PERSEKITARAN POLITIK `GHAIRU SOLEHAH` MENYERLAHKAN MINDA KOLOT PEMERINTAH MALAYSIA

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG
lu pikir la sendiri...

NAK CEPAT.. KLIK ARTIKEL DI BAWAH

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..
Program anjuran Urusan Ulamak PAS Kawasan Kepala Batas bertujuan untuk menyemarakkan suasana mahabbah dan ukhuwwah di kalangan ahli jamaah Islam...stiap Jumaat minggu ke 4.. sama2lah kita semua memberi sumbangan...

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH
Jommmmmmmmmmmm join usrah..

APE CITE NI

APE CITE NI
Hati yang tenang dan tenteram dipenuhi dengan amalan zikir ilallah yang berterusan..

Thursday, December 29, 2011

Re: Madrasah Salihiah

 
Konon 200 ahli Khariah Madrasah Salihiah.. takkan sorang pun takleh pi solat kat
Posted on Wednesday, December 28 @ 22:56:49 PST
Dilulus untuk paparan oleh aya

Artikel Blog Kedah La

Fakta penting pakat-pakat pikiag tengok:

*Waktu Maghrib, Isyak dan Subuh sekog pun tak pi solat kat surau tu. Mana dia kononnya 200 ahli jamaah yang bantah surau tu diroboh (untuk buat baru)

Zaman BN dulu depa roboh masjid Alog Malai untuk susun semula pembangunan kompleks Al-Bukhary yang di atasnya terletak Pasaraya Giant. Giant tu Ibrahim Ali (Melayu) punya ke?


*Mana lebih alim (berilmu).. Syeikh Mukhriz, Syeikh Bashah, Syeikh Sobri Sudin atau 10 ulamak Majlis Fatwa Negeri Kedah?


Latarbelakang:

PKNK dengan kerjasama sebuah syarikat swasta ingin memulih dan memajukan Kompeks Tunku Yaakob yang terbengkalai lebih 30 tahun. Projek yang dinamakan Aman Central bukan sahaja memulihkan bangunan terbengkalai tetapi keseluruhan kawasan di sekitar itu. Pelaburan besar itu bakal memberi peluang ekonomi serta peluang pekerjaan kepada beribu rakyat negeri ini. Isu yang timbul ialah dalam kawasan yang mahu dibangunkan itu terdapat tanah wakaf berkeluasan 0.08 hektar dan di atas tanah itu ada bangunan yang dinamakan Madrasah Salihiah. Pemegang amanah harta wakaf itu adalah Majlis Agama Islam Negeri Kedah (MAIK). Kerana harta wakaf itu terbabit dalam pelan pembangunan maka ia dicadang untuk dirobohkan sementara dan dibangunkan sebuah surau baru di tempat yang sama.

Dakwaan yang timbul dan penjelasannya:

1. Perobohan surau adalah tindakan zalim

Kerajaan negeri tidak lakukan dengan sewenang-wenangnya terhadap tanah wakaf yang libatkan kepentingan Islam. Ia dirujuk kepada Majlis Fatwa Negeri Kedah yang diketuai oleh Dato' Sheikh Badaruddin Hj Ahmad. Majlis Fatwa bermuzakarah dan memutuskan bahawa surau tersebut boleh diroboh berdasarkan kaedah Istibdal iaitu berlaku pindah wakaf kepada manfaat yang lebih besar. Pampasan RM1.48 juta diberi kepada MAIK selaku pemegang amanah surau untuk mendapatkan wakaf yang baharu. Di lokasi yang dirobohkan akan dibina surau baru yang lebih luas boleh mengisi 400 jemaah dalam satu masa berbanding 200 jemaah dalam surau lama. Surau baru dibina dan pampasan untuk adakan wakaf yang baharu diberi lagi. Roboh satu dapat dua dan lebih manfaat!

2. Mufti Kedah dipaksa turut kehendak kerajaan negeri

Yang Berbahagia Dato' Mufti dan Majlis Fatwa Negeri Kedah berada di bawah KDYMM Tuanku Sultan Kedah yang kini adalah Yang DiPertuan Agong, bukannya lantikan oleh Menteri Besar. Justeru tuduhan tersebut adalah fitnah dan tidak berasas. Mufti juga tidak membuat keputusan berseorangan, mereka bermuzakarah secara mendalam dalam Majlis Fatwa Negeri Kedah yang terdiri dari Dato' Mursyid Diraja Dato' Paduka (Dr) Syeikh Abd. Majid Bin Mohd. Noor (Universiti Al-Azhar Mesir, Universiti Ain As-Syam, Mesir), Dato' Wira Syeikh Yahya Bin Hj Jusoh (Universiti Al-Azhar Mesir (Ijazah Sarjana Muda (BA) Syariah), Universiti Islam Antarabangsa (Diploma Undang-undang Pentadbiran dan Kehakiman), Dato' Syeikh Abdul Razak Bin Haji Mohd Yusof (Universiti Ain Syam, Kaherah, Mesir (Diploma Pendidikan), Dato' Syeikh Abd. Hamid Bin Md. Tahir (Universiti Al-Azhar Mesir (Ijazah BA Syariah Dan Undang-undang) Jayyid (Diploma Pendidikan), Tuan Syeikh Abdul Rahman Bin Abu Bakar (Universiti Ein Syams, Mesir (Diploma Pendidikan) Universiti Al-Malik Saud, Riyadh, Universiti Kebangsaan Malaysia (Sarjana Pendidikan (M.Ed)), Prof. Madya Dr. Haji Abdul Aziz Bin Hj Hanafi (Universiti Al-Azhar Mesir, Ijazah sarjana (MA) Syariah, Doktor Falsafah (Ph.D) dalam Jurusan Syariah Politik Islam/Ekonomi Islam, Tuan Syeikh Marwazi Bin Dziyauddin, Universiti Al-Azhar Mesir - Ijazah Sarjana Muda (Syariah), Universiti Malaya - Ijazah Sarjana (Syariah) Fiqh dan Usul Fiqh dan Tuan Syeikh Aminudin Bin Hj Abd Rahim (Universiti Al-Azhar Mesir - Sarjana Muda (BA) Syariah). Kehebatan ilmu mereka dalam membuat keputusan berkaitan kepentingan Islam tidak boleh dipertikaikan.

3. Surau baru berada dalam kompleks membeli belah, sukar dimasuki

Surau baru yang akan dibina berada di aras bawah kompleks dan boleh dimasuki dari luar pada bila-bila masa walaupun kompleks beli belah ditutup. Ia menampakkan syiar sebuah surau dari luar, ada kubah dan boleh melaungkan azan setiap kali masuk waktu solat. Sedangkan Madrasah Salihiah yang ada sekarang hanya di buka waktu Zohor dan Asar. Pada waktu lain surau dikunci dari luar dan tidak dimakmurkan sepanjang lima waktu.

4. Surau bernilai 100 tahun, ada nilai sejarah mesti dipertahankan

Sebenarnya bangunan surau yang kononnya bernilai 100 tahun di atas tapak itu sudah diroboh tahun 2007 dan dibina sebuah bangunan yang baharu (yang ada kini). Sebahagian besar bangunan itu adalah ruang pejabat yang disewakan kepada sebuah syarikat insuran, hanya satu ruang digunakan untuk bersolat. Bangunan itu baru berusia 4 tahun dan pampasan yang diberikan dengan menilai keseluruhan tanah dan bangunan tersebut.

5. Seluruh bangunan Madrasah Salihiah yang berusia 4 tahun itu adalah surau atau Rumah Allah

Rumah Allah adalah gelaran untuk bangunan surau atau masjid yang menepati syarat. Antara syaratnya ialah tandas mesti terpisah dari bangunan utama musolla seperti mana hampir kesemua masjid yang terdapat di dunia ini. Madrasah Salihiah tidak boleh dipanggil Rumah Allah kerana tandas, pejabat perniagaan dan surau berada dalam satu bangunan. Hanya satu ruang diguna untuk surau macam surau yang terdapat di mana-mana bangunan lain juga.

6. Surau itu dimakmurkan oleh kira-kira 200 jamaah pada setiap waktu solat

Tidak benar. Hanya ada beberapa buah rumah orang Islam berhampiran surau itu kerana ramai yang sudah berpindah. Orang Islam yang masih tinggal, lebih selesa berjemaah di Masjid Zahir. Solat berjemaah di surau itu biasanya hanya waktu Zohor dan Asar, dihadiri beberapa orang yang bekerja di situ. Waktu Maghrib, Isya dan Subuh, pagar pun berkunci. Jika benar surau itu mempunyai 200 anak khariah, mengapa tiada seorang pun yang datang bersolat Subuh di surau? Ramai yang berdemonstrasi membantah bangunan itu dirobohkan tempohari mengaku ahli khariah tetapi sebenarnya mereka adalah penduduk Taman Wira Mergong, bukannya ahli khariah di situ. Bangunan itu lebih berfungsi sebagai pejabat syarikat insuran dari sebuah madrasah atau surau.

7. Sepatutnya ganti wakaf (RM1.48 juta) dibuat di sekitar lokasi tersebut juga

Cadangan itu mungkin baik tetapi persoalannya bagaimana hendak memenuhkan surau ganti wakaf yang dicadangkan itu sedangkan kawasan tersebut bukan perkampungan yang ramai orang Islam. Bukankah lebih baik memikirkan untuk memenuhkan surau baru di kompleks perniagaan yang dibina itu. Dan lebih baik juga RM1.48 juga diguna untuk membina surau di mana-mana kawasan ramai penduduk. Bukan setakat untuk solat tetapi juga untuk pelbagai kegiatan umat Islam yang lain. Pahala yang mengalir kepada pihak yang mewakaf tentulah lebih besar.

8. Di sekitar itu juga terdapat gereja, mengapa gereja tidak dirobohkan sekali

Gereja tidak termasuk dalam lokasi strategik yang mahu dimajukan. Andainya gereja sengaja mahu dimasukkan, maka ganti gereja juga terpaksa dibuat di kompleks membeli belah itu. Adakah umat Islam negeri ini bersedia melihat sebuah gereja di kompleks membeli belah?

9. Pemaju Aman Central adalah orang kafir, mengapa beri peluang orang kafir majukan ekonomi mereka?

Aman Central adalah usahasama antara PKNK dan pemaju tersebut. PKNK adalah milik kerajaan negeri justeru tidak semuanya kafir. Ia akan memberi manfaat kepada kerajaan negeri dan rakyat Kedah (peluang pekerjaan) yang majoritinya terdiri dari orang Islam. Realiti dunia hari ini, akibat kelemahan orang Islam, tidak ada satu aspek yang umat Islam dapat membangunkan iktisad sendiri tanpa orang bukan Islam. Kita tidak boleh bersikap 'biar orang Islam mundur asal bukan Islam jangan kaya.' Jika begitu, orang Islam tidak boleh pergi menunaikan haji untuk elak orang kafir yang buat kapal terbang dapat untung.

10. Tidak pernah berlaku dalam sejarah negeri Kedah, Rumah Allah (masjid atau surau) diroboh untuk sebuah shopping complex

Tidak benar. Masjid Alor Malai pernah diroboh untuk pembangunan menyeluruh Kompleks Al-Bukhari yang juga dibangunkan kompleks perniagaan di situ (antaranya Pasaraya Giant). Sebuah masjid baru dibina, bukan di atas tapak masjid lama tetapi dilokasi lain menggunakan kaedah Istibdal, sama seperti kaedah yang digunakan terhadap tanah wakaf Madrasah Salihiah. Ia tidak menjadi isu kerana pihak pembangkang pada masa itu (PAS) tahu hukum hakam, menghormati institusi ulamak dan tidak membantah membuta tuli. Sekarang isu Salihiah menjadi 'panas' kerana pihak pembangkang kini merasa 'terlebih pandai' dari para ulamak yang ada dalam Majlis Fatwa Negeri Kedah.

Konon 200 ahli Khariah Madrasah Salihiah.. takkan sorang pun takleh pi solat kat surau tu waktu Maghrib, Isya dan Subuh?

 


 
 
 
 


 
2011/12/29 Azlisham Said <azlisham_said@jabil.com>

Thursday, December 29, 2011

Bila Mukhriz menari ikut Utusan

Oleh IZWAN ABDUL HALIM

ALOR SETAR: Timbalan Pengerusi Umno Kedah, Dato' Mukhriz Tun Mahathir tidak perlu mengikut rentak tari mainan akhbar Utusan yang dilihat terus membina persepsi mengelirukan berhubung Madrasah Salihiah.

Ketua Pemuda PAS Kedah, Ustaz Ahmad Yahaya menegaskan, asas kukuh berkaitan perkara itu telah pun diperjelaskan dan seharusnya Mukhriz tidak perlu mencari 'glamour' dengan menidakkannya.

"Kita nak ingatkan Mukhriz, dari segi hukum ia dilaksanakan setelah mendapat nasihat Majlis Fatwa Negeri. Ini bukan kerja menghancurkan macam Umno pernah buat. Berbeza dengan kerajaan pimpinan Umno yang pernah merobohkan surau dan masjid di beberapa tempat sebelum ini.

"Tetapi ini adalah pembangunan semula tapak berkenaan yang telah terbengkalai sekian lama. Sepatutnya Mukhriz kena rakam tahniah kerana dalam masa sama ruang solat dapat diperbesar dan diimarahkan. Amalan ini berlaku juga sepertimana pembesaran Masjidil Haram di Makkah dan Masjidil Nabawi di Madinah," terangnya.

Ujar beliau, jika Umno selama ini mengaku jaguh soal pembangunan, sepatutnya Mukhriz menyahut pelawaan Menteri Besar, Dato' Seri Ustaz Azizan Abdul Razak bahawa kerajaan dan pembangkang sama-sama memerintah dengan turut serta menyokong usaha untuk masa hadapan itu.

Tegas Ahmad, Pemuda PAS Kedah menyokong usaha kerajaan negeri dalam menguruskan perkara itu dan berdiri teguh dengan kepimpinan Ustaz Azizan.

BERITA GEMBIRA UNTUK RAKYAT: KEDAH LUPUS HUTANG PINJAMAN PELAJARAN

Dewan Pemuda PAS Negeri Kedah (DPPNK) merakamkan setinggi-tinggi tahniah kepada Kerajaan Negeri Kedah pimpinan Dato' Seri Diraja Ustaz Azizan Abdul Razak atas keputusan melupuskan pinjaman pelajaran bagi kes-kes terpilih.

1. DPPNK merasakan keputusan ini sangat bijak dan tepat serta kena kepada sasaran. Ia adalah satu bentuk tawaran tulen kepada golongan yang tidak sepatutnya dibebankan dengan hutang tidak wajar. Kematian, penyakit kronik, gila dan tiada daya membayar adalah golongan-golongan yang ditimpa musibah. Mereka wajib dibantu.

2. DPPNK merasakan tindakan ini selaras dan merupakan bukti perlaksanaan Negara Berkebajikan yang ditawarkan oleh PAS serta komitmen penerusan agenda Buku Jingga oleh Pakatan Rakyat.

3. Tindakan ini merupakan satu lonjakan positif bersifat jangka panjang dalam menjaga kebajikan rakyat yang sudah sedia terhimpit dengan kos tinggi sara hidup. Ia bukanlah satu bentuk tindakan 'one off' yang bertujuan untuk menggula-gulakan rakyat.

4. DPPNK merasakan dengan keupayaan kewangan terbatas serta hutang tinggalan Barisan Nasional yang bertimbun, penghapusan hutang kepada golongan terpilih adalah wajar sebagai permulaan.

5. Tindakan kerajaan negeri merupakan satu cara perkongsian hasil negeri dengan rakyat yang wajar dijadikan contoh oleh pemimpin-pemimpin lain.

6. DPPNK yakin keputusan ini adalah berita baik kepada seluruh penjamin yang terbeban sejak sekian lama. Keputusan ini sudah pasti melegakan penjamin seterusnya mereka akan memaksimumkan sumbangan untuk pembangunan negeri dalam bentuk yang lebih sesuai.

7. DPPNK juga berpendapat, Kerajaan Pusat yang mengutip hasil yang lebih banyak sepatutnya melaksanakan program ini di peringkat nasional. Adalah memalukan dengan segala hasil mahsul yang dijana daripada rakyat dengan begitu banyak, Kerajaan Pusat tidak berani bertindak seperti dilakukan oleh sebuah Kerajaan Negeri.

DPPNK yakin dengan pengumuman serta tindakan Dato' Seri Diraja Menteri Besar dalam menyelesaikan masalah ini akan mendapat sokongan daripada rakyat. Ia adalah satu lagi pencapaian hebat Kerajaan Negeri Kedah. Tahniah!

"Kedah Sejahtera, Nikmat Untuk Semua."


Mohd Nasir Zakaria
Ketua Penerangan DPPNK

Tu dia aihh.. Tak yah pie LAS VEGAS... kot Malaysia pon dah belambak dah...

Tarian tiang unsur seks

Oleh WARTAWAN KOSMO!
berita@kosmo.com.my
KOMBINASI gambar rakaman menunjukkan beberapa aksi menjolok mata yang dilakukan gadis-gadis tempatan dan Siam di sebuah kelab malam di Pandan Perdana, Ampang Jaya awal pagi semalam. Seorang lelaki dilihat membawa bunga untuk dikalungkan pada leher penari tiang.


AMPANG JAYA - Siapa sangka sebuah kelab malam yang terletak di pinggir ibu kota menyajikan 'hidangan' yang menjolok mata apabila penari wanita tempatan dan asing yang berbikini bergabung tenaga demi menarik perhatian lelaki miang berkunjung ke situ saban malam.

Wanita-wanita tempatan dan Siam itu hanya memakai coli serta seluar dalam sebelum mempamerkan aksi-aksi yang dapat mencairkan lelaki.

Tempat beraksi pula sangat strategik kerana pemilik kelab menyediakan pentas dan tiang setinggi kira-kira tiga meter untuk membolehkan penari melakukan aksi panas yang akan mendapat sorakan pengunjung.

Lagi kuat sorakan, lagi ghairah si penari melakukan aksi-aksi menjolok mata hingga salah seorang daripada kira-kira 10 penari yang terlibat dipakaikan mahkota.

Bukan itu sahaja, penari yang mabuk dibuai alunan muzik rancak dan alkohol itu akan memanjat tiang berkenaan dengan aksi liuk-lentok untuk menggoda pengunjung memberikan mereka kalungan bunga.

Mereka yang memperoleh kalungan bunga kemudian akan melayan pelanggan yang sudi menghadiahkan mereka kalungan tersebut.

Kalungan bunga itu kemudian akan dihantar semula ke kaunter bayaran untuk dijual kembali kepada pelanggan yang berminat dengan aksi gadis-gadis berusia lingkungan 20 dan 30-an tersebut pada babak seterusnya.

Bagaimanapun, untuk mengurangkan perhatian pihak berkuasa, pemilik kelab bijak mengaturkan rancangan dengan menselang-selikan persembahan ala pat-pong di Thailand tersebut dengan persembahan live band.

Walaupun persembahan muzik itu agak membosankan buat pengunjung tetapi ia memberi ruang kepada penari melayan pelanggan dan mengumpul tenaga untuk aksi seterusnya.

Wednesday, December 28, 2011

Siapa Yang Jahil.....antara 10 pimpinan Majlis Fatwa Negeri Kedah dengan Otak Anak Mahadet Mat Basah & Zul Kulim..???

UMNO dakwa ulamak2 ni semua JAHIL.. Syeikh Mukhriz yang lebih ALIM dari depa ni semua

UMNO menempelak keputusan Majlis Fatwa Negeri Kedah yang telah membenarkan Bangunan Madrasah Salihiah, Kanchut dirobohkan mengikut kaedah Istibdal (ganti wakaf yang lebih besar manfaatnya). Kononnya Majlis fatwa telah dipaksa membuat keputusan mengikut kehendak Menteri Besar. Kononnya anggota majlis fatwa jahil, buat keputusan tak betul, tak takut akhirat... Betulkah?

Mai kita pakat tengok profail Anggota Majlis Fatwa Negeri Kedah yang keputusan mereka dipertikaikan oleh UMNO dan rakan kongsi mereka Perkasa itu..


1. Dato' Paduka Syeikh Muhamad Baderudin Bin Hj. Ahmad (PENGERUSI)


Sarjana Muda di Nadwatul Ulama', Lucknow, India

Pada tahun 1980 beliau berangkat ke Mesir untuk menyambung pengajian dalam bidang Ilmu Hadis

Berjaya memperolehi Ijazah Sarjana (M.A) peringkat mumtaz setelah menyampaikan tesis 1000 mukasurat yang menghuraikan dan mengkategorikan Sunan Baihaqi di bawah seliaan Prof. Dr. Muhammad Umar Hashim, Rector Al-Azhar.

Ahli Majlis Agama Islam Kedah, Ahli Jawatankuasa Zakat Negeri Kedah, Ahli Jawatankuasa PERKIM Negeri Kedah dan Ahli Jawatankuasa Fatwa Negeri Kedah

Dekan Kulliyyah Usulluddin selama dua penggal iaitu selama 6 tahun

Tokoh Pendakwah Negeri Kedah sempena sambutan Maulidur Rasul. Anugerah itu telah disampaikan oleh KDYMM Tuanku Sultan Kedah semasa Majlis Pelancaran Maulidur Rasul Peringkat Negeri Kedah pada 1 Mei 2004 bersamaan 12 Rabiulawal 1425.


2. Dato' Mursyid Diraja Dato' Paduka (Dr) Syeikh Abd. Majid Bin Mohd. Noor (AHLI)


UNIVERSITI AL-AZHAR, MESIR

UNIVERSITI AIN AS-SYAM, MESIR

YANG DIPERTUA MAJLIS HAL EHWAL AGAMA ISLAM NEGERI KEDAH

MUFTI NEGERI KEDAH

PENASIHAT LEMBAGA URUSAN DAN TABUNG HAJI
PENGURUSI LEMBAGA MA'HAD MAHMUD

AHLI MAJLIS AGAMA ISLAM KEDAH

PENGERUSI JAWATANKUASA SYARIAH KEDAH

3. Dato' Wira Syeikh Yahya Bin Hj Jusoh (AHLI)

UNIVERSITI AL-AZHAR, MESIR (IJAZAH SARJANA MUDA (BA) SYARIAH)

UNIVERSITI ISLAM ANTARABANGSA MALAYSIA (DIPLOMA UNDANG-UNDANG PENTADBIRAN DAN KEHAKIMAN)

PENGALAMAN KERJA

: GURU SANDARAN MAKTAB MAHMUD, ALOR SETAR

: PEGAWAI HAL EHWAL ISLAM,

JABATAN HAL EHWAL AGAMA ISLAM NEGERI KEDAH

: KADI DAERAH PENDANG

: KADI DAERAH BANDAR BHARU

: PENDAFTAR MAHKAMAH SYARIAH ALOR SETAR

: TIMBALAN KADI BESAR, KEDAH UTARA

: KETUA BAHAGIAN DAKWAH,

JABATAN AGAMA ISLAM NEGERI KEDAH

: YANG DIPERTUA MAJLIS AGAMA ISLAM NEGERI KEDAH

: KETUA HAKIM SYARIE NEGERI KEDAH

: KETUA HAKIM SYARIE NEGERI KEDAH (KONTRAK)

SUMBANGAN

1. PENASIHAT BADAN KEBAJIKAN JABATAN KEHAKIMAN SYARIAH NEGERI KEDAH

2. TIMB. PENGERUSI LEMBAGA MAKTAB MAHMUD

3. TIMB. YANG DIPERTUA PBMITT (CAW. KEDAH / PERLIS)

4. PENGURUSI PUSAT PENGAJIAN DARUS SALIHIN

5. YANG DIPERTUA PIBG SEKOLAH MENENGAH TUNKU MALIK, ALOR SETAR

6. PENGURUSI MA'HAD ADDINI, ALOR SETAR

7. AHLI MAJLIS AGAMA ISLAM NEGERI KEDAH (MAIK)

8. AHLI JAWATANKUASA ZAKAT NEGERI KEDAH


4. Dato' Syeikh Abdul Razak Bin Haji Mohd Yusof (AHLI)

UNIVERSITI AIN SHAM, KAHERAH, MESIR (DIPLOMA PENDIDIKAN)

AHLI JAWATANKUASA MERANGKA PENUBUHAN AWAL MAAHAD TAHFIZ NEGERI KEDAH

AHLI JAWATANKUASA MERANGKA PENUBUHAN AWAL INSTITUSI PENGAJIAN TINGGI AGAMA NEGERI KEDAH (INSANIAH

PENDAFTAR INSANIAH

SETIAUSAHA MAJLIS INSANIAH

PENGETUA MAAHAD AD-DINI


5. Dato' Syeikh Abd. Hamid Bin Md. Tahir (AHLI)

UNIVERSITI AL-AZHAR, MESIR (IJAZAH B.A SYARIAH DAN UNDANG-UNDANG)

JAYYID (DIPLOMA PENDIDIKAN)


PENGALAMAN KERJA

1 : GURU PENOLONG KANAN DI KOLEJ ISLAM KELANG

2 : GURU PENOLONG DI SEK. MEN. KUALA PEGANG, BALING

3 : GURU PENOLONG DI SEK. MEN. SAINS, SG. PETANI

4 : PENASIHAT AGAMA DI UNIVERSITI SAINS MALAYSIA

5 : PENOLONG KANAN DI SEK. MEN. KEB. AGAMA AL-MASHUR

6 : PENGETUA DI SEK. MEN. KEB. AGAMA KEDAH

7 : PENSYARAH MAKTAB PERGURUAN GAYA KOTA KINABALU, SABAH

8 : GURU PENOLONG AL-MA'HAD MAHMUD, ALOR SETAR

HASIL KARYA:

BUKU HADIS DAN MUSTALAH HADIS UNTUK TINGKATAN 6 (KELUARAN DBP)


6. Dato' Syeikh Fadzil Bin Haji Awang (AHLI)

UNIVERSITI AL-AZHAR MESIR

1-(B.A) AL-AZHAR -TAFSIR & ULUM AL-QURAN

2-DIPLOMA PENDIDIKAN AL-AZHAR


PENGALAMAN KERJA

PUSAT PENYELIDIKAN ISLAM JABATAN PERDANA MENTERI KUALA LUMPUR

MA'HAD MAHMUD ALOR SETAR


7. Tuan Syeikh Abdul Rahman Bin Abu Bakar (AHLI)


UNIVERSITI EIN SHAMS, MESIR (DIPLOMA PENDIDIKAN)

UNIVERSITI AL-MALIK SAUD, RIYADH (SIJIL KURSUS: TA'LIM AL ARABIAH LIGHAIRI

AN-NATIQIN BIHA)

UNIVERSITI KEBANGSAAN MALAYSIA, BANGI (SARJANA PENDIDIKAN (M.Ed))


PENGALAMAN KERJA:

GURU KOLEJ ISLAM KLANG, SELANGOR

PENSYARAH SAMBILAN INSTITUT TEKNOLOGI MARA, SHAH ALAM

GURU SEKOLAH MENENGAH KEB. AGAMA, KEDAH

TENAGA PENGAJAR (Pengajian Islan & Bahasa Arab) INSTITUT PENGURUSAN DAN TEKNOLOGI UTARA (IPTURA) SIMPANG KUALA, ALOR SETAR


SUMBANGAN:

PENULIS BUKU TEKS BAHASA ARAB TINGKATAN 4 DAN 5

PENULIS SKRIP TOPIK MUAMALAT BERSIRI UNTUK SIARAN TV MALAYSIA

JAWATANKUASA PENGGUBAL SUKATAN MATAPELAJARAN SYARIAH 1 STPM

AJK PEPERIKSAAN SIJIL RENDAH AGAMA DAN SIJIL TINGGI AGAMA JABATAN AGAMA ISLAM SELANGOR

JAWATANKUASA PENGGUBAL SUKATAN BAHASA ARAB TINGGI SPM

PENCERAMAH KURSUS PENDEDAHAN PENGAJARAN BAHASA ARAB SPM KEPADA GURU-GURU BAHASA ARAB

KETUA KUMPULAN PEMERIKSA KERTAS SYARIAH 1 STPM

PENGGUBAL DAN PANEL SOALAN BAHASA ARAB SPM, LEMBAGA PEPERIKSAAN

PENYELARAS PEPERIKSAAN UJIAN LISAN SYAFAWI BAHASA ARAB STPM NEGERI SELANGOR, KEDAH DAN PULAU PINANG

JAWATANKUASA PENAPIS SOALAN PEPERIKSAAN SMRA DAN STA MAJLIS AGAMA ISLAM NEGERI KEDAH

JAWATANKUASA PENAPIS SOALAN PEPERIKSAAN SYAHADAH NIHAIYYAH MAKTAB MAHMUD

PANEL PENGGUBAL SOALAN, PEMERIKSAAN DAN PENILAIAN UJIAN LISAN TAULIAH MENGAJAR AGAMA ISLAM NEGERI KEDAH


8. Prof. Madya Dr. Haji Abdul Aziz Bin Hj Hanafi (AHLI)

UNIVERSITI AL-AZHAR, MESIR

Ijazah sarjana (MA) Syariah, Doktor Falsafah (Ph.D) Dalam Jurusan Syariah Sa Politik Islam / Ekonomi Islam,(Tajuk Tesis : Polisi Campur Tangan Kerajaan Islam Dalam Kegiatan Ekonomi)


PENGALAMAN KERJA

PENSYARAH, TIMBALAN DEKAN FAKULTI SYARIAH AKADEMI ISLAM DAN PENDIDIKAN ISLAM UNIVERSITI MALAYA

PENSYARAH DAN KETUA JABATAN SYARIAH, INSTITUT PENGAJIAN ISLAM KEMENTERIAN UGAMA ISLAM BRUNEI

PENSYARAH, PENGARAH, PENGARAH AKADEMIK KOLEJ ISLAM DARUL ULUM, POKOK SENA, KEDAH

PENSYARAH KANAN,KULIYYAH SYARIAH KOLEJ UNIVERSITI INSANIAH DEKAN KULIYYAH SYARIAH KOLEJ UNIVERSITI INSANIAH

HASIL PENULISAN:

KONSEP PEMBANGUNAN EKONOMI MENURUT PERSPEKTIF ISLAM Nota Kuliah (200 halaman)
MATLAMAT ASASI PENUBUHAN SEBUAH NEGARA ISLAM Nota Kuliah, (180 halaman)
ZAKAT SEBAGAI YAYASAN JAMINAN SOSIAL Kertas Kerja Yang Dibentangkan di Seminar Zakat di Universiti Islam Negeri Acheh, 1986
KONSEP PERMODENAN MENURUT KACAMATA ISLAM Kertas Kerja Yang Dibincangkan di Seminar Pembangunan Islam Masjid Saidina Abu Bakar, Bangsar, Kuala Lumpur
KONSEP PEMILIKAN NEGARA MENURUT PERSPEKTIF ISLAM Seminar Fakulti Syariah, Universiti Malaya,1987
PENETAPAN HARGA BARANG MENURUT PERSPEKTIF ISLAM Kertas Kerja Yang Dibincangkan Di Seminar Antarabangsa Anjuran UUM di Kaherah, 2009


9. Tuan Syeikh Marwazi Bin Dziyauddin (AHLI)

UNIVERSITI AL-AZHAR, MESIR - IJAZAH SARJANA MUDA (SYARIAH)
UNIVERSITI MALAYA - IJAZAH SARJANA (SYARIAH) FIQH DAN USUL FIQH

PENGALAMAN KERJA:

GURU - MAKTAB MAHMUD, ALOR SETAR
PEGAWAI DAKWAH - BHG PENERANGAN DAN DAKWAH JABATAN AGAMA ISLAM KEDAH
KETUA UNIT KARIAH - BHG DAKWAH JABATAN AGAMA ISLAM KEDAH
PEGAWAI AGAMA DAERAH PENDANG, KEDAH
PEGAWAI AGAMA DAERAH PADANG TERAP, KEDAH
TIMBALAN MUFTI NEGERI KEDAH

HASIL PENULISAN:

KEPERIBADIAN NABI MUHAMMAD S.A.W - DIKELUARKAN OLEH JABATAN HAL EHWAL AGAMA NEGERI KEDAH

RAMADHAN BULAN KEBERKATAN - DIKELUARKAN OLEH JABATAN HAL EHWAL AGAMA ISLAM NEGERI KEDAH

BEBERAPA SIRI KHUTBAH JUMAAT - DIKELUARKAN OLEH JABATAN HAL EHWAL AGAMA ISLAM NEGERI KEDAH10. Tuan Syeikh Aminudin Bin Hj Abd Rahim (AHLI)


UNIVERSITI AL-AZHAR, MESIR - SARJANA MUDA (BA) SYARIAH


PENGALAMAN KERJA:

GURU SANDARAN - SEK. AGAMA TAUFIQIAH KHAIRIAH AL-HALIMAH, GUAR CHEMPEDAK

PENSYARAH - INSTITUT BAHASA ARAB (MINDA) SUNGAI PETANI

GURU MAKTAB MAHMUD, ALOR SETAR

GURU J-QAF - SEK. KEB. HAJI HASSAN ITAM,

PENOLONG PENSYARAH - KULIYYAH SYARIAH, KUIN (2010 HINGGA KINI)


HASIL PENULISAN

1 : HUSNUL IBANAH FI BAYAAN SYURUT MALABIS AL-MU'MINAH

2 : AL-KAULUL JALI FI DU'A AL-IMAM GHAZALI

3 : TASYWIK AL-MUSLIM ILA HUDHUR MAJALIS AL-ILMI

4 : PAKAIAN MUSLIMAH - TERBITAN JABATAN MUFTI NEGERI KEDAH


11. Ustazah Faridah Bt. Hj Ahmad (SETIAUSAHA)

http://www.kedahla.blogspot.com/2011/12/umno-dakwa-ulamak2-ni-semua-jahil.html

Ahli Politik Khalwat - Kompom bukan PR...kalau PR dah 24jam dok canang dalam TV

Ahli politik ditangkap khalwat
Oleh : KHAIRIL ANWAR MOHD AMIN
Tarikh : December 28, 2011
Jaips

KANGAR - Tindakan seorang ahli politik duduk bergelap dalam kereta bersama isteri orang, mengundang padah, apabila gelagat mereka disedari sekumpulan ahli Skim Rondaan Sukarela (SRS) yang kemudian memanggil imam kampung, sebelum pasangan itu ditahan kerana disyaki berkhalwat.

Kejadian berlaku pada jam 1.26 pagi berdekatan resort di Sungai Batu Pahat, di sini, 24 Disember lalu.
Menurut sumber daripada Jabatan Agama Islam Negeri Perlis (Jaips), ahli politik berusia 35 tahun dan sudah berkeluarga, ditahan bersama pasangannya berusia 30 tahun dalam kereta Proton Wira, berhampiran semak-samun.
Menurutnya, kelibat pasangan itu pada awalnya disedari sekumpulan ahli SRS Kampung Sungai Baru, Sungai Batu Pahat sebelum imam kampung dipanggil untuk menyoal siasat pasangan berkenaan.
"Mereka kemudian ditahan selepas gagal menunjuk-kan dokumen sebagai bukti hubungan mahram atau suami isteri sebelum diserahkan kepada Jaips untuk tindakan selanjutnya.
"Laporan ke atas kedua-dua pasangan itu turut dibuat di Balai Polis Kangar sebelum dijamin oleh keluarga masing-masing," katanya di pejabat Jaips di sini, semalam.
Menurut sumber itu lagi, ahli politik berkenaan dan pasangannya hadir ke pejabat Jaips semalam, untuk memberikan keterangan selama sejam.
"Keterangan tertuduh mula diambil oleh pegawai Jaips pada 9.45 pagi dan berakhir 10.45 pagi, dimulakan dengan tertuduh lelaki diikuti dengan pasangannya.
"Buat masa ini, Jaips memutuskan 18 Januari 2012 sebagai tarikh permohonan agar kes ini dibawa ke Mahkamah Tinggi Syariah Kangar, memandangkan kami masih menunggu keterangan saksi yang menahan pasangan itu termasuk imam masjid," katanya.
Jurucakap itu berkata, pasangan berkenaan ditahan dan didakwa bawah Seksyen 9(1)(2), Enakmen Jenayah Dalam Syarak Perlis, 1991 yang boleh dikenakan denda tidak melebihi RM5,000 atau tiga tahun penjara atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.

BN hampir pasti hilang dua kerusi DUN... Sungai Tiang & Pedu

Oleh: Saiburi Sudin

SS ikut serta rombongan Menteri Besar dalam program bersama masyarakat Siam di Titi Akar, Pendang baru-baru ini. Hampir semua tok-tok sami penting Siam di kedah turun dalam program tersebut. Mereka sangat teruja dengan kehadiran seorang MB PAS yang masa BN dulu jarang depa dapat jumpa MB.

SS sempat bersembang dengan beberapa tokoh penting masyarakat Siam itu, hampir semua depa sependapat, selagu dan seirama. "Orang Siam tadak susah punya, sapa jadi kerajaan kami sokong." SS buat-buat tak faham, pi tanya pulak dengan sorang MKK Siam yang ada kat situ. Dia pun cakap benda yang sama tapi lebih jelas lagi, "Pilihanraya umum ni kita (PR) jangan takutlah orang Siam mesti bagi undi dekat Ustaz Azizan (PR) di DUN tapi Pusat (Parlimen) depa bagi kat Najib (BN). Perangai Siam memang macam tu, sapa jadi kerajaan depa sokong," cakap MKK tu terus terang.

SS tak mau syok sendiri dengan kenyataan tu tapi dari penelitian yang dibuat kenyataan tu memang ada asasnya sebab dekat Kelantan orang Siam bagi undi kat parti Tok Guru untuk DUN. Sebelum PRU12 lalu SS masih ingat, PAS jangan harap nak masuk kampung Siam. Semuanya dikuasai BN, bila PAS menang jadi kerajaan... Mat Sabu pun boleh ceramah dalam wat Siam.

Jika benarlah itu sikap masyarakat Siam di Kedah, maka BN hampir pasti akan hilang dua kerusi DUN yang masyarakat Siamnya sangat ramai iaitu Pedu dan Sungai Tiang. Jadi logiklah kalau Tok Det Khalid pun dah berkira nak cabut lari dari Pedu, nak ambik Parlimen pulak. SS dok nampak dah ketua pemuda Umno Kedah, Badrul Hisham nak kena 'sembelih' kat Pedu.

Di Sungai Tiang pulak YB Suraya dok pekemaih barang nak angkat bungkuih. Dok cadang nak bagi Datuk Azmi Din SADA bertanding di situ. Kena 'sembelih'lah hang Midin woi kat Sungai Tiang.[KedahLa]

27 December 2011

Siapa yang ROBOH SURAU dan MASJID?


Umno Kedah menuduh kerajaan PAS Kedah hendak merobohkan surau di Kedah. Maka berduyun-duyunlah pimpinan Umno Kedah turun padang dan berlakon kononnya mereka juara Islam mahu mempertahankan surau Islahiah tersebut.

Sejak bila pula Umno pandai membela Surau dan Masjid sedangkan sebelum ini mereka pakar dalam meroboh dan menutup surau. Bahkan bukan surau sahaja mereka robohkan kuil pun mereka robohkan juga.

Sekarang ini (Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kedah) Datok Ahmad Bashah, (Ahli Parlimen Jerlun) Datuk Mukhriz Mahathir dan (Ketua Umno Bahagian Baling) Datuk Azeez Abdul Rahim menjadi juara mempertahankan surau.


Tetapi ketika Khir Toyo dan kerajaan negeri Selangor di bawah pimpinannya dan kerajaan Terengganu di bawah pimpinan Idris Jusoh meruntuhkan masjid Bujal di Kemaman, menutup surau Jubli Perak di Bandar Baru Bangi, menutup Surau al Rahmah di Seksen 8 Shah Alam, menutup surau di Puchong Perdana pimpinan Umno termasuk Umno Kedah sunyi sepi.

Inilah sikap double standard dan talam dua muka Umno. Mereka mempertahankan surau bukan kerana agama tetapi kerana politik. Sedangkan Fatwa Majlis Agama Islam Kedah yang dikeluarkan membenarkan surau tersebut dirobohkan dan diganti dengan dengan kawasan baru dan surau baru.

Related Articles :

  Labels:
  Links to this post
  Print
  Untuk Print Artikel ini: Right mouse, open link in new tab/window
   

  Laporan Polis terhadap 'GOLONGAN' yang menderhaka kepada Yang Di Pertuan Agung Malaysia..

  oleh KedahLa

  Dewan Pemuda PAS Alor Setar yang diketuai Ketuanya Mohd Azam Awang telah membuat laporan polis terhadap puak-puak yang derhaka kat Sultan dan menghina majlis fatwa Negeri Kedah.


  Berikut ini adalah salinan laporan tersebut:

  LAPORAN POLIS TERHADAP BBSMS

  Laporan polis ini dibuat kerana sebuah pertubuhan yang menamakan diri mereka sebagai Badan Bertindak Selamatkan Madrasah Salihiah (BBSMS) akan menganjurkan himpunan pada 31 Disember 2011 di Madrasah Salihiah, Kanchut mulai 12 tengahari hingga 5 petang. Antara pengisiannya ialah bantahan terhadap usaha merobohkan madrasah wakaf bagi dibina surau baru oleh pihak pemaju.

  Saya sebagai rakyat negeri Kedah merasakan program tersebut mesti dihalang serta tidak diberikan kebenaran (permit) oleh pihak polis berdasarkan sebab-sebab berikut:

  1) Tindakan mereka adalah bercanggah dengan keputusan Majlis Fatwa Negeri Kedah yang membenarkan ISTIBDAL iaitu pindah wakaf bagi mendapat manfaat lebih besar. Kaedah tersebut yang diputuskan oleh Majlis Fatwa bagi mengizinkan madrasah tersebut dirobohkan dengan pampasan RM1.48 juta bagi mengadakan wakaf yang baharu, di samping pihak pemaju akan membina semula sebuah surau di lokasi yang sama dengan keluasan lebih besar. Sikap tidak menghormati keputusan majlis fatwa yang bertanggungjawab terhadap hal ehwal agama Islam boleh mendorong kepada perpecahan ummah.

  2) Majlis Fatwa Negeri Kedah adalah dinaungi oleh KDYMM Tuanku Sultan Kedah yang kini baginda adalah Yang DiPertuan Agong. Setiap keputusan majlis fatwa telah dipersembahkan kepada baginda untuk makluman atau perkenan. Dengan itu tindakan BBSMS menentang keputusan Majlis Fatwa Negeri Kedah bererti menderhaka kepada KDYMM Tuanku Sultan yang kini merupakan Yang DiPertuan Agong.

  3) Ahli-ahli majlis fatwa yang dipimpin oleh Mufti Kerajaan Negeri Kedah, Sohibul Samahah Syeikh Badaruddin Haji Ahmad adalah terdiri dari mereka yang alim (berilmu) di bidang keIslaman. Mereka terdiri dari Dato' Mursyid Diraja Dato' Paduka (Dr) Syeikh Abd. Majid Bin Mohd. Noor, Dato' Wira Syeikh Yahya Bin Hj Jusoh, Dato' Syeikh Abdul Razak Bin Haji Mohd Yusof, Dato' Syeikh Abd. Hamid Bin Md. Tahir, Tuan Syeikh Abdul Rahman Bin Abu Bakar, Prof. Madya Dr. Haji Abdul Aziz Bin Hj Hanafi, Tuan Syeikh Marwazi Bin Dziyauddin dan Tuan Syeikh Aminudin Bin Hj Abd Rahim. Mereka telah berbahas dengan terperinci akan hukum hakam sebelum membuat keputusan. Dengan itu tindakan BBSMS menganggah keputusan ulamak yang berautoriti serta berwibawa dalam bidang tersebut boleh menyebabkan berlaku perpecahan dalam masyarakat Islam.

  4) Madrasah Salihiah bukannya premis persendirian, ia berada di bawah Majlis Agama Islam Kedah (MAIK) sebagai pemegang amanah. BBSMS mestilah mendapat kebenaran dari MAIK sebelum mengadakan himpunan haram seumpama itu di premis tersebut.

  Dengan itu saya menggesa pihak yang bertanggungjawab:

  1) Menghalang program yang dicadangkan pada 31 Disember 2011, di Madrasah Salihiah, kanchut dari diadakan.

  2) Mengambil tindakan tegas terhadap BBSMS yang mengkucar-kacirkan serta mencelarukan pemikiran rakyat berhubung isu Madrasah Salihiah, Kanchut.


  Laporan polis oleh:

  MOHD AZAM BIN AWANG
  Ketua Dewan Pemuda PAS Kawasan Alor Setar.
  Bertarikh: 28 Disember 2011

  [18SX] : Blognovela Series (1) - Gila Janda Returned !

  Karya agung : albanjari

  Mat Tahir mesti ingat kisah mangkaq raya, 10 tahun yang sudah. Bukan setakat Mat Tahir, Si Asmad kelabu asap pun akan ingat. Mastura si janda top ! Hahaha..kan betul tu ! Wak dah agak. Gara-gara mabuk chatting di internet kan dah jadi haru biru 1 alam, nasib baik 1Malaysia belum ada lagi zaman tu. Kalau tak, dengan 1Malaysia sekali ribut. Siapa yg tak kenal Mastura ! Janda muda, ex-stewerdess tu ! Mana-mana yang selalu ambik morning flight dari Penang ke KL, mesti jumpa janda meletop ni ! Eh! camna wak leh tahu si Mastura ni janda ? Panjang ceritanyer beb ! Wak akan ceritakan kemudian.

  Zaman tu mana ada facebook beb!, myspace pun belum ada, tapi yg wak dok ingat, jika tahun 1996-2000, Warung Atuk chatroom, tu ler tempat lepak jejaka2 sepi lagi miang, dan awek biang. Macam-macam nick dapat kita tengok kat dalam tu, masuk ler wak..just try for fun kata org! Kat situ ler wak kenal lebih dekat dengan Mat Tahir, Asmad kelabu asap, dan janda top tu, si Mastura ! Fuh ! zaman giler berchatting beb ! dari lepas isyak sampai ayam berkokok masih keras duduk atas kerusi mengadap desktop menyental ayat dalam room tu. 7 hari seminggu. Punya ler hampeh ! Betul2 zaman mangkaq..spesis jakun internet.

  Sedangkan yg wak tahu, si Asmad kelabu asap dan Mat Tahir tu memang dah berbini dan beranak-anak. Tapi kalau bab mengayat, kalah si Rosyam Nor beb ! Ayat syahdu giler..! maka ramai ler awek biang termasuk janda2 sepi terpaut jiwa kat si Asmad ni. Konon kisahnya si Asmad ni paling hensemlah..antara yg ada ! Hensem mengayat, rupa belum tentu ! Tapi pasal ada awek dan janda dah 'gila' meroyan, jarum si Asmad jalan terus.

  Zaman tu zaman dial up beb, provider yg ada masa tu hanya TMnet dan Jaring jer ! 1515..tapi laju giler..kalau nak banding dgn broadband cap ayam awal2 itu hari, laju lagi 1515 tu, cuma kebarangkalian terdisconnected tu,kerap giler..! Apapun, apa pilihan yg ada..so telan ajerlah semua 'songeh' tu !

  Mastura ni wak kenal lama dah ! Sejak dia berlaki sampai ler dia jadi janda. Malah wak mula lebih mengenali Mastura melalui Warung Atuk tuh dgn lebih details. Jika sebelum ini, just hai..dan lalalala..ajer ! Jandanya Mastura tak sama dgn janda yg lain. Mastura ni, janda Pro beb! Tak sesia ilmu yg dia belajar masa jadi stewerdess tu hari. Mantap..dari cara jalan, makan, bersosial..kelass beb ! Tapi yg tak boleh tahan, Mastura ni memang dianugerahkan Tuhan dgn keseksian tahap maksima. Betis bunting padi, dada bidang tahap 34DD, bontot jgn tanya...memang spesis Mas Idayu. Bibir bak delima merekah.

  Itu pasal lah bila Mat Tahir tahu spec-spec yg wak berikan dalam chatroom tu tentang Mastura, dia jadi angau semacam. Langau hurung tahi pun tengok pening ! Antara Asmad dan Mat Tahir, masing-masing bersaing. Bersaing untuk merebut cinta si Mastura. Begitulah yg dikhabarkan kepada wak, kerana kedua-duanya memang suka bercerita tentang hubungan cinta gelap mereka di warung tersebut. Dan wak lah orang yg banyak menyimpan rahsia antara keduanya.

  Kerana Mastura, wak pun tetiba jadi popular kerana menjadi bahan rujukan Mat Tahir dan Asmad. Antara si Asmad dan Mat Tahir, Tahir lebih kehadapan, mungkin kerana kebetulan, isteri Tahir ketika itu memang tgh sarat mengandung 9 bulan, anak yg ke-4. Anaknya dah berderet tapi biang mengalahkan bujang Aduka.

  So, masa si Tahir lebih banyak bergerak solo, kerana tak di hurung bini, bini kat kampung beb ! Anak-anak pun begitu. Semua terlonggok kat kampung. Maka berleluasalah perangai biang si Tahir bila bini tiada di rumah. Berbeza dengan Asmad, masa untuk mengayat Mastura, hanya terbuka bila bininya dah masuk tidur. Selalunya Asmad hanya boleh online, antara jam 2 pagi keatas..itupun bergantung kepada situasi. Biarpun masa agak terhad, namun ayat power si Asmad sedikit sebanyak tetap menyentuh kalbu dan hati Mastura. Jantan experte katakan ! Walaupun ketika itu Asmad dah punya 2 anak.

  Oleh kerana, masa yg lebih terluang tanpa hurungan bini, maka peluang Tahir untuk lebih rapat bersama Mastura cukup luas terbentang, seluas peluang Zambri nak kena tibai dgn geng siak dan bilal masjid di Perak kerana tidak akur dgn janji yg pernah dibuatnya tentang elaun khas RM500 tu. Janji sebelum raya nak bagi, tapi barai.

  Kerana banyaknyer masa sengang, maka bertambah intim lah si Tahir ini melalui ayat-ayat cintanya yg jelas plastik. Kebetulan si janda tip top ni masih dalam keranda kesedihan setelah rumahtangganya runtuh setahun sebelum itu. Wah..kepada si Tahirlah segala duka lara dan nestapa dicurah dan dibisik saban masa. Kiranya saat itu si Tahir dah mula rasa dunia dia yg punya. Lebih-lebih lagi jika terlihat kelibat nick si Tahir, maka akan ada lahh..nicknyer si Mastura.

  Macam belangkas terlepas. Yang gilanyer..si Mastura juga tetap melayan cinta kalbu si Asmad. Double barrel betul si Mastura ni ! Wak sekadar geleng kepala. Dan drama tercela itu berterusan hampir 6 bulan lamanya, kesian bini si Tahir wak tengok. pasal masih bodoh tak tahu apa-apa akan cinta gelap si Tahir di internet. Dah adat bercinta, syaitan dan iblis sorak gembira. Dari berchatting di warung, dah mula mengatur janji untuk 1st. date. Adoii..bukan main lunak si Tahir bercerita kat wak ketika itu di warung, betapa tak sabarnyer dia nak berjumpa dgn Mastura, janda meletop di chatroom.

  Pada hari yg dijanjikan, dengan disaksikan pantai kotor Gurney Drive, 1st. date mereka berjalan penuh syahdu. Dengan mengerah segala pengalaman lalu, si Tahir menunjuk 'macho'. Si Mastura lemas dibaham angin bayu di pantai itu. Tanpa ada saksi bintang dan bulan, belangkas tak sedar diri itu mula meratipkan janji-janji mulus untuk hidup semati kononnya. Betullah..iblis betul-betul menjadi guider terhebat ketika dan saat itu. Lebih-lebih lagi umur si Tahir pun bukanlah tua sangat, baru cecah 28 tahun, dan Mastura 'boomm' tu pula ter'janda' muda di usia 25 tahun. Huh ! tengah gelora giler tu beb ! Dan dating gelap itu berterusan berlangsung penuh cemerlang.

  Setelah hampir 2 bulan berlalu, isteri si Tahir dah pun sihat dan habis dari pantang. Walaupun si Tahir ini perangainya begitu, namun bab bini 'awal'nya tetap tidak dipersia. Oi..bini 'awal' si Tahir ni pun bukannya hodoh, lawa beb ! Walaupun dah beranak 4. Kalau Tahir kata bini 'awal'nya ini tak 'best', jelas benar Tahir pembohong, iyerlah..4 org anak dlm masa 4 tahun beb! Pantang habis, berpantang, 'buat' ajer jadi..huh! Boleh fikirlah yer !

  Maka setelah bini 'awal' Tahir pulang ke rumah mereka, masa sengang Tahir tetiba jadi sangat limited. Di tambah lagi dengan karenah 'babe' baru, dan anak-anaknyer yang lain yg perlukan perhatian membuatkan masa Tahir kian menjadi sangat terbatas. Oleh kerana si Mastura ini perlukan lebih perhatian dan belaian dari insan lelaki..dan ketika itu pula hanya Tahirlah teman tapi mesra si Mastura, maka banyaklah adegan rajuk dan pujuk terpaksa dilayan.

  Kepala otak Tahir betul2 jadi kusut. Fikiran celaru, antara tanggungjawab bini yang halal, dan kekasih gelapnya, si Mastura ! Di sini wak lihat sudah ada sedikit terpancar ciri-ciri gagal si Tahir yg cuba mahu menunjuk 'hero' mengumpul lebih dari seorg bini ! Ceh..!!

  Sangkaan wak tersilap rupanya. Wak kira si Tahir sudah gagal terus. Rupanya tidak ! Akal iblis Tahir lebih 'advance'. Memang wak perasan bahawa Tahir jarang online utk berchatting seperti masa dulu-dulu. Jarang sangat. Mungkin kerana 'bini awal'nya sudah mula menghidu. Mungkin ? Yang jelas ada, hanya si Mastura dan si Asmad, makin rancak dan mesra lagaknya di chatroom. Gurau senda, usik berahi..komplet. Mungkin ini masa yg terbaik si Asmad mahu menunjuk 'hebat'nya kepada Mastura. Biarlah masa yg menunjukkan akhiran cerita. Drama mangkaq ini masih jauh untuk berakhir.

  Di petang itu, tiba-tiba si Tahir call wak. Ada cerita bagus katanya. Terasa ego sungguh Mat Tahir bercerita, sambil gelak2 syokk, Tahir bilang dia sekarang sedang bercuti bersama Mastura. Entah apa la bohong keji yg Tahir berikan kepada bini 'awal'nya di rumah. Rupanya mereka sedang syiokkk holiday di kota Genting, kota keriangan siang malam. Dalam kepala wak, dah mula terbayang perkara 'keji-meji' yang bakal berlaku. Yelah bapak budak anak 4 dgn janda berahi yg seksi giler. Fuhh !! Harap-harap si Tahir ini masih ingat anak bini dan keluarganya. Berbeza dengan Mastura, walaupun dia dah punya anak 2, tapi anak2nya dijaga oleh ibunya di kampung. Janda dah macam anak dara lagaknya. Bekas Pramugari plak tu..Fuhh ! wak pulak yg jadi tak keruan kalbu.

  Dan percutian gelap ini pasti tidak diketahui oleh si Asmad. Jantan tonggong yg tak puas dengan seorang bini. Wak dapat tahu, pasal di chatroom si Asmad bagitau, Mastura balik kampung jenguk anaknya. Adoi..hidup-hidup kena tipu dgn si janda, kesian Asmad ! Wak hanya dapat simpati dalam hati. 2 jantan berebutkan janda di chatroom. Wakakakaka..! masing-masing tunjuk hebat dan gaya. Sehingga dosa dan pahala dah tidak dikira, ikut suka nafsu depa saja.

  (*) Sedutan dari Siri 2 - Blognovela@ABO;
  'Mastura, kau dah giler ker, mana boleh perempuan kahwin 2 lelaki dalam 1 masa ? Sunnah mana yg kau pakai..haa ? Wak jadi emosi bila Mastura jawab begitu, samada dia mahu menguji wak atau betul-betul, wak kurang pasti, tapi wak serius inginkan jawapan dari dia. Mastura ketawa..ini dapat wak lihat dari ikon yg keluar di skrin. Ikon kepala bulat warna kuning dok ketawa. Cilakak !
  Tunggu esok untuk dipostingkan...lebih keras dan mengeraskan kalbu !


    

  No comments: