pertaruhan yang diambil oleh Perdana Menteri, dengan niat mengabui mata rakyat dan menawarkan gula-gula bermula dengan bayaran dalam Januari 2012 kelak tetapi akan dicukai kembali melalui GST selepas PRU13 kelak.

Oleh yang demikian, Biro Politik KEADILAN telah memutuskan semalam untuk bersama-sama dengan Pakatan Rakyat membawa isu GST kepada rakyat sebagai isu utama PRU13 bertujuan memastikan rakyat memahami bahawa "undi kepada BN bermakna undi melaksanakan GST".MOHD RAFIZI RAMLI
PENGARAH STRATEGI
13 OKTOBER 2011ReJaM© "Bersediakah anda membayar cukai kepada setiap barangan & Perkhidmatan?"source: http://milosuam.blogspot.com/2011/10/budget-2012-sahkan-gst-akan.html#ixzz1jCxfEcKA

 

Bahana Sebuah Kegembiraan dipagi 901

10:36:00 AM

Ditulis oleh Nasrudin Hassan at Tantawi

0 comments

Bahana Sebuah Kegembiraan dipagi 901

1. Riuh rendah seluruh negara dengan satu paparan klip video aksi muslimat PAS di himpunan 901 baru - baru ini. Melalui facebook saya juga bertalu - talu diasak pertanyaan dan kritikan yang tidak saya ulas sehinggalah keluarnya artikel ini. Saya ambil sikap tidak mengulasnya kerana menyedari bahawa ini tidak lebih dari game yang digerakkan oleh musuh politik. Lagi pun, saya belum mendapat sebarang penjelasan rasmi dari kepimpinan Dewan Muslimat PAS Pusat .

2. Kelmarin saya hubungi Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat Yb. Ustazah Zailah yang lebih selesa saya berbahasa dengan panggilan Kak Lah untuk mendapatkan penjelasan rasmi. Peringkat awal saya gagal menghubunginya kerana beliau difahamkan sedang sibuk mengurus pengebumian jenazah di kawasan beliau. Saya foward satu sms berbentuk kritikan yang saya terima dari seorang pengirim kepada Kak Lah, dimana saya rasakan wajar untuk difoward bagi mendapat penjelasan segera. Beberapa ketika selepas itu, Kak Lah menghubungi saya dan memberikan penjelasan apakah sebenarnya yang berlaku pada hari tersebut.

3. Terus terang saya nyatakan disini, rasa lega dan puas hati dengan penjelasan yang diberi walaupun peringkat awal saya juga agak risau dengan isu yang sedang hangat perbahasannya di alam cyber itu. Apa pun segalanya menjadi iktibar kepada semua termasuk diri saya sendiri yang juga diamanahkan sebagai pemimpin, mengemudi sebuah sayap penting bagi gerakan Islam ini agar melangkah dengan lebih berhati - hati.

4. Saya pernah berpuluh kali menyertai siri demonstrasi rakyat dalam pelbagai isu di Timur Tengah dan Eropah [ Syria, Jordan, Mesir dan Turki ] sepanjang 10 tahun saya berkelana di bumi Anbiya'. Situasi yang saya lihat [aksi muslimat melalui klip video] yang berlaku di himpunan 901 baru - baru ini bukanlah asing kepada saya, kerana suasana dan aksi muslimah yang lebih "girang" pernah saya saksikan dalam himpunan rakyat di Timur Tengah.

5. Secara peribadi saya sendiri tidak selesa dan setuju ianya berlaku dan dilakukan dalam masyarakat kita di Malaysia justeru perbedaan budaya dan sosial yang sangat ketara berbanding negara - negara di Timur Tengah. Namun apa yang berlaku baru - baru ini tidaklah wajar dicemuh dan dinista. Kerana jelas perlakuan itu adalah respon spontan dari sebuah kegembiraan yang tidak terkata apabila pemimpin mereka yang difitnah dan ditohmah sekian lama, pula dihadap kemahkamah berdepan dengan hukuman yang berat dan perit, tiba - tiba didapati tidak bersalah oleh pihak mahkamah dan dibebaskan tanpa syarat.

6. Sungguhpun terdapat perkataan yang tidak wajar dan tidak manis dihamburkan sebagai seorang muslimah, namun berbanding fitnah keji yang dilemparkan sejak sekian lama kepada pemimpin Pakatan Rakyat itu, maka perkataan yang dihamburkan pada himpunan 901 baru - baru ini sangatlah jauh lebih manis berbanding kata nista yang diterima.

7. Perkataan yang dilafazkan itu belum pun setimpal dengan cacian dan kejian yang diterima berasaskan fitnah selama ini. Pun begitu, bukanlah bermakna saya setuju perkataan begitu digunakan oleh seorang muslimah dan mujahidah kerana kita masih ada pilihan perkataan yang lebih baik untuk dilafazkan biarpun kepada lawan politik kita.

8. Itulah bahana sebuah kegembiraan. Saya teringat satu kisah mengenai sebuah kegembiraan dari hadis Nabi saw :

Diriwayatkan daripada Anas bin Malik r.a katanya: Rasulullah s.a.w bersabda: Allah s.w.t amat gembira dengan taubat hambaNya iaitu salah seorang daripada kamu bertaubat kepadaNya semasa dalam perjalanan di kawasan tandus (kering kontang). Semasa berhenti rehat unta berjalan perlahan-perlahan meninggalkannya sambil membawa bersama bekalan makanan dan minuman. Lelaki itu puas mencarinya sehinggalah merasa putus asa lalu berbaring di bawah sepohon pokok. Asyik dalam keadan tersebut tiba-tiba unta yang dicari-cari tadi muncul di sisinya. Dia terus memegang tali kekang unta tersebut. Oleh kerana terlalu gembira dia berkata dalam keadaan tersasul: Ya Allah! Engkau hambaku dan aku tuhanMu.

Riwayat Imam Muslim

[ Perkataan lelaki itu tentu sahaja amat berat apabila mengatakan Ya Allah ! Engkau hambaku dan aku adalah tuhanmu. ... apa lagi perkataan yang lebih berat dari memperhambakan tuhan ? ... tetapi ia dilafazkan tanpa sedar kerana ia dalam keadaan terlalu gembira.]

9. Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat menjelaskan kepada saya bahawa mereka pada peringkat awalnya [ sebelum menerima berita pembebasan yang mengembirakan itu ] telah terlebih dahulu membaca Yasin, al Mathurat dan munajat kepada Allah swt. Apa yang dirakam melalui klip video tersebut adalah reaksi spontan dan gembira dengan berita yang mereka terima selepas itu. Jika ia adalah aksi yang menyinggung perasaan umum, kami memohon maaf kepada semua katanya. Lagipun ia bukanlah satu aksi liar bercampur aduk lelaki dan perempuan bagai yang disangka, sebaliknya kedudukan mereka berasingan dalam kelompok mereka sendiri [muslimah]

10. Saya lihat ianya bukanlah suatu yang sukar, melainkan hanya suatu keadaan yang boleh diperbaiki untuk menampakkan keindahan akhlak muslimah dan saya berpandangan bahawa ianya tidak boleh berulang lagi. Dalam masa yang sama, masyarakat umum tidak perlu terpengaruh dengan agenda memburukkan peribadi muslimat PAS melalui pengeksploitasian klip video tersebut dan membuat penafsiran melampau berbanding situasi sebenar yang berlaku.

11. Saya menyebut demikian, bukan kerana mahu membela apa yang salah dan mempertahankan apa yang silap. Telah saya tegaskan bahawa apa yang berlaku adalah suatu yang boleh diperbaiki dan tidak wajar berulang lagi. Namun ia bukanlah satu kesalahan yang disengajakan malah tidak pula kesalahan yang merosakkan hak orang lain seperti jenayah menggelapkan harta negara serta menyalahguna wang zakat. Sebaliknya, Ia hanyalah perbahasan akhlak yang perlu dimurnikan bagi menampilkan sosok muslimah yang lebih baik, wara' dan solehah.

Selamat Berjuang.

Nasrudin bin Hassan
Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia

Penyelewengan Wang Zakat. Siri 1

12:47:00 AM

Ditulis oleh Nasrudin Hassan at Tantawi

0 comments

Isu Penyelewengan Wang Zakat. Siri 1

Yb. Datuk Jamil Khir Baharom
Mesti Meletakkan Jawatan


1. Menteri di Jabatan Perdana Menteri Yb. Datuk Jamil Khir Baharom dan Datuk Che Mat Che Ali Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan tidak boleh lari dari tanggungjawab setelah berdepan dengan dakwaan pecah amanah dan salah guna kuasa. Paling ringan, tanggungjawab yang mesti diambil oleh mereka ialah meletakkan jawatan. Perletakan jawatan itu kelak akan memudahkan proses siasatan diambil apabila dakwaan rasmi telah dikemukakan ke atas salah laku mereka.

2. Menggunakan RM 63,650 daripada wang zakat untuk membiayai kos guaman mereka mengadapi kes permohonan qazaf Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah suatu perbuatan tercela justeru ia melibatkan wang milik asnaf yang sewajibnya diagihkan.

[ Merujuk kepada laporan Ketua Audit :

a] 11 Januari 2010 MAIWP menerima bil berjumlah RM63,000 daripada peguam Tetuan Zainul Rijal Talha dan Amir kerana mewakili ketiga-tiga mereka di atas bagi kes permohonan qazaf Datuk Seri Anwar Ibrahim terhadap Saiful Bukhari.

b] Datuk Che Mat Che Ali Setiausaha Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan [MAIWP] telah meluluskan bayaran RM31,500 daripada peruntukan Am pada 28 Januari 2010. Geran kerajaan masih lagi belum diterima, bayaran dibuat menggunakan peruntukan zakat pada 9 Februari 2010.

c] MAIWP membuat pembayaran baki kos guaman RM32,150 pada 29 April 2010 menggunakan peruntukan zakat.]

3. Timbul beberapa persoalan besar yang jelas bertentangan dengan nilai integriti dan tanggungjawab seorang pemegang amanah.

a] Mereka tiada hak dan kelayakan menggunakan wang zakat justeru mereka bukanlah asnaf yang berhak menerimanya . Persoalan dan kedudukan hukum ini akan saya jelaskan dalam kenyataan saya pada siri kedua nanti.

b] Berlaku Penyalahgunaan kuasa apabila yang meluluskan sejumlah wang zakat tersebut atas nama Setiausaha MAIWP kepada Pengarah JAWI untuk pembiayaan kos guamannya, sedang pemegang kedua - dua jawatan itu adalah orang yang sama iaitu Datuk Che Mat Che Ali.

4. Kelihatan Yb Datuk Jamil Khir cuba untuk melarikan diri dari isu ini apabila menuding kononnya ini adalah propaganda pembangkang. Sedang isu ini adalah jelas bagaimana beliau menggunakan wang zakat dan ternyata beliau tidak boleh menafikan kesohihan dakwaan tersebut.

5. Lebih kesal apabila mufti turut diseret oleh beliau untuk mengeluarkan kenyataan mempertahankan kebathilan yang dilakukan oleh beliau selaku Menteri Agama iaitu orang yang bertanggungjawab terhadap amanah ummat Islam. Mufti selayaknya mengeluarkan kenyataan untuk memelihara dan memihak kepada kebenaran bukan mencari aqal untuk membebaskan salah laku mereka yang bertaraf menteri.

Tugas utama Mufti ialah jaga agama bukan jaga menteri.

Nasrudin bin Hassan
Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia
 

No comments: