PERSEKITARAN POLITIK `GHAIRU SOLEHAH` MENYERLAHKAN MINDA KOLOT PEMERINTAH MALAYSIA

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG
lu pikir la sendiri...

NAK CEPAT.. KLIK ARTIKEL DI BAWAH

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..
Program anjuran Urusan Ulamak PAS Kawasan Kepala Batas bertujuan untuk menyemarakkan suasana mahabbah dan ukhuwwah di kalangan ahli jamaah Islam...stiap Jumaat minggu ke 4.. sama2lah kita semua memberi sumbangan...

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH
Jommmmmmmmmmmm join usrah..

APE CITE NI

APE CITE NI
Hati yang tenang dan tenteram dipenuhi dengan amalan zikir ilallah yang berterusan..

Tuesday, September 22, 2009

INI HANYALAH PANDANGAN SAYA : POST MORTEM PRK N 11 PERMATANG PASIR

· Hari mengundi : 25hb Ogos 2009 (Selasa)
· Penamaan calon : 17hb Ogos 2009 (Isnin)- Lebih kurang 10,000 penyokong Pakatan Rakyat telah hadir termasuk pimpinan utama Pakatan Rakyat.
· Peratus keluar mengundi : 72.78 % (Kurang 9.5% daripada PRU 12 lalu)
· Lebih 2/3 daripada jumlah 9.5% pengundi yang tidak turun mengundi adalah pengundi PAS dalam PRU 12 lalu)
· Jumlah keluar mengundi : 14768 (65 % daripada jumlah pengundi telah mengundi PAS)
· Pada peringkat awal sehingga pukul 1 tengahari, hanya 51% peratus sahaja pengundi yang keluar mengundi sehinggalah petugas2 PR ditugaskan masuk ke dalam kampong semula mengerahkan pengundi2 keluar mengundi.
· 4 UPU mencatat peratusan pengundi PAS yang tinggi melebihi 70 %, dimulakan dengan Kg Cross Street : 75%, Kubang Semang : 74%, Permatang Pauh : 71%, Sama Gagah : 70%, Pmtg Tengah : 69%, Tanah Liat Mk 8 : 66%, Bukit Indera Muda : 60%, Kg Pelet : 57% dan Permatang Ara : 56%
· Trend sokongan pengundi Cina kepada Pakatan Rakyat masih tinggi dan tidak berubah sejak PRU 12 yang lalu berdasarkan sokongan menggalakkan di 3 UPU yang mempunyai ramai pengundi Cina iaitu Kg Cross Street, Permatang Pauh dan Sama Gagah.
· Sokongan pengundi Melayu paling tinggi dicatatkan di UPU Kubang Semang yang mempunyai bilangan peratusan pengundi Melayu yang paling ramai iaitu 93%.
· Hanya 2 saluran yang kalah iaitu saluran 1 (dah agak ) di UPU Permatang Ara dan Bukit Indera Muda , meneruskan tradisi kekalahan saluran yang sama ini pada PRU 12 lalu. (Nak buat macam mana, senior citizen)
· Undi PAS : 9618 (kurang 1386 undi berbanding PRU 12)
· Undi BN : 5067 (kurang 504 undi berbanding PRU 12)
· Majoriti : 4551 (kurang 882 undi berbanding PRU 12)

MUQADDIMAH

1. Alhamdulillah PAS telah memenangi PRK N 11 Permatang Pasir dengan majoriti yang amat bergaya.

2. Kemenangan ini merupakan satu anugerah Allah `Azzawajalla kepada semua pendokong Islam dalam memastikan PAS terus maju dan menonjol di Pulau Pinang.

3. Kemenangan ini juga sekurang-kurangnya menutup mulut atau mengkafankan UMNO terus daripada cubaan bangkit semula daripada beberapa siri kekalahan dalam PRK.

4. Kemenangan bergaya ini juga menenggelamkan UMNO daripada terus mengatakan mereka menang moral di Manek Urai dengan mengurangkan majoriti sehingga 65 undi sahaja.

5. Ia juga sebagai pencetus semangat baru kepada semua pimpinan di setiap peringkat untuk bergerak dengan lebih baik lagi bagi menempatkan PAS Pulau Pinang seiring sejalanan bersama parti parti lain dalam Pakatan Rakyat.

6. Kemenangan ini juga sudah pastilah satu ujian daripada Allah kerana untuk mengisi kemenangan adalah lebih susah dan mencabar daripada untuk mencapai kemenangan.

FAKTOR-FAKTOR KEMENANGAN PAS

1. Biiznillah.. kita menang.
2. Pas mempunyai ahli-ahli dan penyokong-penyokong tegar yang begitu kuat memberi sokongan kepada PAS sejak 3 penggal pilihanraya yang lalu lagi.
3. Daripada 9618 undi yang diperolehi oleh PAS, saya boleh andaikan seperti berikut :
· 1200 adalah undi daripada ahli PAS
· 1800 adalah undi daripada ahli PKR
· 2000 adalah undi daripada ahli keluarga PAS dan PKR yang tidak menjadi ahli PAS/PKR (atau mungkin juga ahli UMNO yang tidak disedari oleh mereka atau mungkin pengundi condong) tetapi mengundi PAS sejak 3 penggal yang lalu selepas era reformasi 1998.
· 2800 adalah undi daripada pengundi tegar PAS!!!!!!
· 1818 adalah undi daripada bukan Islam (undi Cina)
4. PAS mempunyai pengundi tegar yang ramai dan sekurang-kurangnya undi popular yang PAS boleh perolehi adalah undi yang diperolehi pada PRU 11 pada tahun 2004.
5. Isu-isu yang diputarkan dan di`highlight`kan oleh pimpinan PAS dalam tempoh kempen begitu berhasil dan menyebabkan UMNO tidak berupaya untuk menangkis dengan baik isu-isu tersebut.
6. Masalah peribadi calon BN yang kontroversi merupakan salah satu faktor penyumbang besar kepada kemenangan PAS dalam PRK N 11 Permatang Pasir ini.
7. Pembongkaran Bar Council mengenai kesalahan disiplin iaitu pecah amanah calon BN juga menjadi factor pencetus kepada kemenangan PAS.
8. Peranan Unit IT ditambah pula dengan sokongan dan bantuan media alternative serta bloggers PR patut dipuji.
9. Bantuan yang begitu memberansangkan daripada pimpinan-pimpinan utama Pakatan Rakyat sehinggakan TGNA, TGHA, DSAI, LGE, LKS dan banyak lagi pimpinan lain yang turun padan beberapa kali untuk memenangkan calon PAS.

10. Program pemuda yang begitu padat dan sesuai dengan cita rasa warga muda seperti bengkel motosikal, BBQ, sepak raga bulat, sukaneka dll.
11. Komitmen Muslimat PAS dengan wanita PKR dalam memancing undi rumah ke rumah juga tidak boleh dinafikan juga sumbangan mereka.
12. Bantuan dan tunjuk ajar yang teramat baik daripada Pimpinan PAS Pusat dan PAS Negeri-negeri dalam melicinkan tugas2 pilihanraya seperti culaan undi, pembahagian tugas, penyelarasan tugas dll.
13. Kejayaan pasukan gerak saraf PAS menangkis perang saraf UMNO dan BN.
14. Kewibawaan calon PAS terserlah dan sukar di pihak lawan mencari kelemahannya.
15. Peranan pemimpin kita di peringkat `grass root` yang amat dipercayai oleh kaum Cina.
16. Kehebatan pemimpin `grass root` yang menguasai `kepala-kepala` kaum Cina sejak 10 tahun lalu.
17. Perang saraf yang tepat pada sasaran dan sesuai pada masanya.
18. Peranan dan Jasa Datuk Hj Hamdan Abd Rahman kepada pengundi Permatang Pasir.
19. Jentera parti yang lebih tersusun dan diperkemaskan serta dipertingkatkan dari hari ke hari sehinggalah hari mengundi.
20. Program turun padang MP PAS juga factor penyumbang.
21. Bantuan kewangan daripada individu-individu.
22. Doa yang berterusan daripada Ulamak2 dan mereka yang dizalimi oleh UMNO dan BN.

PELUANG

1. PRK N11 Permatang Pasir merupakan peluang keemasan PAS Pulau Pinang untuk belajar memantapkan gerak kerja yang lebih meyakinkan dalam membawa PAS menonjol di Pulau Pinang.
2. Menguji kepimpinan baru BPPNPP dalam mengurus jentera pilihanraya dengan lebih baik dan sentiasa bersiap sedia berhadapan dengan pilihanraya bila-bila masa sekalipun.
3. Kepimpinan PAS Pusat boleh menilai dan mengenali dengan lebih dekat lagi kepimpinan bawahan dalam merangka dan menyusun jentera pilihanraya.
4. Peluang untuk melihat samada gelombang dan momentum sokongan rakyat kepada Pakatan Rakyat masih berterusan atau meningkat sejak PRU 12 yang lalu.
5. Peluang kepada kepimpinan di semua peringkat di Pulau Pinang untuk mengambil pengalaman dan menimba ilmu daripada PAS Negeri Pembantu dari luar.
6. Pembakar semangat menuju kepada PRU 13 akan datang.
7. Peluang untuk membuktikan wakil PAS boleh member sumbangan kepada kerajaan negeri melalui beberapa jawatan yang dijanjikan seperti YDP MAIPP dll.

MASALAH

1. Peraturan SPR dan Polis yang sentiasa berubah-ubah dan tidak konsisten seperti penggunaan barung dalam 50 meter dari pusat mengundi, khemah parti untuk urusan semakan pemilih, urusan kereta pengundi, pemantau SPR, wakil polis dalam SPR dll.
2. Peraturan permit yang menyusahkan.
3. Pihak polis yang tidak mahir undang-undang pilihanraya.
4. Penyokong BN yang melakukan provokasi dan beremosi.
5. Kesesakan jalanraya.
6. Provokasi dari pihak yang tidak bertanggungjawab.
7. Pendokong PAS yang tidak terlibat dalam mana-mana organisasi PAS menyebabkan tindakan yang mereka lakukan dalam kempen tidak bertepatan dengan kehendak JOPRK
8. Hari mengundi pada hari bekerja merupakan factor peratusan keluar mengundi menurun 10%.
9. Kawalan keselamatan yang tidak terurus dan teratur oleh pihak polis menyebabkan berlakunya beberapa kejadian yang tidak diingini seperti pergaduhan, pertengkaran dll.
10. MP Padang Serai, Gobalakrishnan telah diperlakukan seperti binatang pada hari penamaan calon sehingga seluarnya terkoyak dan talipinggang terputus dikasari oleh pihak polis.
11. Seterusnya beliau telah didakwa pada hari berikutnya , 18hb Ogos 2009 di Mahkamah Bukit Mertajam di bawah seksyen 353 Kanun keseksaan di atas tuduhan menghalang penjawat awam melaksanakan tugas. Beliau dibebaskan dengan ikat jamin sebanyak RM 2000.00 yang disediakan oleh peguam PAS. 8 peguam telah mewakilinya.
12. Kumpulan pemuda BN daripada luar terutamanya daripada Kepala Batas yang berpakaian kuning telah melakukan provokasi dengan menunggang motosikal secara merbahaya walaupun dalam keadaan kesesakan yang teruk pada hari mengundi.


PENUTUP

Walaupun kita telah memenangi PRK N 11 Permatang Pasir ini namun kita perlu menerima hakikat bahawa kita hanya mengekalkan kerusi yang telah sedia ada.. Dari segi angka dan bilangan kerusi DUN, PAS masih mengekalkan satu kerusi DUN berbanding dengan rakan-rakan Pakatan Rakyat lain.. Seolah-olah kita tiada apa-apa keistimewaan berbanding dengan mereka.

Insya Allah dengan kemenangan bergaya dalam PRK N 11 Permatang Pasir, sekurang-kurangnya ia menjadi pembakar semangat kepada seluruh ahli PAS Pulau Pinang untuk bangkit dan terus mengorak langkah memenangi lagi beberapa kerusi DUN di Pulau Pinang ini. PAS perlu menonjol dan berusaha sedaya upaya untuk mengambil tempat UMNO di hati rakyat Pulau Pinang terutamanya umat melayu Islam .. Takbir …

Tahniah kepada semua pimpinan PAS Pusat dan Negeri-negeri Kawasan serta MTD permatang Pasir yang bertungkus lumus untuk memenangkan calon PAS Us Salleh Man dalm PRK N 11 Permatang Pasir… Semoga Allah `Azzawajalla memberkati usaha kalian…


Rosidi Hussain 27/8/09

Ikhlas dari Hj Rosidi Hussain
Timbalan Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang
Jawatankuasa JIPRK dan JOPRK N 11 Permatang Pasir
Penyelaras Pasukan Pembantu Negeri PRK N 11 Permatang Pasir
PAS Legal Team Coordinator PRK N 11 Permatang Pasir

2 comments:

Juna said...

Pas hendaklah sentiasa mendampingi pengundi bukan dari Pas samada pengundi atas pagar atau pengundi umno sendiri. Bukan hanya rapat dengan pengundi/penyokong sediada. Caranya boleh difikirkan.. tinggal lagi usaha dari pihak pimpinan. Pas boleh berjaya di Pulau Pinang amnya dan Kepala Batas khususnya andai dapat mengambil hati pengundi Melayu.

rosidi hussain said...

tqvm for your comment.. insya Allah ..on the wayy.. tolonglah doa sama...