PERSEKITARAN POLITIK `GHAIRU SOLEHAH` MENYERLAHKAN MINDA KOLOT PEMERINTAH MALAYSIA

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG
lu pikir la sendiri...

NAK CEPAT.. KLIK ARTIKEL DI BAWAH

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..
Program anjuran Urusan Ulamak PAS Kawasan Kepala Batas bertujuan untuk menyemarakkan suasana mahabbah dan ukhuwwah di kalangan ahli jamaah Islam...stiap Jumaat minggu ke 4.. sama2lah kita semua memberi sumbangan...

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH
Jommmmmmmmmmmm join usrah..

APE CITE NI

APE CITE NI
Hati yang tenang dan tenteram dipenuhi dengan amalan zikir ilallah yang berterusan..

Monday, October 25, 2010

Zahid...anda lupa satu nama lagi...!

Zahid...anda lupa satu nama lagi...!

Posted on Sunday, October 24 @ 15:11:30 PDT

Dilulus untuk paparan oleh SongkokPutih 

 

 Oleh tokpepijat

 

Perhimpunan UMNO kali ini mencatatkan beberapa perkara menarik. Antaranya solat Jumaat di PWTC Begitu juga isi khutbah oleh mantan bos KAGAT Jamil Khir Baharom bertajuk Perjanjian Hudaibiyyah.

 

Akhir sekali ucapan penggulungan oleh Naib Presiden UMNO Zahid Hamidi tentang 6 golongan yang terdapat dalam UMNO. Antaranya Abu Bakar. Bagi Zahid, sifat Abu Bakar adalah yang didambakan oleh UMNO.

 

Sifat Abu Bakar antara yang terkenal adalah setia kepada perjuangan Rasulullah dan memerangi golongan Riddah selepas kewafatan Rasulullah. Mengapa Abu Bakar memeranginya dikala Saidina Umar berpendapat untuk bertindak secara diplomasi ? Abu Bakar memilih memerangi Golongan Riddah kerana golongan ini mengingkari Zakat yang difardukan.

 

Adakah UMNO mengingkari sekadar satu perkara sahaja dalam Islam? Puluhan kedai Toto dan deretan pusat hiburan bukti "puluhan" keingkaran UMNO terhadap perintah Rasulullah. Itu belum lagi ucapan yang membatalkan syahadah oleh pimpinan tertinggi UMNO.

 

Apakah sebenar yang dimaksudkan oleh Zahid? Adakah Zahid mahu puluhan Abu Bakar lahir dalam UMNO untuk memerangi golongan Riddah dalam UMNO? Eloklah jika itu yang dimaksudkan.

 

Kita melihat sifat Abu Jahal dan Abu Lahab tiada dalam UMNO. UMNO "bersih" dari sifat demikian. Kedua watak itu ada dalam kaum kerabat UMNO iaitu MCA, GERAKAN , MIC dan PPP. Mereka sehati sejiwa menentang hukum Allah.

 

 

Cumanya barangkali Zahid lupa tentang watak Abdullah bin Ubai. Watak inilah sekarang menjadi "anutan mazhab" dalam UMNO.

 

 

Sebagai Ketua UMNO Pulau Pinang, Zahid boleh melihat watak ini ramai di Pulau Pinang. Bagaimana mereka menghentam pembahagian "duit judi" kepada warga emas tetapi membisu seribu bahasa tentang judi Genting Higlands, Toto, Magnum dan Nombor Ekor.

 

 

Apakah mereka ini tidak tahu zaman Najib ini ada 3 kali cabutan nombor ekor seminggu?

 

 

Begitu juga watak Abdullah bin Ubai dalam UMNO Selangor. Mereka begitu "sensitif" tentang penjualan arak. Tetapi tutup mata tentang kuasa yang meluluskan lesen arak. Bahkan "buta sejarah" tentang siapa yang merasmikan kilang arak di Shah Alam.

 

 

Tugas Zahid sangat besar dalam UMNO. Memerangi golongan yang tangan kanannya menghitung biji tasbih dan tangan kirinya memegang gelas arak dan kertas nombor ekor. Golongan yang di majlis agama menyeru berpegang kepada Islam tetapi di majlis MCA bersetuju dengan MCA menentang hukum Allah Taala.

Posted by Tok Pepijat at 7:55 AM 0 comments

 

 

 

Menara Warisan 5 Billion : PMRAM Saran Pertimbangkan Semula

Posted on Sunday, October 24 @ 16:00:00 PDT

Dilulus untuk paparan oleh SongkokPutih 

 

 Oleh Mohd Faizzudin Ghazali

 

Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir (PMRAM)menyarankan kepada pihak Kerajaan Malaysia untuk menilai dan mengkaji semula dalam membuat pertimbangan semula berikutan perancangan untuk membina menara 100 tingkat sebagaimana yang diumum pada ucapan Bajet 2011.

 

Menara yang diberi nama Bangunan Warisan Merdeka tersebut bakal menjadi menara tertinggi di Malaysia apabila ia dilaksanakan yang dijangka akan siap sepenuhnya menjelang 2020. Isu yang menjadi topik perbualan adalah berkaitan kos yang amat tinggi dibelanja iaitu sebanyak 5 billion.

 

PMRAM sama sekali tidak menolak akan perancangan dalam menarik tarikan pelancong bagi meluaskan lagi promosi negara Malaysia ke dunia luar di samping untuk mendapatkan pelabur asing dengan kadar yang tinggi. Namun, pertimbangan melaburkan kos 5 billion dengan keperluan asas yang sewajarnya itu yang perlu dinilai semula.

 

Memandang kepada realiti masyarakat Malaysia yang masih rata-rata kurang kemampuan terutama dari sudut kebajikan dan pendidikan, kos 5 billion lebih bermanfaat untuk disalurkan ke arah tersebut sekaligus meletakkan negara lebih stabil dari sudut kebajikan dan menuju ke arah kemajuan dengan institut pengajian yang semakin berkembang. Hal ini dapat direalisasikan dengan saluran yang tepat berdasarkan kehendak yang mesti didahulukan mengikut tuntutan keadaan.

 

Justeru, PMRAM menyarankan sekali lagi agar pihak Kerajaan Malaysia dapat mempertimbangkan kos penggunaan 5 billion tersebut dengan mengkaji tuntutan yang selayaknya didahulukan bertepatan dengan konsep 'Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan'.

 

Mohd Faizzudin Ghazali

Ketua Badan Penerangan Dan Penerbitan

PMRAM 2010

 

 

Sumber : pmram.org

 

 

 

 

 

Isu IFF: Penulis jawab ketua '40 ulamak muda' Umno...

Posted on Sunday, October 24 @ 04:00:00 PDT

Dilulus untuk paparan oleh teori 

 

 Oleh: pria_malaya08

 

"Astaghfirullahal-ad'zim...apa nk jadi dengan 'ulamak muda' Umno ini...sanggup mempertahankan Rosmah Mansor semata-mata beliau adalah isteri pemimpin tertinggi parti Umno, sanggup membela (isteri) seorang pemimpin walupun jelas keterlibatan beliau dalam kemungkaran...

Kalau nak bodek pun janganlah sampai membenarkan perkara yang bathil...pada 'ulamak muda' Umno ini, sila baca artikel penuh Dr MAZA diSINI, dan Ust Zaharudin di SINIuntuk lebih kefahaman..(atau masih nak salahkan pembangkang apabila kedua2 tokoh agama negara ini (neutral) turut mempertikaikan Rosmah?)

 

Terang-terang Rosmah terlibat dalam kes ini..utk pengetahuan ketua 'ulamak muda' Umno ini, Malaysia adalah antara 3 negara penganjur untuk IFF ini selain Jakarta dan Monte Carlo..dan 'kuasa' dan pengaruh yg ada pada Malaysia terlalu besar berbanding negara Jakarta dan Monte Carlo..buktinya boleh baca di SINI..

Kerana itulah sebagai muslim kita patut persoal dan membantah pihak penganjur termasuklah Rosmah sebagai penaungnya..bukan sahaja pembangkang, malah terdapat beberapa blogger Umno turut mempertikaikan Rosmah dlm kes ini, antaranya blogger Cucu Tok Selampit:

 

"Berbalik kepada isu penganjuran Islamic Fashion Festival (IFF), saya menyokong penuh tindakan beberapa ahli parlimen pembangkang seperti PAS MP untuk Titiwangsa, Dr Lo'Lo' Ghazali, yang meminta Kerajaan supaya mengkaji semula penglibatan Malaysia di dalam IFF kerana bukan sahaja pakaian yang diperagakan ini bertentangan dengan prinsip pakaian Islam lebih malang mereka berani menghina Rasulullah SAW dengan melakarkan nama baginda di pakaian yang sedemikian secara terbalik."

Kalau tak cukup seorang, penulis bawa 3 lagi blogger otai Umno yg tidak bersetuju dan mengecam keras Rosmah Mansor..boleh baca pada tajuk, "Isu IFF: "Kalau ada yang kata Rosmah tak bersalah, mereka adalah ANJING politik!" - Blogger Umno"...

 

Ternyata puak 'ulamak muda' ini terdesak utk mengambil hati 'tuan' mereka dalam Perhimpunan Agung Umno kali ini..penulis bersetuju dengan Penarik Beca..tittle yang dipegang oleh Rosmah Mansor sebagai PENAUNG IFF cukup kuat utk menyabitkan beliau dengan perkara ini, beliau juga dikira bersubahat dan wajar dipertanggungjawabkan...

 

"...Adakah apabila perbuatan menghina Islam dianjurkan, penganjur sahaja yang salah? Penaung kepada penganjuran kejahatan menghina Islam itu tak salah sepenuhnya? Menaungi festival hina Islam tidak salah sepenuhnya?!! Punya nak jadi pecacai Umno, fakta pun diputarbelitkan."

Dan penulis ada ulas secara terperinci kenapa Rosmah wajar bertanggungjawab dalam hal ini, sila rujuk di SINI...sila baca sehingga terakhirnya..jika salah, buktikan dan penulis sedia perbetulkan..

 

Akhir kalam...penulis harap berita ini disebarkan pada khalayak umum..biarkan rakyat yg menilai siapakah geng 'ulamak muda' Umno ini..siapa di pihak yg benar, siapakh yg sebaliknya...utk yg terakhirnya, suka penulis melampirkan kembali artikel seorang blogger pro-kerajaan mengulas mengenai Rosmah Mansor kononnya 'first lady' Malaysia, sila baca di SINI...wallahua'lam...

 

p/s: Di bawah adalah 'JAWAPAN balas' oleh wakil Gabungan Mahasiswa Islam Semalaysia (GAMIS), SERTA kenyataan rasmi Pertubuhan Lepasan Mahasiswa Mesir Malaysia (ILMAM) berkaitan IFF ini...

 

1. KENYATAAN GAMIS

 

Kenyataan balas kepada Ulama' Muda Umno

 

Islamic Fashion Show telah menimbulkan dan meledakkan kemarahan ummat Islam dalam Negara kita. Isu ini dibesarkan lagi bilamana diketahui bahawa isteri perdana menteri, Datin Seri Rosmah Mansur adalah penaung kepada festival tersebut. Tambah menariknya bila Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib sendiri yang hadir ke majlis berkenaan.

 

Beberapa siri bantahan dibuat oleh NGO, parti politik, dan orang ramai berkaitan isu ini. Mahsiswa juga tidak ketinggalan, namun amat mendukacitakan bila pihak polis mengambil tindakan awal untuk menghalang bantahan diperingkat mahasiswa yang diadakan semalan, bertempat di Masjid Ar-rahman Kuala Lumpur. Bilangan pihak polis cukup ramai seolah-olah kami ingin membuat rusuhan dikawasan masjid. Kenapa pihak polis dilibatkan dalam isu ini?

 

Mahasiswa cukup terkilan dengan hujah dangkal seorang ulama’ muda UMNO yang mempertahnkan rosmah dalam isu IFF ini. Hujah yang diberikan ialah Rosmah hanya penaung, bukan penganjur. Kalau orang kampung baca kenyataan ini pun cukup lucu kerana penaung kepada sesuatu program itu merupakan orang kuat yang menyokong dan membantu penganjuran majlis berkenaan.

 

Tambahan pula yang hadir dalam majlis tersebut adalah Perdana Menteri Malaysia yang kononnya boleh menjadi penasihat kepada Barack Obama dalam isu islamophobia.

 

Selain itu, disebutkan juga ialah soal adab menegur pemimpin. Saya nak Tanya Ulama’ muda UMNO ini, Rosmah Mansur ni pemimpin ke? Sejak bila rakyat memilih dia menjadi pemimpin dalam system demokrasi? Apa jawatan dia? Sesungguhnya dia bukanlah pemimpin kami dan mahasiswa tidak pernah mengiktiraf dia sebagai fist lady mahupun apajua pengiktirafan selain hanya seorang isteri kepada perdana menteri.

 

GAMIS berharap agar ulama’ muda ini berfikir panjang sebelum mengeluarkan sebarang kenyatan yang hanya menyerlahkan budaya politik ampu yang ada dalam UMNO. Ulama’ muda ini perlu selari dengan hasrat presiden UMNO yang inginkan budaya politik baru dalam parti. Kami bukan berpihak kepada mana-mana parti, namun kita menilai disiplin ilmu dan keabsahan hujah dalam menilai sesuatu isu. Renungan bersama yang kita boleh jadikan iktibar :

 

Dan sungguh Allah telah menurunkan kepada kamu di dalam Al Qur'an bahawa apabila kamu mendengar ayat-ayat Allah diingkari dan diperolok-olokkan (oleh orang-orang kafir), maka janganlah kamu duduk bersama mereka, sehingga mereka memasuki perbincangan yang lain. Karena sesungguhnya (kalau kamu berbuat demikian), tentulah kamu serupa dengan mereka. Sesungguhnya Allah akan mengumpulkan semua orang-orang munafik dan orang-orang kafir di dalam Neraka Jahanam. ( An-Nisa : 140)

 

Jelas, ayat di atas dan banyak lagi, melarang apa jua unsur yang dianggap membantu dan menjayakan lagi agenda maksiat. Maka, kehadiran, sokongan dan penyertaan ke majlis tersebut adalah ditegah oleh Allah. Inikan pula suatu pertunjukan fesyen yang jelas melanggar hukum Allah dan menghina Nabi Muhammad S.A.W yang dicintai.

 

Mahasiswa hanya ingin dengar permohonan maaf daripada isteri perdana menteri secara terbuka kepada semua umat Islam dan soal taubat itu hendaklah diselesaikan dengan Allah secara terus.

 

Ahmad Syazwan Bin Muhammad Hasan

Presiden

Gabungan Mahasiswa Islam Semalaysia (GAMIS)

 

2. KENYATAAN ILMAN

 

Kenyataan Rasmi ILMAN Berhubung Isu Islamic Fashion Festival

 

"Umat Islam di seluruh dunia khususnya di Malaysia baru-baru ini telah dikejutkan dengan satu penganjuran pertunjukkan fesyen yang mana secara jelas telah menghina Islam dan Rasulullah s.a.w.

 

Pertunjukkan fesyen ini telah menggunakan nama Islam tetapi langsung tidak menepati cara pemakaian Islam bahkan mempamerkan satu tindakan mencemarkan kesucian Islam.

 

Apa yang dikesalkan adalah penaung kepada pertunjukan fesyen ini yang merupakan isteri kepada Perdana Menteri Malaysia sendiri iaitu Datin Seri Rosmah Mansor yang beragama Islam.

 

Pertubuhan Lepasan Mahasiswa Mesir Malaysia (ILMAM) dengan dukacitanya melahirkan rasa kesal yang tidak terhingga terhadap penglibatan Datin Seri Rosmah sebagai penaung kepada IFF yang juga merupakan seorang muslimah khususnya dan kesal terhadap penganjuran program ini secara umumnya.

 

Adakah umat Islam belum cukup terhina dengan pelbagai siri pencemaran dan pengkhianatan barat terhadap Islam dengan terbitnya karikatur-karikatur yang menghina Rasulullah s.a.w? Adakah kita puas melihat Islam dipermainkan begitu sahaja dan banyak lagi syubhat-syubhat yang telah dimainkan oleh musuh Islam untuk menghancurkan maruah Islam? ILMAM melahirkan satu kebimbangan terhadap kepimpinan negara yang tidak prihatin terhadap isu ini. Ini secara jelas adalah satu perancangan jahat musuh Islam untuk merosakkan pemikiran umat Islam di mana sahaja mereka berada.

 

ILMAM dengan ini menyeru kepada seluruh umat Islam untuk membantah dan mencela IFF ini dengan apa jua cara khususnya para ilmuan Islam yang berada dalam kerajaan Malaysia atau parti pemerintah agar turut sama bangkit membantah dan tidak menjadi ‘Syaitan Bisu’. Ingatlah firman Allah s.w.t:

 

"Wahai orang-orang yang beriman kenapah kamu menuturkan apa yang kamu tidak lakukannya? Sungguh besar kemurkaan Allah pada kata-kata kamu yang tidak dikotakan!"(Surah As-Sof:2-3)

 

ILMAM juga menyeru agar pihak yang terlibat agar segera bertaubat dan tidak lagi mengulangi kemungkaran ini. Setiap individu umat Islam harus berhati-hati dalam setiap tindakan kerana kemungkinan tindakan tersebut akan dikira sebagai perkara yang membatalkan syahadah tanpa disedari walaupun apa yang dilakukan itu tidak berniat untuk menghina.

 

Semua pihak terutama pihak yang berkuasa haruslah insaf dan sedar akan tanggungjawab masing-masing untuk menjaga agama dan kesucian aqidah Islam. Ingatlah pesanan Baginda Nabi Muhammad s.a.w bahawa Islam itu berada di tempat paling tinggi dan tiada sesuatu pun yang lebih tinggi daripadanya.

Ustaz Mohd Azizul Hisham bin Zulkifli

Presiden,

Pertubuhan Lepasan Mahasiswa Mesir Malaysia (ILMAM)

 

Artikel berkaitan (IFF):

1. [Kemaskini] ISLAMIC fashion via 1MALAYSIA: Kerajaan Umno promosi pakaian Islamik ala jahiliah..(video inside)

2. Bukti 'Festival Fesyen Islam' hina Islam: Penaung FFI Rosmah Mansor harus bertanggungjawab!

3. Isu IFF: "Kalau ada yang kata Rosmah tak bersalah, mereka adalah ANJING politik!" - Blogger Umno

4. TERBARU (23 OKTOBER) - Festival Fesyen Islam (IFF): Penulis jawab tuduhan blogger Umno...

5. Gambar sekitar demo desak penaung IFF Rosmah Mansor mohon maaf di seluruh negara..(video inside)

 

Artikel berkaitan Rosmah Mansor:

- 'First Lady' Malaysia adalah Permaisuri Agung Tuanku Nor Zahirah, bukan Rosmah Mansor! - Blogger Umno

- Koleksi entry berkiatan Rosmah Mansor yang mesti anda lihat

[Kemaskini] Isu IFF: Penulis jawab ketua '40 ulamak muda' Umno..."

 

 

 

 Ulama muda patut nasihat, bukan kipas

Posted on Sunday, October 24 @ 11:06:25 MYT by IbnuHusin

 Rusli Yasmin    

KUALA LUMPUR, 23 Okt: "Ulama muda Umno sepatutnya menasihati pemerintah dan pembesar, bukan mengipasnya dalam perkara yang beliau sendiri tahu ia salah," kata Ketua Pemuda PAS Pusat, Nasrudin Hasan ketika memberi respons kepada kenyataan Fathul Bari yang berucap dalam perhimpunan Agung Umno di PWTC, hari ini.

 

Nasrudin berkata, semua orang yang menyaksikan bentuk persembahan Festival Busana Muslim (Islamic Fashion Festival) itu melihat pertunjukan tersebut bercanggah dengan Islam.

 

 

"Apa yang kita bantah ialah pertunjukkan fesyen  yang kita saksikan melalui satu siaran yang disiarkan oleh CNN dan juga melalui laman web IFF sendiri," katanya ketika dihubungi tadi.

 

Beliau memberitahu bahawa Pemuda PAS dan NGO Islam bukanlah bertindak melulu tetapi Datin Seri Rosmah Mansor sebagai penaung yang hadir dalam majlis tersebut mesti bertanggungjawab, memohon maaf, bertaubat dan tidak mengulangi kesilapan tersebut.

 

"Sering kali orang pertikai kenapa bantah mungkar itu, kenapa tidak tanya dulu penganjur dan penaungnya?

 

“Kalau saya tanya kembali masa putuskan (untuk) menganjurkannya mengapa tidak tanya ulama dahulu?

 

"Sepatutnya sebelum buat kena tanya dulu, bukan dah buat orang kena tanya mereka (penganjur dan penaung) mengapa mereka buat," katanya.

 

Beliau juga melihat tindakan Fathul Bari mempertahankan Rosmah itu sebenarnya akan terus mengheret pemimpin itu kekal dalam maksiat.

 

Ulama muda Umno tersebut juga dilihat cuba membersihkan Rosmah yang menaungi penganjuran itu agar kesalahan itu ditanggung oleh penganjur.

 

"IFF boleh terus berkarya menghasilkan reka fesyen selama mana ia tidak bertentangan dengan Islam dan Datin Seri Rosmah boleh menaunginya tanpa halangan selama mana ia tidak mengulangi penganjuran seperti di Monte Carlo," tambahnya.

 

 Dewan Pemuda PAS juga, ujarnya akan memberikan pandangan bertulis yang berasaskan Islam kepada penganjur mengenai perkara itu.

 

Timbalan Ketua Lajnah Ulama Pelapis Dewan Ulamak PAS Pusat, Ustaz Azhar Yahya dalam kenyataannya pula menganggap tindakan IFF itu secara spontan telah mengguris perasaan para pecinta Rasulullah s.a.w. dan pendokong syariat Islam.

 

Katanya, sekiranya Rosmah tidak mahu bertanggungjawab jangan sesuka hati hendak menjadi penaung kepada program seperti itu.

 

"Fathul Bari bila dikalungkan sebagai ulama muda, maka pastinya akan mempertahankan pengalungnya.

 

"Kini isteri pengalungnya sedang dipaliti najis yang dinamai kononnya Islamik, maka tidak hairanlah Fathul Bari muncul dengan megahnya di PWTC membelai manja para perwakilan kononnya pembangkang tidak berakhlak Islam," katanya.

 

http://www.harakahdaily.net

 

 

BAJET 2011-BELANJAWAN SEORANG CEO YG AKAN TAMAT KONTRAK

Asalamualaikum dan salam sejahtera:

 

Pada 15 okt (Jumaat) YAB PM telah bentangkan bajet bagi tahun 2011 yg berdefisit 5.6% dari GDP dgn jumlah perbelanjaan mencecah RM212Bilion. Sebelum pembentangan banyak telahan dibuat mengenai perkara yg akan disentuh serta diberi peruntukan sewajarnya, khususnya bonus anggota kerajaan, penurunan cukai, penurunan harga barangan keperluan dan utiliti dsbnya. Kesimpulanya suatu bajet yg bersemangat rakyat, memunafaatkan rakyat. Namun terbokti ianya hanya memenuhi kepentingan pihak tertentu yg amat kecil jumlahnya dan bukan rakyat jelata.

 

Segala pengharapan tidak termaktub dlm bajet tersebut cuma kenaikan imbuhan bagi JKKK, para imam , tok batin, guru2 kafa . Tidak dinafikan peruntukan untuk SAR dlm bentuk pemberian perkapita RM95juta dikembalikan semula yg dahulunya telah dimansuhkan oleh Tun Dr Mahathir sehingga menyebabkan banyak SAR menjadi SABK.

 

Apabila seorang ketua firma , MD atau CEO mengetahui bahawa kontrak perkhidmatanya tidak akan disambung lagi utk tahun2 berikutnya, maka belanjawan terakhir yg dibuatnya buat kali terakhir akan mengandungi ciri memperbanyakan perbelanjaan yg bolih memberi munafat atau pulangan bagi dirinya atau suku sakatnya utk tahun2 mendatang. Perjanjian akan dimuktamadkan, kelulusan dan apa jua dokumen kontrak akan segera dimuktamadkan sehingga ada dianatarnya dalam bentuk serta merta.

 

Ini jelas terkandung didalam bajet 2011 ini. Projek permata Rm111j, bangunan 100 tingkat warisan merdeka RM5Billion, pembangunan KL International Financial Centre di Sg Besi kpd 1MDB(Jho Low)-RM2.1 B , kemudahan Infra, highway dll . ini semua akan memunafaatkan segelintir orang tertentu. Rakyat jelata tidak mendapat apa2 pulangan langsung/direct.

 

Penghapusan cukai eksais untuk sekitar 300 barangan persendirian amat memualkan kerana kebanyakan barangan impot ini dinikmati oleh para pelancung.

 

Mungkinkah ini yg dimaksudkan dgn belanjawan terakhir buat BN? sebelum mereka menjadi pembangkang di Parlimen?Tanya Yb Mahfoz Omar (Pokok Sena)!

 

Posted by Dato' Seri Ir. Haji Mohammad Nizar Jamaluddin

 

Umno peralat JHEOA kawal penempatan Orang Asal?

 

Mohd Nor Yahya   

GUA MUSANG, 25 Okt: Umno kini hanya bergantung sepenuhnya kepada kaum Orang Asal bagi merealisasikan hasrat merampas Dun Galas pada pilihan raya kecil 4 November ini.

Keadaan itu terbukti apabila Umno dikatakan memperalatkan Jabatan Hal Ehwal Orang Asli (JHEOA) bagi mengawal hampir kesemua perkampungan masyarakat terbabit yang  terletak di pedalaman Gua Musang.

Penasihat Jentera Pilihan raya Kecil Dun Galas, Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah berkata, perbuatan Umno memperalatkan JHEOA amat memalukan kerana ia berlaku pada kempen pilihan raya.

“Ini amat memalukan kerana sebelum ini JHEAO dikatakan hanya datang sekali sekala sahaja ke kawasan penempatan Orang Asal,” katanya ketika ditemui semasa mengikuti lawatan calon PAS, Dr Zulkefli Mohamed ke beberapa penempatan di Hau, 60 kilometer dari bandar Gua Musang, semalam.

Turut dilawati kampung rombongan calon PAS iaitu Galang, Gertas, Ladoi dan Eching. Ikut sama pada lawatan itu Pengarah Pilihanraya Kecil Dun Galas, Abdul Fatah Haron.

Kelihatan juga di kawasan itu pos tentera lengkap dengan kenderaan termasuk trak.

Wan Abdul Rahim yang juga anggota parlimen Kota Bharu berkata, hampir 20 pegawai dan kakitangan JHEOA difahamkan berada di Pos Hau sejak dua minggu lepas.

“Tindakan mereka tersebut kemungkinan untuk mengumpul dan menjalankan kempen bagi menawan hati Orang Asal.

“Ini satu tindakan yang boleh menghina masyarakat tersebut kerana sebelum ini  seorang pemimpin masyarakat Orang Asal di kawasan tersebut, Pandak Panjang meminta semua parti politik tidak menjadikan penempatan mereka sebagai medan pertembungan parti yang bertanding.

“Namun apa yang kita lihat hari ini kesemua rumah penduduk di situ telah dipasang dua bendera iaitu bendera BN dan Umno. Ini menunjukkan mereka tidak mengendahkan larangan tersebut,” ujar beliau kesal.

Beliau juga berkata kedatangan rombongan PAS hanya sekadar untuk memperkenalkan calon dan bertanya khabar serta tidak membawa sehelai pun bendera parti atau risalah kempen.

Katanya, PAS akur dengan hasrat masyarakat Orang Asal di kawasan tersebut supaya tidak diperalatkan oleh mana-mana parti politik.

Mengenai penyalahgunaan kuasa oleh BN dalam siri kempen di Galas, Wan Abdul Rahim berkata ia satu penyelewengan yang sering berlaku di mana-mana sahaja pilihanraya kecil diadakan.

“Mereka bukan sahaja menggunakan jentera kerajaan, malah pelbagai lagi penyelewengan seperti perbelanjaan dan khidmat kakitangan jabatan semata-mata untuk kepentingan Umno.

“Saya tidak terkejut dengan penggunaan jentera kerajaan oleh BN kerana sebelum ini di Manek Urai di mana lebih 20 jabatan kerajaan persekutuan diperalatkan termasuk Jabatan Pembangunan Persekutan,” katanya.

Beliau juga menyelar tindakan segelintir pegawai dan kakitangan jabatan kerajaan pusat tanpa segan silu sanggup membawa bendera Umno dan BN ditampal di rumah dan musalla di penempatan Orang Asal

 

 

 

No comments: