PERSEKITARAN POLITIK `GHAIRU SOLEHAH` MENYERLAHKAN MINDA KOLOT PEMERINTAH MALAYSIA

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG
lu pikir la sendiri...

NAK CEPAT.. KLIK ARTIKEL DI BAWAH

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..
Program anjuran Urusan Ulamak PAS Kawasan Kepala Batas bertujuan untuk menyemarakkan suasana mahabbah dan ukhuwwah di kalangan ahli jamaah Islam...stiap Jumaat minggu ke 4.. sama2lah kita semua memberi sumbangan...

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH
Jommmmmmmmmmmm join usrah..

APE CITE NI

APE CITE NI
Hati yang tenang dan tenteram dipenuhi dengan amalan zikir ilallah yang berterusan..

Monday, January 18, 2010

WHAT TO DO .. NOW ???


Salam .. Du`at sekelian..

Alhamdulillah .. program seminar politik dan pilihanraya ini berjaya mendapat sambutan luar biasa .. kehadiran 150% daripada target sebenar .. mencecah 450 orang peserta daripada JKKKN yang berada di kampung2 sehinggalah kepada nuqaba` ajkk MTD dan kepimpinan negeri...

Walaupun begitu .. kita tak boleh leka dan seronok dengan kejayaan round pertama ini .. melalui kehadiran yang amat menggalakkan ini.. Apa yang penting sekarang ini .. ialah .. What we want to do now..???

Di sini saya gariskan beberapa perkara penting hasil ucapan dan pembentang oleh kedua-dua pimpinan PAS Pusat .. Al Fadhil Timb Presiden dan AJK Pusat Dr Dzulkifli Ahmad...

  1. Meneruskan dan memantapkan perubahan `mindset` kita dengan mengatakan bahawa PAS Pulau Pinang adalah sebahagian daripada kerajaan negeri Pulau Pinang .
  2. Dalam persaingan meyakinkan rakyat.. persaingan dalaman Pakatan Rakyat mahu pun di kalangan rakyat Pulau Pinang.. kita perlumeyakini di situ ada manfaatnya.. serta kelebihan yang tersendiri..
  3. Mantapkan dahtar pemilih dengan setiap UPU dikehendaki mendaftar pengundi baru sebanyak 10 orang dalam jangka sebulan sehingga 17hb Februari ini..
  4. Dakwah kepada Non Muslim perlu digerakkan.
  5. Organisasi pilihanraya PAS di semua peringkat perlu terus bergerak dengan lebih tersusun.. MTD UPU JPRK dan JPN.
  6. Adakan workshop semula di kawasan selepas seminar ini supaya ada penerusan .. YDP kawasan perlu serius mengambil berat perkara ini supaya ..program hanya tinggal program.. tiada `action` atau tindakan susulan ..
  7. Meneruskan gerak kerja `PAS FOR ALL`.. Apatah lagi dalam waqi` dan realiti di Pulau Pinang yang majoritinya adalah bukan Islam ..
  8. Penonjolan tokoh-tokoh PAS yang boleh diserap sebagai calon teramat perlu supaya rakyat dapat mengenali mereka ..
  9. Pimpinan Negeri terutamanya, perlu bijak mengambil peluang dalam suasana Pakatan Rakyat PP sedang `deliver dan perform` (ada buktinya) untuk menyumbang sarankan idea dan tindakan terbaik untuk rakyat PP, kepada kepimpinan PR PP terutamanya Mr CM sendiri...
  10. Ahli PAS PP perlu menguasai semua wadah-wadah dan institusi dalam masyarakat sebagai plartform atau stepping stone untuk menyemarakkan lagi imej dan dakwah Islam.
  11. Cuba mendekati umat Melayu PP dengan agama kerana kefahaman mereka mengenai agama teramat jauh sekali..
  12. Memahami `smart partnership` dalam Pakatan Rakyat di Pulau Pinang...
  13. Menggunakan media yang ada untuk mewar-warkan imej atau wajah politik baru Malaysia..
  14. Menggempur pemikiran rakyat dengan `ketuanan Rakyat` sebagai pendekatan untuk melibatkan rakyat dalam pembangunan Islam dan Negara..
  15. Membawa politik berteraskan kepada prinsip `urus tadbir baik` dan keadilan sejagat..
  16. Memahami politic coalition cross-racial dengan sebaik-baiknya...
So.. Inilah bentuk tindakan yang perlu kita semua lakukan ... walaupun ia masih bersifat umum.. tetapi ia sekurang-kurangnya sebagai guide line dan panduan untuk kita semua untuk disampaikan kepada grass-root akar umbi pemimpin PAS di semua peringkat.. Semua kita bertanggung jawab dalam merealisasikannya... TAKBIR 3 kali..

Wassalam.....



2 comments:

Qorie Afifi said...

Sebuah lagi kursus atau program jkkk di perlukan. dalam program ini pengerusi jkkk & su serta 2 org ahli biasa jkkk dilibatkan. Di dalam program ini kita boleh memberi tunjuk ajar draft standard minit mesyuarat bagi su-su atau bakal su dan akan di beri taklimat di dalam cara & kaedah agar JKKK Pas lebih mantap dan di mantapkan. Kursus dan program ini boleh di jalankan dalam 50 org peserta dan di buat secara bergilir untuk semua jkkk pas negeri.

rosidi hussain said...

canggih .. enta macam think tank ana lah.. ana akan ambik idea ni.. sampai masanya ana akan cadangkan dalam meeeting Lajnah Politik negeri.. cuma .. kalau ada orang boleh sponsor lagi cantik...