PERSEKITARAN POLITIK `GHAIRU SOLEHAH` MENYERLAHKAN MINDA KOLOT PEMERINTAH MALAYSIA

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG
lu pikir la sendiri...

NAK CEPAT.. KLIK ARTIKEL DI BAWAH

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..
Program anjuran Urusan Ulamak PAS Kawasan Kepala Batas bertujuan untuk menyemarakkan suasana mahabbah dan ukhuwwah di kalangan ahli jamaah Islam...stiap Jumaat minggu ke 4.. sama2lah kita semua memberi sumbangan...

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH
Jommmmmmmmmmmm join usrah..

APE CITE NI

APE CITE NI
Hati yang tenang dan tenteram dipenuhi dengan amalan zikir ilallah yang berterusan..

Wednesday, December 29, 2010

1Sudu vs 1Malaysia

Salam,hari ini tak bawa hp.jika ada apa2 send email saja.

 

1Sudu vs 1Malaysia

via CINA ISLAM (林川興) by DRS. KHALIL IDHAM LIM on 12/27/10

 

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum wbt...

1Sudu

Ketika ini aku percaya ramai ibubapa bergelut dengan persiapan persekolahan anak. Ketika inilah ramai yang kalut nak pakai duit lebih. Ganti pakaian lama, beli baju baru, atau beli buku baru dan pelbagai lagi keperluan sekolah. Tidak kurang juga yang baru dapat orang baru macam aku, terpaksa fikir belanja diaper, belanja pengasuh dan sebagainya.
Lebih parah apabila kita baru sahaja menerima kenaikan harga barangan baru-baru ini.

Walaupun isu kenaikan harga barang terkesan kepada semua pihak, tapi isu ini tidak diperbesarkan. Pembaca berita hanya berpesan supaya berbelanja dengan berhemah dan jangan membazir. Itu sahaja. Nasihat lain adalah 1 sudu sudah cukup, kurang lebih baik. Alahai Malaysia.

1Malaysia atau 2Malaysia?

Berbalik kepada isu 1Malaysia yang sekarang ini muncul dengan beberapa isu. Satunya 1Malaysia dikatakan berinspirasikan 1Israel, dicetuskan ideanya oleh APCO. Keduanya isu Kerajaan Selangor yang tidak mesra lambang 1Malaysia.
Mungkin selepas ini isu ini wujud di Kelantan, Kedah dan Pulau Pinang?

Aku tinggalkan dahulu perihal 1Malaysia dan APCO. Aku pejamkan mata seketika 1Malaysia dan 1Israel. Aku lebih suka melihat apakah 1Malaysia itu benar-benar bukan alat politik menarik sokongan seperti mana didakwa Najib? Apakah 1Malaysia itu?

1Malaysia jika dirujuk kepada laman web 1Malaysia tidak lebih dan tidak bukan hanyalah satu laman web peribadi Najib. Web tersebut menjadi satu platform bagi Najib mendapatkan maklum balas rakyat terhadap pelbagai isu. Konon kerana membuka maklum balas rakyat inilah slogan "Rakyat Di dahulukan" disebut-sebut sebelum ini. Apakah masih kedengaran slogan tersebut?

Jika dirujuk pula kepada matlamat 1Malaysia adalah untuk mengekalkan dan meningkatkan perpaduan di dalam kepelbagaian ini yang selama ini menjadi kekuatan kita dan akan kekal sebagai bekalan terbaik kita untuk masa hadapan.

Semuanya nampak baik bukan?

Aku tertarik dengan tulisan Faekah Husin, SU Politik MB Selangor yang disiarkan di Malaysiakini. Beberapa pendedahan juga menunjukkan 1Malaysia tidak ke mana. Tidak lebih dari retorik semata apabila menunjukkan 1Malaysia mempunyai bayang-bayangnya.

Pada pendapat aku, sudah jelas lagi bersuluh tentang 1Malaysia yang tidak lebih dari menarik populariti politik semata. Jika Pak Lah ketika menjadi PM memperkenalkan "Islam Hadhari", begitu jugalah Najib. Tidak lebih dari itu. Akhirnya Islam Hadhari ditelanjangkan oleh Pak Lah sendiri. Begitulah yang sedang berlaku kepada 1Malaysia sekarang.

Dengan menggunakan slogan 1Malaysia, Najib dengan terang dan jelas berkempen bagi UMNO dan BN. Kewujudan NGO 1Malaysia untuk berkempen bagi pihak UMNO mendedahkannya. Himpunan atau apa jua program 1Malaysia adalah program UMNO dan BN. Tanyalah siapa sahaja, dan aku percaya mereka akan mengiyakannya. Kenapa perlu ada 1UMNO dan 1BN?

Jika benar 1Malaysia itu bertujuan kepada perpaduan, kenapa royalti Terengganu dan Kelantan tidak dipulangkan. Jika benar 1Malaysia itu mendengar suara bawahan, kenapa harga barang terus dinaikkan? 1Malaysia cukup-cukuplah... Tiada lebih baik!(sumber dipetik : Blog Amdang81)

Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet.

 

No comments: