PERSEKITARAN POLITIK `GHAIRU SOLEHAH` MENYERLAHKAN MINDA KOLOT PEMERINTAH MALAYSIA

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG
lu pikir la sendiri...

NAK CEPAT.. KLIK ARTIKEL DI BAWAH

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..
Program anjuran Urusan Ulamak PAS Kawasan Kepala Batas bertujuan untuk menyemarakkan suasana mahabbah dan ukhuwwah di kalangan ahli jamaah Islam...stiap Jumaat minggu ke 4.. sama2lah kita semua memberi sumbangan...

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH
Jommmmmmmmmmmm join usrah..

APE CITE NI

APE CITE NI
Hati yang tenang dan tenteram dipenuhi dengan amalan zikir ilallah yang berterusan..

Sunday, December 19, 2010

Kenapa Ketua Pembangkang Tidak Dibenar Memberi Keterangan?

Kenapa Ketua Pembangkang Tidak Dibenar Memberi Keterangan?

via Anwar Ibrahim by Anwar Ibrahim on 12/17/10

 

 

Dari TV Selangor

 

Antara persoalan utama mengenai hukuman ke atas Datuk Seri Anwar ialah kenapa Ketua Pembangkang itu tidak dibenarkan memberi keterangan kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen.

 

Begitu juga persoalan mengapa jawatankuasa itu tidak mengambil keterangan wakil Apco walaupun beliau mendakwa hadir di negara untuk berbuat demikian.

 

Persoalan ini dijawab oleh Ahli Parlimen Subang R.Sivarasa yang menggangotai jawatankuasa berkenaan. Sivarasa dan Karpal Singh adalah dua daripada enam ahli jawatankuasa itu.

 

Mereka enggan menyertai siasatan itu selepas ahli parlimen Umno-BN menggunakan kelebihan majoriti untuk menghukum Anwar tanpa mengambil keterangan beliau.

 

Jawatankuasa itu juga tidak mengambil keterangan lisan daripada wakil Apco Brad Staples, Ketua Eksekutif Apco untuk rantau Eropah, timur Tengah dan Africa.

 

Speaker Dewan Tan Sri Pandikar amin Mulia hanya menerima surat penjelasan dari Staples.

 

Surat ini kemudian digunakan oleh jawatankuasa berkenaan sebagai asas utama untuk menggantung Anwar selama enam bulan.

 

Sivarasa berkata apa yang jelas ialah jawatankuasa tidak mahu menerima bukti-bukti yang diketengahkan oleh Anwar.

 

Lebih penting, jawatankuasa itu tidak mahu wakil Apco di soal balas oleh Sivarasa dan Karpal, justeru hanya surat penjelasan dari beliau yang diperlukan.

 

Sivarasa berkata sekiranya beliau dan Karpal diberi peluang untuk menyoal Staples, sudah tentu lebih banyak maklumat mengenai aktiviti syarikat pro-zionis itu di Malaysia akan didedahkan.

 

Sebaliknya surat Apco digunakan oleh Ahli Parlimen Muar Datuk Razali Ibrahim untuk mengemukakan usul supaya jawatankuasa itu sudah mempunyai bukti cukup untuk menghukum Anwar.

 

Justeru jawatankuasa itu secara mendadak membatalkan keputusan untuk untuk memanggil Anwar untuk memberi keterangan.

 

Sivarasa dan Karpal menerbitkan laporan minoriti memperincikan perjalanan dalam jawatankuasa hak dan kebebasan parlimen itu, untuk diedarkan di Parlimen. Namun usaha itu dihalang Speaker Pandikar Amin Mulia.

 

"Kami menanyakan secara rasmi kepada speaker surat bertarikh 14 Disember,laporan minoriti daripada kami ini akan diusulkan kepada semua Ahli Parlimen namun Speaker menolaknya permintaan ini pada hari kemudiannya," katanya.

 

 

Kontroversi: Benarkah Chegubard Gadai Prinsip? Apabila Beliau Sanggup Terima Jawatan Lantikan Sebagai 'Timbalan Setiausaha Agung' Yang Baru !

via Pahang Daily Online by pahangdaily on 12/18/10

 

 

PETALING JAYA, 19 Dis [3.20 am] - Parti Keadilan Rakyat (PKR) semalam mengumumkan pembentukan kepimpinan baru Majlis Pimpinan Pusat (MPP) selepas era pemilihan 2010 yang lalu. Apa yang menarik ialah beberapa orang calon yang kalah dalam perebutan jawatan utama parti itu telah dibawa masuk atas kapasiti jawatan lantikan. Mereka yang terpilih termasuklah calon Ketua AMK iaitu Badrul Hisham Shahrin atau Chegubard (foto). Beliau yang kalah kepada Samsul Iskandar Md Akin itu telah dilantik sebagai Timbalan Setiausaha Agung PKR yang baru. Agak mengejutkan kerana beliau sebelum ini begitu tegas tidak mahu menerima sebarang jawatan lantikan selagi Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) tidak melakukan siasatan secara telus dan adil terhadap semua laporan aduan kepincangan yang berlaku dalam pemilihan parti itu sebelum ini. Beliau juga berkata akan menolak semua lantikan parti itu selagi bantahannya berhubung pemilihan PKR yang berlangsung November lalu tidak diberi penjelasan bertulis. Namun, kini segalanya sudah bertukar dan apakah Chegubard telah diberi kata dua agar beliau "redha" dengan keputusan yang telah dibuat itu. Mungkin juga beliau menerima jawatan tersebut kerana ia bukanlah lantikan dalam AMK. Apa yang lebih menarik, sebelum ini beliau juga ada berkata "Ini bukan soal jawatan tapi soal ketelusan. Jika saya menerima lantikan dalam keadaan aduan saya juga gagal diperjelas secara bertulis ini akan membawa erti saya berkompromi dengan sesuatu yang saya pertikaikan sendiri". Namun kini, segalanya sudah tersurat dan Chegubard akhirnya dibawa masuk ke dalam kepimpinan PKR biarpun segala kemusykilannya itu belum terjawab lagi sebenarnya. Apakah yang bermain difikiran beliau sekarang?. Dimanakah prinsip yang beliau pertahankan itu agaknya?. Ini beliau juga pernah katakan akan akur terhadap apa yang berlaku tetapi tidak akan ikhtiraf keputusan tersebut.

 

[Apapun, kami ucapkan tahniah kepada Chegubard atas kepercayaan yang diberikan kepada beliau itu. Soalnya, bolehkah beliau berkerjasama dengan Setiausaha Agung, Saifuddin Nasution Biar pun kini beliau dilantik menganggotai MPP, beliau harus menyelesaikan segala kepincangan dan kemelut pemilihan yang masih diragui oleh ramai pihak itu. Janganlah bila sudah ada jawatan, beliau menutup sebelah mata untuk menerima segalanya dengan hati terbuka. Keadilan harus ditegakkan demi sebuah agenda perubahan yang lebih besar buat seluruh rakyat Malaysia. Terdapat maklumat mengatakan kemungkinan besar Chegubard tidak akan menerima jawatan yang ditawarkan oleh parti itu. Namun, segalanya masih belum diputuskan lagi kerana beliau juga mungkin menerimanya berdasarkan kepada agenda perjuangan yang lebih besar iaitu untuk berhadapan dengan UMNO BN dalam pilihanraya umum akan datang].

 

http://www.pahangdaily.co.cc

 

 

 

Senarai Lantikan Majlis Pimpinan Pusat

via Anwar Ibrahim by Anwar Ibrahim on 12/18/10

 

 

SENARAI LANTIKAN MAJLIS PIMPINAN PUSAT

PARTI KEADILAN RAKYAT

 

18 DISEMBER 2010

 

KETUA UMUM: YB DATO' SERI ANWAR IBRAHIM

 

PRESIDEN: DATO' SERI DR. WAN AZIZAH WAN ISMAIL

 

TIMBALAN PRESIDEN: YB MOHAMED AZMIN ALI

 

SETIAUSAHA AGUNG: YB SAIFUDDIN NASUTION*

 

NAIB PRESIDEN: YB NURUL IZZAH ANWAR

 

YB CHUA TIAN CHANG (TIAN CHUA)

 

YB FUZIAH SALLEH

 

YB DATO' HAJI MANSOR OTHMAN

 

DATO' CHUA JUI MENG*

 

BARU BIAN*

 

N. SURENDRAN*

 

KETUA WANITA: YB HAJJAH ZURAIDA KAMARUDDIN

 

KETUA ANGKATAN MUDA: SHAMSUL ISKANDAR MOHD AKIN

 

BENDAHARI AGUNG: YB WILLIAM LEONG*

 

KETUA PENERANGAN: DR MOHD NOR MANUTY*

 

PENGARAH KOMUNIKASI: YB NIK NAZMI NIK AHMAD*

 

PENGARAH STRATEGI: RAFIZI RAMLI*

 

PENGARAH GUAMAN: LATHEEFA KOYA*

 

PENGARAH JAWATANKUASA DISIPLIN: DATO DR TAN KEE KWONG*

 

AHLI BIRO POLITIK (LANTIKAN): YB SENATOR DR. SYED HUSIN ALI*

 

YAB TAN SRI DATO' SERI ABDUL KHALID IBRAHIM*

 

YB SIVARASA RASIAH*

 

YB DR XAVIER JAYAKUMAR*

 

DATIN PADUKA DR TAN YEE KEW*

 

AHLI BIRO POLITIK (LANTIKAN) /: MUSTAFFA KAMIL AYUB*

 

PENGARAH LATIHAN

 

TIMBALAN SETIAUSAHA AGUNG: BADRUL HISHAM SHAHARIN*

 

T. KUMAR*

 

STEVEN CHOONG*

 

IGNATIUS DARELL LEIKING*

 

TIMBALAN KETUA PENERANGAN: YB SIM TZE TZIN*

 

HAJJAH ANIMAH FERRAR*

 

IR MUTHIAH*

 

* merupakan lantikan yang dibuat pada Mesyuarat Majlis Pimpinan Pusat KEADILAN pada 18 Disember 2010

 

 

RM1.887 billion, Apa Rakyat Terengganu Perolehi?

via CINA ISLAM (林川興) by DRS. KHALIL IDHAM LIM on 12/18/10

 

 

12 Muharram 1432H.

Oleh: Dr Azman Ibrahim

 

Bajet Terengganu 2011 yang dibentangkan di Persidangan Dewan Undangan Negeri Terengganu berakhir khamis 16 Disember 2010 lepas memperuntukkan anggaran perbelanjaan negeri sebanyak RM1.887 billion. Menakjubkan walaupun Terengganu adalah antara negeri termiskin di Malaysia tetapi Terengganu antara negeri yang mengemukakan bajet tertinggi untuk tahun 2011. Sebagai bandingan, Selangor sebuah negeri maju hanya memperuntukkan RM1.43 bilion bagi Bajet 2011.

 

Daripada jumlah itu, RM1.699 bilion diperolehi dari kerajaan pusat yang disebut oleh Menteri Besar semasa pembentangan Bajet sebagai royalti petroleum tetapi kerajaan pusat masih menganggapnya sebagai bayaran Dana Khas sahaja dan bukannya bayaran royalti. Bakinya RM188 juta atau hanya 10 peratus sahaja adalah sumber kerajaan negeri.

 

Bayangkan di mana Terengganu tanpa dana khas ini? Pastinya kakitangan kerajaan negeri tidak akan dapat dibayar gaji apatah lagi untuk belanja pembangunan. Kerajaan Terengganu memerlukan RM213.34 juta setahun hanya bagi pembayaran gaji dan emolumen sahaja. Untuk berlaku jujur, kita boleh mengambarkan bagaimana kesukaran dihadapi Kerajaan PAS Terengganu era 1999-2004 untuk menguruskan pentadbiran negeri apabila royalti dirampas. Kakitangan kerajaan masih mendapat gaji dan pembangunan masih berterusan walaupun seadanya.

 

Dato' Seri Ahmad Said juga mengakui semasa pembentangan Bajet bahawa disebabkan Kerajaan Negeri tidak menerima sepenuhnya pemberian dana khas oleh kerajaan persekutuan seperti mana yang diperuntukkan dalam anggaran bajet bagi tahun 2007, 2008 dan 2009 menyebabkan Akaun Hasil Disatukan telah mengalami defisit terkumpul yang besar sebanyak RM699.01 juta bagi tahun lepas berbanding RM424.96 juta bagi tahun sebelumnya.

 

Seorang ahli Dewan Undangan Negeri dari kawasan Sura, YB Ustaz Wan Hassan Mohd Ramli menyatakan; mengikut pengalamannya sepanjang menjadi Ahli Dewan Negeri semenjak 2008, walaupun anggaran Bajet Terengganu adalah yang tertinggi dibandingkan dengan negeri-negeri lain, tetapi ianya tidak pernah mencukupi. Apabila berlangsung Sidang Dewan Undangan Negeri pada bulan Ogos nanti, biasanya permohonan Bajet Tambahan akan dikemukakan kepada dewan.

 

Ironinya dengan Bajet 2011 RM1.887 bilion, Bajet 2010 RM1.881 bilion, Bajet 2009 RM1.799 bilion, Bajet 2008 RM1.673 billion, bermakna Bajet pasca Pilihanraya Umum ke 12, sebanyak RM7.24 bilion telah diperuntukan dalam keseluruhan Bajet.

 

Sungguh! suatu angka yang sangat besar tapi di mana bahagian yang dapat dinikmati oleh rakyat? Bagaimana mungkin dengan peruntukkan sebanyak ini, rakyat Terengganu masih kekal sebagai antara yang termiskin di Negara ini. Sekadar satu contoh remeh, rakyat Selangor sekurang-kurangnya merasai bekalan air percuma walaupun nilanya hanyalah RM11.30. Di Terengganu kita masih bermimpi untuk merasai nikmat air percuma walaupun nilainya mungkin sekadar RM5.

 

Kuasa beli rakyat Terengganu juga antara yang terendah dengan bukti jelas apabila Pasaraya Mydin Mall di buka di Kuala Terengganu, ramai peniaga kecil dan kedai runcit yang gulung tikar sedangkan di Kelantan walaupun pasaraya demi pasaraya dibuka, peniaga-peniaga kecil masih boleh meneruskan perniagaan mereka disamping pasaraya-pasaraya besar mencatatkan keuntungan luar biasa. Maklumat yang boleh dipercayai menyatakan, jualan harian biasa sebuah pasaraya besar di Lembah Sireh Kota Bharu mencecah RM500 ribu. Dimusim-musim perayaan, jualan hariannya boleh mencecah RM1 juta.

 

Ketika bulan-bulan awal menduduki kerusi Menteri Besar, Ahmad Said ada mendedahkan bagaimana banyak projek-projek era pemerintahan Idris Jusoh dibuat tanpa kajian teliti dan tidak jelas manfaat yang akan diperolehi oleh rakyat malah banyak projek menyalahi peraturan dan garis panduan yang ditetapkan. Kenyataan ini tentu sahaja ternyata kebenarannya. Monsun Cup, Taman Tamaddun Islam, Masjid Kristal, Projek Tanaman Strawberi, Zon Industri Akuakultur Tasik Kenyir, Stadium Bolasepak, Jerteh Souq serta pembangunan Pulau Duyong semuanya menelan kos ratusan juta ringgit.

 

Hasilnya, samada gagal disiapkan atau sekadar menjadi monumen kemegahan untuk dipamerkan tanpa rakyat marhain dapat menikmati manfaatnya.

 

Sekarang, Sebagai seorang Menteri Besar yang berkuasa, tugas beliau bukan hanya sekadar mengkritik dan memburukkan pentadbiran terdahulu yang memang terbukti buruk dalam rangka untuk menutup kelemahan pentadbiran sendiri. Rakyat sebenarnya tidak berminat untuk mengikuti episod seterusnya perseteruan dua pemimpin yang saling berkepentingan ini. Yang diinginkan rakyat bagaimana kerajaan yang memerintah boleh melakukan yang terbaik untuk mereka sesuai dengan slogan Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan.

 

Nah! Sekarang, Kerajaan Negeri pimpinan Ahmad Said telah diperuntukkan sebanyak RM7.24 bilion sepanjang 2008-2011. Suatu jumlah yang sangat besar dan mengkagumkan walaupun sebahagian besarnya adalah peruntukkan Dana Khas dan bukannya melalui kebijaksanaan Kerajaan menambahkan hasil negeri. Ahmad Said tidak sepatutnya bersikap lepas tangan dan mengulangi kesilapan sama sabagaimana yang dilakukan Idris Jusoh.

 

Menyedihkan apabila dengan peruntukkan yang sebegini besar, masih terdengar berita rakyat Terengganu tidur dibasahi hujan disebabkan atap rumah yang bocor, masih kedengaran ada anak-anak yang keciciran pendidikan disebabkan kemiskinan, masih terdengar kisah keluarga yang makan ubi kayu menggantikan nasi dan pelbagai lagi cerita memilukan. Sumbernya bukan akhbar pembangkang tetapi media arus perdana.

 

Pergilah ke tepi pantai, dengarlah keluhan nelayan-nelayan pantai yang masih dihimpit kemiskinan, dengarlah rintihan para petani, peniaga-peniaga kecil dan rakyat-rakyat bawahan di sebalik kemilau projek-projek mega untuk 'memahat sejarah mencipta tamaddun'.

 

www.drazmanibrahim.com

 

 

 


From: Azlisham Said
Sent: Sunday, December 19, 2010 10:44 AM
To: Amran Hamzah; Aminoor Rashidin Hashim; Anilah CheBakar; Asma Ahmad; Fadzil Ahmad; Fitri Idris; Hairi Nizam; Hapizi AbdHalim; Izaruzana Ahmad; Mohd Anif; Mohd Asyraf Azmi; Mohd Fitri Othman; Mohd Haffiz; Mohd Helmizam; Mohd Razaidi; Mohd Rethudden; MohdZaini Ayub; Muhamad Najib; Muhamad Ridzuan; Muhamad Fadhli; Nur Marisa Isnaini; Nur Syafawati; Nurul Khairina Abdul Rahim; Nurzaima Ismail; Rohani Zakaria; SofiRizal AbdulRahim; Zulkifli AbuTalib
Subject: kONVENSYEN PAKATAN RAKYAT KE 2.

 

 

Konvensyen Pakatan Rakyat ke 2, sambutan luar biasa.

via CINA ISLAM (林川興) by DRS. KHALIL IDHAM LIM on 12/18/10

 

 

KEPALA BATAS : Konvensyen Pakatan Rakyat peringkat kebangsaan kali ke 2 berlangsungkan dengan mendapat sambutan luar biasa dari perwakilan dari seluruh negara dan parti-parti PAS, DAP dan PKR. Lebih dari 2000 orang perwakilan dan lebih dari 1000 orang pemerhati datang dari seluruh pelusuk negara untuk mengikuti Konvensen penuh bermakna itu.

 

Konvensyen kali ini dilihat penting kearah memperkasakan lagi Pakatan Rakyat dalam keadaan serangan bertubiu-tubi dsari musuh ketat BN

 

 

 

Guang Eng , Konvensyen ke 3 PR di Putera Jaya.

via CINA ISLAM (林川興) by DRS. KHALIL IDHAM LIM on 12/18/10

 

 

KEPALA BATAS ; Ucapan yang dikira sebagai bernas dan penuh dengan hujah dan fakta serta bersemangat dari Setiausaha Agung DAP yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang berucap selaku tuan rumah Konvensyen.

 

Ucapan beliau tadi diakhiri dengan harapan Konvensyen untuk kali ke 3 akan diadakan di Putera Jaya. Ucapannya itu mendapat tepukan gemuruh dari semua yang hadir.

 

 

Provokasi menjelang Konvensyen Pakatan Rakyat

via CINA ISLAM (林川興) by DRS. KHALIL IDHAM LIM on 12/17/10

 

 

12 Muharram 1431H.

Mohd Sabri Said

 

KEPALA BATAS, 18 Dis: Awal pagi ini, petugas PAS yang memasang bendera terkejut apabila melihat ribuan poster bersaiz F4 digantung semacam poster pilihan raya dari Dewan Millenium ke persimpangan susur keluar tol Bertam.

 

Poster tersebut hanya ada gambar Musyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Aziz Nik Mat dan Penasihat DAP, Lim Kit Siang tanpa Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

 

Kemungkinan ia dibuat untuk tujuan provokasi agar jentera PKR marah kenapa gambar Anwar tidak dicetak bersama sedangkan Anwar merupakan tokoh penting menggerakan Pakatan Rakyat atau kerana Anwar telah digantung sebagai Ketua Pembangkang di Parlimen.

 

Tetapi, apa pun ia dipercayai adalah usaha musuh Pakatan Rakyat bagi menggagalkan Konvensyen Pakatan Rakyat yang mahu mengambil kata sepakat menjelang pilihan raya umum nanti di samping meretakkan hubungan yang terjalin antara PKR, PAS dan DAP.

 

"Bila kami tanya kepimpinan, mereka menjawab tidak tahu menahu, maka kami pun buang semua poster berkenaan," kata salah seorang petugas Unit Amal ketika menghubungi Harakahdaily awal pagi tadi.

 

 

No comments: