PERSEKITARAN POLITIK `GHAIRU SOLEHAH` MENYERLAHKAN MINDA KOLOT PEMERINTAH MALAYSIA

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG
lu pikir la sendiri...

NAK CEPAT.. KLIK ARTIKEL DI BAWAH

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..
Program anjuran Urusan Ulamak PAS Kawasan Kepala Batas bertujuan untuk menyemarakkan suasana mahabbah dan ukhuwwah di kalangan ahli jamaah Islam...stiap Jumaat minggu ke 4.. sama2lah kita semua memberi sumbangan...

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH
Jommmmmmmmmmmm join usrah..

APE CITE NI

APE CITE NI
Hati yang tenang dan tenteram dipenuhi dengan amalan zikir ilallah yang berterusan..

Tuesday, January 18, 2011

Rugi RM30 Juta : Jawapan BODOH dari Koh Tsu Koon..

 

 

Rugi RM30 Juta : Jawapan BODOH dari Koh Tsu Koon..
Posted on Monday, January 17 @ 16:30:00 PST
Dilulus untuk paparan oleh Juragan


Oleh: AnakSgDerhaka

"Ini adalah penjelasan dari Koh Tsu Koon setelah diminta menjelaskan tentang kerugian sebanyak RM30 Juta yang di tanggung oleh kerajaan negeri Pulau Pinang yang turut terlibat dengan pembangunan Pulau Jerejak.


Untuk makluman projek itu adalah kerjasama antara Penang Development Corp (PDC) dan Urban Development Authority (UDA), dan prohek ini ialah membangunkan resort peranginan yang dikenali sebagai Tropical Island Resort (TIR) telah dimulakan pada tahun 2001.


Artikel lengkap berkenaan projek sila baca di SINI.

Menurut Koh Tsu Koon Projek Pulau Jerejak itu adalah mangsa dari krisis ekonomi dunia dan ianya adalah diluar kawalan, jadi kerajaan negeri yang ada sekarang wajar meneruskannya.

Jawapan-jawapan bodoh oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang diluahkan dengan penuh emosi oleh Koh Tsu Koon menurut Media UMNO ialah:

- Krisis ekonomi atau kewangan yang telah melanda dunia pada tahun 1997 dan 1998 telah menyebabkan kedudukan kewangan kurang stabil.

- Tragedi 911 yang melanda World Trade Centre di Amarika Syarikat, yang menyebabkan masyarakat dunia menghadkan perjalanan keluar Negara mereka.

- Epidemic atau wabak SAR yang melanda pada tahun 2003 juga antara sebab kerugian projek itu.

- Dan Tsunami politik pada tahun 2008 juga telah menyebabkan projek itu tidak dapat diteruskan ke fasa seterusnya.

Kenapa alasan itu dikatakan bodoh?

Kerana projek dimulakan pada pertengahan Januari 2001 tanpa menyedari pada tahun 1998 dunia dilanda krisis kewangan, setelah ianya dikatakan rugi krisis kewangan itu dikatakan antara puncanya jadi mengapa tidak dikaji dahulu kesan krisis kewangan tersebut terhadap projek sebelum ianya dimulakan?

Seterusnya sila sambung bacaan anda di SINI"

 

Kenapa alasan itu dikatakan bodoh?

 

Ketika tragedy 911 melanda projek sepatutnya sedang berjalan, walaupun gempa bumi melanda Amarika Syarikat, pembangunan projek tidak sepatutnya terhenti.

 

Dan syndrome SAR yang melanda dunia pada tahun 2003 sepatutnya tidak menghentikan perjalanan pembangunan projek, takkanlah projek yang belum siap lagi akan dibuka kepada pelancung??

 

Dari tahun 2001 hingga ke tahun 2008 masanya ialah lapan tahun dan projek masih belum lagi siap, hingga ketahun ini 2011 projek masih berada di fasa pertama, tetapi tsunami politik dijadikan alasan..

 

Jika projek itu tidak dipolitikkan oleh Koh Tsu Koon sendiri tsunami politik pada tahun 2008 bukanlah satu alasan..

 

Macam ni punya bodoh pun Barisan Nasional Pulau Pinang simpan lagi??.

 

 

Jerejak losses beyond control

By JOSEPHINE JALLEH

josephine@thestar.com.my

 

 

GEORGE TOWN: Former chief minister Tan Sri Dr Koh Tsu Koon has called on the state government to revive the Pulau Jerejak project, which he said was a victim of global financial crisis, instead of pointing fingers.

 

He said Chief Minister Lim Guan Eng, who had urged him to explain the alleged RM30mil losses incurred by the state in the redevelopment of Jerejak into an island resort, should stop harping on the issue.

 

He said Lim should instead consider UDA Holdings Bhd’s willingness to cooperate with the state to develop the place.

 

“I have contacted UDA chairman Datuk Nur Jazlan Mohamed and he is interested in its revival,” Dr Koh said after opening a workshop for Penang Barisan Nasional leaders at Pantai Jerejak Resort yesterday.

 

Dr Koh, who is Minister in the Prime Minister’s Department, cited the world financial crisis, the Sept 11 World Trade Centre tragedy in the United States and the severe acute respiratory syndrome epidemic in 2003 for the losses.

 

“The financial situation was unstable in 1997 and 1998. When 9/11 happened, people did not want to travel for a year.

 

“The project, which is still in its first phase, did not progress to the next phase due to the 2008 political tsunami,” he said, adding that there were four phases.

 

It had been reported that Penang Development Corporation and UDA were involved in the joint venture to develop the Tropical Island Resort on the island.

 

The corporation holds a 49% stake in Tropical Island Resort while UDA Holdings holds the remaining stake.

 

He also took Pakatan Rakyat to task for its continuous campaigning and neglect of governing duties.

 

“They keep talking over and over again about their annual RM100 contribution to senior citizens in the state.

 

“We have given free books to students and scrapped examination fees.

 

“If there are a few children in a family, the family would have saved a few hundred ringgit,” he said of a similar Barisan policy.

 

 

 

RM2 juta diperlukan untuk wujudkan satu pekerjaan baru. Gila Punya BN
Posted on Monday, January 17 @ 15:30:00 PST
Dilulus untuk paparan oleh Juragan


Analisis IsuOleh: setisab

"
PR bukan cakap sesuka hati kerana telahpun dilaksanakan di negeri di bawah pemerintahan PR. Sungguhpun banyak program telah dijalankan oleh kerajaan negeri yang di bawah PR, tidak ada satu negeri pun yang bankrap.


Kerajaan Barisan Nasional telah mengumumkan 19 lagi projek permulaan (EPP) di bawah Program Transformasi Ekonomi yang akan menjana pelaburan hampir RM67 bilion, RM36 bilion pendapatan negara kasar dan mewujudkan 35,000 pekerjaan baharu untuk menjadikan Malaysian sebagai negara berpendapatan tinggi. Dengan kata lain RM 67 bilion diperlukan untuk mewujudkan 35,000 pekerjaan baru ataupun hampir RM2 juta untuk setiap satu pekerjaan baru.

Adakah RM2 juta diperlukan untuk wujudkan satu pekerjaan baru? Ia memang satu rekod. Jumlah besar RM2 juta untuk setiap satu pekerjaan baru menunjukkan ketirisan ekonomi dalam bentuk amalan rasuah dan penyelewengan kewangan yang hanya boleh diatasi dengan kemenangan PR dalam pilihanraya besar akan datang. Jelas yang akan bankrapkan Negara bukanlah Program 100 Hari PR tetapi amalan rasuah dalam BN.

Sebaliknya Program 100 Hari PR akan selamatkan negara dengan pulihkan ekonomi negara. Jangan lupa bahawa Menteri di Jabatan Perdana Menteri Idris Jala sendiri yang telahpun menyatakan bahawa Malaysia mungkin bankrap pada tahun 2019.

BN mungkin lupa dengan projek mega ini tidak ada kena-mengena dengan masalah rakyat biasa yang berpendapatan rendah. Malaysia mengalami Gini coefficient ataupun ketidakadilan perbezaan pendapatan di antara yang kaya dan miskin yang paling tinggi di Asia Tenggara. Kumpulan termiskin golongan bawah 40% penduduk hanya memiliki 14.3% pendapatan negara sedangkan golongan atas 20% memiliki 50% pendapatan Negara. Dengan kata lain lebih 10 juta rakyat Malaysia dalam golongan bawah 40% penduduk menerima purata pendapatan RM1,500 sebulan.

Golongan ini yang akan dibantu oleh Program 100 Hari PR yang di antara lain manambahkan insentif kepada anggota kerajaan tertentu, bantu peneroka FELDA, wang penghargaan warga emas RM1,000 setiap tahun, wifi percuma untuk semua pekan di seluruh Malaysia, menghapuskan tol lebuhraya dan juga mengurangkan harga minyak untuk orang miskin.

PR bukan cakap sesuka hati kerana telahpun dilaksanakan di negeri di bawah pemerintahan PR. Sungguhpun banyak program telah dijalankan oleh kerajaan negeri yang di bawah PR, tidak ada satu negeri pun yang bankrap. Sebaliknya ia lebih kukuh seperti Pulau Pinang yang telah dipuji dua tahun berturut-turut oleh Lapuran Ketua Audit Negara 2008 dan 2009.
Malah Pulau Pinang dianggap sebagai mempunyai prestasi terbaik di negara pada 2009.

Dengan lebihan bajet paling besar dalam sejarah Pulau Pinang sebanyak RM 88 juta pada 2008 dan RM 77 juta pada 2009, pelbagai program dijalankan di antaranya:

  • Membasmi miskin tegar dengan memastikan setiap keluarga mempunyai pendapatan sekurang-kurangnya RM500 sebulan
  • Peruntukan pendidikan tahunan kepada sekolah agama rakyat, sekolah mubaligh, sekolah cina dan tamil sebanyak RM 11.3 juta pada tahun 2010.
  • Rebat air RM100 setiap keluarga sederhana rendah dan bawah sebanyak RM 17 juta pada 2008-9

Program penghargaan warga emas sebanyak RM20 juta setahun dengan pembayaran RM100 setiap tahun kepada yang lebih 60 thaun dan wang pengurusan jenazah RM1,000 kepada waris. Program ini akan diperluaskan kepada OKU dan ibu tunggal tahun ini.

Semua program pro-rakyat tidak pernah dilaksanakan zaman BN memerintah selama 51 tahun tetapi dapat dibuat dalam tiga tahun PR memerintah. Wang penjimatan daripada urustadbir CAT dan program anti-rasuah yang dipuji oleh Transparency International membolehkan "dividen" anti-rasuah dalam bentuk program di atas dibayar dan dilaksanakan.

Ketirisan ekoran penyelewengan kewangan dan amalan rasuah setahun melibatkan sekurang-kurangnya RM 28 bilion setiap tahun dalam kerajaan Persekutuan. Bila ketirisan dihapuskan banyak program menfaatkan rakyat boleh dibuat seperti wifi percuma dan penghapusan tol. Oleh itu banyak program 100 hari PR seperti membayar RM1,000 setiap tahun kepada warga emas melebihi 60 tahun boleh dilaksanakan. Dengan 2.1 juta warga emas, pembayaran RM1,000 setahun hanya melibatkan RM2.1 bilion setahun yang tak sampai 10% RM 28 bilion. Ada baki lagi. Inilah yang harus dikongsi bersama dengan rakyat di bawah dasar ekonomi berjiwa rakyat PR.

*Ucapan oleh Lim Guan Eng selaku Setiausaha Agung DAP merangkap Ahli Parlimen Kawasan Bagan dalam Majlis Tertutup Bengkel Pilihanraya Kebangsaan DAP Di Kuala Lumpur pada 16 Januari 2011."

 

No comments: