PERSEKITARAN POLITIK `GHAIRU SOLEHAH` MENYERLAHKAN MINDA KOLOT PEMERINTAH MALAYSIA

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG
lu pikir la sendiri...

NAK CEPAT.. KLIK ARTIKEL DI BAWAH

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..
Program anjuran Urusan Ulamak PAS Kawasan Kepala Batas bertujuan untuk menyemarakkan suasana mahabbah dan ukhuwwah di kalangan ahli jamaah Islam...stiap Jumaat minggu ke 4.. sama2lah kita semua memberi sumbangan...

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH
Jommmmmmmmmmmm join usrah..

APE CITE NI

APE CITE NI
Hati yang tenang dan tenteram dipenuhi dengan amalan zikir ilallah yang berterusan..

Wednesday, September 28, 2011

Umur persaraan 64 tahun belum dipersetujui k'jaan

12.3 Juta Pemilih Berdaftar Terkini, 70,361 Nama Pemilih Dipotong
Posted on Tuesday, September 27 @ 10:37:44 PDT
Dilulus untuk paparan oleh aya


Oleh Bernama

KUALA LUMPUR, 27 Sept (Bernama) -- Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah mengeluarkan sebanyak 69,293 nama daripada rekod pemilih berdaftar antara Julai hingga 15 Sept lalu setelah disahkan meninggal dunia.

Selain itu, dalam tempoh berkenaan, SPR juga telah memotong 1,068 nama pemilih berdaftar yang disahkan telah dilucutkan kewarganegaraan oleh Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

Setiausaha SPR Datuk Kamaruddin Mohamed Baria dalam kenyataan hari ini berkata tindakan itu diambil dalam proses semasa pembersihan senarai Daftar Pemilih membabitkan jumlah pemilih berdaftar terkini seramai 12.3 juta orang.

Katanya SPR juga sedang membuat siasatan lanjut terhadap 50,000 nama pemilih berdaftar.

Kamaruddin berkata dalam proses pembersihan itu, SPR membuat semakan rekod pemilih dengan kerjasama JPN, Jabatan Arah rekod dan Pencen (JRP), Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Menurutnya semakan rekod pemilih melalui proses pembersihan Daftar Pemilih adalah secara berterusan sebagai persediaan menghadapi pilihan raya umum ke-13 akan datang.

Katanya hasil semakan itu mendapati ada nama-nama pemilih berdaftar dikeluarkan atas pelbagai sebab seperti pelucutan kewarganegaraan, meninggal dunia atau bersara daripada perkhidmatan polis atau tentera.

Selain itu, Kamaruddin berkata semakan Daftar Pemilih juga melibatkan pertukaran status pengundi dan perubahan status pemilih awam kepada pemilih pos dan sebaliknya.

Beliau berkata SPR juga menyediakan kemudahan memuat turun borang pendaftaran pemilih (Borang A) melalui laman web di alamat www.spr.gov.my.

Bagaimanapun, beliau mengingatkan orang ramai bahawa pendaftaran sebagai pemilih tidak boleh dibuat atas talian tetapi sebaliknya perlu menghantar Borang A itu ke kaunter pendaftaran pemilih SPR.

Katanya borang berkenaan tidak boleh dihantar melalui pos, faks ataupun e-mel.

 

12.3 Juta Pemilih Berdaftar Terkini, 70,361 Nama Pemilih Dipotong

Umur persaraan 64 tahun belum dipersetujui k'jaan

Sep 28, 11 8:03am

Kongsi 0

Kenaikan had umur persaraan pekerja sektor swasta sehingga 64 tahun adalah dicadangkan oleh Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) dan bukan pandangan rasmi kerajaan, kata Menteri Sumber Manusia, Datuk Dr S Subramaniam.

Beliau berkata pada masa ini, kerajaan masih dalam peringkat perbincangan dengan wakil pekerja dan majikan bagi menggubal Rang Undang-Undang Umur Persaraan Minimum Swasta.

"Had umur sehingga 64 tahun adalah pandangan MTUC. Ia belum dipersetujui oleh kerajaan. Mereka telah kemukakan pelbagai cadangan tetapi akhirnya
keputusan akan dibuat dengan mengambil kira pandangan semua pihak.

"Proses untuk menggubal akta itu sudah mula dibuat dan kita harap ia boleh diselesaikan segera seterusnya boleh dilaksanakan secepat mungkin," katanya kepada Bernama di pejabatnya di Kuala Lumpur, semalam.

Subramaniam berkata rang undang-undang itu digubal kerana berpendapat bahawa had umur persaraan pada 55 tahun sudah tidak relevan sekarang memandangkan rakyat Malaysia kini lebih sihat dan masih mampu bekerja pada usia tersebut.

"Mereka bersara pada umur 55 tahun, tetapi pada umur itu mereka masih sihat, cerdas dan boleh bekerja. Usia pekerja-pekerja di Malaysia kini lebih panjang berbanding pada masa dulu," katanya.

Beliau berkata kenaikan had umur persaraan juga dapat membantu jaringan sosial dan kebajikan pekerja di mana mereka mampu memperolehi pendapatan pada usia tua selain menambah caruman di Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) untuk masa depan mereka.

"Kalau golongan pertengahan dan bawahan, caruman mereka di KWSP tidak mencukupi untuk jangka masa panjang. Bila mereka sudah bersara pada usia 55 tahun ada yang masih mencari kerja.

"Sebab itu perlu ada perubahan bahawa rakyat akan kerja lebih lama dan diberi gaji lebih lama untuk pastikan mereka dapat pendapatan untuk tanggung keperluan mereka," katanya.

Gaji minimum

Dalam perkembangan lain, Subramaniam berkata kerajaan menyasarkan agar pelaksanaan gaji minimum sektor swasta dapat dilaksanakan pada awal tahun depan setelah anggota Majlis Perundingan Gaji Kebangsaan dilantik dan mula bermesyuarat esok.

"Pengumuman mengenai gaji minimum akan dibuat sebelum hujung tahun ini dan mungkin sedikit masa diperlukan untuk majlis membuat persiapan, mungkin awal tahun depan dapat kita laksanakan," katanya.

Beliau berkata seramai 25 orang akan dilantik menganggotai Majlis itu yang terdiri daripada seorang pengerusi, timbalan pengerusi serta setiausaha, masing-masing lima wakil dari pihak kerajaan dan bebas serta masing-masing enam wakil dari wakil pekerja yang dicadangkan MTUC dan wakil majikan yang dicadangkan Persekutuan Majikan Malaysia (MEF).

Lima wakil kerajaan ialah dari Kementerian Sumber Manusia, Kementerian Kewangan, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Jabatan Perkhidmatan Awam dan Unit Perancang Ekonomi manakala wakil bebas terdiri daripada pihak badan bukan kerajaan, institusi pengajian tinggi serta institusi yang mempunyai kaitan dengan pekerja dan gaji.

"Mereka akan diberi tanggungjawab untuk mengkaji gaji minimum dan cadangan itu akan disampaikan kepada kementerian sebelum diteliti oleh kerajaan.

“Sekiranya semua pihak setuju kita akan umumkan dan jadikan ia gaji minimum kebangsaan," kata Subramaniam.

- Bernama

Parlimen tak boleh bubar sebelum bajet lulus

| Print |

 

Nazli Ibrahim   

PETALING JAYA, 28 Sept: Bajet 2012 yang dibentangkan sebelum pembubaran parlimen dianggap tidak sah dan perlu dibentangkan semula sekiranya parlimen dibubarkan sebelum bajet tahunan tersebut tidak diluluskan terlebih dahulu.

Demikian menurut Pensyarah Fakulti Undang-undang di Universiti Islam Antarabangsa, Profesor Dr Aziz Bari (gambar) hari ini.

Menurutnya proses pembentangan bajet tahunan itu perlu diluluskan terlebih dahulu dalam persidangan yang sama dimana proses tersebut akan memakan masa lebih sebulan.

"Bila bajet dah dibentangkan, ia harus diselesaikanlah sehingga diluluskan dalam persidangan parlimen itu.

"Kalau bajet belum lagi diluluskan tetapi PM dah bubarkan parlimen, bajet tersebut boleh dianggap tidak sah dan bajet baru perlu dibentangkan semula dalam persidangan parlimen selepas pilihan raya dijalankan," kata Dr Aziz yang juga dianggap sebagai pakar perlembagaan.

Beliau juga memberitahu pembentangan bajet tidak boleh dibuat ketika parlimen sudah dibubarkan.

"Kalau parlimen sudah bubar, lagilah tak boleh bentangkan bajet, macamana nak bentangkan bajet sedangkan pada masa itu parlimen dah bubar, dianggap tak wujud," kata beliau lagi.

Pembentangan bajet yang dijadualkan pada 7 Oktober ini perlu dibahaskan oleh Ahli-ahli Parlimen terlebih dahulu sebelum undian untuk meluluskan bajet dibuat dalam mesyuarat ketiga, penggal keempat bagi Parlimen ke-12 yang hanya berakhir pada 1 Disember ini.

Sebelum ini, beberapa pemerhati politik menjangkakan PRU 13 bakal diadakan pada bulan Oktober ini atau beberapa hari selepas Bajet 2012 dibentangkan.

Rata-rata pemerhati politik turut menganggap bajet kali ini merupakan bajet pilihan raya bagi memancing undi pengundi dalam PRU 13 yang pertama kali diterajui oleh Najib.

 

 

Berapa jumlah pengundi klon?

| Print |

 

Nazri Abdullah   

KUALA LUMPUR, 28 Sept: Dewan Pemuda PAS mendesak Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) turut mengemukakan hasil siasatan ke atas dakwaan wujudnya pengundi klon atau pemilih yang mempunyai kad pengenalan 'palsu'.

Pengerusi Pemulihan Demokrasi dan Mobilisasi Dewan Pemuda PAS, Suhaizan Kayat berkata, sehingga kini tiada sebarang penjelasan berhubung perkara itu biarpun banyak pihak telah mengemukakan bukti wujud parkara tersebut.

Beliau mengulas pengumuman SPR semalam bahawa suruhanjaya itu telah mengeluarkan sebanyak 69,293 nama daripada rekod pemilih berdaftar antara Julai hingga 15 Sept lalu setelah disahkan meninggal dunia.

Selain itu, dalam tempoh berkenaan, SPR juga telah memotong 1,068 nama pemilih berdaftar yang disahkan telah dilucutkan kewarganegaraan oleh Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

Malah SPR juga menyatakan 50 ribu lagi pemilih sedang di siasat lanjut.

"Yang disemak dan dibuang hanya yang meninggal dunia dan yang dilucut kewarganegaraan.

"Kita juga nak tahu berapa pula yang digugurkan kerana memiliki kad pengenalan klon yang boleh menyebabkan mereka mengundi lebih sekali," katanya ketika dihubungi Harakahdaily.

Mengulas 50 ribu nama pemilih yang didakwa sedang disiasat SPR itu, Suhaizan berkata beliau yakin sebilangan besarnya adalah pengundi klon yang pernah didedahkan mereka.

Menurutnya, SPR tidak boleh berdalih dalam perkara tersebut kerana Timbalan Pengerusi SPR Dato Wan Ahmad Wan Omar sendiri pada 24 Julali telah mengakui bahawa terdapat kad pengenalan klon atau palsu dalam daftar pemilih sah SPR.

Antara soalan yang memerlukan jawapan telus SPR seperti berikut :

- Berapa banyakkah kad pengenalan lama dimiliki oleh lebih daripada satu  identiti pemilih?

- Berapa ramaikah pemilih berkembar?(Memiliki nama pemilih yang sama dan kad pengenalan yang 83%  adalah  sama)

- Berapa ramaikah pemilih yang berkod negara  “71” yang telah digugurkan?

Kejayaan rakyat


Sementara itu, beliau yang juga ketua pemuda PAS Johor menyifatkan pengumuman oleh Setiausaha SPR Datuk Kamaruddin Mohamed Baria semalam sebagai kejayaan rakyat yang selama ini mendesak agar daftar pemilih dibersihkan.

Ianya termasuk desakan besar-besaran rakyat melalui tuntutan dalam Himpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai lalu dan beberapa pendedahan berterusan oleh pelbagai pihak selepas itu.

"Persoalannya apakah SPR akan melaksanakan pemutihan secara intensif tanpa sebarang desakkan daripada rakyat," soalnya.

"Pemuda PAS penuh yakin bahawa  pemutihan ini tidak akan berlaku tanpa tekanan yang kuat daripada rakyat. Tahniah rakyat Malaysia," katanya.

Lebih besar ujarnya, pendedahan terbaharu SPR itu telah menempelak penafian Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Bin Mohd Yusof pada 19 hb Ogos lalu bahawa kemungkinan kesilapan dalam daftar pemilih SPR hanyalah 0.0001 peratus sahaja.

Ini kerana jumlah pemilih yang digugur dan di siasat adalah 120,361 daripada 12.3 juta pemilih iaitu 0.98 peratus bukannya 0.0001 peratus seperti yang didakwa.

 

Tumpukan tuntutan BERSIH usah tertipu dengan isu umporno

Surat terbuka ini ditujukan kepada seluruh rakyat Malaysia khususnya pimpinan Pakatan Rakyat. Ingin saya tegaskan bahawa kesusahan, kekalutan, kegusaran sentiasa menyelubungi kita lantaran negara diurus tadbir dengan diselimuti kronisme, rasuah, penipuan dan sebagainya. Hasilnya adalah pembolotan kekayaan negara secara korup oleh kelompok-kelompok dan individu-individu tertentu dan rakyat semakin terhimpit lantaran nilai ringgit yang semakin kecil.

Meskipun rakyat semakin sedar dan cuba untuk melakukan perubahan, namun segalanya menjadi sia-sia apabila undi rakyat tidak menjadi penentu, tetapi yang menjadi penentu adalah pengundi-pengundi palsu (pengundi hantu, pengundi ‘clone’ dan sebagainya). Sebagai contoh yang mudah adalah pengguguran senarai pengundi yang berjaya didedahkan dan dibantah oleh PAS Selangor.

Kesedaran bagi mendesak untuk pembaikan terhadap pilihan raya yang bersih telah berjaya dimobilisasi oleh gabungan NGO dan didokong rakyat iaitu BERSIH. Namun malangnya kesedaran yang penting ini telah berjaya dipudarkan oleh Barisan Nasianal. Bagaimana? Jawapannya sangat senang, iaitu para pemikir BN akan mengalihkan isu ini kepada isu-isu lain agar rakyat tidak dapat lagi fokus. BN akan mengaturkan proksi-proksi mereka iaitu media arus perdana, NGO-NGO, mantan-mantan pimpinan BN, jabatan-jabatan dan pelbagai lagi agensi agar mengubah isu dan isu sebenar akan tenggelam bagi mamanjangkan hayat BN.

Bagaimana? Terdapat banyak cara yang diaturkan oleh pemikir-pemikir BN yang harus kita sedari agar kita tidak tertipu lagi, dan agar kita tidak tertari dan mengikut kehendak mereka. Antara rahsia mereka adalah:

1. Mencipta dan mempromosikan perkara yang membingungkan atau menyentak Pakatan Rakyat.

2. Menyibukkan rakyat dengan menimbulkan perkara menyusahkan rakyat.

3. Membuat pendedahan yang boleh melekakan Pakatan Rakyat.

4. Membangkitkan isu-isu perkauman atau polemik agama.

Mari kita perhatikan satu-persatu.

Setiap kali BN merasa mereka terancam dengan pendedahan (dalam hal ini, pilihanraya yang bersih), BN akan mencipta dan melontarkan gelaran-gelaran atau tuduhan-tuduhan bagi menjatuhkan Pakatan Rakyat. Tidak kiralah sama ada melabelkan Pakatan Rakyat sebagai pengganas, pelampau agama, pelampau bangsa, terpesong dari perjuangan asal bahkan mereka akan melakukan serangan-serangan peribadi. Akhirnya rakyat akan kebingungan dan pimpinan Pakatan Rakyat pula sibuk menjawab tuduhan yang dilemparkan. Maka tuntutan pilihan raya bersih akan ditenggelamkan.

Kedua, kerajaan BN akan menimbulkan isu yang akan menggusarkan rakyat, contohnya menaikkan cukai, menaikkan tarif, kenaikan harga minyak, tol dan sebagainya, sama ada akhirnya mereka akan berlagak hero menyelesaikan masalah tersebut atau mereka akan membiarkan rakyat terkapai-kapai menyelesaikan masalah ditimbulkan ini. Maka tuntutan pilihan raya bersih akan terkubur.

Ketiga, BN juga sanggup mewujudkan perkara-perkara yang menggembirakan Pakatan Rakyat bagi melekakan pendokong dan pimpinan Pakatan Rakyat. Contohnya, mereka akan berlakon bergaduh sesama sendiri. Bayangkan tiba-tiba Dr Mahathir dan Muhyiddin Yassin menyokong Hudud dan ada pula pimpinan lain yang menentang. Sedangkan selama ini pedulikah mereka? Bahkan mereka sanggup melakukan pendakwaan terhadap individu atau pimpinan-pimpinan mereka sendiri. Sebagai kesan, pimpinan dan penyokong Pakatan Rakyat akan bergembira dengan isu yang didentangkan dan sibuk menceritakan hal tersebut. Akhirnya tuntutan pilihan raya bersih akan terkubur.

Keempat, BN juga sanggup menimbulkan isu-isu perkauman, menimbulkan polimik antara agama, bahkan sanggup menimbulkan polemik dengan negara lain. Hal begini bukan baru, mereka sanggup menimbulkan polemik-polemik ini kerana mereka tahu apabila berlaku kekecohan atau rakyat rasa tidak selamat, rakyat akan menumpukan perhatian kepada isu-isu tersebut. Akhirnya tuntutan pilihan raya bersih akan terkubur.

Lantaran itulah, saya ingin menyeru kepada seluruh rakyat Malaysia yang menginginkan hidup yang lebih baik, agar menumpukan sepenuh perhatian dan menggembleng tenaga menuntut pilihan raya yang bersih. Seandainya terdapat isu-isu yang cuba ditimbulkan, janganlah kita mudah teralih arah.

Kepada pimpinan Pakatan Rakyat pula, apalah salahnya jika kita terus bekerja membela rakyat, namun jika ditanya mengenai isu-isu lain yang cuba dipolemikkan, jawabkan sahaja, “kita insya Allah mampu menyelesaikannya (apa jua isu) apabila kita memenangi pilihanraya dan menjadi kerajaan, syaratnya pilihanraya mestilah diadakan dengan bersih”. - Syarizal Maksir

Penulis adalah Yang Dipertua PAS Bintulu

 

 

No comments: