PERSEKITARAN POLITIK `GHAIRU SOLEHAH` MENYERLAHKAN MINDA KOLOT PEMERINTAH MALAYSIA

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG
lu pikir la sendiri...

NAK CEPAT.. KLIK ARTIKEL DI BAWAH

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..
Program anjuran Urusan Ulamak PAS Kawasan Kepala Batas bertujuan untuk menyemarakkan suasana mahabbah dan ukhuwwah di kalangan ahli jamaah Islam...stiap Jumaat minggu ke 4.. sama2lah kita semua memberi sumbangan...

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH
Jommmmmmmmmmmm join usrah..

APE CITE NI

APE CITE NI
Hati yang tenang dan tenteram dipenuhi dengan amalan zikir ilallah yang berterusan..

Friday, March 13, 2009

UNDATED LETTER vs UNSIGNED LETTER = POISON LETTER ???

Ketika di Mesir... dalam Al Khimah Al Badawiyah

Salam..Para Pendakwah dan Penjuang sekelian..


Hari ini politik di Malaysia memang gawat.. tapi sebenarnya keadaan ekonomi Malaysia lebih gawat.. lebih teruk daripada kegawatan politik.. Tapi oleh kerana coverage media lebih tertumpu kepada politik.. maka masalah ekonomi negara tak diberi perhatian langsung.. Silap haribulan boleh bankrupt Malaysia kalau keadaan sebegini dibiar berterusan... Banyak kilang dah tutup di Pulau Pinang.. dah ’shut down’.. Banyak pekerja kilang yang diberi VSS.. Dah dapat sedikit duit VSS lepas tu kena bayar cukai pulak pada kerajaan 30-40% .. Tinggal berapa aje.. Kerja tak ada.. Berniaga kecil-kecilan di tepi jalan..dihambat oleh Pihak Berkuasa Tempatan.. Ada yang kena potong gaji 10-20% sebulan... Ada pelabur-pelabur luar negeri tak berani nak melabur di Malaysia.. Bukan setakat tu dengar cerita.. syarikat - syarikat gergasi Malaysia pun tak berani nak expand nak meluaskan perniagaan mereka contohnya di negeri Perak kerana keadaan politik yang tak menentu di sana...

Pimpinan negara lebih tertumpu pendekatan mereka kepada bagaimana nak menguasai kerajaan Pakatan Rakyat di negeri.negeri yang di menangi oleh Pakatan Rakyat.. Perak.. Kedah.. Selangor.. Pulau Pinang dan Kelantan.. daripada merancang dengan lebih teliti bagaimana membangunkan ekonomi rakyat Malaysia.. Mereka bersikap seperti penjajah zaman dulu... Divide and Rule.. Pecah pecah perintah perintah.. Mereka sanggup melakukan apa saja cara sekalipun berlawanan dengan undang-undang negara untuk mendapat kuasa..



Mereka sanggup menghalalkan cara untuk mencapai matlamat kekuasaan dunia yang sementara sahaja.. Halal haram tidak ada dalam kamus atau diari harian mereka.. Mereka sanggup merampas secara `haram` kerajaan yang `halal` di Perak.. Mereka memecahkan kesatuan yang terjalin di kalangan ADUN Pakatan Rakyat dengan sogokan wang ringgit berjuta-juta.. Mereka menguasai Perak dengan cara yang tidak bermaruah .. dengan cara menguasai Adun lompat.. amat-amat memalukan.. tapi mereka-mereka ni .. bukannya ada perasaan malu pada mereka..


Mereka boleh menguasai kerajaan PR dengan apa sahaja cara yang mereka nak.. mereka boleh offer macam macam habuan material kepada Adun PR.. tapi saya yakin dan teramat yakin dengan izin Allah mereka tak akan dapat menguasai minda dan pemikiran politik rakyat Malaysia yang begitu `advance` sejak pilihanraya umum lalu termasuk `by election` di Permatang pauh dan Kuala Terengganu, dengan wang ringgit.. Rakyat Malaysia semakin matang... Apa yang berlaku di Perak adalah pukulan maut kepada BN khususnya UMNO.. Rakyat pandang jijik dan rasa mual dengan kerenah kemelut di Perak.. Memalukan Malaysia di mata dunia.. World is watching..



Saya belajar undang-undang dulu.. Lecturer saya yang mengajar Constitutional Law.. Undang-undang Perlembagaan.. Allahyarham Profesor Ahmad Ibrahim bagi tau kepada kami.. Ada 3 cara sahaja seorang MB boleh melepaskan jawatan sebagai MB.. 1.. Letak jawatan secara sukarela 2 Undi tak percaya daripada adun Dewan 3 Pembubaran Dewan dengan sendirinya MB meletak jawatannya.. Tapi apa yang berlaku di Perak .. terbalik..



Bagi saya setakat apa yang saya belajar dan memahami undang-undang di Malaysia ini.. ‘Undated Letter’ oleh 3 Adun Perak adalah sah dan sepatutnya diterima oleh SPR.. tapi SPR bertindak sebaliknya seperti mahkamah dengan mengatakan ia tidak sah.. ’Undated Letter’ tak sama kesannya dari segi undang-undang dengan ’Unsigned Letter’ seperti `poison letter` yang bertebaran di Kedah. Poison letter yang tidak bertandatangan di Kedah tu memang tak patut dilayan kerana ia tidak ada kesan yang mengikat di antara pihak-pihak yang terbabit.. Ia adalah umpan UMNO untuk menarik PAS telibat isu penderhakaan kepada raja..



Apa yang penting di sini UMNO dan BN cuba dan boleh menguasai kerajaan PR dengan apa cara sekali pun tetapi mereka tidak boleh menguasai perubahan yang berlaku dalam pemikiran rakyat.. RAKYAT BOLEH...


Dah banyak kes penderhakaan di Malaysia ni.. Saya pun hairan kenapa isu ini timbul.. Sepatutnya kita bangkitkan kenapa ada di kalangan umat Islam Malaysia menderhaka kepada Allah dan Nabi Muhammad SAW... Kenapa ada di kalangan Umat manusia yang tidak taat kepada Allah dan RasulNya... sedangkan taat kepada Allah dan Rasul adalah secara mutlak yang tidak boleh dijual beli dengan kepentingan dunia sekali pun.. `Ati`ullah Wa `ati`Ul Rasul Wa Ulil Amr Minkum.. Allah sebut dalam Quran.. Apa yang disebut dalam Al Quran Al Hadith ..tak boleh pertikai ..tak boleh derhaka kepada ayat-ayat Allah dan apa yang disampai oleh Nabi SAW dalam hadithnya yang sahih.. tak laksanakan hukuman Islam .. derhaka.. mempertikai undang-undang Islam... derhaka pada Allah... minum arak.. derhaka... berzina .. derhaka.. bersekongkol dengan maksiat derhaka pada Allah dan Nabi.. macam-macam lagi.. Yang ni semua tak di`highlight` oleh Umno dan keluarga Umno serta media mereka... Yang mereka panaskan suasana politik Malaysia untuk kepentingan politik sempit mereka dengan mengatakan PR menderhaka kepada raja Melayu...


Kalau saya nak bercerita mengenai bukti UMNO menderhaka kepada raja-raja Melayu.. saya rasa ambil masa lagi 3 jam... Apa yang berlaku sebelum ini di Perlis.. Terengganu dan Kelantan menunjukkan bukti UMNO juara penderhakaan kepada Raja dan Sultan di Malaysia.. Tu tak termasuk 40-50 tahun yang lalu di zaman Datuk Onn Jaafar di Johor.. di Selangor semasa Datuk Harun Idris menjadi MB.. Banyak sebenarnya bukti UMNO menjuarai isu ini. Raja Melayu pun kadang-kadang disalah ertikan oleh sebilangan rakyat.. Ada yang beranggapan perlu ditukar kepada Raja Malaysia sesuai dengan perubahan masa.



Wallahu a`lam..

No comments: