PERSEKITARAN POLITIK `GHAIRU SOLEHAH` MENYERLAHKAN MINDA KOLOT PEMERINTAH MALAYSIA

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG
lu pikir la sendiri...

NAK CEPAT.. KLIK ARTIKEL DI BAWAH

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..
Program anjuran Urusan Ulamak PAS Kawasan Kepala Batas bertujuan untuk menyemarakkan suasana mahabbah dan ukhuwwah di kalangan ahli jamaah Islam...stiap Jumaat minggu ke 4.. sama2lah kita semua memberi sumbangan...

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH
Jommmmmmmmmmmm join usrah..

APE CITE NI

APE CITE NI
Hati yang tenang dan tenteram dipenuhi dengan amalan zikir ilallah yang berterusan..

Thursday, November 18, 2010

2011 : Masa Untuk Berubah -PAS Sedia Ganti UMNO

2011 : Masa Untuk Berubah

via Episode Sebuah Perjuangan by Nasrudin Hassan at Tantawi on 11/13/10

 

 

1.  Seluruh pimpinan PAS dari semua peringkat organnya berhimpun hari ini di Auditorium MBSA untuk menyertai Seminar "PAS Sedia Ganti UMNO".

 

2. Selain untuk menyatakan kesediaan PAS mengambil alih teraju pemerintahan negara , ia juga adalah suatu gambaran jelas bahawa kini PAS begitu optimis untuk memenangi pilihanraya umum akan datang bersama gandingan rakan - rakan parti dalam Pakatan Rakyat.

 

3. Bagi Dewan Pemuda PAS Malaysia terlebih awal meletakkan tahun 2011 [ jangkaan pilihanraya umum ] sebagai Masa Untuk Berubah .

 

4. Perubahan yang dimaksudkan ialah pada 2 kategori utama .

 


Pertama : Perubahan Dalaman

Kedua : Perubahan Luaran .

 

Perubahan Dalaman .

 

5. Dato' Seri Presiden Tuan Guru Hj Abdul Hadi telah menegaskan bahawa  "PAS mesti menang  dengan kekuatan sendiri tanpa mengharapkan kelemahan yang dialami oleh musuh" . Sementara kelemahan musuh hanya bonus dan ianya tidak boleh dijadikan asas strategik untuk PAS mencapai kemenangan dalam semua kerusi yang ditandingi oleh PAS disamping kerjasama politik yang telah dimeterai bersama rakan - rakan parti komponen Pakatan rakyat yang lain .

 

6. Terma "Kekuatan sendiri" ini perlu diberi perhatian oleh setiap organ parti khasnya pemuda. Saya melihat kekuatan sendiri yang dimaksudkan , selain merujuk kepada:

 

- kewujudan dan keaktifan cawangan - cawangan PAS diseluruh negara serta

- usaha gigih menguasai arus pendaftaran pengundi baru ,  juga 

- memerlukan performance saf pemimpinnya di semua peringkat.

 

Pemimpin PAS perlu bergerak seiring dengan slogan [ PAS For All ] dan keperluan rakyat yang memerlukan pemimpin yang berwibawa serta mampu membimbing mereka keluar dari belenggu pemerintahan UMNO dan BN yang korup .

 

Tentunya pemimpin yang berupaya turun padang , menyantuni masyarakat dan menjuarai isu rakyat sangat diperlukan. Jangan hanya mengharapkan Presiden atau pimpinan tertinggi untuk berbuat demikian tetapi selain mereka , seluruh saf pimpinan disemua peringkat seperti pimpinan dewan - dewan diperingkat pusat , negeri dan kawasan , pimpinan diperingkat perhubungan negeri , kawasan , DUN dan cawangan juga dikehendaki pro aktif dan kreatif dalam membawa risalah perjuangan ini .

 

Perubahan Luaran [ nak jatuhkan UMNO jangan ikut cara hidup UMNO ]

7. Sementara perubahan luaran pula melibatkan penampilan , pendekatan dan gerakkerja parti. Saya percaya setiap peringkat parti telah mempunyai plan tindakan strategik mereka masing - masing . Cuma apa yang saya nak tekankan di sini ialah budaya kerja dan sikap kita mendepani sasaran dakwah atau pengundi .

8. Kesediaan menggantikan UMNO adalah satu langkah yang sangat ditunggu - tunggu oleh masyarakat yang telah kehilangan daya sabar untuk terus bertahan di bawah kepimpinan UMNO dan BN . Namun begitu , PAS mesti insaf dan sedar bahawa , PAS sekali - kali tidak boleh mengamalkan cara hidup UMNO jika mahu menjatuhkan UMNO . Jika cara hidup UMNO selama inilah yang membuatkan rakyat menolak mereka , maka bagaimana kita pula boleh mengamalkan cara hidup UMNO dalam kehidupan kita .

 

9. PAS adalah sebuah Gerakan Islam yang kaya dengan akhlak dan disiplin .peribadi dan jamaahnya.  Pertahankan kemuliaan tersebut tanpa perlu bersikap apologatik berdepan dengan perubahan iklim sosial hari ini .

 

10.  Insyaallah 2011 adalah Masa Untuk Berubah . Dewan Pemuda PAS Malaysia akan mengadakan roadshow ke seluruh negara untuk memberi penjelasan dan penegasan betapa PAS telah sedia menggantikan UMNO dan 2011 yang dijangka akan berlangsungnya pilihanraya umum adalah masa yang tepat untuk melakukan perubahan .  Roadshow ini akan disempurnakan dalam tempoh 3 bulan ini [ Dec - Jan - Feb ] Ayuh , kita tinggalkan UMNO untuk kesejahteraan negara dan seluruh rakyatnya.

 

 

 

Isu Air: Naik di Kedah, bising di Selangor, sunyi di Johor
Posted on Wednesday, November 17 @ 06:00:00 PST
Dilulus untuk paparan oleh SongkokPutih


Analisis IsuOleh: antihadhari92

"

Secara saintifiknya,air adalah komponen terpenting bagi manusia. Malah,tanpa mendapat kapasiti air yang mencukupi untuk satu-satu tempoh, keadaan tersebut memungkinkan manusia akan mati.

Sejarah telah membuktikan betapa air cukup penting dalam kehidupan. Di Jazirah Arab contohnya,perperangan antara kabilah berlanjutan semata-mata untuk merebut sumber bekalan air.Begitu juga pada masa kini,air masih menjadi sumber rebutan di Afrika dan Jazirah Arab.Mereka kaya dengan emas dan minyak,namun mereka miskin dengan air.Keterbalikan pula dengan Wilayah Lembah Sungai Mekong,mereka kaya dengan air,namun mereka miskin pula dengan sumber-sumber lain.Begitulah adilnya Allah kepada umatnya,lalu bersyukurlah kita di Tanah Emas ini yang memiliki emas,minyak dan air.Benarlah slogan-slogan utama syarikat air di Malaysia mengatakan Air Itu Rahmat.Pun begitu, revolusi pengurusan air negara yang banyak dipengaruhi oleh dasar politik menyebabkan ianya juga tidak boleh lari dari percaturan politik.Era Mahathir yang menyaksikan pelbagai agensi kerajaan diswastakan turut menyebabkan berlakunya penswastaan air (rujuk Harakah Mei 2006).Akhirnya,tanggungjawab sosial kerajaan dalam membekalkan air akhirnya menjadikan ianya sebagai satu pelaburan mengejar keuntungan oleh para kapitalis.Dan inilah perjuangan kerajaan Selangor sekarang.

Oleh kerana dek polemik air tenggelam timbul kebelakangan ini,pokok pangkalnya dilihat berkisar pada isu tarif air.Justeru,bagi memahami situasi sebenar kajian kes,eloklah kiranya penulis membawa fakta kadar tarif air untuk negeri-negeri di Malaysia:

 

 

 

TARIF AIR NAIK DI KEDAH

 

Sebulan yang lepas,isu kenaikan tarif air menjadi isu hangat di Kedah.Tindakan kerajaan Kedah menaikkan tarif air tersebut ditentang oleh pelbagai pihak terutamanya UMNO.Perlu disedari,tindakan Kedah tersebut bukanlah hasrat sebenar kerajaan negeri.Sebenarnya,terdapat satu "tekanan luar" yang menekan kerajaan Kedah menaikkan tarif air kesan dari penswastaan air.Seperti yang dibongkarkan oleh Dato' Seri Azizan sendiri,kerajaan Kedah terpaksa menanggung bebanan hutang yang tinggi dalam isu air hasil daripada tindakan bodoh cerdik yang dilakukan oleh kerajaan Kedah terdahulu dalam mementingkan kroni untuk projek air.Tatkala kerajaan Persekutuan sanggup memberi geran bantuan kepada Kedah dalam soal air, Kedah dengan bodoh sombongnya lebih rela membuat pinjaman semata-mata bagi memastikan syarikat kroni mendapat projek tersebut.Walaubagaimanapun,jangan haraplah pendedahan ini hendak dilaporkan oleh Samad Majid ,wartawan kelas SPM TV1 tersebut.

 

Perlu disedari,tarif air domestik di Kedah adalah yang ketiga termurah di Malaysia sedangkan bebanan kos operasi adalah antara yang termahal di Malaysia.Oleh itu,tindakan kerajaan negeri hanyalah untuk mengelakkan kemuflisan dan kehilangan wang negeri yang banyak semata-mata untuk air.Penulis faham isu tarif air ini.Semuanya hasil tindakan kronisme pentadbiran UMNO Kedah pada masa lalu.Betapa kerana mahukan mengaut untung pada diri sendiri,mereka sanggup menolak bantuan geran yang mahu diberikan Pusat dan sebaliknya memilih untuk membuat pinjaman dengan Persekutuan.Hasilnya,kerajaan Kedah kini menanggung bebanan hutang sebanyak RM1.7 bilion dengan kerajaan Pusat.

 

Menurut Ustaz Azizan lagi dalam kenyataannya,tindakan menaikkan tarif air itu terpaksa dibuat setelah kerajaan negeri terpaksa membayar caj kepada dua syarikat pengendali air iaitu Taliworks dan Air Utara Indah.Tambahnya,di Langkawi sahaja,kerajaan terpaksa membayar sebanyak RM39 juta setahun kepada syarikat Taliworks sedangkan hasil kutipan air cuma sekadar RM14 juta setahun.Justeru,kenaikan tarif itu penting dalam usaha menampung kerugian berganda kerajaan negeri.Semuanya berpunca daripada penstrukturan semula industri air yang telah dibuat Persekutuan pada tahun 2006.

 

Penulis tidak mahu mengulas lanjut mengenai pembongkaran Ustaz Azizan tersebut.Apa yang nyata,kerajaan Kedah terpaksa menanggung azab kesan kronisme yang diamalkan Kedah masa lalu.Demi mendapatkan projek,mereka sanggup menyusahkan rakyat walaupun pada satu masa kerajaan Pusat bertindak menawarkan pembiayaan kepada kerajaan Kedah.Namun,adat gerombolan yang suka menyonglap,mereka rela berhutang.Lagi banyak berhutang,lagi banyak boleh disonglap.

 

Isu air di Kedah kini reda,senyap kerana UMNO sudah tidak berani berkokok lebih,bimbang akan ada pemimpin mereka sendiri yang terkorban hasil pendedahan berterusan kerajaan Pas Kedah.Isu air juga tertutup dek isu kebodohan wartawan RTM dalam memutarbelit cerita isu banjir di Kedah.Apapun,rakyat Kedah yang menggunakan air perlu sedar betapa jika hendak disalahkan kerajaan negeri sepenuhnya dalam isu kenaikan tarif air ini adalah tidak wajar memandangkan soal penswastaan air kini sudahpun menjadi satu akta di Parlimen,oleh itu jika kita berhasrat menggugat akta kapitalisme tersebut,wajib kita mengangkat Pakatan Rakyat dalam PRU 13 nanti.

 

BISING PULA DI SELANGOR

 

Masih melibatkan isu air namun bukan soal tarif tetapi soal projek air. Ketika Selangor ditadbir oleh Khir Toyo,satu perjanjian air antara Selangor dan Pahang dibuat bagi menyalurkan air mentah dari Pahang ke Selangor.Projek tersebut yang lebih dikenali dengan nama "Langat 2" itu walaubagaimanapun mula dihentikan apabila kerajaan Selangor diambilalih oleh Pakatan Rakyat.Sehingga hari ini,Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim bertegas bahawa Selangor tidak perlu menyegerakan projek tersebut memandangkan Selangor mempunyai bekalan air yang cukup sehingga 2019.Sebagai bekas korporat,beliau semestinya pandai meramal kepentingan apa yang lebih penting dan apa yang perlu dikesampingkan,dan dalam soal air ini,projek tersebut tidak perlu dilaksanakan dalam keadaan ekonomi yang masih belum benar-benar stabil.

 

Krisis pengstrukturan air di Selangor bermula apabila Projek Langat 2 yang sepatutnya dimulakan Ogos lalu ditolak oleh mesyuarat kerajaan negeri.Malah,Menteri Tenaga,Teknologi Hijau dan Air,Datuk Peter Chin Fah Kui telah mengugut kerajaan negeri bagi mengambil tindakan undang-undang kerana melengahkan perjanjian yang telah dibuat sementara kerajaan Selangor melihat Persekutuan lebih mementingkan syarikat konsesi daripada rakyat.Tindakan Selangor pada masa ini adalah tepat tatkala contoh terdekat,Kedah telah membuktikan bahawa "projek mega" air kelak hanya akan menjadikan negeri sebagai sebuah negeri yang berhutang.Malah,kerajaan Selangor juga berhasrat mengambilalih semula pembekalan air di Selangor setelah syarikat operator air dilihat lebih memikirkan keuntungan daripada menjaga hak rakyat untuk air.

 

Selain itu juga,Tan Sri Khalid melihat pembersihan air dan merawat air di Sungai Klang adalah lebih efisyen dan efektif dalam mengatasi masalah air di Selangor.Untuk rekod,8.645 bilion telah diperuntukkan kerajaan Persekutuan sebagai geran bagi menyalurkan air dari Pahang ke Selangor.Walaupun Selangor tidak perlu berhutang dalam projek Langat ini kerana ianya adalah inisiatif sepenuhnya oleh kerajaan,pada hakikatnya ia tetap duit rakyat yang bukan boleh dibazirkan sesuka hati.Sebagai satu analogi,katakanlah rumah anda mempunyai laman berumput.Tiba-tiba satu hari datang seorang hamba Allah menawarkan untuk memotong rumput secara percuma walhal rumput masih belum panjang.Tatkala anda menegahnya,dia menjadi marah dan  meleteri anda.Itulah situasinya di Selangor.

 

SEPI DI JOHOR,UNTUNG PULA SI SINGA

 

Seperti yang ditulis oleh Tun Mahathir dalam blognya,perjanjian air antara Johor dan Singapura bakal  tamat tahun hadapan.Oleh itu,perjanjian air bagi menjual air 3 sen per seribu gelen sekarang akan dikaji semula.Untuk rekod, 86 juta gelen air sehari disalirkan dari Johor ke Singapura.

 

Sebagai timbal balik,Johor pula akan membeli air terawat,di mana Johor menjual air mentah dan membeli pula air terawat daripada Singapura dengan harga 50 sen perseribu gelen. Walaubagaimanapun,penjualan air oleh Singapura itu terhad kepada 12 peratus daripada jumlah gelen air mentah yang dijual oleh Johor kepada Singapura.Menurut perjanjian itu lagi,jika air mentah yang dijual kepada Singapura dikaji semula,samada menaik atau menurunkan kadar,Singapura juga akan mengkaji untuk menyemak tarif air terawat yang dijual kepada Johor.Sebagai contoh,jika dalam tempoh konsesi Johor bertindak menaikkan tarif air kepada 6 sen (kenaikan 100 peratus),Singapura akan mula menjual air terawat untuk kos RM1.00.

 

Begitulah cerdiknya para pemimpin Johor dalam berjual beli.Johor menjual air 3 sen manakala Singapura menjual semula untuk 50 sen atau dalam erti kata lain,Singapura sebenarnya mendapat percuma air,malah diberi pula sebanyak 47 sen untuk air terawat.Samalah seperti penulis ada pisang,lalu diberikan pada Tok Mah.Lalu Tok Mah menggoreng pisang tersebut dan penulis pula membayar upah RM1.00 pula kepada Tok Mah kerana sudi menggoreng pisang,walhal pisang tersebut penulis hanya dapat makan 12 keping manakala 88 keping pisang goreng yang lain dimakan Tok Mah anak beranak.Inilah sifir politik pemimpin UMNO Johor dalam berniaga,malah murid tahun Satu pun pandai mengira untung dan rugi dalam berbelanja.

 

Katakanlah Johor menjual 1000 gelen air mentah kepada Singapura.Ini bermakna Johor dapat 3 sen.

 

1000 gelen = 3 sen

 

Singapura pula menjual air terawat sebanyak 12 peratus daripada jumlah yang dijual pada mereka dengan harga 50 sen.

12/100 X 1000 = 120 gelen

 

1000gelen = 50 sen

1 gelen      = 0.05sen

120 gelen  = 0.05X120 = 6 sen

 

APA MAKNANYA?

Ini bermakna,dalam setiap 1000 gelen yang terjual,Johor mendapat 3sen.Namun,Johor pula akan membeli air terawat sebanyak 12 peratus daripada jualan 1000 gelen tadi.Ini bermakna,Johor akan mendapat 120 gelen sahaja daripada yang dijual kepada Singapura.Malah,Singapura dapat 1000gelen air mentah untuk harga 3 sen manakala Johor mendapat air terawat dengan 120 gelen untuk 6 sen.Ini bermakna,Johor dapat 3sen kerana menjual air,namun perlu membayar 6 sen pula untuk beli dengan jumlah yang lebih sedikit.Siapa cerdik?Singapura atau Johor?Sila tanya wartawan RTM Samad Majid atau TPM Muhyiddin Yassin.

 

SECARA RINGKASANNYA:

 

Johor jual air dapat 3 sen.

Johor hilang 1000 gelen dapat 3 sen.

Satu gelen,Johor dapat 0.003sen = duit satu sen 3 keping dibahagi 300 bahagian

 

Singapura beli air 3 sen.

Singapura dapat 1000 gelen,seterusnya mereka rawat air tersebut.

 

Johor beli pula air terawat dengan harga 50sen seribu gelen.

Satu gelen = 0.05sen 

Tapi Johor hanya boleh beli 120 gelen sahaja.Hendak lagi banyak gelen,jual lagi banyak gelen.

 

Tapi Johor ini cerdik juga.Mereka telah bertindak menjual air kepada jiran mereka Melaka dengan harga 30 sen untuk 1000 gelen,lebih mahal daripada yang dikenakan terhadap Singapura.Malah,Melaka tidak pula perlu membekalkan air bersih pada Johor.Akhirnya,rupa-rupanya,Melaka negeri majulah yang membayar kos Johor kepada Singapura.Johor berkira dengan adik beradik tetapi pemurah dengan jiran.Inilah yang dinamakan meniaga atas meniaga,yang untung Singapura.

 

Sepatutnya,Johor tidak lagi perlu membeli air terawat dengan Singapura.Hal ini kerana sepuluh tahun yang lalu,Johor telah diperuntukkan sejumlah wang yang mencukupi untuk mereka membina loji pemprosesan air bersih sendiri tanpa perlu membeli daripada Singapura,namun sehingga kini,Johor masih membeli air daripada Singapura atas sebab yang tidak diketahui walaupun sudah mempunyai lojinya yang tersendiri.Kebijaksanaan terletak pada pembaca untuk menilai berita ini.

 

Alangkah baiknya jika laporan ini diceritakan oleh Samad Majid,wartawan RTM daripada asyik bercerita kisah kerajaan Kedah yang tidak mempedulikan mangsa keganasan air sedangkan Johor kini terpalit dek isu kecerdikan air.

lain-lain artikel dan analisis politik semasa di  http://propartiislammalaysia.blogspot.com/

 

Baru 2 tahun....Tok Guru dah 20 tahun!
Posted on Tuesday, November 16 @ 09:00:00 PST
Dilulus untuk paparan oleh SongkokPutih


Artikeloleh:tokpepijat

Kini giliran MB Kedah Ustaz Azizan Abdul Razak pula diserang habis-habisan oleh UMNO. Sebelum itu KM Pulau Pinang Lim Guan Eng dan MB Selangor Datuk Khalid Ibrahim.

MB Kelantan Tok Guru Nik Aziz sudah "lali dan kalih" di serang UMNO. Bayangkan selama 20 tahun "diserang, ditembak, dibom , dibedil " habis-habisan. Pemimpin UMNO Kelantan silih berganti bermula Mahathir, Anuar Musa, Mustafa Mohammed, Awang Adek. Semuanya rebah dan bergelupur macam ayam kena sembelih.

Akhirnya UMNO Kelantan kehabisan peluru dan terpaksa gunakan penghuni "kaki lima" UMNO Mat Nor Idris memaki hamun MB Kelantan.


Barangkali semua MB dan KM Pakatan Rakyat perlu "menadah kitab" mendengar petua bagaimana MB Kelantan menghadapi serangan UMNO bukan setakat 2 tahun tetapi sudah 20 tahun. Satu pencapaian yang hebat!


Melihat kepada reaksi MB Kedah Ustaz Azizan melayan RTM dan TV3 baru-baru ini, kemungkinan besar beliau mula mengubah taktik. Dari bertahan kepada menyerang. Seperti strategi Rasulullah mengubah dari bertahan seperti Ghazwah Ahzab kepada menyerang musuh. Hasilnya sungguh berkesan.


Melihat 2 tahun pertama pemerintahan Tok Guru Nik Aziz di Kelantan, taktik menyerang digunakan sehingga UMNO terpaksa bertukar ganti pemimpinnya. Jika asyik bertahan, memberi peluang musuh menyerang dari segenap penjuru.

Mulai tahun 2011, Kerajaan Pakatan Rakyat di Kedah, Pulau Pinang dan Kedah mesti ubah taktik. Masa bertahan sudah tamat. Ubah kepada menyerang pula. Buat serangan serentak. Biar UMNO/BN tiada fokus menghadapi serangan serentak timur, barat dan utara

 

PAS Tidak Akan Naik Kapal Bocor
Posted on Tuesday, November 16 @ 10:00:00 PST
Dilulus untuk paparan oleh SongkokPutih


Kenyataan MediaOleh Ustaz Idris Ahmad

Parti Islam Se-Malaysia PAS menolak pelawaan Datuk Ahmad Maslan untuk menyertai BN. PAS tidak akan menaiki kapal yang bocor dan hendak karam, malahan PAS akan berusaha supaya ahli-ahli Umno khususnya dan orang Melayu Islam bersama dengan PAS.

PAS tidak akan bersama dengan BN sebaliknya terus dengan Pakatan Rakyat yang sudah teruji dan terbukti. Sekarang Umno sudah hilang kompas perjuangan dan ideologi. Perjuangan yang hanya mementingkan " perutism" sahaja. Menjadikan perjuangan sebagai batu loncatan untuk peribadi walaupun merugikan bangsa.

Umno hanya boleh hidup dengan 3 M sahaja, iaitu Wang, jentera kerajaan dan media. Umno sudah tidak bermaya untuk hidup dan bermain di atas padang yang sama rata. Jika Umno tidak ada 3 M maka Umno akan berkubur begitu sahaja.

PAS akan terus bersama Pakatan Rakyat, kerana ini adalah percubaan politik yang terbaik walaupun dalam usia yang agak muda. Umno dengan kekuatan media perdana ynag berada di tangan mereka cuba menggelapkan berita kebaikan PAS yang telah disumbangkan melalui Pakatan Rakyat, kes banjir di Kedah adalah satu contoh. PAS sebagai sebuah parti yang mempunyai idelologi yang jelas dan mempunyai kepimpinan yang berkualiti dan ahli yang ikhlas akan terus mara kedepan bagi membentuk lanskap baru dalam politik negara.

PAS menganggap cukuplah Umno yang telah diberi mandat untuk mengetuai negara lebih separuh abad. Apa yang Umno boleh banggakan untuk tatapan generasi akan datang?. Rakyat merasakan sudah cukup penderitaan dan kesusahan yang dialami oleh mereka dengan tekanan hidup akibat salah guna kuasa. Walaupun negara ini adalah anugerah Allah dengan hasil mahsul yang banyak, namun masih ramai rakyat yang tidak bertanah Contohnya Sabah, tanah yang terbentang luas, hasil yang melimpah ruah, namun masih ada rakyat yang membina rumah di atas air. PAS tidak akan izinkan Umno ,mengkhianat rakyat untuk separuh abad yang kedua pula. PAS wajib ganti Umno.

 

Ustaz Idris Ahmad
Ketua Penerangan PAS Pusat

 

 

"

 

 

No comments: