PERSEKITARAN POLITIK `GHAIRU SOLEHAH` MENYERLAHKAN MINDA KOLOT PEMERINTAH MALAYSIA

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG
lu pikir la sendiri...

NAK CEPAT.. KLIK ARTIKEL DI BAWAH

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..
Program anjuran Urusan Ulamak PAS Kawasan Kepala Batas bertujuan untuk menyemarakkan suasana mahabbah dan ukhuwwah di kalangan ahli jamaah Islam...stiap Jumaat minggu ke 4.. sama2lah kita semua memberi sumbangan...

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH
Jommmmmmmmmmmm join usrah..

APE CITE NI

APE CITE NI
Hati yang tenang dan tenteram dipenuhi dengan amalan zikir ilallah yang berterusan..

Thursday, February 26, 2009

Your dress is your address..???


Salam buat semua pendakwah...

Anda adalah `Problem Solver` bukannya Pencetus Masalah di atas muka bumi ini..

Apabila kita melihat suasana dan budaya berpakaian sekarang ini, kita pun mungkin pening kepala.. Kita pening kepala melihat gelagat masyarakat berpakaian ... Ada yang bertudung labuh.. Suami pulak berseluar pendek membasuh kereta pada waktu Maghrib.. Ada pulak berjubah labuh dan berserban meleret.. tapi isteri di rumah hanya berkemban sekerat dada sahaja sambil menyidai kain basuhan di ampaian di luar rumah tanpa segan silu.. Ada yang berbaju kurung.. bersopan santun.. pekerja yang berdedikasi.. tapi kepalanya masih.. orang Utara kata .. `dogiang`.. tanpa menutup kepala .. rambut masih terurai panjang..tidak menutup aurat...

Ada yang bertudung elok semasa bekerja ... semasa di sekolah... semasa mengajar... semasa berada di pejabat... tapi tidak bertudung.. tidak menutup aurat di waktu-waktu lain... Bila bercuti sahaja.. atau melancong .. atau berjalan-jalan.. makan angin.. tudung ke mana.. aurat ke mana...

Ada juga yang bertudung.. mungkin dia rasa dah menutup aurat.. dia rasa dah ok kot bila aku dah bertudung... tapi berbaju lengan pendek.. seluar ketat dan singkat... berbaju sendat.. nampak ketiak.. ada yang berbulu dan ada yang tak... Bila tunduk ke hadapan .. nampak seluar dalam ... Ape cite ni.. kenapa jadi macam ni... Menutup auratkah macam ni.. Kepala aje tutup...Yang lain buka sana buka sini... ``Log lag`` sungguh ..Orang Penang kata..

Ada juga berlaku di kalangan masyarakat hari ini .. yang bapanya atau ibunya tak menutup aurat dengan sempurna tapi anak-anak mereka menutup aurat dengan sempurna kerana belajar di sekolah agama... Bapa masih dengan seluar sekerat lutut rangginya.. Ibu dengan penampilan pakain ala `Rihanna` atau `Mariah Carrey` yang amat menjolok mata.. Yang bapa tu buat don`t know aje.. apabila si ibu berpakaian menjolok mata.. kadang-kadang tu si bapa lagi seronok.. lagi terangkat.. bila pakaian si ibu boleh menarik perhatian jantan-jantan lain.. Sebenarnya si bapa itu adalah bapa yang dayus kerana membenarkan isteri `bertelanjang` di khalayak ramai..

Sekarang ini timbul pulak trend berpakain atau fesyen bertudung ... tapi apabila diteliti betul-betul... ia tidak memenuhi ciri-ciri menutup aurat di sisi agama Islam.. Apa tidaknya... Ini adalah kerana.. walaupun bertudung tetapi ia tidak menutup dada seseorang wanita tersebut.. Ada juga yang bertudung nipis yang menampak baju dalam atau `coli` pemakainya.. Ada juga yang warna pakainnya terlalu atau terlampau `over` sehingga boleh menarik perhatian lelaki `jahat`.. Ada juga yang bertudung elok tetapi pakaian baju atau kain atau juga seluar mereka terlalu ketat sehingga menampakkan susuk tubuh badan mereka ... orang Utara kata .. nampak `seketoi-seketoi`...

Ada juga masyarakat kita berpakaian mengikut `function-function` atau aktiviti-aktiviti yang tertentu... Bila ada majlis di hotel-hotel.. tak pakai tudung.. tak menutup aurat... mungkin depa rasa `outdated`.. Bila ada kematian.. waktu ziarah jenazah...ooo bukan main.. bertudung litup... Bila mengerjakan Umrah atau haji... Alhamdulillah.. mengalahkan Ustazah dan Mua`llimah... Bila melawat Amerika dan Eropah.. Masya Allah pakaian macam `haram jadah`..

Terjadi juga di kalangan ahli masyarakat kita.. yang berpakain mengikut perasaan pada ketika nak berpakaian... maksudnya masa nak pakai baju tu.. barulah berfikir nak menutup aurat atau pun tidak.. ikut suka aku pada masa tu.. Kalau aku rasa nak pakai tudung.. tutup aurat.. aku pakai.. kalau aku rasa aku nak pakai seluar pendek.. aku pakai..Kalau aku rasa nak berbaju kurung aku pakai... Kalau aku nak bertelanjang masa tidur.. aku pun tak pakai apa... Orang macam ni... bagi saya ..eloknya.. korek lubang masuk dalam lubang tu kambuih sendiri.. Orang `jenis` macam ni.. orang yang tidak mempunyai `tuhan` dalam hidup dia.. Tidak mempunyai matlamat hidup dan tidak mengetahui tujuan sesuatu kehidupan itu... Ikut `dan` dia saja..

Oleh itu... mesej yang saya nak lontarkan kepada anda semua ialah... adakah betul `` apa yang dikatakan dalam pepatah bahasa Inggeris `` Your dress is your address``??? Ungkapan ini boleh membawa maksud sebarang pakaian yang kita tampilkan pada hakikatnya adalah menunjukkan kefahaman kita yang sebenar mengenai Islam dan juga imej diri kita yang sebenar.. Jawapannya betul.. selagi kita hidup di atas muka bumi ini.. kita tak dapat lari dari fitrah kejadian diri kita sendiri yang mahu tampil anggun, cantik dan bergaya selari dengan Islam... ISLAM ITU CANTIK..

Sekian ... Wassalam...

Saturday, February 21, 2009

Ke Permatang sudah... Ke Kuala pun sudah.. Sekarang Jom kita daki 2 Bukit pulak!!!!

Salam Sejahtera... Pendakwah budiman...

Kita melihat selepas berlaku..apa yang dipanggil sebagai `political tsunami` pada general election bulan Mac tahun lalu.. Bee End terutamanya UMNO bertindak seperti `seorang Jantan yang gila talaq`.. Tak tentu arah gelagat mereka terutamanya pemimpin UMNO di setiap negeri yang diperintah oleh Pakatan Rakyat.. Macam cicak terputus ekornya atau orang Utara kata ..depa ni `gelabah biaawak`..

Biasanya mereka ni duduk di atas.. memegang `position` yang tinggi dalam kerajaan atau mana-mana GLC dalam setiap negeri.. duit banyak.. project juta-juta... Bila kalah saja dalam pilihanraya..yang depa sendiri pun tak percaya.. depa jadi tak tentu arah dah.. pusing kanan tak kena .. pusing kiri tak kena.. buat kot tu tak kena.. buat kot ni tak kena.. serba tak kena...

Di celah-celah tu .. ada pulak `by election Permatang Pauh`.. Puak-puak Bee End melalui UMNO pulun bukan main nak bagi menang di pilihanraya kecil Permatang Pauh.. macam-macam isu depa jaja di tepi jalan dalam pilihanraya ni.. isu liwat Anwarlah.. Romlang Porigilah.. isu rasuah seks 2 adun PKR Peraklah.. yang dah masuk UMNO tu.. isu Wan Azizah tak buat kerjalah.. isu perkaumanlah..Pendek kata macam-macam isu yang depa main.. Tapi Alhamdulillah Pakatan Rakyat menang.. Anawar menang .. dengan tambahan majoriti berbanding sebelum tu.. Tak terkata apa-apa puak-puak UMNO lepas tu..

Selepas tu ..ditakdirkan Allah swt.. berlaku pulak `by election` di Kuala Terengganu... UMNO menang semasa `general election` dengan majoriti 600 lebih.. Abang Mat kita kalah mungkin gara-gara tok nenek kebayan tu...Kita lawan.. Calon PAS YB Abdul Wahid Endut dipilih setelah melalui saringan yang begitu terperinci oleh pimpinan PAS... Depa main isu macam-macam jugak.. Media Massa perdana terus menerus menggunakan peluang keemasan untuk menghentam PR dan cuba mengkucar-kacirkan perpaduan dalam PR... Depa main isu pembangunan..isu hudud yang akhirnya menjadi duri dalam daging kepada UMNO... PAS menang dan merampas kerusi Kuala Terengganu daripada UMNO dengan majoriti yang amat bergaya...2600 lebih.. Alhamdulillah...Syukur kepada Allah...

Tapi puak-puak UMNO masih tidak boleh menerima keputusan rakyat terutamanya rakyat di Permatang Pauh dan Kuala Terengganu yang jelas menolak mereka melalui jalan halal.. Mereka mencuba melalui jalan haram pulak.. Seperti mana yang kita faham.. bagi mereka-mereka ini.. halal-haram sama saja.. tiada apa-apa pada mereka... Mangkaq betoi depa ni... Akhirnya 2 wakil rakyat PKR dan satu DAP dari Jelapang yang sakit polio tu.. terjun ke dalam lubang biawak sama seperti mereka ... Maka jadilah.. macam yang telah terjadi sekarang ini di Perak.. Terlalu banyak krisis perlembagaan yang membabitkan undang-undang negara timbul selepas 2 kapten menerajui Perak sehingga berita ini ditulis .. masih macam tu jugaklah keadaan di Perak .. amat memalukan.. main jalan belakang pulak... haram tau jalan belakang tu...

Walau bagaimanapun... Allah SWT Maha Adil dan Bijaksana.... Berlakulah kekosongan kerusi di Bukit Gantang, Perak kerana perginya kawan seperjuanganku YB Roslan Shahrum ke Rahmatullah dan kerusi Bukit Selambau yang terletak bersempadan dengan rumah mak mertuaku akibat itu YB V Alumugam sudah litak jiwatan pada 9 Februari yang lalu... dikatakan tak tahan dengan ugutan dsbnya... Apa pasai YB.. jadi ini macam.. Apa pun.. I respect sama you.. sebab you resign and you pass back to rakyat to decide.. banyak gentlemanlah you... Bukan macam itu 3 olang dari Behlang.. Changkat Jiling.. and Jilapang.. Itu dia olang penakut punya olang... Sudah resign ..then tarik balik...

Baru tak sampai setahun selepas pilihanraya umum bulan Mac tahun lepas... dah 4 pilihanraya kecil dah.. dan akan diadakan dalam masa yang terdekat ini... Berjuta wang rakyat yang sepatutnya digunakan untuk pembangunan dihabiskan oleh UMNO dalam pilihanraya kecil ini..

Ke Permatang Pauh pun sudah... Alhamdulillah kita menang... Ke Kuala Terengganu pun sudah... Alhamdulillah kita menang... Insya Allah... Sekarang kita pejuang-pejuang akan mendaki 2 bukit pulak.. Bukit Gantang dan Bukit Selambau...

Insya Allah kita akan menang... Allah bersama dengan kita yang ikhlas berjuang keranaNYA... Islam akan menang... Kerajaan Kedah akan kekal.. Rakyat Perak akan menghukum kerajaan haram Perak sekarang ini.... Pulun Kedah Pulun.. Kejor Yob Kejor... sampai UMNO penat...

Wassalam....

Thursday, February 19, 2009

`DIVIDE AND RULE` PERANGAI PENJAJAH!!

Assalamu`alaikum..... Pendakwah sekelian....

Pengalaman seminggu lebih berada di Bilad Al Sham...Bumi Anbiya`.. termasuk berada di Mesir dalam rangka lawatan misi kemanusiaan penduduk Ghazzah banyak memberi tunjuk ajar berguna dan pengajaran terbaik untuk diri saya untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT......

Saya dan ahli rombongan yang lain seramai 22 orang termasuk 9 ahli Parlimen Malaysia telah tiba di Syiria daripada Mesir... Kami tiba pada waktu malam.. Hujan gerimis pada malam tu.. Cuaca teramat sejuk.. kadang-kadang tak tahan juga rasanya ... bibir saya kering tapi Alhamdulillah beberapa kali pengalaman berada di negara sejuk sebelum ini.. saya sentiasa membawa bekalan ubatan dan suppliment yang mencukupi untuk tempah seminggu lebih tu... Vitamin C... Multi Vitamin.. dan banyak lagi yang lain... memang saya tak pernah tinggal.. mesti saya bawa bila berada di luar negeri termasuk juga semasa mengerjakan Umrah dan Haji...

Saya ingin menyentuh mengenai negara-negara yang yang dikenali Bilad Al Sham... sebenarnya Bilad Al Sham ini pernah disebut oleh nabi Muhammad SAw dalam banyak hadith... Nabi sendiri pernah berdoa kepada Allah SWT supaya memberkati negi Sham ini.. Antaranya Ibn Umar anak kepada Saidina Umar Al Khattab pernah mendengar Nabi SAW berdoa.....

اللهم باركلنا فى شامنا... اللهم با ركانا فى يماننا...

`` Ya Allah Ya Tuhanku berkatilah negara Sham dan negara Yaman```

Ini menunjukkan bahawa betapa pentingnya negara Sham dalam kehidupan manusia sekarang ini.. Dipendekkan cerita... sebenarnya banyak keistimewaan negara Sham kepada kita semua dan dunia Islam amnya...

  1. Nabi SAW pernah beberapa kali bersama dengan Khadijah dan Abu Talib, bapa saudaranya menjejak kaki ke negara Sham untuk berniaga sebelum dilantik menjadi Utusan Allah SWT..
  2. Terdapat riwayat yang mengatakan bahawa Imam mahdi akan muncul di akhir zaman nanti di negara Sham..
  3. Banyak maqam anbiya` yang terdapat di negara Sham seperti maqam nabi Syuaib... nabi Yusha`...
  4. banyak kesan sejarah sebagai bukti Allah pernah mengazab umat yang engkar kepada rasul mereka.. seperti Laut Mati.. kesan daripada Allah membalikkan bumi kaum nabi Lut kerana mengamalkan homoseksual dan lesbian...
  5. Yang teramat penting ialah di atas bumi Sham ini ada negara Palestin yang menjadi pencetus obor Jihad Umat Islam seluruh dunia....
  6. Terdapat Masjid Al Aqsa..tempat nabi SAW mi`raj ke langit dalam peristiwa Isra` dan Mi`raj... masjid ke 3 suci dalam Islam...

Negara Sham pada zaman dahulu adalah satu negeri sahaja ..Tetapi melalui beberapa siri penjajahan negara Sham ini terpecah juga kepada beberapa negara.. iaitu.. Palestin... Syria... Lubnan.. dan Jordan.. Alhamdulillah baru-baru ini kami sempat melawat 3 daripada 4 negara Bilad AlSham... Palestin , kami tak dibenarkan masuk walaupun kami mendapat sokongan secara bertulis daripada kedutaan Malaysia di Mesir.. haprak punya Hosni Mubarak... Tak dak hati perut langsung kat rakyat Ghazzah yang bersempadan dengan Mesir... Kita nak pi tolong pun tak mau bukak pintu sempadan... Mangkok Hayun betoi...

Walaupun begitu ketika berada di Jordan.. ketika melawat maqam nabi Yusha` yang bersempadan dengan Sungai Jordan.. kami boleh melihat dari jauh Masjid Al Aqsa yang berada di Tebing Barat ..salah satu kawasan Palestin yang kini cuba dijajah oleh Israel Laknatullah selain daripada Bandar Ghazzah yang baru sahaja melalui siri serangan Israel selama 22 hari....

Jadi 4 negara ini iaitu, Palestin.. Syria.. Lubnan.. Jordan yang suatu ketika dulu adalah satu negara kini terpecah kepada 4 negara.. antaranya adalah kerana penjajah yang melaksanakan konsep `divide and rule`.. pecah..pecah..pecah perintah..perintah..perintah... Jordan sendiri yang tak pernah wujud sebelum ini dalam peta dunia ..diwujudkan selepas kemerdekaan .. Sebab itulah Jordan tidak mempunyai Presiden seperti negara negara lain dalam bumi Sham .. Jordan mempunyai Raja.. atau King sebagai ketua negara...

`DIVIDE AND RULE` ini memang perangai penjajah.. British.. Italy.. Perancis.. Amerika Syarikat..Sepanyol adalah penjajah tersohor dunia mengikut sejarah... Mereka takluk.. perintah.. buat kacau bilau.. masukkan undang-undang mereka semasa memerintah ..dan selepas negara yang dijajah itu diberi kemerdekaan oleh mereka .. undang-undang mereka masih berkekalan sehingga ke hari ini termasuk di Malaysia.. kita masih mengguna pakai Undang-undang British dalam pemerintahan negara kita... PATANI di selatan Thai menjadi mangsa penjajah keparat kerana terpaksa menjadi sebahagian daripada Thailand sedangkan PATANI asalnya adalah negara Melayu Islam yang merdeka...

Dalam perjalanan balik ke Malaysia ..ketika transit di Mumbai, India.. kedengaran hiruk pikuk Perak cuba dirampas kuasa oleh Bee End.. Tengok-tengok..sebaik sahaja menjejak kaki di Penang.. sebelah petang Khamis.. berlakulah apa yang dikatakan penabalan MB baru...

Bermulanya kisah rampasan kuasa adalah daripada 2 exco PKR yang tak gheti buat kerja tu.. sentiasa memberi masalah kepada DS Ir Nizar.. dah lah ada kes rasuah seks.. dok tak dok sanggup bersekongkol dengan Bee End.. penjajah versi moden di Malaysia ini.. Bee End sanggup memecah belahkan kerajaan rakyat yang mendapat mandat daripada rakyat dalam pilihanraya lalu, dengan mengambil dua wakil rakyat yang masih didakwa di atas kesalahan rasuah..

Mereka pecahkan dan porak porandakan kesatuan kerajaan Pakatan Rakyat dengan sogokan dsbnya.. Desparate sungguh Bee End ni.. Apa la sanggup buat macam tu.. Orang Penang kata `merampas Perak melalui cara `DAH` atau `sepak kaki` dari belakang.. Bee End memang penjajah.. sanggup menjadi penjajah atau pemerintah haram Perak melalui pecah-pecah perintah-perintah... Amat memalukan..

Oleh itu apabila kita memahami bahawa Bee End itu berperangai seperti penjajah kerana mewarisi sifat penjajah iaitu `divide and rule`... maka jangan dekati Bee End ..kerana dikhuatiri otak dan fikiran kita sendiri akan dipecah-pecah dan dikawal untuk menyokong mereka membabi buta... Bantulah Islam.. Insya Allah kita semua selamat.. Aslim Taslam..

FULL TIME PENDAKWAH.. PART TIME LAWYER...???

Salam perjuangan.. Pendakwah yang dikasihi...

Kalau anda perasan.. pada `heading` blog saya ini.. tertera perkataan Orang Masjid Kontemporari.. Anda adalah `Problem Solver`.. Anda adalah Pendakwah.. Ia bertujuan untuk mengingatkan diri saya terutamanya .. yang serba kekurangan ini.. dan pada masa yang sama untuk mengingat pelawat-pelawat.. bahawa kita semua ini adalah pendakwah yang berperanan sebagai problem solver iaitu penyelesai masalah Ummah.. Begitu juga dalam setiap permulaan tulisan saya atau artikel saya, saya akan menyebut perkataan `Pendakwah` seperti dalam tulisan ini saya menulis perkataan `pendakwah yang dikasihi`..

Kita menanggung satu amanah dan kewajipan yang begitu besar di atas muka bumi ini.. Apa jua `title` yang ada pada kita sekarang ini sepatutnya ia dike`dua`kan dan ia menjadi pelengkap sahaja kepada jawatan utama kita .. Peguam ka... Engineer ka.. Manager ka... Consultant ka.. CEO ka.. General Manger ka.. Doktor ka.. Pegawai ka.. Apa pun title atau jawatan atau pangkat yang ada pada kita, ia tidak melupakan kita jawatan `utama` kita di atas muka bumi ini iaitu `pendakwah`...

Apabila kita menyingkapi latar belakang pendokong-pendokong gerakan Islam dunia atau pendakwah-pendakwah tersohor dunia samada yang masih hidup mahu pun yang telah syahid, terdapat ramai yang berjawatan tinggi dalam kerajaan dan mempunyai `title` atau jawatan yang mulia di dalam masyarakat seperti Kadi Hassan Al Hudaibi pernah menjadi hakim di Mesir... Abdul Qadir Audah, seorang hakim yang digantung mati kerana mempertahankan Islam.. As Syahid Dr Abdul Aziz Rantisi , sang doktor pembawa obor jihad di Tebing Barat dan Bandar Ghazzah .. Dr Abbas Madani digelar Singa Islam Algeria kerana dakwahnya yang hebat di bumi Algeria sehingga FIS diharamkan... Dr Abdullah Nasih Ulwan seorang tokoh ilmuwan Haraki yang bersifat murabbi yang pernah dipenjara beberapa kali di Mesir dan juga di Syria...dan tak lupa juga As Syahid Syed Qutb seorang sasterawan yang mati di tali gantung kerana kehebatan dakwahnya dan tulisannya...

Ini menunjukkan kepada kita .. bagaimana mereka-mereka ini sanggup melakukan apa sahaja di atas nama `dakwah ilallah`.. Ini membuktikan kepada kita , jawatan utama mereka adalah `pendakwah` `murabbi` `pembimbing` `naqib` dan `title` yang ada pada mereka samada hakim, peguam, doktor, sasterawan menyusur selepas itu dan seterusnya melengkapkan diri mereka sebagai pendakwah yang berkaliber dan cukup-cukup hebat.. Mereka-mereka ini bergerak dan bergiat sepenuh masa sebagai pendakwah...

Itulah yang menjadi harapan kita semua supaya kita sama-sama menyedarkan manusia dan kawan-kawan kita betapa pentingnya kita bereperanan sungguh-sungguh sebagai pendakwah..

Sebagai pendakwah... kita mestilah memahami apa itu dakwah...
Sebagai pendakwah... kita mestilah sentiasa merasai kita sedang ditarbiyah..
Sebagai pendakwah... kita mestilah menuntut ilmu..
Sebagai pendakwah... kita mestilah memahami marhalah-marhalah dakwah..
Sebagai pendakwah... kita mestilah memahami keutamaan dakwah...
Sebagai pendakwah... kita mestilah mengetahui apa itu Fiqh Ad Dakwah...
Sebagai pendakwah... kita mestilah berada dalam Jemaah Islam...
Sebagai pendakwah... kita mestilah menjadi Al Quran sahabat karib kita...
Sebagai pendakwah... kita mestilah sentiasa mentela`ah kitab-kitab haraki..
Sebagai pendakwah.. kita mestilah prihati masalah dunia antarabangsa dan dunia Islam..
Sebagai pendakwah... kita mestilah sentiasa berwaspada....

Oleh itu ... apa yang kita lakukan setiap detik adalah `dakwah`.. saya dan anda adalah pendakwah.... Jangan lupa ye.. kalau lupa.. ziarahlah blog saya...

Wassalam...

Wednesday, February 18, 2009

ISTIQAMAH IMAN DAN ISTIQAMAH AMALAN... NOT TO GIVE UP...

Salam Sejahtera... Pendakwah Yang Di hormati..

Kalau kita melihat diri kita sendiri atau menilai prestasi amalan kita dengan tujuan untuk muhasabah diri.... Adakah kita boleh memberi komitmen 100% dan mempunyai daya juang yang tinggi yakni mempunyai iltizam dan istiqamah yang jitu kepada iman dan amalan kita dalam mengharungi kehidupan dunia ini yang serba tak menentu ini...

Sengaja saya membangkitkan isu ISTIQAMAH ini kerana kita sendiri dapat merasai... kadang-kadang kita bersemangat dalam melakukan satu-satu amalan... kadang-kadang tu tak terasa apa-apa pun dalam hati atau diri kita semasa kita meninggal satu-satu amalan atau pekerjaan yang sentiasa kita lakukan... Bila kita semangat kita buat.. bila tak semangat kita tak buat.. bila rajin kita solat tahajud tiap-tiap malam.. bila tak rajin ..bukan sahaja tak solat tahajud.. solat subuh pun ..orang kata.. subuh gajah.. pukul 8.00 pagi..

Sebab apa jadi macam tu... kadang-kadang ok .. kadang-kadang tak ok...kejap budak baik kejap budak tak baik.. kejap orang masjid kejap kaki disko... kejap solat penuh lima waktu ..berjemaah tak tinggal.. kejap tak nampak batang hidung langsung kat masjid.. sekali sekala nampak kat masjid berserban berjubah meleret.. tengok-tengok jumpa kat pasar malam berseluar pendek.. Sekejap kita rasa Iman kita memuncak tingginya.. kadang-kadang tu kita rasa sendiri iman kita down.. kadang-kadang tu kita jadi `give up` dan sampai satu tahap kita jadi `frustrated`...

Pikiaq punya pikiaq .. orang Utara kata.. agak-agak sebab apa ye... bagi saya tak lain tak bukan berpunca daripada hati dan iman kita juga... kalau hati dan iman kita ok.. beres semuanya.. sentiasa diberi `charge` dan diberi `nafas baru`... Insya Allah daripada hati dan kekuatan iman dalam diri kita ini.. ia akan menterjemah amalan yang istiqamah dan berterusan dan pada masa yang sama juga kekuatan iman kita juga senantiasa digilap...

Maksudnya.. kalau kita nak istiqamah dalam melakukan amalan soleh kepada Allah... kita kena buat spot check iman kita setiap hari... Seterusnya kalau kita nak istiqamah dalam merealisasikan keimanan kita yang jitu kepada Allah.. kita kena semak sejauh mana kita memahami konsep keimanan kita kepada Allah... sejauh mana pergantungan kita kepada Allah... Sejauh mana kita memahami makna SYAHADATAIN yang merupakan pintu masuk ke dalam satu cara hidup yang bernama ISLAM.... Sejauh mana kita memahami maksud SYAHADAH TAUHID dan SYAHADAH RISALAH.....

Sekurang-kurangnya apa yang saya nak kita semua berfikir ialah jangan kita melakukan sesuatu amalan hanya kerana semangat atau faktor luaran semata-mata... Insya Allah amalan kita akan konsisten atau BERTERUSAN kalau kita mempunyai `aqidah yang betul-betul mantap kepada Allah..

So jangan putus asa.. Proses ini.. proses yang berterusan....Menuntut ilmu `Aqidah..Jangan ditinggalkan...

Wassalam...

Tuesday, February 17, 2009

AI.. SE..MAN.. PILIHANRAYA KECIL DI 3 BUKIT ???

Salam perjuangan... Pendakwah yang dihormati...

I just recieved a telephone call a few minutes ago from Kuala Lumpur.. The caller, my good friend in University.. informs that the Bukit Lanjan seat in Selangor also vacate when its wakil rakyat .. YB Elizabeth Wong... dah tak tahan dengan desakan daripada musuh politiknya.. akhirnya menurut kawan saya tu... dia dah letak jawatan exco dan Adun pukul 11 tadi...

Ai ... se.. man .. Saya baru aje post artikel cerita pasal Yb Elizabeth... supaya dia bersabar menghadapi karenah politik kotor ni... kalaulah betul dia letak jawatan... alamatnya 3 bukitlah yang perlu kita semua daki... Bukit Gantang... Bukit Selambau... Bukit Lanjan.... Mampuih... gila talaq sungguh BN ni.. Kita pun bukannya... orang Kedah kata... kebuloq sangat nak perintah negeri.. kita ni bukannya kelapaq sangat nak perintah negeri... kalau hampa nak ... ambiklah balik... tapi kena lawan dulu... lawan tetap lawan.... dunia..dunia.. tak kesian ke .. kat sahabat2 kita kat Ghazzah tu....

Wassalam

Elizabeth Wong Nude Pictures.. Calon Ketua Pemuda UMNO nak jadi Hero...

Assalamua`laikum.. Pendakwah yang dihormati sekelian..
Beginilah keadaan politik Malaysia sekarang... Amat memualkan dan meloyakan tekak... Kerana kuasa yang amat terhad... sanggup melakukan apa saja.. Bagi siapa yang tak tahan dengan politik .. saya nasihatkan jangan terlibat.. Balik kampung.. duduk sorang-sorang .. tanam jagung lebih banyak faedahnya... Ada banyak lagi cara nak bagi sumbangan kepada masyarakat... bagi sesiapa yang dah terlibat dalam politik.... kena banyak bersabar dengan dugaan yang berlaku..
Biasalah.. kita berada dalam suasana unmatured political environment yang mengakibatkan sebahagian rakyat melihat politik ini cukup-cukup huduh dan hanya mementingkan kekuasaan bukannya betul-betul untuk memajukan negara dan rakyat...
Betul ke .... ada orang kata....
  • KERANA POLITIK.... MANUSIA MENJADI HIPOKRIT...
  • KERANA POLITIK.... MANUSIA SUKA BERBOHONG DENGAN ALASAN SEBAGAI HELAH UNTUK MENDAPAT KEDUDUKAN...
  • KERANA POLITIK... MANUSIA MENJADI RAKUS..
  • KERANA POLITIK.... MANUSIA BERUBAH SIKAP...
  • KERANA POLITIK... MANUSIA HILANG MATLAMAT HIDUP...
  • KERANA POLITIK... MANUSIA BERPUAK-PUAK...
  • KERANA POLITIK... MANUSIA BERBUNUHAN ANTARA SATU SAMA LAIN...
  • KERANA POLITIK... MANUSIA LUPA DARATAN....
  • KERANA POLITIK... MANUSIA HILANG KAWALAN DIRI...
  • KERANA POLITIK... MANUSIA HILANG KAWAN-KAWAN...
  • KERANA POLITIK... AGAMAWAN DIPERMAINKAN...
  • KERANA POLITIK... LIDAH BERBELIT-BELIT...
  • KERANA POLITIK... SANGGUP MENABUR FITNAH DI JALANAN...
  • KERANA POLITIK... SANGGUP MENGAIBKAN KAWAN SENDIRI...
  • KERANA POLITIK... SANGGUP MENJILAT LUDAH SENDIRI...
  • KERANA POLITIK... TAKUT KEPADA BAYANG-BAYANG SENDIRI...
  • KERANA POLITIK... TAKUT ANGKAT TELEFON SENDIRI...
  • KERANA POLITIK... KAWAN MAKAN KAWAN...
  • KERANA POLITIK... SENTIASA BERPRASANGKA NEGATIF KEPADA KAWAN...
  • KERANA POLITIK... SAUDARA MARA MENJADI MUSUH..
  • KERANA POLITIK... ISLAM DIHINA DAN DIPIJAK-PIJAK...
  • KERANA POLITIK... ISU `AQIDAH DIPERMAINKAN...
  • KERANA POLITIK... ORANG JADI GILA TALAQ...
  • KERANA POLITIK... ORANG JADI MAYAU DAN SASAU...

Inilah yang dikatakan `DIRTY POLITIC` ,,,???? Bagi saya politik tak salah .. cuma jangan terlampau over politiking sehingga manusia jadi lemas perut dan rimas dengan suasana sebegini.... Cuma yang pasti lagi realiti adalah perangai dan sikap politicianlah menyebabkan politik menjadi kotor.....

So.. To... Yb Eli... Lu jangan letak jawatan.. lu buat kilija macam biasa la.. biarlah itu MB lama dengan dia punya celita.. Dia mau lawan No 1 punya Pemuda.. He tries to become hero...

Wassalam....

Tuesday, February 10, 2009

Bila terima panggilan jihad.. beginilah keadaannya...



Salam perjuangan.. du`at yang dihormati.. saya menimba banyak pengalaman dan pengajaran semasa misi lawatan saya beserta pimpinan dan MP PAS ke Mesir dan Bilad Al Sham baru-baru ini..
Lihatlah gambar ini.. Insya Allah .. ada manfaatnya ...

Friday, February 06, 2009

FROM BERTAM TO GHAZZAH… LE TOUR TO BILAD ALSHAM…

Selamat bertemu kembali.... Maaf dah lama menghilang diri... Sebenarnya saya berada di luar negeri.. program padat.. susah nak menulis... bersama misi kemanusiaan Ghazzah... Ikutilah catatan ringkas sepanjang perjalanan saya .. Gambar dan photo kami ahli rombongan akan di`posted` selepas ini.. Jangan kemana-mana......



FROM BERTAM TO GHAZZAH… LE TOUR TO BILAD ALSHAM…
28 JAN – 4 FEB 2009, 8 DAYS 4 STATES 5 BUDGET HOTELS 2 NIGHT FLIES

1st day ..28th Jan.. Wednesday

Bertolak dari Bertam ke KLIA …. 7 orang wakil yang terpilih daripada Penang..
Bersama kami RM 150,000.00.. sumbangan yang diterima daripada pelbagai pihak .. amanah yang perlu disempurnakan...
Di KLIA ... jumpa ahli rombongan yang lain termasuk 9 MP .. semua 22 ahli rombongan yang turut serta ...
Nawaitu .. road to Ghazzah... bukannya nak melawat atau ziarah tempat2 bersejarah...

2nd day.. 29th Jan.. Thursday

1. Tiba di Cairo... disambut oleh students Malaysia di Mesir.. menginap di Europa Hotel .. Solat Subuh..
2. Breakfast ... Malaysian Hall.. Jumpa wakil Muslim Care yang baru balik dari Ghazzah … ada gambar2 pesakit yang ditunjukkan kepada kami…
3. Bergerak ke Kedutaan Malaysia .. jumpa Datuk Zainal Abidin , duta .. dapatkan surat sokongan untuk memasuki Ghazzah daripada Duta ..
4. Bergerak ke Al `Arisy yang merupakan Bandar yang terletak kira-kira 40 km daripada sempadan Rafah – Ghazzah ..
5. Merentasi terusan Suez .. antara yang tersibuk di dunia… kawasan pertanian..
6. Melawat hospital Al `Arisy.. diberi layanan seperti menteri…melawat pesakit dari Palestin…
7. Menginap di hotel Syahin di Al `Arisy .. terlalu sejuk ..

3r day.. 30th Jan.. Friday

Solat Subuh berjemaah.. Tazkirah Subuh oleh Presiden..
Check out .. pagi.. berjumpa dengan group Cikgu Azmi dan Ustaz Ghani Shamsudin… jumpa juga Mujahidin dari Indonesia..
Breakfast.. tokmaniah.. beli sendiri..
Bergerak ke Rafah.. sempadan.. tunggu lebih kurang 1-2 jam.. tapi tak dibenarkan masuk walaupun ada surat.. Pihak Berkuasa Mesir yang menghalang masuk.. kurang kerjasama.. Stranded..
Jumpa dan nampak lori2 yang tersadai di sempadan Rafah.. Van ambulan juga terpaksa melalui security check yang ketat...
Mesir tak iktiraf kemenangan Hamas..
Berjumpa dengan wartawan Jepun...
Ambil keputusan.. balik ke Cairo.. tak puas hati tak boleh masuk ke Ghazzah.. kawasan ni pun kena gegaran bom Israel.. dikelilingi kawasan pertanian..
Otw.. singgah makan .. jumpa rakyat Palestin yg kini menginap di Afrika Selatan.. bagi maklumat hospital di Cairo yg terdapat rakyat Palestin.. 3 hospital..
Sampai di hotel.. petang..
Malam.. dinner.. pertemuan ..ceramah umum di hadapan ribuan students malaysia di Hayyul `Asyir.. Jumpa Shazwan..
Jumpa students Penang..
Lost Night in Cairo...

4th day.. 31st Jan.. Saturday

Pagi .. breakfast..
Kami berpecah 2 group.. satu group berjumpa dengan pimpinan IM Mesir dan kami pergi melawat hospital..
Melawat hospital Ma`had An Nasr.. diberi layanan seperti menteri.. melawat dan memberi bantuan kepada pesakit kanak2 dan yang cedera teruk.. rujuk gambar..
Kami menghabiskan RM 8000.00 kepada pesakit di sini...
Jumpa penulis buku mengenai kanak2 yang syahid...
Kami dibawa melawat rumah Perlis.. lunch..
Kemudian ke Airport Cairo..
Menunggu ketibaan group satu lagi..
Fly to Damascus Syiria…
Tiba di Airport Syiria… lama tunggu di airport.. tak boleh lepas2..
Dibawa ke hotel ...letih..
Tiba di hotel Omar Al Khayyam... tak sempat dinner.. tidog..

5th day.. 1st Feb.. Sunday

Pagi.. breakfast.. sembang dengan Dr Dzul..
Berbincang nak ke Beirut, Lebanon... Kejap boleh pi..kejap tak boleh pi.. berbeza pandangan... Kami mmng nak pi.. niat mau betul...
Jumpa wakil Hizbullah yang dibawa oleh Haji Rabi`... Dia bawa ke Beirut
Kami grup Penang tertinggal bas yang bawa satu lagi grup nak pi ziarah Damsyiq..
Kami dapat pergi ke Beirut... Alhamdulillah..
Kami hanya menuruti perintah .. kami pun tak tau p nak buat apa...
Perjalanan dari Damsyiq ke Beirut mengambil masa +- 5 jam termasuk berurusan di sempadan yang mengambil masa yang panjang...
Melalui kawasan pergunungan dan diliputi salji.. cakap berasap..
Berhenti di tepi jalan ... main salji.. peghak buih..
Suasana hujan dalam perjalanan ke Beirut... singgah makan.. tukag duit.. lapag..
Sampai di Beirut.. tunggu arahan seterusnya.. tak tau nak buat apa...tunggu tepi jalan..
Check in Beirut Apartment Hotel.... Kawasan Dhohiyah.. kawasan Palestin dam Hizbullah...
Grup 1 berjumpa dengan pimpinan IM di Beirut dan kami pergi keluar makan malam ..
Makan malam di kawasan Hizbullah.. Dhohiyah Janubiah... Sabra Syatila...
Menyerahkan duit sumbangan orang ramai kepada Dr Hatta MP Kuala Krai.. kutipan berjumlah keseluruhannya hampir RM 0.5 million...
Berkelahi dgn Tok Arab .. Us Mujahid...
Tidur.. jumpa Us Zulkifli Asy`ari…

6th day.. 2nd February.. Monday

Solat malam… fardiah…
Solat Subuh.. bergerak ke masjid berhampiran tempat penginapan.. masjid Syiah... jumpa Dr Dzul.. balik solat di Apartment kami...
Tazkirah jihad daripada Dr Dzul.. menakjubkan...
Check out hotel pagi... breakfast..
Panggilan jihad.. 3+1 wakil dipilih....
Alasan menolak... Simen keras.. tak dapat cuti.. tak dapat izin isteri.. nak jaga pejabat.. lari niat dah..
Berhimpun di Tajammu`.. berjumpa dengan pimpinan Jihad Islami...
Singgah di kedai makan... makan dengan presiden..
Balik ke Tajammu`... hantar wakil (mujahidin) ke Ghazzah..
Berpisah dengan bakal Syuhadaa`...
Keluar dari Tajammu`.. dengan menaiki van... tak tahu ke mana...
Rupanya ke pejabat ... berjumpa dengan wakil(duta) Hamas di Beirut, Lubnan.. Sheikh Usamah El Hamdani....
Pertemuan yang penuh bermakna bagi kami yang lemah ini....menerima kata2 semangat daripadanya...
Kemudian bergerak terus balik ke Damsyiq, Syiria....
Tiba di hotel Omar alKhaiyyam... pakaian berselerak.. batu Karbala`...semua tak mengaku....
Kerana mata biru... mata hijau... mata kelabu... kawanku terlepas makan nasi mandi....
Kerana isteri tersayang .. kami ditegur kerana shopping untuk isteri..
Bergerak ke `Amman, Jordan... meninggalkan Syiria dengan seribu kenangan....
Di sempadan Jordan-Syiria...
Kami tiba di Arena hotel, `Amman, Jordan...Cari berus gigi... gosok dengan jari.. cari kedai tak jumpa....

7th day... 3rd February... Tuesday

Morning in Jordan...Breakfast...
Breakfast ... berjumpa dengan imam masjid Al Aqsa... penyokong Rafah rupanya...
Berpecah 2 grup ... Grup MP berjumpa dengan pimpinan IM Jordan... Grup kami pula pergi ziarah pusing Jordan......
Melawat maqam nabi Yusha`.. kubur panjang.. dulu tubuh manusia tinggi ke....
Melihat sempadan Jordan Palestin... Sungai Jordan...
Melihat Masjidil Aqsa dari jauh... aku termenung... divide and rule ini kerja musuh Islam....
Ziarah masjid tapi tak solat... kenape ye....
Ziarah maqam Nabi Syu`aib...
Pohon Tin.. Pohon Zaitun... disebut dalam Al Quran...
Perjalanan ke laut Mati... kawasan pertanian yang luas... pokok pisang..
2 ½ kilometer ke Palestin......
No camera here... Do not stop here...
Laut Mati… Tanda azab Allah yang maha dahsyat…
Terapung di laut Mati... Dah mai jauh ..tak kan tak berenang kut...
Singgah shopping barangan Jordan... mahalnye.. wang dinar..nilainya melebihi Euro... hebatnya....
Lawatan terakhir .. gua Ashabul Kahfi... tanda kekuasaan Allah...
Di airport Jordan ... dan ke pakai baju tu....

Egypt Air....


8th day... 4th February.. Wednesday


Penerbangan 13 jam yang maha menjemukan.. toilet jammed bukannya traffic jammed...
Peristiwa di Mumbai, India... DUN Perak bubar...
Tiba di KLIA airport....
Alhamdulillah selamat sampai di Bertam... pukul 5.00 pagi....
Tunggu tulisan dan pengalaman menarik saya bersama pimpinan selepas ini.... Tungguuuuuuu..
Wassalam