PERSEKITARAN POLITIK `GHAIRU SOLEHAH` MENYERLAHKAN MINDA KOLOT PEMERINTAH MALAYSIA

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG
lu pikir la sendiri...

NAK CEPAT.. KLIK ARTIKEL DI BAWAH

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..
Program anjuran Urusan Ulamak PAS Kawasan Kepala Batas bertujuan untuk menyemarakkan suasana mahabbah dan ukhuwwah di kalangan ahli jamaah Islam...stiap Jumaat minggu ke 4.. sama2lah kita semua memberi sumbangan...

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH
Jommmmmmmmmmmm join usrah..

APE CITE NI

APE CITE NI
Hati yang tenang dan tenteram dipenuhi dengan amalan zikir ilallah yang berterusan..

Tuesday, July 26, 2011

Bil elektrik kini Gila Babi

Bil elektrik kini Gila Babi
Posted on Monday, July 25 @ 20:00:00 PDT
Dilulus untuk paparan oleh Juragan


Analisis IsuOleh: rozmal

"
Entah apa nak cakap mengenai bil elektrik sekarang ini, naik dan terus naik. Ingatkan rumah saya saja sebelum ni sekitar RM60 sekarang ini sekitar RM100 sejak 1-2 bulan ini. Rupa-rupanya bil surau kami di Senawang pun naik sekitar 2 kali ganda. Kalau dulu sekitar RM30 sebulan, bil pada 18 Julai 2011 sampai RM60 pula.

Jiran saya pula kata dulu dia sekitar RM100 sebulan, kini sekitar RM200.

Ada jiran depan rumah dia lagi kesian, sampai dekat RM300 sebulan. Padahal meter elektrik tidak ditukar, tiada penambahan penghawa dingin, tiada penambahan penghuni rumah.

Kalau Astro atau bil Telekom naik macam ni boleh potong je, pakai antena dan prepaid saja.

Kalau bil TNB takkan nak potong guna lilin dan kayu api. Itu baru 2-3 rumah, 2-3 surau dan masjid.

Kalau seluruh Malaysia berapa banyak sudah untung agaknya, dan berapa ramai yang mengeluh.
Kalau ada yang mengeluh pasti ada yang tersenyum LEBAR !

Rozmal bin Malakan

http://waghih.blogspot.com"

 

 

PKR: Langkah BN kawal inflasi bebankan keluarga

Kongsi 90

Tindakan kerajaan menaikkan kadar faedah bagi mengawal inflasi, sebenarnya memberi tekanan dan bebanan khususnya ke atas golongan keluarga yang bekerja, kata pengarah strategi PKR Rafizi Ramli.

youth leaders wacana ekonomi 120611 rafizi ramli.JPGMenurut beliau kenaikkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) sebanyak 25 mata asas telah menyebabkan peningkatan kos tambahan sekurang-kurangnya RM50 bagi keluarga yang mempunyai pinjaman perumahan RM280,000. Nilai itu adalah harga purata sebuah rumah kos sederhana di kawasan bandar dan pinggir bandar.

"Dan ditambah dengan kos elektrik yang naik hampir dua kali ganda bagi mereka yang bilnya lebih RM77 sebulan (akibat kenaikkan tarif), kenaikkan harga petrol, kos makanan, kos pendidikan semuanya akan menjadi beban khususnya apabila gaji tidak pula naik,” katanya dalam satu kenyataan.

Menurutnya, tindakan Bank Negara untuk menaikkan kadar faedah adalah 'kaedah konvensional' dalam menangani isu inflasi. Justeru, katanya menjadi tanggungjawab kerajaan bagi mengambil tindakan drastik bagi mengurangkan impak kenaikkan kos ke atas rakyat.

Semalam, Gabenor Bank Negara Tan Sri Zeti Akhtar Aziz berkata Malaysia perlu menimbangkan langkah lain selain dasar monetari bagi mengekang inflasi.

Menurutnya, kadar inflasi semasa sebanyak 3.5 peratus adalah agak tinggi berikutan harga tenaga dan komoditi yang tinggi.

"Ia menyebabkan harga makanan dan bahan api yang tinggi. Memang betul, ia (inflasi) sangat dirasai kerana kedua-dua perkara itu adalah komponen penting di dalam bakul penggunaan kita," katanya.

Kadar inflasi tahunan Malaysia mencatatkan paras tertinggi dalam 27 bulan pada Jun lalu, iaitu pada 3.5 peratus. Sebelum ini Bank Negara meramalkan purata kadar itu akan berlegar sekitar 2.5 hingga 3.5 peratus tahun ini.

[Baca berita penuh]

Deep Thoughts   Masa akan sentiasa meninggalkan kita.

HomeAboutRSS FeedBil Bulanan Astro Naik Lagi   12 comments

'expensive only in Malaysia'

Macam biasalah, kalau dah mula harga minyak naik di pasaran dunia maka serba sedikit semua benda kat dunia ni pasti akan terkena tempiasnya. Tempias dari segi hargalah kebiasaannya. Dari segi pengangkutan, makanan mahupun perkhidmatan pasti merasa kesakitan perubahan harga minyak di dunia ini. Tak Percaya?.Contohnya, bermula 11 Julai ni mana-mana pelanggan astro akan mendapat kenaikan bil bulananya daripada Rm 1 hingga mungkin RM 15. Sebab yang diberi adalah berikutan kenaikan harga kos kepada kebanyakan ‘content’ ataupun pengisian dalam rancangannya. Ini juga termasuk dengan bayaran penyiaran berbayar yang disiarkan seperti rancangan sukan luar negara dan juga siaran langsung.semua siaran percuma bolah dapat ni!Sesiapa yang ada langgan HBO, Sports, mungkin terkena kenaikan ini rasanya. Tapi aku tak kisah sebab aku puas hati dengan prestasi Astro sebab aku dah langgan Astro Beyond. Aku puas hati! sebab aku ada TV LED. Kalau layan siaran yang ‘high definition’ memang lagi puas hati menontonnya.Tapi, bagi yang rasa Astro ni mahal, ada jalan penyelesaiannya. Anda hanya perlu cabut piring Astro dan jualnya secara timbang kati. Gunakan duit yang diperolehi dan beli ‘aerial’ tv yang biasa. Kemudiannya pasang di tv dan anda dapat tonton banyak siaran tv percuma terutamanya siaran Al-Hijrah. Jimat bukan?Tapi bagi pelanggan Pakej Famili yang berharga RM 37.95 tidak mengalami sebarang perubahan harga kerana kebanyakan rancangan di dalamnya tidak terlibat dalam kenaikan harga kos yang ditanggung pihak Astro.

Kalau nak tengok pengiraan pakej Astro boleh singgah di SINI

 

 

Bank Negara naikkan kadar dasar OPR - 3 peratus

Kerajaan diminta jelaskan kadar inflasi yang tinggi

Inflasi April naik 1.5 peratus berbanding tahun lalu

Kadar inflasi tertinggi dalam masa 27 tahun

24% miskin jika PGK RM1,500

Minyak: Protes besar-besaran 12 Julai

PM umum langkah atasi harga barang

Perhimpunan di KLCC diteruskan esok, kata Protes

MIER ramal harga bahan bakar akan naik 20 peratus

Tinjauan umum: Rakyat terjejas dengan kenaikan harga, inflasi

 

From: Mohamad Salhadi
Sent: Tuesday, July 12, 2011 8:39 AM
To: Norzamlan KamaralZaman
Cc: Mohammad Fitri; Naqsyabandi Jamaludin; Sabri Hamid; Azlisham Said
Subject: Re: FW: bersih lagi

 

Tahun depan Aeron Aziz tak dapat pemenang pelakun popular BH dah la..ada lagi kemaih...

 

Bukan perkara baru Anwar dakwa cedera...tunggu bukti rakaman video kata Hisham

Isnin, 11 Julai 2011 18:35

ROSLAN BIAN

Sambil memberi  peringatan terhadap media asing dan tempatan yang sengaja mensensasikan insiden perhimpunan Bersih pada Sabtu lalu, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein menegaskan bahawa polis akan mengeluarkan rakaman visual bagi menafikan perkara tersebut.

Menteri Dalam Negeri itu juga berkata, rakaman dan fakta-fakta  itu juga akan membuktikan apa yang sebenarnya  berlaku pada Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dilaporkan media asing kononnya cedera.

“Kita (Polis) mahu keadilan bukan aniaya sesiapa. Apabila fakta sebenar didedahkan, pihak yang melaporkan perkara tidak berasas kena bertanggungjawab,” ujar Hishammuddin dalam siding media di Bukit Aman pagi Isnin, selepas perjumpaan dengan pegawai-pegawai polis yang terbabit menjaga keamanan ketika demonstrasi jalanan Bersih.

“Media asing khususnya kena bertangungjawab,” katanya.

Menurut beliau, rakaman dan gambar-gambar sedang diteliti Suruhanajaya Komunikasi dan Multi Media serta pihak Cyber Security.

"Apa sahaja yang telah didakwa akan disiasat dengan bukti kukuh, dan tindakan akan diambil terhadap mereka di internet dan media asing yang telah membuat dakwaan tidak berasas," katanya.

Menyentuh mengenai Anwar yang dialporkan cedera dan mendapat rawatan di hospital termasuk memakai pendakap leher, Hishammuddin, berkata “Itu bukan perkara baru”.

“Dulu dia tuduh kena racun (arsenic)..lari ke kedutaan Turki, kata brek kereta disabotaj, cakap anak Nurul (Izzah) nak kena culik…beliau sudah biasa buat tuduhan begini,” katanya.

Ditanya mengenai tindakan terhadap pengerusi Bersih Datuk S.Ambiga dan pemimpin pembangkang lain yang ditahan ketika perhimpunan itu, Hishammuddin menjelaskan bahawa tidakan terhadap ke semua mereka akan diputuskan Peguam Negara selepas siasatan mengenai penahanan mereka selesai.

Beliau juga meminta pihak Suhakam menyaksikan rakaman video tindakan polis pada hari kejadian sebelum mendakwa polis bertindak kasar terhadap mereka yang sertai perhimpunan haram itu.

Hishammuddin juga mengalu-alukan pembangkang jika mahu menyaman polis kerana dakwaan tersebut.

Mengulas insiden gas pemedih mata di dua hospital di Jalan Pudu, beliau menegaskan, dakwaan kononnya polis melepaskan tembakan ke dalam hospital tidak berasas.

Namun katanya. Polis sedang meneliti semua maklumat serta bukti-bukti berkaitan kejadian yang mencetuskan huru harap di beberapa lokasi termasuk di Hospital Tung Shin dan Hospital Bersalin Cina itu.

“Kita panjangkan kepada Peguam Negara untuk ambil tindakan terhadap mereka yang sengaja mahu negatra huru hara sedangkan jumlah terlibat tidak sampai 10,000 orang tidak menggambarkan sokongan terhadap penganjur perhimpunan itu.     

Hishammuddin memuji tindakan polis yang disifatkan Berjaya mengekang kejadian tidak diingini kerana bertindak lebih awal dengan penahanan beberapa individu serta merampas macam-macam senjata yang kemungkinan akan digunakan pada Sabtu lalu.

Beliau mengesahkan pada jam 6 petang Sabtu semua dalam kawalan dan polis juga bersedia menghadapi gelombang kedua yang diuar-uarkan pada malam tersebut tetapi tiada apa-apa berlaku.

“Kita akan pastikan pemantauan berterusan supaya perkara tidak diingini jika timbul dapat ditangani,” tegasnya.-

2011/7/12 Norzamlan KamaralZaman <Norzamlan_KamaralZaman@jabil.com>

 

Bob,

            Klu ang nak kenal pak teh mat isa y gang kata leh jln ataih ayaq, ilang ataih kubur org tua ni ler.yg ang nak cium tgn tu  .aku pun terkejut camner dia leh spai KL..

Ang stiil nak dok bwh patriot lg ka..tok guru dah join bersih..camner????? hehehehehehehe

 

 

 

Bersih 2.0 Sebelum Meninggal Arwah Baharuddin Sempat Mengimamkan Solat

 

 

 

 

 

 

No comments: