PERSEKITARAN POLITIK `GHAIRU SOLEHAH` MENYERLAHKAN MINDA KOLOT PEMERINTAH MALAYSIA

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG
lu pikir la sendiri...

NAK CEPAT.. KLIK ARTIKEL DI BAWAH

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..
Program anjuran Urusan Ulamak PAS Kawasan Kepala Batas bertujuan untuk menyemarakkan suasana mahabbah dan ukhuwwah di kalangan ahli jamaah Islam...stiap Jumaat minggu ke 4.. sama2lah kita semua memberi sumbangan...

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH
Jommmmmmmmmmmm join usrah..

APE CITE NI

APE CITE NI
Hati yang tenang dan tenteram dipenuhi dengan amalan zikir ilallah yang berterusan..

Monday, October 25, 2010

Sekolah mengandung : Bendung bukan Ramaikan lagi yang Mengandung..

Doa Kami...

 Firman Allah Swt" Janganlah kamu cenderung kepada KEZALIMAN kelak kamu akan disambar oleh api neraka."

 

Berdoalah kepada Ku, nescaya akan Ku perkenankan bagimu, sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah Ku akan masuk neraka jahannam dalam keadaan hina dina! -Surah Al-Mukmin ayat 60

 

 

Sekolah mengandung : Bendung bukan Ramaikan lagi yang Mengandung..

Posted by sya on Selasa, 2010 Oktober 12 at 18:20

 

Baru-baru ni heboh isu sekolah mengandung tajaan umno yang dah pun dibukak di melaka dalam satu lagi rancangan ali rustam kononya prihatin isu remaja.Maka bermulalah sekolah itu walaupun mendapat tentangan dari ramai pihak.Selepas jer kenyataan itu dibuat oleh ali rustam terdengar pulak satu kenyataan media yang aku rasakan sungguh menghina generasi muda terutamanya wanita muda Malaysia.Ketua Puteri UMNO Malaysia kata dalam respon untuk isu itu ialah dia kata " sekiranya perkahwinan dikalangan generasi muda yang akhirnya akan membuatkan kadar penceraiaan meningkat,lebih baik dibiarkan sahaja mereka meneruskan pengzinaan"itu ayat yang keluar dari pimpinan muda tertinggi umno dan korang bayangkan apa perasaan aku ketika itu.

 

Aku bidas kenyataan beliau dalam beberapa surat khabar dan laman web sebab aku rasakan ia satu penghinaan kerana bagi aku ia tak sepatutnya dilafazkan.Pertama aku nak jelaskan kenapa aku bidas pembukaan sekolah tersebut kerana bagi aku korang tanya kan pada kerajaan berapa banyak rumah-rumah penyanyang dan titian kasih yang dibuka untuk menangani isu ini tapi apa yang berlaku semuanya sepi duit peruntukan setiap tahun habis entah kemana.Yang aku persoalkan lagi ialah dimana fungsi jabatan agama islam yang sepatutnya ditugaskan untuk membendung dan mencegah ia dari berlaku bukannya terima beban selepas ia berlaku namun apa jawapan jabatan agama islam itu bukan tugas mereka,so apa korang harap lagi dengan kerajaan yang ada.

 

Lepas tu aku tawarkan diri untuk duduk berbincang bersama puteri umno untuk isu ini tapi sampai sekarang diaorang tak berani sebab mereka hanya bagi kenyataan jalan penyelesaian dan juga makanisma pencegahan takde langsung.Dan kerana itu sehingga sekarang sya tetap bidas mereka yang lepas tangan dan ambil remeh isu ini.

 

"Sebab itu aku tekankan yang paling penting sekarang ialah BENDUNG dan bukan ramaikan lagi yang MENGANDUNG"

 

 

Sekolah mengandung: Apabila nasihat ditolak, inilah akibatnya! 

http://mutaligat.blogspot.com/    

Apabila saya mengkritik pembukaan Sekolah Mengandung ramai pengampu Ali Rustam melenting menyatakan bahawa PAS hanya pandai mengkritik dan tidak berbuat apa-apa. Persoalannya sekarang siapa yang berkuasa di Melaka ini?

 

PAS sejak dari dahulu kini dan selama mencadang dan menasihatkan kerajaan negeri supaya menutup semua pusat maksiat dan menghentikan program maksiat supaya punca-punca maksiat ini dapat dikurang dan dibasmikan.

 

Kerajaan negeri Melaka yang mentadbir dan menguasai negeri mempunyai kuasa untuk menutup semua pusat maksiat seperti kelab malam, pub, rumah urut, pusat pelacuran, night club, dangdut, Spa dan sebagainya. Selain itu program-program maksiat yang melibatkan percampuran dan pergaulan bebas lelaki dan perempuan mesti dihentikan serta merta.

 

Pada masa yang sama kerajaan negeri mesti memperbanyakkan kelas-kelas pengajian agama di masjid dan surau, memperbanyakkan sekolah agama, menambah peruntukan untuk progam agama Islam dalam bajet negeri dan sebagainya.

 

Namun semua nasihat dan cadangan yang kita ajukan ditolak mentah-mentah malah kerajaan negeri menggalakkan pula program-program maksiat di negeri ini.

 

Cuba tuan-puan melawat Taman Melaka Raya pada malam hari .......sudah pasti tuan-puan akan melihat ianya bagaikan tempat pesta maksiat yang tidak kawal. Hotel-hotel murah yang menjadi tempat melampias nafsu tumbuh bagaikan cendawan tumbuh. Itu semua menjadi tempat maksiat dan zina yang sesetengahnya melahirkan anak luar nikah.....

 

PAS yang tidak mempunyai kuasa di negeri Melaka ini sememangnya hanya pandai bercakap dan menasihat sahaja kerana kami tidak ada kuasa. Namun kita hendaklah merujuk kepada Hadis Nabi....Barangsiapa yang melihat kemungkaran hendaklah dicegah dengan kuasa, Jika tiada kuasa cegahlah dengan lisan, jika tidak berkuasa dengan lisan bencilah dalam hati....itu adalah selemah-lemah iman.

 

 

* Tulisan di atas adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian Harakahdaily.net. Harakahdaily.net tidak bertanggungjawab terhadap sebarang implikasi daripada tulisan berkenaan

 

 

 

Akhirnya Konsert Rock Red On Black Di Kuantan Berjaya Capai Matlamat Bila Lebih 100 Pasangan Telah Di Tangkap Khalwat Pada Malam Tersebut

Susulan kegagalan kerajaan UMNO BN di Pahang untuk membatalkan sebuah konsert rock yang diadakan di Stadium Darul Makmur Kuantan baru-baru ini (15 Okt), maka difahamkan oleh pihak Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) bahawa lebih 100 pasangan remaja telah ditangkap khalwat pada malam itu. Soalnya kenapa ini berlaku?. Kerana kealpaan pihak yang meluluskan lesen penganjuran terebut biarpun ia diadakan secara tertutup. Konsert anjuran Red On Black Sdn Bhd itu khabarnya telah dihadiri oleh hampir lima ribu orang peminat rock dari seluruh negeri Pahang. Malah ada juga peminat yang datang dari luar seperti Terengganu, Kelantan, Johor, Kuala Lumpur dan sebagainya. Mereka sanggup datang dari jauh dan membeli tiket yang berharga RM57 semata-mata ingin menyaksikan Ratu Rock Ella, kumpulan Wings dan Search beraksi atas nama "Red On Black". Penonton telah berpusu-pusu memenuhi stadium sekitar jam 7.00 malam, biarpun konsert dijadualkan bermula pada jam 9.00 malam. Pujian haru diberikan kepada Dewan Pemuda PAS Pahang atas iniseatif mereka mengedarkan risalah "Memo Bantahan Konsert Red On Black". Biarpun cuba dihalang oleh pihak polis atas alasan konsert berkenaan mempunyai permit dan tindakan PAS berkumpul itu tiada permit. Namun, mereka berjaya juga meneruskan agenda menyebarkan risalah berkenaan. Turut bersama dalam edaran tersebut ialah Ustaz Fadhli Ibrahim, Ustaz Nazri Ahmad dan Ustaz Fadzil Nor iaitu barisan kepimpinan Dewan Pemuda PAS Negeri Pahang. Soalnya sekarang, apakah hasilnya daripada konsert tersebut?. Akhirnya 100 pasangan berjaya ditangkap gara-gara berkhalwat selepas mereka terpaksa bermalam di hotel-hotel bajet sekitar bandar Kuantan. Majoriti mereka yang ditangkap adalah peminat rock yang telah menyaksikan konsert berkenaan. Maknanya, terbuktilah bahawa konsert berkenaan berbentuk maksiat dan mencemarkan maruah Agama Islam itu sendiri sebenarnya.

 

Ustaz Fadli Ibrahim, Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Pahang

memberikan taklimat sebelum edaran risalah bantah konsert dijalankan

[Inilah akibatnya bila ada pemimpin yang tidak mahu mendengar pesanan orang agama. Di bawanya konsert maksiat yang langsung tidak memberi manfaat kepada generasi muda terutamanya yang berbangsa Melayu dan beragama Islam itu. Masalahnya, konsert rock diberikan permit tetapi bila ada pihak mahu adakan program agama mereka menghalang dengan berbagai cara. Apakah ini caranya untuk melahirkan generasi muda yang beriman, berakhlak dan berbudi pekerti yang tinggi. Konsert rock yang pada mulanya sekadar untuk hiburan akhirnya dijadikan "malam habuan" oleh anak muda yang sudah khayal dan mabuk dengan alunan muzik tersebut. Lantaran itulah mereka mencari "port hotel cap ayam" untuk melempiaskan hawa nafsu masing-masing. Siapa yang harus bertanggungjawab dengan dosa yang dilakukan itu. Sudah pastikah pihak penganjur, pihak yang meluluskan lesen dan pihak berkuasa yang membenarkan dan tidak menghalang ia diadakan. Jawablah nanti diakhirat kelak, siapa yang akan tanggung dosa kejahilan mereka itu agaknya].

 

4 Komen, Sila Beri Pendapat Terhadap Artikel Di Atas

 

100 tingkat beza dengan 100 keluarga 

 

http://dragsuperstar.blogspot.com    

Najib dengan angkuh mengatakan kerajaan akan membina Menara Warisan yang bernilai RM 5 Billion. Menara yang kononnya akan menjadi kembar kepada KLCC. Menara yang dikatakan akan menjadi tarikan pelancong.

 

Tapi pernahkah Najib memikirkan nasib keluarga - keluarga miskin yang berada di negeri - negeri yang bernaung di bawah bendera Malaysia ini. Pernahkah Najib melawat negeri - negeri yang masih punyai kemiskinan tegar di negara ini. Najib tidak pernah merasai kesusahan orang kampung terpaksa menoreh getah dan membuat bermacam - macam kerja untuk menyara anak bini mereka.

 

5 Billion jika digunakan secara telus dan jujur, sudah pasti ramai keluarga - keluarga yang susah dapat manfaat tersebut. Lihatlah, berapa banyak lagi kawasan kampung yang masih punyai jalan merah. Lihatlah, berapa banyak lagi kawasan kampung tidak punyai signal syarikat telekomunikasi seperti Maxis dan lain - lain. Jangan nafikan. Ini adalah fakta yang boleh kita perolehi jika kita rajin merantau di negeri - negeri yang berada dalam Malaysia ini. Saya orang Semenanjung boleh melihat kemiskinan tegar tersebut. Bagaimana pula dengan mereka yang berada di Sabah dan Sarawak.

 

Apa salahnya 5 Billion itu disalurkan kepada makanan ruji. Kebanyakkan rakyat Malaysia bekerja sebagai pekerja sektor swasta. Masih ramai diantara mereka jika adanya kenaikan harga gaji, sudah pasti teramat sedikit. Sedangkan harga barang semakin naik menggila. Harga makanan semakin naik. Poket kami semakin kering. Jika benar Belanjawan ini untuk rakyat, salurkan 5 Billion itu kepada makanan ruji. Ini bukan mental subsidi, tapi sebuah kerajaan yang baik adalah sebuah kerajaan yang memikirkan masalah rakyat. Subsidi jika kena pada tempatnya mampu melahirkan rakyat yang sihat dan tidak kebuluran. Bagi mereka yang sudah kaya - raya pasti akan menganggap subsidi makanan mentaliti yang kuno. Tapi cuba teropong ke bawah, lihatlah orang kampung yang masih ada lagi yang makan makanan yang tidak sihat. Kerana apa? Kerana makanan yang sihat tidak mampu mereka beli kerananya semua sudah mahal.

 

5 Billion jika disalurkan kepada kos perubatan sudah pasti ianya menyenangkan hati rakyat. Hanya ini mampu membuatkan mereka merasa selesa. Hanya ini mampu membuatkan mereka yakin bahawa kerajaan ini sememangnya mahu melihat rakyatnya sihat. Perbanyakan klinik kesihatan desa. Hanya ini cara mereka mendapat rawatan yang kualiti. Tingkat servis atau perkhidmatan di klinik - klinik desa agar mereka yang sedang sakit demam atau sebagainya tidak menunggu lama. Ini sepatutnya dilakukan oleh kerajaan.

 

5 Billion jika disalurkan kepada bangunan 100 tingkat hanyalah pembaziran nyata. Jika dibuat pada ketika ekonomi kita sedang gagah dan kuat tidak mengapa. Dalam waktu sekarang, disaat masih ramai lagi yang menagih bantuan kepada 5 Billion itu tidak disalurkan kepada mereka. Kita orang bandar jangan angkuh. Sila lihat apa yang terjadi kepada saudara - mara kita yang berada di kampung. Baik yang Melayu, Cina, India, Iban dan lain - lain.

 

5 Billion jika disalurkan kepada 100 orang keluarga yang susah. Sudah pasti nilainya lebih bermakna daripada bangunan 100 tingkat. Bangunan yang boleh dibina kemudian hari. Yang penting adalah rakyat. Rakyat yang menjadi aset penting kepada negara. Tanpa rakyat hilanglah Malaysia. Tanpa rakyat siapalah Rosmah?

 

Malu jika sebuah kerajaan negeri mampu memberi pelbagai bantuan. Kerajaan pusat sepatutnya mampu buat lebih daripada itu.

 

Buat rakyat Malaysia yang punya otak dan akal. Berfikirlah dengan baik. Kita sebagai rakyat Malaysia semakin terdesak. Kita semakin kurang duitnya dalam poket kita. Apa yang perlu kita buat. Ubah sebelum parah!!

 

No comments: