PERSEKITARAN POLITIK `GHAIRU SOLEHAH` MENYERLAHKAN MINDA KOLOT PEMERINTAH MALAYSIA

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG
lu pikir la sendiri...

NAK CEPAT.. KLIK ARTIKEL DI BAWAH

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..
Program anjuran Urusan Ulamak PAS Kawasan Kepala Batas bertujuan untuk menyemarakkan suasana mahabbah dan ukhuwwah di kalangan ahli jamaah Islam...stiap Jumaat minggu ke 4.. sama2lah kita semua memberi sumbangan...

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH
Jommmmmmmmmmmm join usrah..

APE CITE NI

APE CITE NI
Hati yang tenang dan tenteram dipenuhi dengan amalan zikir ilallah yang berterusan..

Monday, November 14, 2011

Kerajaan gagal jelas harga barang naik mendadak

 

 

Kerajaan gagal jelas harga barang naik mendadak

| Print |

 

Hazayani Zakaria   

KUALA LUMPUR, 14 Nov: PAS mendakwa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi, dan Kepenggunaan tidak memberikan penjelasan jitu berhubung kenaikan mendadak harga barang pada musim perayaan.

Ahli Parlimen Rantau Panjang, Siti Zailah Mohd Yusuf berkata, timbalan menteri, Datuk Tan Lian Hoe gagal memberi jaminan untuk memnambahkan subsidi untuk barang keperluan utama dan mengurangkan subsidi yang diberikan kepada syarikat korporat.

"Saya tanya apakah kerajaan bercadang menarik balik subsidi yang diberi kepada syarikat korporat seperti penjana tenaga bebas (IPP) sebanyak RM19 bilion sedangkan rakyat memerlukan subsidi terutama untuk barang makanan harian untuk mengurangkan beban mereka," kata beliau pada sidang media di lobi Parlimen hari ini.

Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat itu juga berkata, kerajaan enggan mengakui kenaikan harga barang berlaku kerana sistem monopoli dalam pasaran iaitu tidak berlaku persaingan harga yang menyumbang kepada kenaikan harga barang khususnya barang keperluan utama seperti bersa, gula, dan minyak.

Katanya, kerajaan harus menilai kembali sistem ini agar tidak membebankan rakyat.

"Tak lama lagi rakyat berhadapan dengan suasana sesi persekolahan bermula, mesti berhadapan dengan tekanan yang lebih lebih-lebih lagi musim tengkujuh ada yang hilang punca pendapatan.

"Jelas BN yang berslogankan "rakyat didahulukan pencapaian diutamakan" sebenarnya bukan rakyat yang didahulukan tapi rakyat didahulukan untuk dibebankan dan untuk menerima kesan," katanya.

Terdahulu, Siti Zailah membangkitkan perkara itu pada sesi soal jawab lisan di Dewan Rakyat.

Sementara itu, Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar pada sidang media sama menyifatkan jawapan timbalan menteri sebagai memalukan.

Beliau berkata, kerajaan tidak seharusnya menjadikan bencana alam di luar negara sebagai alasan kenaikan harga barang sedangkan ianya berlaku sejak bertahun-tahun tanpa penyelesaian daripada kerajaan.

"Jawapan itu hanya memberi alasan yang bersandar kepada apa yang berlaku di luar negara iaitu tragedi banjir dan sebagainya.

"Sedangkan kenaikan harga barang ini bukan berlaku semasa banjir di Thailand tapi sudah berlaku sejak dahulu lagi.

"Jawapan tadi bersifat memalukan dan menunjukkan kerajaan tidak ada satu agenda yang jelas apa langkah yang harus diambil," kata beliau yang juga Naib Presiden PAS.

Justeru katanya, PAS menunutut kerajaan menambahkan subsidi makanan dan megurangkan subsidi kepada IPP.

"Kita menuntut kerajaan menambahkan lagi subsidi barang makanan sebab setakat hari ini subsidi makanan hanya RM3.25 bilion sahaja. Jadi terlalu kecil berbanding dengan subsidi kepada IPP.

 

 

Kedai 1Malaysia: Menteri tidak bertanggungjawab

| Print |

 

Muhammad Faizal   

KUALA LUMPUR, 14 Nov: Ahli Parlimen Kuala Selangor, Dr Dzulkefly Ahmad menyifatkan kenyataan yang dikeluarkan oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Pengguna, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob adalah tidak bertanggungjawab.

Beliau yang ditemui di lobi Parlimen menjelaskan Ismail Sabri sebelum ini telah menyatakan bahawa Pakatan Rakyat (PR) tidak mahu rakyat berpendapatan rendah menikmati atau mendapat barangan dengan harga yang murah, sebab itulah PR mengecam tindakan penubuhan Kedai 1Malaysia.

"Bagi saya kenyataan yang dikeluarkan oleh Ismail Sabri itu tidak bertanggungjawab dengan menuduh PR cuba menafikan hak yang sepatutnya dinikmati golongan berpendapatan rendah.

"Secara jelas ingin saya nyatakan bahawa PR sentiasa berjuang dengan kenaikan harga barang dan adalah satu yang mustahil bila wujudnya Kedai 1Malaysia kita menghalang.

"Yang sebenarnya kita tentang adalah cara penipuan yang dilakukan oleh kedai tersebut melalui produk keluaran mereka yang tidak menepati Akta Makanan dan Peraturan 281," jelasnya yang juga AJK PAS Pusat.

Tambahnya lagi, terlalu banyak produk yang dikeluarkan oleh mereka tidak menepati atau sama seperti apa yang dilabelkan pada produk mereka.

"Penipuan yang jelas adalah seperti apa yang berlaku pada sos tiram keluaran kedai 1Malaysia, dan menjadi tanggungjawab PR untuk terus membela penggunan, malah PR akan terus berperanan sebagai semak dan imbang dalam apa yang dilakukan oleh kerajaan.

"Kita bersetuju dengan penubuhan kedai tersebut tetapi jangan mengambil kesempatan atas pengguna dengan menawarkan produk yang tidak menepati piawaian makanan.

"Sepatutnya golongan berpendapatan rendah ini dilindungi bukannya dipergunakan. Kerajaan perlu pastikan bahawa segala produk tersebut menepati piawaian yang telah ditetapkan didalam akta dan jangan hanya fikir keuntungan semata-mata," katanya lagi.

Beliau memberitahu dengan peruntukan yang diterima sebanyak RM40 juta pada belanjawan kali ini perlulah memastikan barangan tersebut betul-betul berkualiti dan terjamin kesihatannya.

"Belanjawan yang besar diperolehi tetapi jangan pula dalam masa yang sama kedai tersebut hanya memikirkan keuntungan tanpa meneliti keperluan kesihatan pengguna," jelasnya lagi.

Iklan Top inside

 

Najib dipaksa berhenti awal?

| Print |

 

Ahmad Lutfi Othman   

Kontroversi Projek Fidlot Kebangsaan (NFC) membabitkan keluarga Ketua Wanita Umno, Shahrizat Jalil bukan saja tidak dapat diredakan oleh penjelasan rakan sejawatnya dalam Pemuda, Khairy Jamaluddin, malah keterangan menantu bekias Perdana Menteri itu makin memanaskan isu ini.

Khairy mempertahankan penyaluran dana hampir RM10 juta daripada NFC, untuk membeli apartmen mewah  One Menerung, sambil menegaskan tiada unsur penyelewengan dalam pembelian hartanah itu, sebaliknya beliau berhujah, ia merupakan satu bentuk "pelaburan yang paling selamat".

Sebelum ini, Noh Omar, Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani berkata wang yang disalurkan kerajaan kepada NFC diletakkan di dalam sebuah akaun amanah khas dan Khairy sendiri menegaskan bahawa setiap transaksi memerlukan kelulusan kerajaan dan dipantau ketat.

Apakah kerajaan telah dirujuk terlebih dahulu sebelum transaksi pembelian kondominium mewah bernilai RM9,758,140 itu dibuat, yang langsung tiada kaitan dengan industri penternakan dan penyembelihan lembu?

Secara peribadi saya menghormati pandangan Ahli Parlimen Rembau itu -- yang tidak diberikan sebarang jawatan dalam kabinet Najib Razak -- mengenai demokrasi, khususnya menyentuh kebebasan bersuara. Khairy (bersama Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Saifuddin Abdullah dan Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Senator Gan Ping nSiew) bersetuju dengan penghakiman Mahkamah Rayuan mengenai Seksyen 15, Universiti dan Kolej Universiti (Auku) bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan.

Malah, Khairy, beberapa tahun lalu, semasa Hari Kebebasan Akhbar Sedunia 3 Mei, turut mahu Akta Mesin Cetak dan Penerbitan dimansuhkan.

Malangnya, Khairy tidak mempunyai kekuatan untuk menjuarai isu-isu ketelusan, integriti, salahguna kuasa, apatah lagi berbicara hal berkaitan kronisme dan pilih kasih. Rekod hitamnya di zaman pemerintahan Abdullah Ahmad Badawi ternyata menyukarkan beliau, malah kekalahan teruk Umno-BN dalam pilihan raya umum, Mac 2008 juga disandarkan kepada karenahnya.

Pengarah Strategi KeADILan, Rafizi Ramli yang mula membangkitkan isu ini menyifatkan alasan Khairy itu sebagai tidak masuk akal. Setiausaha Agung KeADILan, Saifuddin Nasuiton Ismail pula menyifatkan pembelian kondo itu sebagai "perlakuan pecah amanah yang jelas bertentangan dengan tujuan pinjaman RM250 juta diberikan NFC".

Dalam wawancara dengan Sinar Harian, Rafizi mengusik Khairy: "Di sini saya hendak ucap terima kasih kepada Khairy kerana sibuk untuk mempertahankan menteri itu (Shahrizat). Saya hairan kenapa perkara ini seolah-olah melibatkan pihaknya sedangkan kita mahu orang lain jawab."


Sementara itu, banyak pihak percaya, kerjaya politik Shahrizat kini bagai telur di hujung tanduk. Pimpinan Umno-BN sendiri merasakan ia satu beban atau liabiliti yang bertindan-tindih dengan masalah besar yang sedia menekan parti itu. Imej buruk Umno yang sukar bercerai tanggal dengan elemen korupsi dan salahguna kuasa makin terpahat kukuh pada persepsi rakyat.

Mampukah Shahrizat menepis segala dakwaan dan serangan, terutama yang dibuat melalui media baru, yang berupaya membongkar pelbagai fakta dan dokumen, dengan cepat dan menyeluruh? Rangkaian aktiviti perniagaan suami dan anak-anak beliau diteropong sehalusnya. Restoran mewah berasaskan daging milik keluarganya juga menjadi perhatian dan dikaitkan dengan NFC yang mencurigakan itu.

Shahrizat juga bakal berdepan dengan 'penghakiman' Rosmah Mansor, yang dilihat mempunyai kata putus dalam isu-isu kritikal seperti ini. Meskipun hubungan mereka agak intim, namun bagi pemerhati politik, Rosmah akan bertindak nekad kepada sesiapa jua, termasuk 'menghukum keras' kenalannya jika mereka boleh mendatangkan kesulitan, apatah lagi menjejaskan sokongan kepada BN. Banyak contoh yang boleh diberikan; rakan-rakan karib Rosmah terpelanting disebabkan 'wanita pertama' itu merasakan mereka menyusahkannya.

Dalam pada itu, saya begitu tertarik dengan buku Kesilapan-Kesilapan Najib, nukilan Shahbudin Husin, seorang teman lama yang saya kenali semasa bertugas sebagai wartawan Mingguan Tanahair, yang dimiliki Allahyarham Ikhwan Nasir, pertengahan 1980-an.

Sewaktu rakan-rakan penulis buku politik yang lain, misalnya Sayuti Omar, Daud Ibrahim dan Yahaya Ismail, tidak menampilkan karya terbaru mereka, Shahbudin seperti melawan arus. Untuk tahun 2011, ini merupakan buku keduanya, selepas Najib Perdana Terakhir ... mendapat sambutan memberangsangkan, sehingga tiga kali diulang cetak.

Di zaman kuasa siber mendominasi situasi, pasaran buku politik popular terjejas teruk. Pembaca lebih mudah dan cepat mengutip info serta analisis melalui internet. Bagaimanapun, Shahbudin, seperti mahu menyanggah tanggapan itu. Dengan menerbitkan buku sendiri (seperti kebiasaan semua penulis buku politik popular), pasaran memberikan respons baik terhadap karya bekas wartawan Watan ini.

Rupanya buku masih medium berpengaruh dan mempunyai kedudukan istimewa buat peminat politik semasa, terutama yang dahagakan  kupasan isu yang segar. Agak ramai yang mahukan analisis lebih mendalam yang mampu menggugah pemikiran, dan hanya buku dapat memenuhi hasrat itu.

Buku politik popular memang berbeda daripada buku-buku ilmiah yang dihasilkan sarjana sains politik, namun ia tetap ada keunikan tersendiri. (Segera saya teringat kepada Allahyarham Prof Dr Hussain Mohamed, yang banyak menyimpan koleksi buku-buku politik popular dan menjadikannya satu bidang kajian beliau).
Banyak rahsia dan maklumat dalaman terselit di dalamnya. Pengalaman penulis yang rata-rata terjun langsung ke lapangan, malah terlibat aktif dalam pergolakan semasa, juga memberi kelebihan.

Kunjungan Shahbudin ke pejabat Harakah, 10 Nov lalu, secara tidak langsung mencabar saya untuk kembali berkarya, selepas lebih 10 tahun menyepi. Ia mengingatkan saya tentang 'kegemilangan' era reformasi, 1998-99; buku Anwar: Skandal Seks atau Konspirasi Politik, dicetak lebih 50,000 naskhah dan dipercayai jumlah cetak rompak juga mencecah angka sama. Sedangkan buku itu lantang mengkritik Anwar Ibrahim!

Buku terbarunya ini juga dijangka dapat menarik perhatian pembaca. Latar belakangnya sebagai seorang aktivis Umno (masih menjadi ahli), dengan jawatan terakhir sebagai Naib Ketua Pemuda dan AJK Bahagian Wangsa Maju, turut mewarnai sentuhan beliau dalam mengutarakan 19 kesilapan Najib.


Di antara kesilapan-kesilapan itu adalah:

* Slogan 1Malaysia merupakan silap pertama di hari pertama sebagai PM
* Menghapuskan Kementerian Pembangunan Usahawan
* Paling ramai memasukkan kawan-kawan dalam kabinet
* Kabinet lemah dan ramainya menteri senator
* Pemotongan subsidi walaupun atas nama rasionalisasi
* Perlantikan Apco sebagai perunding kerajaan
* Gagal mengawal karenah dan gaya mewah Rosmah
* Gagal mengurus parti komponen dan anggota kabinet
* Terlalu banyak program transformasi tetapi hasil diragui
* Tidak tegas, tidak konsisten dan flip-flop
* Terlalu bergantung kepada bekas panglima Anwar
* Merestui budaya politik jijik dan lucah
* Mempunyai terlalu ramai pegawai tapi tidak membantu
* Terlalu ghairah mengejar populariti

Shahbudin memberi penekanan kepada masalah-masalah yang melibatkan peribadi Najib, Rosmah dan keluarganya, sebagai halangan utama untuk Umno meraih kembali sokongan. "Pihak Wanita Umno yang terlibat dalam Rumah 10 ketika berkempen dan berdepan langsung dengan pengundi, mengakui mereka kadang-kadang menjadi kelu dan hilang kata-kata untuk mempertahankan Umno apabila dibangkitkan isu-isu melibatkan Rosmah.

Beliau juga membayangkan, Najib akan mengikuti jejak Pak Lah, yang terpaksa meletakkan jawatan, ekoran prestasi buruk pada Mac 2008. Sekiranya BN masih gagal memperolehi kemenangan majoriti dua pertiga di Parlimen selepas PRU13 nanti, desakan supaya Najib berundur pasti bergema dengan kuat.

Bukankah timbalannya, Muhyiddin Yassin juga yang lantang menekan Pak Lah dahulu? Dari sisi ini, Muhyiddin dilihat ada kekuatan tersendiri, untuk berani dan tegas bertindak bagi "menyelamatkan" Umno.

Atau sekurang-kurangnya Najib harus berupaya merebut kembali negeri termaju, Selangor; beliau masih pengerusi perhubungan Umno negeri. Shahbudin melihat syarat itu sebagai penanda aras paling minimum untuk mengelakkan Najib dihambat lebih awal daripada posisinya sebagai PM.

Saya sempat mengusik Shahbudin: "Mungkin Muhyiddin sendiri akan beli borong buku Kesilapan-Kesilapan Najib itu. Bukankah dia bakal meraih manfaat politik yang besar daripada kandungan buku tersebut?" Beliau sekadar ketawa kecil ...

 

 

·                             TRENDING

·                             Election Commission

·                             YourSay/VoxPop

·                             Audit reports

·                             Human Rights

·                             Corruption

 

Kerja 9 jam: Guru bukan tikus putih

 

12:24PM Nov 14, 2011

Pemuda PAS mendesak kerajaan membatalkan projek perintis sistem waktu bekerja sembilan jam bagi guru sekolah kerana ia didakwa "tidak wajar" dan "tidak munasabah".

Ketua penerangannya Riduan Mohd Nor berkata, langkah itu bukan sahaja membazir, malah guru juga tidak boleh dijadikan "tikus makmal" dalam sistem pendidikan negara.

"Bahkan, banyak perkara berlaku dalam alam perguruan di luar daripada silibus pembelajaran (kendalian) mereka, justeru mengapa mereka perlu dibebankan dengan kajian perintis seperti ini?" kata Riduan.

Warga pendidik juga, tambah Riduan, terpaksa hadir ke program kokurikulum, sukan tahunan, aktiviti riadah di luar darjah, lawatan sambil belajar dan kursus wajib yang mesti diikuti.

"Bagaimana pula kerajaan boleh melahirkan murid yang cemerlang jika guru yang mengajar pelajar sering letih, lesu dan hilang semangat kerana perlu memenuhi masa bekerja seperti tenaga profesional yang lain?" soalnya.

Dalam kenyataannya hari ini, Riduan juga berkata, suasana pengajaran dan pembelajaran di sekolah menyebabkan banyak perkara memerlukan inisiatif sendiri kumpulan itu, termasuk mengeluarkan duit kocek sendiri.

PAS Sarawak cadang ikut masa pekerja biasa

Timbalan Menteri Pelajaran Datuk Wee Ka Siong kelmarin dilaporkan berharap guru di empat negeri terlibat - Pahang, Melaka, Johor dan Sarawak - tidak risau kerana kerajaan hanya membuat percubaan.

Sambil menegaskan ia bukan kata putus, Wee berkata, apabila projek rintis itu meyakinkan dan kesimpulan konkrit dibuat, barulah ia akan diperluas ke seluruh negara.

Projek yang akan dilaksanakan mulai Januari depan di empat negeri terbabit berasaskan kajian di Melaka Tengah yang mengenalpasti tempoh bekerja yang ideal bagi guru.

Sementara itu, Timbalan Pesuruhjaya PAS Sarawak Jofri Jaraiee (kanan) berkata, lebih baik kerajaan melaksanakan sistem waktu kerja guru seperti pekerja biasa antara jam 8 pagi hingga 5 petang, dengan lima hari bekerja dan dua hari cuti.

Katanya, melalui sistem itu, tugas harian boleh diselesaikan di pejabat dan pelajar juga boleh terus menyelesaikan tugasan harian di sekolah tanpa perlu dibawa balik ke rumah.

"Bagaimanapun, ini adalah tugas Kementerian Pelajaran untuk membuat kajian sepenuhnya agar semua pihak berpuas hati terhadap sebarang cadangan yang telah dikemukakan," katanya.

 

PR nak bagi RM500 depa nak suruh kerja 9jam.. mana satu pilihan kalbu..??

 

PAS tak setuju guru kerja sembilan jam

PAS menganggap projek rintis sistem bekerja sembilan jam Kementerian Pelajaran sebagai tidak wajar dan mahu ia dikaji semula kerana akan membebankan guru.

 

"Rasional apakah guru-guru terpaksa bekerja selama sembilan jam? Sebenarnya guru-guru di Malaysia sudah sedia terbeban, bukan sahaja (dengan) pembelajaran dan pengajaran.

 

"Malahan guru sudah menjadi ‘multi purpose’ kerana semua perkara guru terpaksa lakukan.

 

“Guru juga pemandu Ambulan jika pelajar sakit, menjadi polis trafik ketika pelajar keluar sekolah, pengawal disiplin, pegawai kewangan kalau ia guru kelas, menjadi kerani untuk masuk markah," kata ahli jawatankuasa PAS, Idris Ahmad dalam satu kenyataan media.

 

Beliau merujuk kenyataan Timbalan Menteri Pelajaran Datuk Wee Ka Siong, semalam yang berkata mulai Januari tahun depan, empat negeri - Pahang, Melaka, Johor dan Sarawak - akan bekerja sembilan jam sehari.

 

Projek rintis itu katanya, berasaskan satu kajian di Melaka Tengah yang mengenalpasti tempoh bekerja yang ideal bagi guru.

 

"Saya harap semua guru di empat negeri tersebut tidak perlu risau kerana kita hanya membuat percubaan.

 

"Apabila projek rintis itu meyakinkan kita dan kita dapat membuat kesimpulan secara konkrit, barulah kita memperluaskannya ke semua sekolah di seluruh negara," kata Wee.

 

Sambil membidas tindakan Kementerian Pelajaran yang diterajui oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin selaku menteri pelajaran, Idris berkata kerajaan sepatutnya mencari jalan untuk menyenangkan guru-guru supaya mereka berada di zon selesa.

 

Ini kerana di tangan mereka yang akan melahirkan modal insan yang berguna untuk masa akan datang.

 

Bawa kerja balik rumah

 

"Mungkin ada orang cemburu kerana guru banyak mendapat cuti berbanding dengan mereka yang berada di pejabat.

 

“Tetapi perlu diingat tugas guru bukan sahaja di sekolah, malahan kerja mereka berterusan sehingga balik ke rumah. Kerana kerja latihan pelajar perlu diperiksa, persiapan mengajar perlu dibuat.

 

“Budaya ini berlainan dengan mereka yang bekerja di pejabat, selesai sahaja waktu pejabat ia tidak perlu dibawa balik ke rumah," katanya.

 

Sehubungan dengan itu, Idris juga mahu kerajaan menambah kemudahan dan membina lebih banyak sekolah supaya bilangan pelajar di dalam sebuah kelas dapat dikurangkan agar bebanan guru juga dapat diringankan.

 

Katanya, kebanyakan sekolah pada hari ini dibina lebih 20 tahun dahulu dan sudah tidak mampu menampung pertambahan penduduk di sekitarnya sehingga suasana di dalam bilik kelas tidak lagi selesa kerana bilangan pelajar yang begitu ramai.

 

Idris berkata sebagai penghormatan kepada guru-guru yang mendidik rakyat di negara ini, Pakatan Rakyat menjanjikan RM500 kepada mereka jika diberi mandat ke Putrajaya.

 

Harga ayam pun naik...ni kan pula harga rumah.....

Oleh : Serikandi Mujahidah

 

Satu..satu..UMNO APCO ni dok cari pasai...dulu bab peruntukan banjir...bab peruntukan baiki jalanraya persekutuan...ni buka pulak pasai bab rumah pulak....

Kata Tok Ketua Pemuda BN Kedah, Badrol Hisham Hashim..( nama dah sedap...bulan..)..sejak Pakatan Rakyat memerintah Kedah, harga rumah di Kedah meningkat..maksudnya semakin mahai...katanya lagi...harga rumah teres dua tingkat pada tahun 2008 sebanyak RM180 ribu meningkat kepada RM220 ribu. Sementara tu..meningkat pula sehingga RM320 ribu pada tahun ini. Maka dengan harga itu...ramailah bumiputera tak mampu beli... Jadi kuota 50 : 50 yang disyaratkan oleh Kerajaan Negeri kepada pemaju perumahan seolah-olah tidak berjaya.

SM tak mahu cakap banyaklah....setahu SM bukan setakat RM360 ribu bumiputera tak mampu beli..harga RM120 ribu pun berapa ramai yang boleh dimiliki oleh bumiputera. Kebanyakan bumiputera hanya mampu memiliki rumah kos rendah dan sederhana antara RM25 - 70 ribu sahaja. Kalau yang atas RM70 ribu tidaklah ramai sangat, itu pun kebanyakan yang memilikinya orang-orang yang memang berpendapatan tinggi. Jadi kenapa sekarang baru timbul masalah bumiputera tidak mampu memilik rumah dengan harga sedemikian...kalau dulu 70 peratus kuota untuk bukan bumiputera tentulah "sold out"...

Kiranya Tok Ketua Pemuda BN ni..sedaqlah pendapatan rakyat Kedah khususnya dan rakyat Malaysia amnya hanya sekitar RM15 ribu setahun...baguslah...jadi janganlah dok fikir bab rumah je ...fikirlah sama dengan bebanan kenaikan harga barang keperluan harian yang naik begitu mendadak...kalau dah kehidupan seharian menghimpit..beras mahai..gula mahai...minyak mahai..ikan, ayam..daging..sayur..semua mahai..yuran sekolah mahai...caj letrik mahai..tak usaha nak kata beli rumah.....nak beli gerek pun fikir 2-3 kali ooooo...

Tak payahlah..Tok Ketua Pemuda BN nak susah hati pasai rumah-rumah kat Kedah ni..Kerajaan Pakatan Rakyat Kedah cukup perihatin dengan masalah rakyat...melalui anak syarikat kerajaan negeri (GLC)..perumahan untuk rakyat perpendapatan rendah memang giat dilaksanakan..cuma dia yang tak tau!

Walau bagaimana pun mahal harga rumah tu..tidak le semahai harga renovate rumah pemimpin UMNO...ubah suai saja dah mencecah RM5 juta...tu belum kira harga keseluruhan pembinaan..

He..he..he..he...Bapak Badrol ..SM nak cadangkan...suruh aja Hjh Kak Semah infakkan cincin 28 juta tu untuk rakyat Kedah beli rumah-rumah tu semua...tentu baguskan....tak pun buatlah lelongan amal..beg-beg tangan...kasut-kasut..baju-baju Hjh Kak Semah buat bantu rakyat Kedah....tak gitu...

Bernaskan idea SM...

http://kedahla.blogspot.com/2011/11/harga-ayam-pun-naikni-kan-pula-harga.html

 

Thursday, November 10, 2011

Pemaju UMNO Roboh Rumah Melayu P.Pinang

Kalau Takut Dipukul Badai...Usah Berumah Di Tepi Pantai...
Amizudin Ahmat (Din Binjai)
http://sharpshooterblogger.blogspot.com/

Comments

0 Comments

0 Yayasan Selangor *Oleh...

1 year ago

 

No comments: