PERSEKITARAN POLITIK `GHAIRU SOLEHAH` MENYERLAHKAN MINDA KOLOT PEMERINTAH MALAYSIA

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG
lu pikir la sendiri...

NAK CEPAT.. KLIK ARTIKEL DI BAWAH

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..
Program anjuran Urusan Ulamak PAS Kawasan Kepala Batas bertujuan untuk menyemarakkan suasana mahabbah dan ukhuwwah di kalangan ahli jamaah Islam...stiap Jumaat minggu ke 4.. sama2lah kita semua memberi sumbangan...

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH
Jommmmmmmmmmmm join usrah..

APE CITE NI

APE CITE NI
Hati yang tenang dan tenteram dipenuhi dengan amalan zikir ilallah yang berterusan..

Tuesday, August 09, 2011

Gelombang Rakyat Bersih 3.0
Posted on Monday, August 08 @ 15:33:47 PDT
Dilulus untuk paparan oleh PenggaliKubur


Kenyataan MediaOleh MOHD SANY BIN HAMZAN

Jabatan Pilihanraya Dewan Pemuda PAS Malaysia melihat isu tindakan serbuan JAIS ke atas sebuah gereja di Damansara Utama, Petaling Jaya baru-baru ini sengaja dipolemikkan secara besar-besaran oleh pihak tertentu supaya dapat meredakan isu pemberian status warganegara kepada penduduk pemastautin tetap dalam negara ini. Isu pemberian taraf kewarganegaraan kepada pemastautin tetap adalah suatu isu yang cukup besar yang membabitkan pencabulan dan pengkhianatan terhadap kedaulatan Negara sepertimana yang telah dibuktikan oleh PAS Negeri Selangor melalui laporan polis mereka baru-baru ini.

Jabatan Pilihanraya Dewan Pemuda PAS Malaysia berharap supaya PAS negeri-negeri lain juga perlu membuat penumpuan untuk membersihkan daftar pemilih di negeri masing-masing dan membuat laporan polis terhadap sebarang perkara yang mencurigakan dan meragukan. Persediaan juga perlu dilakukan untuk proses semakan dan bantahan Rang Daftar Pemilih Tambahan suku ke 3 tahun 2011 ini yang akan dipamerkan pada Oktober nanti. Jabatan Pilihanraya Dewan Pemuda PAS Malaysia juga berharap semoga permintaan PAS untuk mengadakan Sidang Khas Parlimen bagi membincangkan isu ini akan dapat diadakan dalam masa terdekat.

Selain itu, Jabatan Pilihanraya Dewan Pemuda PAS Malaysia juga menyokong saranan Timbalan Presiden PAS, Tuan Hj Mohamad Sabu supaya pihak Kerajaan dan SPR menerima pakai lapan tuntutan BERSIH 2.0 (Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil) untuk dilaksanakan tanpa ada dolak-dalik lagi. Lapan tuntutan tersebut pastinya akan menyebabkan pilihanraya menjadi adil dan telus kepada semua pihak. Adakah pihak Kerajaan UMNO/BN dan SPR bersungguh-sungguh untuk tidak menjadikan pilihanraya yang akan datang ini bersih, telus dan adil? Dimana tidak kenanya tuntutan BERSIH :

1.       Adakah permintaan supaya MEMBERSIHKAN DAFTAR PEMILIH boleh mengancam keselamatan Negara?

2.       Adakah saranan supaya MEREFORMASIKAN UNDI POS boleh menyebabkan Negara darurat?

3.       Adakah MENGGUNAKAN DAKWAT KEKAL terlalu mahal berbanding sistem Biometrik?

4.       Adakah AKSES KEPADA MEDIA SECARA BEBAS DAN ADIL untuk semua parti yang bertanding satu tindakan yang keterlaluan sehingga boleh menyebabkan huru-hara?

5.       Adakah permintaan MASA KEMPEN MINIMA 21 HARI terlalu ekstrem?

6.       Adakah permintaan supaya PENGUKUHAN INSTITUSI AWAM supaya tidak dipergunakan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab dianggap bahaya dan berbaur hasutan?

7.       Adakah saranan supaya HENTIKAN RASUAH boleh mencetuskan pergaduhan antara kaum?

8.       Adakah permintaan supaya HENTIKAN POLITIK KOTOR terlalu sukar untuk difahami?

Jabatan Pilihanraya Dewan Pemuda PAS Malaysia bersetuju dengan kenyataan Timbalan Presiden PAS bahawa sekiranya UMNO/BN bersungguh-sungguh merasakan bahawa mereka akan dapat menawan semula Negeri Selangor dengan kelebihan majoriti 20 kerusi maka mereka sudah pasti telah menjalankan dan melaksanakan gerakerja yang kotor dan luar tabi’ie sepertimana yang telah dilakukan terhadap kerajaan PAS Terengganu lalu. UMNO/BN sememangnya tidak boleh dan tidak akan dapat mempertahankan kesinambungan politik mereka sekiranya mereka tidak melakukan helah dan penipuan dengan mempergunakan institusi jabatan-jabatan kerajaan. UMNO/BN pasti tidak akan mampu untuk mempertahankan kuasa pemerintahan mereka sekiranya sistem pilihanraya di dalam Negara ini dadakan secara bebas dan adil.

Oleh itu, Jabatan Pilihanraya Dewan Pemuda PAS Malaysia mempertegaskan supaya pihak Kerajaan dan SPR bertanggungjawab untuk mengendalikan pilihanraya umum yang ke 13 akan datang ini secara bebas, telus dan adil ataupun mereka akan menghadapi gelombang kebangkitan amarah rakyat yang sudah jemu dan jelak dengan sikap berdolak-dalih mereka melalui GELOMBANG RAKYAT BERSIH 3.0. InsyaALlah.

MOHD SANY BIN HAMZAN

PENGARAH JABATAN PILIHANRAYA

DEWAN PEMUDA PAS MALAYSIA

 

Serbuan Gereja Damansara Utama
Posted on Tuesday, August 09 @ 00:01:19 MYT by ismet_ulamraja


Minda Khalid SamadPeristiwa ini telah banyak mendapat liputan dalam media perdana dan alternatif. Berbagai pandangan telah diberi. Saya hanya mahu menjelaskan dua perkara di sini.

 1. Soal menyebar atau mengembang agama lain kepada orang Islam adalah dilarang dalam Perlembagaan. Semua pihak harus terima dan akur dengan peruntukan ini. Peruntukan ini bertujuan untuk menjamin keharmonian masyarakat berbilang agama seperti Malaysia di mana sekiranya dirasakan ada usaha bersungguh-sungguh untuk memurtadkan orang Islam, maka ianya akan menghasilkan ketegangan dan persengketaan.


Dalam soal ini PAS mengutuk sebarang usaha kearah menyebarkan agama lain di kalangan orang Islam dan sesiapa yang melakukannya perlu dihadapkan ke mahkamah untuk dikenakan tindakan yang sewajarnya.

 2. Soal menyerbu sebuah rumah ibadat bukan Islam merupakan suatu isu yang serius. Ianya boleh menghasilkan satu imej yang buruk terhadap Islam apabila ianya dilakukan atas nama agama Islam. Ini kerana ianya memberikan gambaran bahawa Islam tidak menghormati rumah ibadat orang bukan Islam. Tindakan yang sebegini ini perlu diluluskan oleh pihak atasan samada Pengarah atau Exco-Kerajaan Negeri yang berkaitan setelah mengambil-kira ketepatan maklumat yang diterima serta kewajaran tindakan tersebut. Apakah matlamat serbuan dan adakah matlamat itu hanya mampu tercapai melalui serbuan? Soal adanya hak dan kuasa satu perkara, tetapi yang lebih penting ialah kebijaksanaan tindakan sedemikian rupa.

Pengalaman kita dengan serbuan Pegawai Penguatkuasa JAIS selama ini semuanya kurang manis. Ustadz terpaksa melarikan diri dengan kehadiran pegawai penguatkuasa yang tiba dengan bengis dan garang. Kadangkala dalam keghairahan mereka hendak menangkap ustadz, kasut pun tidak dibuka semasa memasuki masjid/surau. Peristiwa yang melibatkan Dr. Asri, mantan Mufti Perlis masih segar diingatan. Lengkap bersenjata bagaikan ingin menahan seorang pengganas.

 Ada kemungkinan mereka hanya ‘ganas’ dengan orang Islam dan penuh sopan dengan yang bukan Islam? Terserah kepada masing-masing memikirkannya sendiri. Namun yang penting adalah kewajaran tindakan memaksakan kehadiran ke dalam Gereja tersebut perlu dipersoalkan.

SEKIRANYA yang 12 dipaksa hadir dan sedang diseksa oleh yang lain supaya murtad dengan diletakkan ke atas bara api, maka tindakan menyerbu masuk adalah wajar. Ianya bertujuan menyelamatkan orang Islam yang sedang diseksa oleh kerana agama mereka.

SEKIRANYA yang 12 hadir secara rela dan sedang dipujuk dengan berbagai ucapan yang menyatakan kelebihan agama Kristian dan betapa Islam itu keras dan bersifat memaksa, tanpa adanya keprihatinan dan sebagainya, maka tindakan menyerbu mungkin mendatangkan natijah yang sebaliknya. Adalah lebih baik dipantau, dapatkan nombor kereta serta maklumat lain dan seterusnya didampingi golongan 12 tersebut selepas dari itu. Kalau dalam 12 ini pula ada yang sanggup berkerjasama dan melalui maklumat dari mereka, pihak Gereja boleh ditemui kemudiannya untuk berbincang dan dinasihati.
Kalau bukti memadai, mungkin juga boleh dikenakan tindakan undang-undang. Tidak perlu serbu. Matlamat tercapai, nama baik Islam tidak tercemar, yang 12 dapat diuruskan dan dinasihati dan begitu juga pihak Gereja.

 Tetapi sekira matlamatnya adalah untuk menghasilkan isu yang mana MCA boleh membantai PR Selangor ‘yang ditunggang PAS’ sehingga JAIS menyerbu Gereja, maka serbuan itu adalah 'wajar'. Sekira matlamatnya juga adalah untuk menghasilkan isu agar UMNO pula boleh serang PR Selangor ‘yang ditunggang DAP’ sehingga adanya kes memurtadkan ummat Islam, maka serbuan itu adalah 'wajar'. Begitulah juga sekiranya serbuan itu bertujuan untuk mengalihkan isu piliharaya BERSIH, penyalahgunaan kuasa dan sebagainya, maka serbuan tersebut juga adalah 'wajar'. Tetapi sekiranya serbuan tersebut bertujuan untuk menangani masalah murtad dikalangan umat Islam, maka saya kira terdapat banyak cara lain yang jauh lebih baik lagi berhemah.

 

 

Sampai ke Jakarta: Cincin berapi Rosmah, mafia Kazakh dan perebutan Umno
Posted on Monday, August 08 @ 11:35:33 MYT by ismet_ulamraja


Petikan Blog @ LamanOleh Wong Choon Mei

Berita cincin permata mewah bernilai RM24.4 juta yang didakwa milik isteri Perdana Menteri Najib Razak telah sampai ke kepulauan Indonesia. Akhbar utama republik itu, Kompas, dalam editorial pengarangnya yang jarang berlaku mengulas penonjolan Rosmah Mansor dan melaporkan cincin berlian tersebut bernilai AS $ 24,4 juta!

Akhbar itu turut mendakwa Nooryana Najib, anak pertama pasangan Najib-Rosmah yang berusia 22 tahun itu bakal berkahwin dengan keluarga yang punya hubungan dengan mafia Russia. Menurut Kompas, ibu mertua Nooryana memiliki hubungan dengan kongsi gelap Eropah.

Memang ia bacaan sensasi tetapi tidak sedikitpun hal tersebut yang belum dibisikkan lagi ke seluruh Malaysia. Pertama, cincin itu sendiri, yang disifatkan Rosmah hanya sebagai gosip, tidak memerlukan perhatiannya, dipercayai sebahagian daripada mas kahwin Nooryana dan hadiah istimewa kepada Rosmah, yang terkenal dengan selera kemewahan melampaunya itu. Malah sebelum cerita cincin ini dan cerita pemilikan unit paling atas (penthouse) pangsapuri mewah di New York menjadi tajuk utama berita, Rosmah sering dipersoalkan oleh penggubal undang-undang Pakatan Rakyat di Parlimen kerana perbelanjaan membazir Rosmah dalam lawatan luar negara, seringkali bersama rombongan pengiring yang besar dalam penerbangan kelas pertama yang menggunakan perbelanjaan awam.

Belati Umno siap tertancap untuk Najib

Betapapun menjengkelkan Rosmah yang berusia 60 tahun itu kepada rakyat Malaysia, tetapi pendedahan-pendedahan terkini yang memburukkan Rosmah itu sebahagian besarnya muncul akibat perebutan kuasa di dalam parti pemerintah Umno. Senario politik tempatan telah mengetahui bahawa Najib dan Rosmah mahu kekal untuk satu penggal lagi. Namun prestasi buruk Najib dengan hampir tiada apa-apa pencapaian dan kejayaan besar sejak mengambil alih dari Abdullah Badawi pada bulan April 2009 telah membuatkan rakan-rakan dalam partinya itu tidak sabar-sabar untuk menunjukkan kepadanya pintu keluar dari pemerintahan.

Penganalisa politik menyatakan 4 puak berminat untuk bertanding bagi jawatan presiden Umno yang dijangka bakal berlangsung selewatnya tahun hadapan. Mereka termasuklah Timbalan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin, Putera Kelantan, Tengku Razaleigh, malahan Adullah Badawi juga.Sudah tentu, tidak mungkin kesemua keempat-empat mereka akan bertanding tetapi sebaliknya mereka akan cuba untuk menewaskan antara satu sama lain – melalui semua cara dan kaedah – sebelum pertandingan rasmi bermula.

Untuk skandal terkini yang disiarkan di Jakarta, beberapa media UMNO - bergantung kepada puak mana yang disokong mereka – secara tergesa-gesa menyalahkan Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim kerana membocorkan berita. Bagaimanapun, pembantu Anwar berkata ianya tidak benar, meskipun mengakui populariti Anwar amat tinggi di Indonesia, tetapi pengaruhnya tidaklah sampai untuk dapat menyuruh perintah membuat laporan berita di Kompass.

Memandangkan musuh-musuh Najib yang paling dekat kini dari dalam partinya sendiri dan bukannya dari Pakatan Rakyat, maka hal ini dapat diterima akal. Malah, pemerhati UMNO bertaruh bahawa terdapat beberapa hubungan dengan Abdullah, melalui anak menantunya yang bercita-cita tinggi, Khairy Jamaluddin. Walau bagaimanapun, mereka juga membuat spekulasi barangkali ianya kerja penyokong Muhyiddin atau bahkan Razaleigh walaupun peluangnya semakin tipis. Mereka menyatakan apabila Najib dan Rosmah mula-mula pergi ke Kazakhstan atas lawatan rasmi, Khairy merupakan orang pertama yang memberitahu seluruh dunia Twitter di Malaysia untuk ternganga atas keberanian pasangan ‘pertama’ negara tersebut.

Najib dan Rosmah telah didakwa oleh ahli-ahli politik pembangkang sengaja menjadualkan lawatan rasmi mereka untuk membawa rombongan besar tetamu peribadi bagi menghadiri pesta pertunangan anak perempuan mereka dengan Daniyar, anak saudara Presiden Kazakhstan Nursultan Abishuly Nazarbayez. Ibu Daniyar, Maira, merupakan isteri kepada adik bekas presiden Kazakh iaitu Bolat Nazarbayev.

Sekarang sangat jelas Najib yang dicemari skandal semakin tidak digemari. Muhyiddin mempunyai sokongan Umno paling tinggi dari broker kuasa, bekas Perdana Menteri Mahathir Mohamad, yang juga sedang mempertimbangkan Razaleigh.

Ibu mertuaku Mafia?

Manakala itu, Kompas, yang merupakan akhbar dengan pembaca paling luas di Indonesia, melaporkan bahawa “Maira Nazarbayev, yang hidup dengan gaya hidup ala Imelda Marcos dikatakan memiliki hubungan dengan mafia Russia.” Akhbar itu turut menyatakan dakwaan cincin Rosmah itu, yang tidak dinafikannya secara langsung, memang miliknya. Rosmah hanya menyebut bahawa tidak berbaloi untuk dia menjawabnya

“Apakah cincin bernilai USD$24 juta (RM71.15 juta) ini akan membuka pintu perubahan dan pendemokrasian di Malaysia? Hanya rakyat Malaysia yang boleh menentukannya,” tulis Kompas.

Media UMNO juga telah cuba untuk menyalahkan pemilik kedai Jacob & Co kerana melibatkan Rosmah yang tidak bersalah dalam aktiviti penggubahan wang haram. Ya, selain daripada Anwar, mereka juga mencela hubungan Maira dengan kongsi gelap dan mengaitkan kesemua hal ini dengan pemilik Yahudi Jacob & Co. Jika benar dakwaan mereka, maka ibu mertua Nooryana telah menjadi penjenayah!
Apakah boleh untuk anak perempuan kepada pasangan ‘pertama’ Malaysia mengahwini sebuah keluarga dengan jaringan Mafia global?

Hal ini sudah tentu menuntut penyiasatan. Malaysia sudah mendapat malu kepada pihak berkuasa dunia ekoran isu penggubahan wang haram. Untuk selanjutnya terus dikaitkan, apalagi secara langsung seperti yang didakwa melalui keluarga ‘pertama’ Perdana Menteri, maka ia memerlukan kajian semula tentang kesesuaian Najib sebagai pemimpin tertinggi negara.

Semua dalam keluarga

Kebetulan, keluarga Najib juga tidak bebas daripada skandal. Nooryana dan Daniyar perlu tabah dalam perkahwinan mereka dan mempunyai keyakinan dalam kasih sayang mereka dan tidak lemah semangat. Persamaan dalam keluarga mereka dapat mengatasi perbezaan.

Pertama, Najib dipercayai telah menerima sogokan dari DCN penjual senjata Perancis pada awal tahun 2000 untuk membeli 2 buah kapal selam Scorpene dengan harga yang terlalu tinggi, sebanyak RM7.3bilion. Pihak berkuasa di Paris sedang memuktamadkan siasatan dan perbicaraan mahkamah terbuka bakal bermula bulan depan.

Kemudiannya, keterkaitan urus niaga Scorpenes itu diikat dengan pembunuhan penterjemah Mongolia yang cantik, berusia 28 tahun, yang dibunuh di bumi Malaysia oleh dua orang bekas pengawal peribadi Najib.
Mereka bahkan menggunakan bahan letupan tentera Gred C4 untuk mengebom hancur Altantuya, bagi mengelak untuk dikesan. Namun, meskipun dua orang tersebut telah dijatuhkan hukuman gantung sampai mati, soalannya masih tetap kekal, siapa yang mengarahkan mereka untuk membunuh Altantuya?

- Malaysia Chronicle

 

Kontroversi gereja: PAS berdepan ujian terbaharu
Posted on Sunday, August 07 @ 09:32:50 MYT by SemutApi


Petikan Blog @ LamanDari Siasahdaily

PAS berdepan ujian terbaharu berhubung isu hubungan antara agama melibatkan Kristian ekoran kontroversi tercetus selepas siasatan Jabatan Agama Islam Selangor, Jais ke atas sebuah gereja Metodis di Damansara, Selangor minggu lalu.

Di peringkat dalaman, PAS Selangor menyaksikan pertembungan antara bekas pesuruhjaya, Datuk Dr Hasan Ali dengan timbalan pesuruhjaya yang dilantik semula selepas muktamar, Khalid Abdul Samad.

Di peringkat nasional, PAS berdepan kempen negatif terbaharu pesaing politiknya, terutama Umno sekiranya parti Islam itu menunjukkan pendirian rasmi yang boleh dilihat sebagai apologetik atau tunduk kepada tuntutan politik pilihan raya.

PAS telahpun berada dalam kedudukan defensif ekoran laporan-laporan media propembangkang yang memberi tafsiran sangat negatif terhadap tindakan ke atas majlis di gereja itu, perkembangan yang sangat menguji pragmatisme parti berasas agama itu.

PAS sejak selepas Pilihan Raya Umum ke-12 dikritik Umno sebagai tunduk kepada kepentingan politik pilihan raya untuk memenangi undi bukan Melayu dan kepada PKR dan DAP, dua lagi parti anggota Pakatan Rakyat.

Isu berkaitan Kristian semakin menjadi perhatian dalam politik negara kebelakangan ini, dan menjadi satu isu kritikal dalam pilihan raya Sarawak bulan April lalu.

Selain isu melibatkan Kristian, PAS juga dikritik secara berterusan oleh Umno berhubung isu penjualan arak, pusat hiburan, rumah urut dan pelbagai aktiviti maksiat di negeri-negeri ditadbir parti PR.

Terbaharu, PAS didakwa Umno sebagai tunduk kepada tekanan DAP di Kedah, berhubung sekatan operasi pusat hiburan pada bulan Ramadan.

Umno - yang menguasai kerajaan pusat tanpa sokongan kuat komponen bukan Melayu - walau bagaimanapun tidak memperlihatkan sikap yang jelas dalam isu-isu tersebut.

Parti utama gabungan Barisan Nasional itu turut bersikap pragmatik dengan pemimpin-pemimpin tertinggi mengelak daripada menyatakan pendirian jelas dalam isu terbabit.

Malah, Perdana Menteri Datuk Seri mohd Najib Abdul Razak mengadakan lawatan bertemu pemimpin agama Katolik dunia tidak lama dulu, sebagai satu usaha menarik sokongan Kristian dan minoriti agama menjelang pilihan raya umum.

Umno memperolehi peluang lebih luas untuk mengkritik PAS dalam isu berhubung kedudukan Islam selepas pilihan raya pada Mac 2008 apabila PAS dilihat sebagai berkompromi dalam hal-hal melibatkan hubungan antara agama dan kedudukan agama Islam.

Isu-isu melibatkan Kristian, seperti lawatan wakil rakyat PAS ke gereja, penggunaan kalimah Allah oleh Katolik dan pelbagai isu lain membuka peluang kepada Umno untuk meningkatkan kempen negatif terhadap PAS.

PAS memberi persetujuan bersyarat terhadap penggunaan kalimah Allah oleh Kristian, pendirian yang dilihat sebagai berkompromi oleh sesetengah pihak, termasuk pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan Muslim dan sekumpulan ilmuan agama Islam berpengaruh.

Kontroversi terbaharu melibatkan Jais, yang didakwa melibatkan usaha memurtadkan orang Muslim menjadi bahan terbaharu untuk Umno menyerang PAS dan menjejaskan kredibiliti parti itu yang bersaing dengan Umno untuk undi Melayu-Muslim.

PAS juga dilihat berdepan cabaran untuk mengekalkan imej lebih liberal atau "progresif" dalam menangani pelbagai isu sensitif, terutama ketika kepimpinan tertinggi parti dikuasai golongan yang dinilai sebagai progresif selepas pemilihan muktamar lalu.

Perkembangan melibatkan kontroversi gereja di Selangor itu menjadi cabaran terbaharu terhadap PAS menjelang pilihan raya umum akan datang. Cabaran ini, yang menyentuh politik dalaman dan nasional PAS, menambahkan lagi isu kritikal yang akan perlu ditangani dalam Pilihan Raya Umum ke-13.


http://siasahdaily.blogspot.com

 

 

Betulkah Menantu TPM Dapat Projek Biometerik?.

 

 

Posted on Monday, August 08 @ 15:25:35 PDT by paktam

Penulis Tamu

Oleh Mohd Sayuti Omar

KETIKA menghadiri majlis berbuka puasa di rumah Tengku Razaleigh Hamzah petang semalam saya didatangi oleh seorang kawan.
Beriya dia menarik tangan saya ke tepi, menjauhi dari orang lain. Cara dia berbuat begitu seolah-olah apa yang beliau hendak beritahu itu perkara yang sulit dan amat penting.

Saya sambil membetulkan samping akur dengan tarikan tangannya. Berceritalah dia dalam keadaan serius dan meminta saya dedahkan. "You kena dedah ini untuk kebaikan negara. Negara kita sudah habis," katanya.

 


Dia ini adalah bekas Ketua Pemuda Umno di sebuah bahagian di Utara yang kini sudah tidak memegang apa-apa jawatan dalam parti lagi kerana kecewa dengan apa yang berlaku dalam partinya itu.

"Biar rakyat tahu, dan jangan sampai rakyat dan negara terus kerugian," katanya bersungguh. Iya..iya saja apa yang diberitahunya. Kawan ini lalu bercerita bukan main serius lagi, siap dengan mimik muka dan mata yang terkebil-kebil. Peliknya dia selalu menceritakan sesuatu dan memberi maklumat tambahan tetapi tidak mahu tulis sendiri. Setahu saya dia juga ada blog yang dibangunkan dengan penuh kerahsiaan.

Apa ceritanya? Ceritanya sudah saya ketahui serba sedikit sebelum ini. Iaini mengenai penglibatan menantu Timbalan Perdana Menteri, Udin anak Yassin dalam dunia perniagaan. Menantu Udin anak Yassin itu dikatakan mendapat kontrek membekalkan komputer untuk sistem biometerik yang bernilai berjuta-juta ringgit yang hendak dilaksanakan kini.

Menurut kawan itu menantu Udin anak Yassin dikatakan memperolehi tander membekalkan komputer kepada lebih 300 buah syarikat yang mendapat tander untuk menguruskan Pendatang Tanpa Izin (Pati) dalam program pemutihan. Kawan itu siap sebut dengan nilai dan juga keuntungan yang diperolehi syarikat menanti Udin anak Yassin itu.

Katanya peruntukan untuk membekalkan komputer kepada 300 syarikat saja melibatkan RM15 juta dan peruntukan untuk Jabatan Imigresen RM600 juta.
Jumlah itu katanya belum untuk Polis, SPR dan lain-lain.

Apa yang kawan itu persoalkan syarikat itu baru saja ditubuhkan dan tidak pun ada pengalaman dalam bidang perniagaan. Bukan itu saja tambahnya ada lagi hal-hal yang ganjil yang berlaku di sebalik tander berkenaan.

Sebenarnya saya tidak pelik dengan kejadian seperti itu. Sebelum ini pun sudah banyak kali kita dengar kroni PM dan menteri mendapat projek itu dan ini. Dr Mahathir bergaduh dengan Anwar bukan fasal liwat sangat tetapi fasal Anwar cegah kerajaan bailout syarikat anak Mahathtir yang hendak mampus dan mengalami kerugian berbillion ringgit.

Itulah puncanya. Sebab itu Mahathir marah dan terkilan dengan Anwar. Mahathir merasa tindakan Anwar itu bagaikan lumoran tahi ke mukanya sebagai PM dan menganggap Anwar tidak mengenang budi. Cuba kalau Anwar menyokong bailout syarikat anak Mahathir itu mungkin Anwar tidak terpenjara dan nasibnya tidak jadi seperti hari ini.

Begitu juga di zaman Abdullah Badawi jadi PM. Kisah menantunya Khairy Jamaluddin dijaja dan dijual mendapat berbagai projek. Malahan Khairy dikatakan mempunyai kuasa pemutus dalam pentadbiran Abdullah terutama melihat projek-projek besar.

Kesimpulannya apa yang diceritakan oleh kawan itu tentang penglibatan menantu TPM dalam perniagaan tidak menghairankan. Cuma apa yang dibimbangkan kalau semasa bapa mertua jadi TPM menantu sudah untung besar bagaimanalah nanti setelah bapak jadi PM tentu untung berlipat kali ganda lagi.

Harap-harap ada orang akan hantar gambar menantu Udin anak Yassin untuk sama-sama kita tetap dan juga nama syarikatnya untuk kita semak berapakah modal berbayar di dalam syarikat berkenaan dasn siapa-siapa lagi rakan kongsinya. Jangan-jangan syarikat RM2 sahaja?

http://msomelayu.blogspot.comIklan Top inside

 

Isu Jais tenggelamkan warga asing daftar pemilih

 

Harakahdaily   

KUALA LUMPUR, 8 Ogos: Isu penguatkuasa Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) dengan Gereja Methodist Damansara Utama telah menenggelamkan isu yang cukup merbahaya kepada negara iaitu isu MyKad dan pendaftaran warga asing di dalam daftar pemilih SPR.

“Setakat hari ini jawapan yang diberikan oleh SPR diketawakan oleh orang pekak dan buta. Manakala media perdana BN cuba menimbus isu pendaftaran ini,” kata AJK PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad.

Katanya, PAS telah membuat keputusan untuk bertemu secara langsung dengan pihak Jais dan juga gereja Methodist untuk mendapat gambaran sebenar.

“Negara kita ada undang-undang, siapa yang bersalah akan dihukum. Media bukan gelanggang untuk menyelesaikan perkara ini,” ujarnya kepada Harakahdaily.

Katanya, Pemimpin umno dan NGO umno macam dilanda histeria mengenai isu itu, kononnya merekalah pembela agama.

Tegasnya, PAS istiqamah menentang isu murtad di negara ini.

Soalnya, di mana suara Umno dan Utusan ketika isu Noraishah Bukhari, Hartina Kamarudin dan lain lagi yang keluar agama Islam.

Tambahnya, sejarah telah mencatatkan berlaku penangkapan ISA terhadap pemimpin pemuda PASdalam operasi Lallang 1987 kerana isu kristianisasi.

“Tahniahlah kepada pemimpin Umno dan media Umno kerana baru sedar bahayanya murtad.

“Kita harapkan janganlah kerana politik semata-mata. Samalah ketika isu penggunaan nama Allah oleh bukan Islam, Umno menjadi juara,” ujarnya.

Tetapi, katanya dalam masa yang sama menentang hukum Allah dan menyekat ajaran Allah diajar di dalam surau dan masjid.

“Pelik juga Umno, nama Allah dipertahan, hukum Allah dia lawan,” ujarnya lagi.

Tanya beliau lagi, kenapa Umno diam membisu apabila ahli MCA hendak saman kerajaan Kelantan kerana isu pengharaman judi.

“Sepatutnya kalau Umno pejuang Islam kena nasihatlah rakan sejawat mereka. Sudah 54 tahun berkawan pun Umno tidak boleh dakwah, bahawa judi itu bahaya pada masyarakat,” katanya.

 

 

No comments: