PERSEKITARAN POLITIK `GHAIRU SOLEHAH` MENYERLAHKAN MINDA KOLOT PEMERINTAH MALAYSIA

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG
lu pikir la sendiri...

NAK CEPAT.. KLIK ARTIKEL DI BAWAH

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..
Program anjuran Urusan Ulamak PAS Kawasan Kepala Batas bertujuan untuk menyemarakkan suasana mahabbah dan ukhuwwah di kalangan ahli jamaah Islam...stiap Jumaat minggu ke 4.. sama2lah kita semua memberi sumbangan...

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH
Jommmmmmmmmmmm join usrah..

APE CITE NI

APE CITE NI
Hati yang tenang dan tenteram dipenuhi dengan amalan zikir ilallah yang berterusan..

Monday, July 13, 2009

MANEK URAI KEPALA BATAS : PAS TBI BERSOLAT HAJAT... BERPUASA SUNAT... IFTHAR JAMAIE... SUAMI MITHALI (SUAMI MI `TALI` - SUAMI `KENA IKAT DGN TALI`)


Salam ... Du`at yang dikasihi...

Di atas adalah gambar ketua penerangan PAS TBI Kepala Batas.. sedang tidur di masjid Sg Peria Manek Urai.. mungkin terlalu letih ke hulu ke hilir mencari `mad`uwwin` untuk di`tarbiyah.. Full time berkhidmat di Masjid TBI Kepala Batas.. Pesara `Gomen`.. Pencen awai... Dikenali sebagai `wang-weng` officer.. hidupnya sentiasa `happy go lucky`.. tak kering gusi bila ber`jaulah` dengannya..

Mudah dikenali dengan nama glamour Pak Ark.. Asal Selama Kedah.. Satu kapai dengan Al Fadhil Ustaz Hassan Razak.. Pembantu Khas MB Kedah...Rutin sehariannya ..antara yang ku ingat ..adalah bersih kawasan masjid termasuk toilet masjid... Siapa yang sanggup untuk bergelomiang dengan kerja-kerja macam ni... Insya Allah .. kerjanya ikhlas Lillahita`ala..

Lajnah tarbiyah PAS TBI baru sahaja selesai menjayakan program puasa sunatsebentar tadi ..ifthar jamaie.. solat hajat.. sedikit pengisian rohani oleh `Mursyidul `Am PAS TBI`.. siapa ye.. No need for us to know who he is... seorang yang begitu komited dalam perjuangan Islam tetapi bergerak secara `behind the scene` di belakang tabir...

Satu program yang boleh dikatakan berjaya pada pandangan ku... kehadiran 98% daripada ahli yang dijemput.. Aku tabik pada SU cawangan ku.. dua tiga kali SMS .. peghingat pasai program hari ni.. Tu pun ada jugak orang nak `tibai`.. Aku merasakan hasil daripada program ini yang dijalankan secara `informal` sahaja.. banyak unsur2 tarbiyah yang berjaya dilaksanakan... Antaranya :-

  1. Ahli merasakan ikatan ukhuwwah perlu dilaksanakan melalui program secara santai sahaja dan bukan yang berat2 semata2.
  2. Ahli begitu komited bila mendengar pengisian tafsir berkaitan dgn ``` apabila datang pertolongan Allah dan kemenangan``` untuk terus istiqamah melaksanakan kerja dakwah secara berjamaah kerana sesuatu kemnenangan itu memerlukan perjuangan dan pengorbanan dan ada lagi tanggungjawab yang perlu dibereskan oleh semua ahli iaitu `` Fasabbih bihamdi rabbika was taghfir``
  3. Ahli merasakan bahawa wadah politik sekarang ini begitu mencabar sekali dan memerlukan kepada daya ketahanan dalaman yang begitu `mantop` sekali .
  4. Di celah2 tu Lajnah Kebajikan sampaikan sedikit sumbangan kepada orang `lama dan senior` PAS TBI .. Pak `Ad.. untuk menampung sedikit kos pembedahan matanya baru2 ni...
  5. Selain daripada itu beberapa ahli dikejutkan juga dengan kata-kata jenaka daripada ketua penerangan yang mengatakan bahawa suami mithali sahajalah yang mampu membawa keluarganya sebagai pendorong kuat kepada penglibatan dalam perjuangan Islam .. Oleh itu jadilah suami mithali bukannya `suami yang kena ikat dengan tali`.. Faham kot no... Fikir-fikirkanlah...

Wassalam....

No comments: