PERSEKITARAN POLITIK `GHAIRU SOLEHAH` MENYERLAHKAN MINDA KOLOT PEMERINTAH MALAYSIA

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG
lu pikir la sendiri...

NAK CEPAT.. KLIK ARTIKEL DI BAWAH

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..
Program anjuran Urusan Ulamak PAS Kawasan Kepala Batas bertujuan untuk menyemarakkan suasana mahabbah dan ukhuwwah di kalangan ahli jamaah Islam...stiap Jumaat minggu ke 4.. sama2lah kita semua memberi sumbangan...

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH
Jommmmmmmmmmmm join usrah..

APE CITE NI

APE CITE NI
Hati yang tenang dan tenteram dipenuhi dengan amalan zikir ilallah yang berterusan..

Tuesday, May 26, 2009

KEPEMIMPINAN ITU ADALAH MENCARI PENGARUH??


Salam… Du`at sekelian…

Kepimpinan sesuatu jamaah Islam berkaitan rapat dengan persoalan sejauh manakah seseorang itu dapat mempengaruhi ahli jamaahnya supaya dapat bergerak bersama-sama membawa jamaah tersebut relevan atau sesuai dengan kehendak Islam yang dapat diterima oleh masyarakat sekeliling. LEADERSHIP IS INFLUENCE.

Saya juga ada menulis dalam buku saya ORANG MASJID KONTEMPORARI di bawah tajuk Pendakwah dan Kepemimpinan Berkualiti… berkaitan dengan kepimpinan Jamaah… Antaranya saya menyebut….

`` Walaupun mungkin, kita sebagai pendakwah berbeza dari segi gaya atau corak atau juga pendekatan dakwah kepada masyarakat tetapi kita masih belum pasti sama ada masyarakat telah berjaya dipengaruhi atau pun tidak daripada dakwah kita tersebut..”

Jadi, sesuatu kepimpinan yang baik adalah seseorang pemimpin itu berjaya mempengaruhi ahlinya untuk bersama-sama bergerak mempengaruhi masyarakat sekeliling supaya beramal dan meninggikan Islam dalam kehidupan ini..

Perkara atau perkataan yang jelas dalam isu ini adalah PENGARUH atau MEMPENGARUHI … In English .. we said that the Islamic leadership style is the most effective and productive. It leads to new ideas, positive changes and a sense of group responsibility.. Islam promises reward and punishment to leaders for the actions of their followers or members..

Ini menunjukkan bahawa seseorang pemimpin Islam itu mempunyai tanggungjawab yang begitu besar.. Dia perlu … mempengaruhi ahlinya.. dia perlu mempengaruhi masyarakat sekeliling… dia perlu menunjukkan tauladan yang baik kerana untuk mempengaruhi ahli dan masyarakat… Kesemuanya adalah kerana Allah dan Islam ..

Nak mempengaruhi orang lain bukannya tugas mudah… macam-macam cara dan gaya untuk menyebabkan orang lain terpengaruh dan tertarik dengan kita.. Pengurusan dan pentadbirannya mesti dipandang baik dan dihormati.. Kata-katanya mesti terkesan di dalam hati orang lain… Segala tindak tanduknya mestilah `excellent` ... `Public apperance`nya mestilah disukai dan diminati oleh orang sekelilingnya.. Tegas ... bertimbang rasa.. tetap pendirian.. menerima pandangan orang lain... bersedia ditegur.. adil dan macam-macam lagi cara nak mempengaruhi orang lain... bukannya mudah...

Oleh itu berwaspadalah kita semua.. sebagai pemimpin dalam jamaah Islam.. janganlah kita melampaui batas sehingga melepasa `hudud` Allah dalam kita mencari pengaruh.. kerana kepimpinan itu sendiri adalah amanah Allah `azzawajalla kepada kita semua.. Kita adalah pemimpin.. Kullukum Ra`in Wa Kullukum Mas u lun `an ra`iyyatih....

Wassalam

No comments: