PERSEKITARAN POLITIK `GHAIRU SOLEHAH` MENYERLAHKAN MINDA KOLOT PEMERINTAH MALAYSIA

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG
lu pikir la sendiri...

NAK CEPAT.. KLIK ARTIKEL DI BAWAH

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..
Program anjuran Urusan Ulamak PAS Kawasan Kepala Batas bertujuan untuk menyemarakkan suasana mahabbah dan ukhuwwah di kalangan ahli jamaah Islam...stiap Jumaat minggu ke 4.. sama2lah kita semua memberi sumbangan...

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH
Jommmmmmmmmmmm join usrah..

APE CITE NI

APE CITE NI
Hati yang tenang dan tenteram dipenuhi dengan amalan zikir ilallah yang berterusan..

Friday, December 24, 2010

Mengenali Wajah Politik

 

Mengenali Wajah Politik

via . by mso.im on 12/23/10

 

Slogan 1 Malaysia Berhantu?

 

MUHYIDDIN Yassin kata kerajaan Selangor takut kepada logo 1 Malaysia kerana ianya mendapat sambutan ramai. Sebab itulah kerajaan Selangor larang logo berkenaan dipasang di negeri berkenaan. Muhyiddin boleh membuat telahan begitu kerana ia menguntungkan Umno. Bila cerita itu disebarkan ia memberi gambaran slogan 1 Malaysia mendapat perhatian rakyat. Politik akan mengeksploitasikan apa saja termasuk tanah, air, api dan angin.

 

Saya tidak fikir kalau kerajaan Selangor takut kepada logo berkenaan. Tidak ada sebab untuk merasa takut. Ia sebuah logo saja tidak lebih dari itu. Ramai pun rakyat Malaysia termasuk pemimpin UBN sendiri tidak faham dengan tujuan dan makna logi demikian. Jadi kenapa ianya harus ditakuti kepada sesuatu yang tidak ada apa-apa erti?

 

Sebaliknya kalau logo itu membawa kesan dan natijah baik ke atas UBN maka wajar kalau kerajaan Selangor takut dan gerun kerana ia boleh menganggu kerajaan Selangor hari ini.

 

Teapi semua pihak sedar bahawa 1 Malaysia hanya sebuah slogan saja. Ia sama saja dengan slogan atau laungan kata-kata peransang yang dilaungkan penonton bola sepak kepada pasukan yang mereka suka. Kalau Kelantan, "gomo Kelantan gomo" kalau Terengganu "peteh Terengganu Petah".

 

Begitu juga dengan slogan 1 Malaysia. Ia slogan ataupun laungan Najib untuk mengejutkan para hadirin yang mengantuk atau pun layu semasa mendengar ucapannya. Ia sebuah jenama Najib bagi mengganti Wawasan 2020 atau Islam Hadhari yang menjadi sebutan sebelum ini. Kalau Islam Hadhari tidak memberi apa-apa impak dan makna, nah begitu juga dengan slogan 1 Malaysia.

 

Jadi tidak logik kalau kerajaan Selangor takut dengan slogan berkenaan seperti mana kata Muhyiddin itu. Takut kepada sesuatu tidak diketahui asal usul dan kesannya, takut yang tidak ada asas.

 

Adapun larangan itu bagi saya, yang saya nampak ialah kerana ia menganggu alam sekitar. Apa lagi kalau billboard itu dipasang di persimpangan jalan sehingga menganggu pemandangan pemandu ianya merbahaya.

 

Kalau pun kerajaan Selangor ada melarang pemasangan papantanda 1 Malaysia bukan kerana ianya ditakuti tetapi kerana masalah tadi, mencacatan keadaan sekitar dan menganggu pemandangan orang ramai.

 

Misalnya kalau papan tanda itu dipasang di taman rekreasi bukankan ia menganggu pemandangan umum. Orang ke taman rekreasi untuk melihat keindahan alam sekitar tiba-tiba tergerugup pula papan tanda 1 Malaysia menutupi pemandangan. Tidakkah sakit mata dibuatnya?

 

Bagaimana pun kerana faham dalam politik. Apa saja keadaan ianya diambil kesempatan. Politik tidak pernah berkata jujur melainkan penuh dengan tipu muslihat tidak kira ianya keluar dari halkum siapa. Misalnya kalau isteri Naijib atau Muhyiddin terjatuh di mana-mana jalan di Selangor, Muhyiddin dan Najib akan terus salahkan mengatakan jalan di Selangor buruk dan huduh. Itulah politik. Yang penting apa saja keadaan dan isu akan memberi untung kepada pihak yang menimbulkannya.

 

Satu hal yang lain kita mahu tanya Muhyiddin dan Najib apakah mereka juga akan bersedia untuk memberi ruang dan tempat dan tidak melarang sekiranya Pakatan Rakyat ada memasang banner ataupun apa-apa papan tanda slogan mereka di dalam negeri-negeri kepunyaan UBN? Saya tidak mahu menjawab tetapi biarlah penjenguk blog ini menjawabnya.

 

Saya sangat berharap agar ada sesiapa yang mengambil gambar membuktikan bahawa ada terdapat apa-apa slogan atau papan tanda Pakatan Rakyat di negeri-negeri dikuasai UBN? Jadi kalau Muhyiddin atau UBN juga tidak bersedia membenarkan bumi mereka yang dipinjamkan Allah untuk membenarkan Pakatan Rakyat meletakkan simbol atau slogan mereka, apa nak hairan kalau Selangor berbuat demikian?

 

Kesimpulannya di pagi yang cerah dan diharap akan cerah sampai ke esok, ialah... tuduhan Muhyiddin yang kerajaan Selangor itu takut adalah tuduhan atau cakap-cakap untuk menggaru mulut yang gatal saja, tidak lebih dari itu. Pembelaan Muhyiddin kepada slogan 1 Malaysia itu juga hanya di luar saja sedangkan hakikatnya beliau sendiri menjueh mulut kepada slogan berkenaan.

 

Bukankah Muhyiddin yang menyokong pandangan Mahathir yang mengatakan orang tidak faham dengan 1 Malaysia? Mat Masllan benar-benar ingat apa yang diperkatakan Mahathir itu. [wm.kl.8:00 am 24/12/10]

 

 

Nazri sahkan APCO penasihat 1 Malaysia

via SharpShooter by Sharpshooter on 12/22/10

 

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz semalam mengakui penglibatan firma perunding Israel, APCO Worldwide dalam memberikan khidmat rundingan komunikasi terhadap kerajaan Malaysia, yang sekaligus mengesahkan pembabitan Apco dalam kempen 1Malaysia.

Dalam laporan yang disiar sebuah portal berita semalam, Nazri menunjukkan dua surat yang mengesahkan pembabitan APCO dengan pentadbiran Najib iaitu dalam bukti dua dokumen.

 

Salah satunya surat daripada Apco yang menyebut, firma perhubungan awam itu dilantik oleh pentadbiran Najib untuk menyediakan sokongan komunikasi.

 

Mengulas perkara ini, Setiausaha Agung KEADILAN, Saifuddin Nasution berkata, pendedahan Nazri itu sebenarnya mengesahkan bahawa Apco memainkan peranan sebagai penasihat dalam kempen 1Malaysia melalui sokongan komunikasi yang ditawarkan.

 

"1Malaysia adalah slogan yang dibawa Najib, dan tagline ini perlu dikomunikasikan kepada rakyat, jadi salah satu peranan Apco adalah menasihati kerajaan melalui perkhidmatan komunikasi ini supaya slogan ini sampai kepada rakyat. Ini lah yang kita katakan pembabitan Apco dalam kempen 1Malaysia,"jelasnya.

 

Beliau juga mempersoalkan kenapa baru kini Nazri mahu membalas pendedahan Anwar, selepas Ketua Pembangkang itu digantung dari sesi parlimen selama 6 bulan oleh Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen.

 

"Walaupun selama ini Anwar ada bukti penglibatan APCO dan mahu membentangkannya di Parlimen, Nazri dan Najib hanya berdiam diri dan kenapa terus menggantung Anwar selama enam bulan? Kenapa selepas Anwar digantung, barulah Nazri bercakap kepada media menunjukkan surat yang dihantar APCO kepada kerajaan BN?

 

"Anwar sudah pun mencabar Najib untuk menafikan pembabitan APCO sejak dari bulan April lagi. Dan mereka ambil masa 8 bulan untuk menjawab perkara ini sekarang," kata Saifuddin lagi.

 

Nazri Aziz semalam mengemukakan dua bukti dokumen, iaitu surat daripada Apco dan kenyataan notari berkanun oleh Robert Shrum, perunding politik yang menggubal konsep One Israel.

 

Kedua-dua dokumen itu hanya dikemukakan setelah Jawatankuasa Hak dan Kebebasan menggantung Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim bersama tiga Ahli Parlimen lain selama enam bulan pada 16 Disember lalu.

 

Anwar digantung dari Parlimen tanpa dipanggil membela diri berhubung pendedahan beliau tentang pembabitan APCO Worldwide, firma Yahudi yang terlibat dalam kempen 1 Malaysia yang dicanangkan Najib, yang menyamai kempen One Israel.

 

 

 

* KUASA RAKYAT KUASA KERAMAT *

Kalau Takut Dipukul Badai...Usah Berumah Di Tepi Pantai...

Amizudin Ahmat (Din Binjai)

http://sharpshooterblogger.blogspot.com/

sharpshooter

 

Felda 'rayu' jangan saman

via CINA ISLAM (林川興) by DRS. KHALIL IDHAM LIM on 12/23/10

 

 

18 Muharam 1432H

Oleh : Khairil Abdul Rahim

 

BANDAR JENGKA, 23 Dis: Sudah terhantuk baru terngadah. Begitulah yang diibaratkan kepada pekeliling daripada Pengarah Besar Felda Datuk Dzulkifli Abd Wahab yang disifatkan memujuk peneroka supaya tidak menggunakan saluran undang-undang bagi menuntut hak mereka.

 

Naib Presiden Persatuan Anak-Anak Peneroka Kebangsaan (Anak) Aris Fezul Ismail, menyifatkan risalah bertajuk 'Penyelesaian masalah, Isu atau Pertelingkahan Melalui Kaedah Timbang Tara' yang diedarkan kepada peneroka-peneroka serta dibacakan isinya di masjid-masjid di sini seolah-olah melambangkan keresahan Felda menghadapi kebangkitan peneroka.

 

Antara lain, risalah dua helai itu menyatakan tindakan saman oleh peneroka terhadap agensi pembangunan tanah itu didakwa telah menyebabkan wujud suasana yang tidak harmoni antara peneroka dengan pengurusan Felda.

 

Kandungan risalah tersebut turut membangkitkan, surat perjanjian asal antara peneroka dengan Felda telah memperuntukkan bahawa sekiranya terdapat perselisihan antara kedua belah pihak perlu dirujuk kepada Penimbang tara iaitu Perdana Menteri selaku menteri yang bertanggungjawab kepada Felda.

 

Aris yang juga Setiausaha Lajnah Pembangunan Tanah PAS Pusat mempertikaikan, kenapa baru kini iaitu selepas peneroka menang saman di Felda Kemahang 3 dan Felda Sungai Koyan timbul tawaran menyelesaikan lambakan permasalahan peneroka melalui kaedah Timbang tara.

 

"Sebelum ini Anak sendiri pernah menghantar memorandum kepada Pengerusi Timbang tara iaitu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak tetapi jangankan kata penyelesaian, respons pun tidak ada. Bahkan kalau kita dengar baru-baru ini bagaimana PM dengan angkuhnya menempelak siapa kata Felda bankrap adalah pengkhianat. Bolehkah orang seperti ini mahu dirujuk sebagai penimbang tara?

 

"Bukan itu saja, baru-baru ini Anak telah menyerahkan memorandum 20 perkara berkaitan masalah peneroka kepada Timbalan Menteri yang menjaga Felda Datuk Ahmad Maslan yang konon katanya nak selesaikan dalam tempoh dua minggu. Tapi sekarang dah hampir dua bulan, respons pun tak dengar.

 

"Di Pahang ini sendiri, Exco yang menjaga Felda Datuk Tan Aminuddin. Apabila peneroka membangkitkan hak mereka yang diceroboh pada satu ketika dulu, beliau bingkas mencabar mana-mana peneroka yang tak setuju dengan Felda boleh keluar dari tanah rancangan. Pada saya ini satu kenyataan angkuh seolah-olah peneroka-peneroka ini menumpang dan mengemis sedangkan mereka tuan tanah," hujahnya.

 

Tambah Aris, suasana yang tidak harmoni dicetuskan sendiri oleh pengurusan Felda. Contohnya dalam kes Felda Kemahang apabila Ketua Hakim Negara berkata Felda terbukti menipu peneroka dalam kes kadar perahan gred (KPG) sawit, Felda masih tidak mengaku kesalahan malah enggan membayar ganti rugi kepada peneroka.

 

"Begitu juga dengan kes peneroka Felda Sungai Koyan yang mana mahkamah telah putuskan peneroka layak menerima wang tabung tanam semula (TTS) tetapi menterinya kata Felda memang nak bayar sedangkan dalam mahkamah peguam mereka bermati-matian berusaha supaya Felda tidak mahu bayar. Pada saya sikap seperti ini semua tidak membawa keharmonian," katanya.

 

Mengenai saranan Pengarah Besar Felda agar peneroka mengemukakan sebarang aduan dan permasalahan kepada pengurusan rancangan melalui blok, Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Rancangan (JKKR), Gabungan Pertubuhan Wanita (GPW) dan pertubuhan belia, Aris berkata ia hampir mustahil kerana semuanya dilantik oleh Felda dan bukan dipilih oleh peneroka malah dikuasai parti politik kerajaan.

 

"Barangkali Datuk Dzulkifli tidak turun ke bawah melihat bahawa kebanyakan pemilihan ketua-ketua blok yang mewakili 24 orang ahli dipilih berdasarkan mana yang Felda suka, bukannya pilihan peneroka secara mutlak. Naib Pengerusi JKKR yang sepatutnya dipilih melalui mesyuarat agung, tapi hanya ditentukan oleh Felda. Jadi dia mewakili Felda, bukan suara peneroka. Sebab itu dapat dilihat bagaimana sikap mereka terhadap peneroka tanam sendiri iaitu seperti anak tiri yang melakukan satu kesalahan besar.

 

"Pertubuhan belia pula hanya ada pada nama saja. Mesyuarat agung pun tak pernah sehingga tak tahu siapa AJK. Mana perginya peruntukan kewangan? Sama jugalah dengan AJK masjid, bukan dilantik melalui mesyuarat agung," jelasnya.

 

Harakahdaily/-

 

 

Sent to you by azlisham via Google Reader:

 

 

Umno BN tak faham masalah peneroka

via CINA ISLAM (林川興) by DRS. KHALIL IDHAM LIM on 12/23/10

 

 

18 Muharam 1432H

Oleh : Hazayani Zakaria

 

KUALA LUMPUR, 23 Dis: Pengerusi Persatuan Anak-anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak), Mazlan Aliman menyeru warga Felda menolak Umno yang jelas gagal memahami masalah peneroka.

 

Katanya, sikap elit pemimpin Umno yang tidak mahu turun padang menyelami masalah peneroka namun mendabik dada sebagai pembela rakyat, hanya mempamerkan mentaliti murahan mereka.

 

Beliau berkata demikian sebagai mengulas dakwaan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan bahawa cadangan Pakatan Rakyat untuk membahagikan semua tanah rancangan Felda kepada anak peneroka hanya sekadar gimik politik.

 

"Itulah dia mentaliti murahan pemimpin Umno. Oleh kerana mereka menjadi pemimpin elit mereka tidak tahu apa sebenarnya yang berlaku di bawah.

 

"Oleh kerana dia jarang turun padang dia gagal untuk menghayati kehendak rakyat. Untuk pengetahuan Ahmad Maslan dan pemimpin-pemimpin Umno, antara isu kritikal yang telah melanda generasi kedua dan ketiga Felda ialah soal kediaman," katanya.

 

Jelasnya, isu penempatan generasi kedua dan ketiga Felda sewajarnya dapat diselesaikan Umno BN sejak dari dahulu lagi memandangkan Felda ditubuhkan sebelum merdeka lagi.

 

"Sepatutnya soal kediaman ini telah ditangani lama oleh mereka sebab felda ini telah wujud sejak tahun 1956. Hari ini jumlah peneroka asal semakin berkurangan dan generasi kedua dan ketiga yang duduk di tanah rancangan Felda, dan mereka tidak punya tempat tinggal sebab rumah yang didiami itu adalah rumah pusaka.

 

"Apabila mereka ada ramai adik beradik mereka jadi berbalah kerana memikirkan soal kediaman dan kediaman itu satu sahaja. Sebab itu kita menangani isu perumahan ini sebagai agenda penting kita.

 

Jika Pakatan memerintah katanya, generasi kedua akan dibantu sama ada dalam bentuk peruntukan awal mendirikan rumah-rumah atau dalam bentuk subsidi dengan anak-anak syarikat kerajaan negeri.

 

"Ini tanggungajawab asas kerajaan tapi dia (Ahmad Maslan) tak faham, dia ingat semua anak peneroka tinggal di luar," jelasnya.

 

"Tapi saya nak sebutkan pengalaman di Johor, tanah yang diberi hak milik oleh kerajaan negeri, mereka tak buat apa pun akhirnya tumbuh lalang dan anak-anak peneroka yang mengharapkan satu program pembangunan perumahan, tidak berlaku dan ini yang sedang kita tangani dan ini yang gagal ditangani oleh BN," katanya lagi.

 

Harakahdaily/-

 

Anak toyo mengaku b-end jual tapak surau

via SharpShooter by Sharpshooter on 12/22/10

 

 

SHAH ALAM, 23 Dis: Bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo menafikan tapak surau Al Hidayah, Rawang dijual semasa pentadbirannya iaitu pada 2003 tetapi telah dijual sebelum tahun 2000 lagi.

 

Menurut Khir dalam blognya, "Kelulusan penjualan tanah kepada SAP Holdings dibuat sebelum tahun 2000 lagi, yang mana ini bermakna ia dibuat sebelum pentadbiran saya"

 

(Gambar: Demo ini sepatutnya diadakan di depan bangunan Umno atau MCA, kata Faekah)

 

Ini bererti tapak surau itu dijual ketika kerajaan Selangor dipimpin oleh Barisan Nasional (BN) dimana Umno menguasai sebahagian besar kerusi dalam Dewan Undangan Negeri Selangor.

 

Khir membuat penjelasan itu ekoran kenyataan Setiausaha Politik MB Selangor, Faekah Husin, berdasarkan rekod kerajaan negeri tanah itu dijual pada tahun 2003.

 

Baru-baru ini, sekumpulan penduduk tempatan termasuk para pemimpin Umno telah membuat demontrasi di perkarangan surau itu kerana membantah kerajaan negeri Selangor yang membenarkan surau itu dirobohkan untuk dibuat projek pembangunan.

 

Ini ekoran dari tindakan pemilik tanah itu memberikan notis sehingga 30 November lepas agar ia dikosongkan untuk membolehkan tanah itu dimajukan.

 

Antara yang membantah kerajaan negeri itu adalah pemimpin Umno yang juga Pengerusi Yayasan Basmi Kemiskinan Selangor, Datuk Zainal Abidin Sakom.

 

(Gambar: Surau Al Hidayah pekan Rawang yang kini menjadi pertikaian)

 

Tanah itu kini dimiliki oleh SAP Holding bekas anak syarikat kerajaan negeri Selangor yang telah dijual oleh kerajaan negeri kepada pihak swasta.

 

Mengikut rekod kerajaan negeri, saham SAP Holdings Sdn Bhd dijual oleh Kumpulan Hartanah Selangor Berhad (KHSB) kepada syarikat persendirian pada tahun 2003.

 

Namun kini, Khir Toyo berkata, ia telah diluluskan sebelum tahun 2000 lagi.

 

SAP Holdings Sdn Bhd adalah sebuah syarikat dimana pemegang-pemegang sahamnya adalah: Chew Ting Teck, Hung Te Hsin @ Ang Teck Thieng, Siaw Kwee Mow @ Sia Hock Chai, Sip Kew Yin, Tan Kok Yee, Tan Pang Kuan, Chow Soon Tat @ Chew Soon Tat, Chew Teng Meng @ Francis Chew, Chew Siew Ying and Dhew Teng Fook @ Chow Teng Fook.

 

Lembaga Pengarah SAP Holdings Berhad sekarang ialah Datuk Abu Bakar Mohd Amin, Norihan Mohd Bakri, Tan Kok Yee, Chong Fook Sin, chew Siew Ying dan Chew Ting Teck.

 

"Fakta jelas mendedahkan siapa yang sebenarnya telah mengorban orang Melayu dan Islam di Rawang. Saya rasa mungkin lebih sesuai penduduk berhimpun di pejabat Umno dan MCA untuk membuat aduan mereka," kata beliau.

 

Faekah menjelaskan, tanah yang terlibat dalam projek pembangunan tersebut dimiliki SAP Holdings Sdn Bhd yang akan menjalankan projek tersebut bersama satu lagi syarikat swasta Mahumas Sdn Bhd.

 

"Zainal sepatutnya selidik dahulu sebelum membuat tuduhan liar. SAP Holdings bukan lagi anak syarikat Kerajaan Negeri Selangor.

 

"Pada 2002, Kerajaan Negeri Umno-Barisan Nasional (BN) telah membenarkan Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB) melepaskan saham kepada pihak swasta," tegasnya.

 

Namun begitu, kata Faekah, kerajaan Selangor melalui Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) akan berusaha untuk menyelesaikan masalah ini agar penduduk di kampung itu dapat terus menjalankan ibadat seperti biasa.

 

 

 

* KUASA RAKYAT KUASA KERAMAT *

Kalau Takut Dipukul Badai...Usah Berumah Di Tepi Pantai...

Amizudin Ahmat (Din Binjai)

http://sharpshooterblogger.blogspot.com/

sharpshooter

 

 

Ijtimak Tarbawi Pemuda\i Peringkat Kawasan

via Episode Sebuah Perjuangan by Nasrudin Hassan at Tantawi on 11/24/10

1. Setelah Dewan Pemuda PAS Malaysia melalui Akademi Tarbiyah Pemudanya berjaya melangsungkan Ijtimak Tarbawi Pemuda\i Peringkat Kebangsaan edisi pertama di Rusila pada bulan Oktober yang lalu ,  maka sebelum panji Ijtimak Tarbawi edisi kedua berkibar di Pulau Melaka pada tahun hadapan , kini kelangsungannya akan terus digerakkan ke peringkat kawasan - kawasan di seluruh negara .

2. Dewan Pemuda PAS kawasan - kawasan diminta supaya melaksanakan Ijtimak Tarbawi Pemuda\i edisi pertama ini di kawasan masing - masing dengan membawa objektif dan matlamat yang sama iaitu memperkasa penghayatan dan perlaksanaan amal tarbawi dalam Dewan Pemuda.

3. Ijtimak Tarbawi di peringkat kawasan ini boleh dilaksanakan pada cuti hujung minggu atau mana - mana tarikh yang sesuai diperingkat kawasan masing - masing untuk sekurang - kurang tempoh perlaksanaan ijtimak selama 2 hari satu malam . [ dalam maksud yang lain ialah peserta diwajibkan bermalam dengan beberapa aktiviti amal tarbawinya ]

4. Dewan Pemuda PAS kawasan - kawasan juga diharapkan dapat melaksanakan Ijtimak Tarbawi ini sekurang - kurangnya 2 kali setahun agar ia terus membugar ruh amal tarbawi dikalangan pimpinan dan anggota dewan pemuda PAS kawasan .

5. Tentatif Ijtimak Tarbawi Pemuda\i Peringkat Kawasan :

[ Sabtu ] 25/12/2010

08.00 am - 09.00 am : Pendaftaran

09.10 am - 10.00am  : Perasmian Ijtimak Tarbawi Pemuda\i Peringkat Kawasan

[ oleh : Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia \ Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri ]

10.30 am - 11.00 am : Minum pagi

11.00 am - 12.00 pm : Kertas Kerja 1 : Aafaat A'la Toriiq \ Wabak Sepanjang Jalan

[ Pengerusi Lajnah Tarbiyah Dewan Pemuda PAS Negeri ]

12.00 pm - 02.00 pm : Rehat , Solat berjamaah dan makan tengahari .

02.00 pm - 03.00 pm : Talaqqi 1 : Feqh Tahaaluf Siasi susunan Majlis Syura Ulama'

 [ Ust Nik Zawawi Salleh : Setiausaha Majlis Syura Ulama' ]

03.30 pm - 04.30 pm : Kertas Kerja 2 : Adab Ikhtilaf \ Adab Berbeza Pendapat

[ Ust Nik Mohd Abduh bin Nik Abdul Aziz Nik Mat ]

04.30 pm - 05.30 pm : Solat Asar berjamaah dan bacaan al mathurat

06.00 pm - 07.00 pm : Taujihat ar Ruuhiyah

[ Ust Syed Abdul Qader al Joofre : Pegawai Penyelidik Majlis Syura Ulama' ]

07.15 pm - 07.45 pm : Solat maghrib berjamaah

07.45 pm - 08.20 pm : Kuliah Maghrib :

Tarbiyah , Dakwah dan Siasah : Pakej perjuangan kita

08.25 pm - 08.50 pm : Solat Isyak berjamaah dan munajat

09.00 pm - 11.00 pm : Talaqqi 2 : Feqh Tahaaluf Siasi susunan Majlis Syura Ulama'

[ sambungan ]  [Ust Nik Zawawi Salleh : Setiausaha Majlis Syura Ulama']

11.30 pm - 04.40 am : Tidur dan hirasah

[ Ahad ] 26/12/2010

04.40 am - 06.00 am : Qiamulail , solat subuh berjamaah dan bacaan  al Mathurat

06.15 am - 07.15 am : Kuliah Subuh : Akhlak Pejuang

[ Ketua Dewan Ulama' PAS Negeri ]

07.30 am - 09.00 am : Sarapan dan rehat

09.00 am - 11.00 am : Forum Tarbawi : 

                                   Tarbiyyah mendasari Perjuangan Kita menuju kemenangan.

                                   Panel : Ketua Pemuda PAS Kawasan [ pengerusi ]

                                   Exco DPP Malaysia

                                   EXCO DPP Negeri

                                   EXCO DMP Malaysia

 

 

11.30 am - 12.30 pm : Ucapan Penutup

Ijtimak Tarbawi Pemuda\i Peringkat Kawasan

[ Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia ]

12.30 pm - 01.00 pm : Ikrar dan baiah pejuang [ doa wehdah ]

01.10 pm - 01.30 pm : Solat Zohor berjamaah

 

Bersurai .

6. Tentatif ini [ hari , masa , penceramah atau pembentang dan perasmi atau penutup adalah tertakluk kepada pindaan semasa yang bersesuaian tanpa meminda tajuk - tajuk perbahasan yang telah ditetapkan .

7. Semoga tugasan ini dapat dilaksanakan dengan jayanya oleh DPP kawasan - kawasan . Ijtimak Tarbawi ini tidak dilaksanakan di peringkat pemuda negeri sebaliknya pemuda negeri berperanan sebagai pemantau melalui Lajnah tarbiyah DPP negerinya. EXCO DPP negeri - negeri boleh menyertai Ijtimak Tarbawi melalui kawasan masing - masing ,

8. Pengarahan rasmi telah dihantar melalui setiausaha DPP negeri dan Kawasan masing - masing . Semoga Allah memberkati kita dan mengurniakan kekuatan kepada kita semua agar amanah ini dapat ditunai dengan sebaik mungkin.

 

Sekian

Nik Mohd Abduh Nik Abdul Aziz

Pengerusi Akademi Tarbiyah Pemuda

Dewan pemuda PAS Malaysia

 

Projek 2011 : Masa Untuk Berubah

via Episode Sebuah Perjuangan by Nasrudin Hassan at Tantawi on 11/28/10

 

 

1. Menginsafi 2011 adalah tahun berkemungkinan besar pilihanraya umum akan diadakan , maka Dewan Pemuda PAS Malaysia telah memutuskan beberapa tindakan melalui mesyuarat Jawatan Kuasa Hariannya hari ini . Antaranya ialah Projek 2011: Masa Untuk Berubah [ PAS Sedia Ganti UMNO ] .

 

 

2. Antara aktivitinya yang boleh diumumkan di sini ialah :

 

 

Taklimat dan Amanat Khas Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia dan Road Show 2011: Masa untuk Berubah ke negeri - negeri. Tentatifnya seperti berikut :

 

 

03.00 pm - 04.00 pm : Pendaftaran atau kehadhiran

04.00 pm - 04.45 pm : Al Mathurat dan Doa Wehdah

04.45 pm - 05.00 pm : Solat Asar berjamaah

 

 

05.00 pm - 05.30 pm : Dialog  [ sekteriat DPP Malaysia dgn

DPP Negeri & Kawasan ]

05.30 pm - 06.30 pm : Taklimat Khas

Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia  .

06.30 pm - 09.00 pm : Rehat

 

 

[ Peserta : EXCO DPP Negeri dan Jawatan Kuasa Harian DPP Kawasan - Kawasan ]

 

 

09.00 pm - 12.00 pm : Pentas Pemuda [ 2011 : Masa Untuk Berubah ]

                                    Penceramah :

                                                 Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia

                                                 Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia

                                                 Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Malaysia

                                                 Ketua Dewan Pemuda PAS negeri

 

 

[ Peserta : Terbuka ].

 

 

3. Jadual negeri - negeri tuan rumah untuk perlaksanaan aktiviti taklimat khas Ketua Pemuda PAS Malaysia dan Road Show 2011 : Masa Untuk Berubah ialah seperti berikut :

 

 

02 Jan 2011 [ ahad ] Pahang

08 Jan 2011 [ sabtu ] Wilayah

09 Jan 2011 [ ahad ] Selangor

14 Jan 2011 [ jumaat ] Kelantan

15 Jan 2011 [ sabtu ] Terengganu

16 Jan 2011 [ ahad ] Johor

22 Jan 2011 [ sabtu ] Kedah

23 Jan 2011 [ ahad ] Penang

05 Feb 2011 [ sabtu ] Perlis

06 Feb 2011 [ ahad ] Perak

13 Feb 2011 [ ahad ] Negeri 09

05 Mac 2011 [ sabtu ] : Melaka

 

 

25 - 27 Feb 2011 [ jumaat \ sabtu ] : Sarawak

18  - 19 Mac 2011 [jumaat \ sabtu ] : Sabah

 

 

4. Maklumat Awal ini  dikemukakan agar semua pihak yang berkenaan dapat mengambil tindakan wajar dan sempurna. Surat rasmi telah dihantar kepada pihak yang berwajib untuk mengambil tindakan dan perjalanan yang baik . Semoga pemuda terus menyemarakkan semangat perjuangan yang jitu untuk memimpin ummah dengan cahaya Islam dan menggerakkan kebangkitan mereka agar meledak perubahan total ke arah kedaulatan Islam yang syumul .

 

 

5. Dewan Pemuda PAS Malaysia jua sangat mengharapkan komitmen tinggi dari semua pihak termasuk dermawan yang sudi menghulurkan sumbangan bagi menjayakan projek 2011: Masa Untuk Berubah .

 

 

Setiausaha

Dewan Pemuda PAS Malaysia

 

 

Sent to you by azlisham via Google Reader:

 

 

PRK Tenang: 30 Jan undi, 22 penamaan calon

via Malaysiakini on 12/23/10


Tarikh pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang, di Labis, Johor ditetapkan pada 30 Januari (Ahad) depan

 

 

 

Sent to you by azlisham via Google Reader:

 

 

Fatimah binti Rasulullah saw

via CINA ISLAM (林川興) by DRS. KHALIL IDHAM LIM on 12/24/10

 

18 Muharam 1432H
Oleh : naruto

Pemimpin wanita pada masanya ini adalah pui ke 4 dari anak anak Rasulullah Shallallahu alaihi wassalam, dan ibunya adalah Ummul Mukminin Khadijah binti Khuwalid.

Sesungguhnya allah Subhanahu wa ta'ala menghendaki kelahiran Fathimah yang mendekati tahun ke 5 sebelum Muhammad diangkat menjadi Rasul, bertepatan dengan peristiwa besar yaitu ditunjuknya Rasulullah sebagai menengah ketika terjadi perselisiha antara suku Quraisy tentang siapa yang berhak meletakan kembali Hajar Aswad setelah Ka'abah diperbaharui.

Dengan kecerdasan akalnya beliau mampu memecahkan persoalan yang hampir menjadikan peperangan diantara kabilah-kabilah yang ada di Makkah.

Kelahiran Fahimah disambut gembira oleh Rasulullahu alaihi wassalam dengan memberikan nama Fathimah dan julakannya Az-Zahra, sedangkan kunyahnya adalah Ummu Abiha (Ibu dari bapaknya).

Ia putri yang mirip dengan ayahnya, Ia tumbuh dewasa dan ketika menginjak usia 5 tahun terjadi peristiwa besar terhadap ayahnya yaitu turunnya wahyu dan tugas berat yang diemban oleh ayahnya. Dan ia juga menyaksikan kaum kafir melancarkan gangguan kepada ayahnya.sampai cobaan yang berat dengan meninggal ibunya Khadijah. Ia sangat pun sedih dengan kematian ibunya.

Pada saat kaum muslimin hijrah ke madinah, Fathima dan kakanya \ummu Kulsum tetap tinggal di Makkah sampai Nabi mengutus orang untuk menjemputnya.Setelah Rasulullah Shallallahu alaihi wassalam menikah dengan Aisyah binti Abu Bakar, para sahabat berusaha meminag Fathimah.

Abu Bakar dan Umar maju lebih dahulu untuk meminang tapi nabi menolak dengan lemah lembut.Lalau Ali bin Abi Thalib dating kepada Rasulullah untuk melamar, lalu ketika nabi bertanya,

"Apakah engkau mempunyai sesuatu ?", Tidak ada ya Rasulullah," jawabku. " Dimana pakaian perangmu yang hitam, yang saya berikan kepadamu," Tanya beliau. " Masih ada padaku wahai Rasulullah," jawabku. "Berikan itu kepadanya (Fatihmah) sebagai mahar,".kata beliau.

Lalu ali bergegas pulang dan membawa baju besinya, lalu Nabi menyuruh menjualnya dan baju besi itu dijual kepada Utsman bin Affat seharga 470 dirham, kemudian diberikan kepada Rasulullah dan diserahkan kepada Bilal untuk membeli perlengkapan pengantin.

Kaum muslim merasa gembira atas perkawinan Fathimah dan Ali bin Abi Thalib, setelah setahun menikah lalu dikaruniai anak bernama Al- Hasan dan saat Hasan genap berusia 1tahun lahirlah Husein pada bulan Sya'ban tahun ke 4 H. pada tahun kelima H ia melahirkan anak perempuan bernama Zainab dan yang terakhir benama Ummu Kultsum.

Rasullah sangat menyayangi Fathimah, setelah Rasulullah bepergian ia lebih dulu menemui Fathimah sebelum menemui istri istrinya. Aisyah berkata ," Aku tidak melihat seseorang yang perkataannya dan pembicaraannya yang menyerupai Rasulullah selain Fathimah, jika ia dating mengunjungi Rasulullah, Rasulullah berdiri lalu menciumnya dan menyambut dengan hangat, begitu juga sebaliknya yang diperbuat Fathimah bila Rasulullah dating mengunjunginya.".

Rasulullah mengungkapkan rasa cintanya kepada putrinya takala diatas mimbar:" Sungguh Fathima bagian dariku , Siapa yang membuatnya marah bearti membuat aku marah". Dan dalam riwayat lain disebutkan," Fathimah bagian dariku, aku merasa terganggu bila ia diganggu dan aku merasa sakit jika ia disakiti.".

Setelah Rasulullah Shallallahu alaihi wasalam menjalankan haji wada' dan ketika ia melihat Fathima, beliau menemuinya dengan ramah sambil berkata," Selamat dating wahai putriku". Lalu Beliau menyuruh duduk disamping kanannya dan membisikan sesuatu, sehingga Fathimah menangis dengan tangisan yang keras, tak kala Fathimah sedih lalu Beliau membisikan sesuatu kepadanya yang menyebabkan Fathimah tersenyum.

Takala Aisyah bertanya tentang apa yang dibisiknnya lalu Fathimah menjawab," Saya tak ingin membuka rahasia". Setelah Rasulullah wafat, Aisyah bertanya lagi kepada Fathimah tentang apa yang dibisikan Rasulullah kepadanya sehingga membuat Fathimah menangis dan tersenyum. Lalu Fathimah menjawab,

" Adapun yang Beliau kepada saya pertama kali adalah beliau memberitahu bahwa sesungguhnya Jibril telah membacakan al-Qura'an dengan hapalan kepada beliau setiap tahun sekali,

sekarang dia membacakannya setahun 2 kali, lalu Beliau berkata "Sungguh saya melihat ajalku telah dekat, maka bertakwalah dan bersabarlah, sebaik baiknya Salaf (pendahulu) untukmu adalah Aku.". Maka akupun menangis yang engkau lihat saat kesedihanku.

Dan saat Beliau membisikan yang kedua kali, Beliau berkata," Wahai Fathimah apakah engkau tidak suka menjadi penghulu wanita wanita penghuni surga dan engkau adalah orang pertama dari keluargaku yang akan menyusulku". Kemudian saya tertawa.

Takala 6 bulan sejak wafatnya Rasulullah Shallallahu alaihi wassalam, Fathimah jatuh sakit, namaun ia merasa gembira karena kabar gembira yang diterima dari ayahnya.
Tak lama kemudian iapun beralih ke sisi Tuhannya pada malam selasa tanggal 13 Ramadhan tahun 11 H dalam usia 27 tahun.

Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet.

 

 

 

Things you can do from here:

 

 

Sent to you by azlisham via Google Reader:

 

 

Adun Selinsing cabar Umno dedah bukti

via CINA ISLAM (林川興) by DRS. KHALIL IDHAM LIM on 12/23/10

 

18 Muharam 1432H

KUALA LUMPUR, 23 Dis: Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) PAS Selising, Drs Saipul Bahrin Mohamad mencabar Umno mengemukakan bukti kononnya beliau pernah ditangkap 'berzina' dengan isteri orang dalam koc VIP kereta api ketika dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Tumpat, Kelantan.

Beliau membuat cabaran itu ekoran pendedahan Umno Online kelmarin, yang memetik Ketua Pemuda Umno Kelantan, Anuar Safian yang mencabar Saipul Bahrin atau PAS sendiri supaya memberikan penjelasan mengenai dakwaan itu.

"Mengapa nak cabar PAS beri penjelasan, cukup saya sahaja yang beri penjelasan.
Kalau ada laporan Majlis Agama Islam sila dedahkan, kalau ada video skandal saya, sila dedahkanlah.

"Ini satu fitnah untuk menjatuhkan saya, sebelum (pilihan raya umum) 2008 lagi Umno buat isu ini untuk fitnah saya, bukan isu yang baru.

"Saya baru balik dari Mekah tiga hari lalu, saya sudah membaca kesemua laporan blog-blog Umno itu... benda-benda ini sebenarnya ditimbulkan sejak 2000 lagi.

"Hanya orang yang fitnah sahaja kata ada laporan, ada video dan ada gambar skandal saya kerana mereka pun tahu saya tak buat, kenapa tidak didakwa di mahkamah (kalau ada bukti)," ujarnya seperti dipetik The Malaysian Insider.

Tak reti dosa pahala

Sementara itu, Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan orang yang menggunakan blog sebagai medan membuat fitnah sebagai 'buta' dosa dan pahala.

Ketika diminta mengulas isu yang kini sedang leka didendangkan blogger pro-Umno itu, Mursyidul Am PAS itu didakwa berkata "Kerja orang blog ini tak reti dosa pahala,".

Kelmarin, Umno Online turut melaporkan pengakuan saksi utama kes skandal tersebut iaitu Saidi Husin yang kini kononnya menjadi isu kontroversi dalam dunia blog, Youtube dan Facebook.

Saidi, lapor portal rasmi itu merupakan Ketua Keselamatan PAS Semarak merangkap Ketua Keselamatan Pondok-Pondok Negeri Kelantan sebelum meninggalkan PAS.

Blog itu turut mendesak Saipul Bahrin supaya tidak berdiam diri dan mengambil tanggungjawab menjelaskan isu skandal kontroversi tersebut.

Namun, laporan tersebut tidak mendedahkan klip video, gambar atau laporan bertanggungjawab mengenai skandal tersebut.

Harakahdaily/-

Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet.

 

 

 

Things you can do from here:

 

 

 

No comments: