PERSEKITARAN POLITIK `GHAIRU SOLEHAH` MENYERLAHKAN MINDA KOLOT PEMERINTAH MALAYSIA

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG
lu pikir la sendiri...

NAK CEPAT.. KLIK ARTIKEL DI BAWAH

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..
Program anjuran Urusan Ulamak PAS Kawasan Kepala Batas bertujuan untuk menyemarakkan suasana mahabbah dan ukhuwwah di kalangan ahli jamaah Islam...stiap Jumaat minggu ke 4.. sama2lah kita semua memberi sumbangan...

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH
Jommmmmmmmmmmm join usrah..

APE CITE NI

APE CITE NI
Hati yang tenang dan tenteram dipenuhi dengan amalan zikir ilallah yang berterusan..

Wednesday, May 13, 2009

DULU AKU DENGAR NAMANYA SAHAJA TAPI KINI AKU DEKAT DENGANNYA..


  • Salam ... Du`at sekelian..
  • Cuba teka .. aku bergambar dengan siapa.. Sebelum ini namanya sering kali aku dengar.. Aku dengar daripada kawan-kawan lain.. Katanya hebat orang nya.. Hebat macam mana.. sebab apa orang suka kepadanya.. Kerana dia `handsome` sangatkah? Kerana anaknya seorang penyanyi nasyid tersohor di Malaysiakah? Kerana anaknya pernah terbit album nasyid `underground`kah ? Atau isterinya pernah menjadi penyanyi suatu ketika dulukah? Atau sebab-sebab lain yang menyebabkan sebahagian para pendokong perjuangan Islam begitu `teruja` dengan pengalaman penglibatan beliau dalam gerakan Islam samada semasa beliau seorang `student` mahupun semasa bertugas sebagai pensyarah di Institut Pengajian Tinggi di Malaysia.
  • Beliau yang ku baru kenali dengan lebih dekat semasa bersama dalam rombongan Ahli Parlimen Malaysia ke Mesir dan `bilad As Sham` baru-baru ini ialah ahli parlimen Kuala Selangor, Dr Zulkifli Ahmad. Apa yang ku ketahui ialah beliau adalah AJK PAS Pusat merangkap Pengarah Pusat Penyelidikan PAS Pusat. Aku pernah ke pejabatnya tahun lepas.. Begitulah keadaannya, beliau dan laptopnya macam bayang-bayang.. sentiasa menulis dan tulisannya dalam akhbar-akhbar arus perdana dan alternatif sentiasa menarik perhatian pembaca terutamanya `political observer` untuk terus membaca artikel karangannya.. Tulisannya banyak membuka dimensi baru kepada minda rakyat Malaysia supaya terus berjuang menegakkan Islam di atas bumi Malaysia yang bertuah ini dengan `kefahaman` dan ilmu.
  • Awal tahun ini .. bulan Januari lalu.. lebih kurang 8 hari aku bersamanya ber`musafir` ke negeri Mesir, Syiria, Lubnan dan Jordan.. Tujuan kami ke sana adalah untuk memberi bantuan kepada pejuang Hamas yang berjuang di Ghazzah, Palestin. Aku mula memerhati dan melihatnya dengan lebih dekat.. Conclusionnya begini.. pada pandanganku..
  • Senyumnya ... senyum seorang Da`ie
  • Tutur katanya ... tuturkata seorang Da`ie
  • Peribadinya ... peribadi seorang Da`ie
  • Tulisannya ... tulisan seorang Da`ie
  • Isterinya ... isteri seorang Da`ie
  • Anak-anaknya ... anak-anak kepada seorang Da`ie
  • Keluarganya ... keluarga seorang Da`ie
  • Bangunnya dari tidur ... bangunnya seorang Da`ie
  • Ceramahnya ... ceramah dari mulut seorang Da`ie yang amat memahami waki` bumi ini.
  • Bacaan Al Qurannya ... bacaan ikhlas dari mulut seorang Da`ie
  • Musafirnya ... musafir seorang Da`ie
  • Tenangnya ... setenang Abu Bakar As Siddiq
  • Jernih mukanya ... seolah menggamitku untuk terus me`waqaf`kan diriku dalam perjuangan Islam ini...
  • Walaupun sentiasa berkeadaan tiada `kopiah` atau `lebai` atau `songkok` di atas kepalanya ... tapi aku yakin `contents` dan `subtance` dalam dirinya
  • Kuliahnya di kala subuh di bumi Hizbullah ... memahat ke dalam jiwaku.. bahawa beliau seorang Da`ie terbilang yang berpengalaman...
  • Aku yakin beliau bukan seorang yang gopoh dalam setiap tindakannya..
  • Perkara yang sensitif berkaitan dengan PAS yang ku rasa ..tidak perlu dipanjangkan.. beliau simpan dalam hatinya... tidak diberitahu langsung kepadaku...
  • Kerahsiaannya ... kerahsiaan PAS yang merupakan nadi penggerak perjuangan Islam...
  • Nampak macam aku mengagung-agungkannya ... tidak sama sekali.. tidak terlintas dalam hatiku yang dalam `from my deepest heart` untuk melambungkan namanya dalam persada politik Malaysia.. Aku hanya memujinya dalam keadaan tidak melampaui batas.. Walaupun aku mengakui beliau dan diriku sendiri banyak mempunyai kekurangan dan kelemahan .. Mungkin lebih banyak daripada pembaca yang membaca tulisanku ini...
  • Akhir kalam ... kita semua adalah pendakwah... Lisanul hal afsah min lisanil maqal... Teruskan perjuangan ... Wassalam

3 comments:

Anonymous said...

agak2 dr. zulkifli ahmad ni dari golongan erdogan ka atau dari puak pro muqabalah?

Ary Ginanjar Agustian said...

saya rasalah... Dr Zul ni pro PAS ..

mohamadsofee said...

salam, sheikh, memang 'touching' artikel enta ni.

pak abu iman dan abu urwah adalah idola ana sejak sekolah lagi.

...dua insan kerdil ini telah berjaya membuka landskap fikrah dan landasan jamaah yang cukup mengagumkan sehingga melahirkan ramai insan-insan duat ilalLah.

fi hifzilLah