PERSEKITARAN POLITIK `GHAIRU SOLEHAH` MENYERLAHKAN MINDA KOLOT PEMERINTAH MALAYSIA

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG
lu pikir la sendiri...

NAK CEPAT.. KLIK ARTIKEL DI BAWAH

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..
Program anjuran Urusan Ulamak PAS Kawasan Kepala Batas bertujuan untuk menyemarakkan suasana mahabbah dan ukhuwwah di kalangan ahli jamaah Islam...stiap Jumaat minggu ke 4.. sama2lah kita semua memberi sumbangan...

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH
Jommmmmmmmmmmm join usrah..

APE CITE NI

APE CITE NI
Hati yang tenang dan tenteram dipenuhi dengan amalan zikir ilallah yang berterusan..

Friday, November 14, 2008

`POLITICIAN` TAK BERPERANAN SEBAGAI PENDAKWAH?

Assalamu`alaikum... pendakwah sekelian..

Kita perlu memahami siapakah yang dikenali sebagi `Politician` atau ahli politik? Dari segi undang-undang ahli politik mestilah menganggotai mana mana parti politik. Jadi saya anda dan mereka yang menganggotai dan menjadi ahli parti politik adalah `politician`.

Politik dalam bahasa arab bermaksud siasah dan ahli politik boleh dipanggil ahli siasah. Siasah comes from the root word `sa sa` `ya su su` `siasah` yang boleh membawa maksud mengurus atau pengurusan. Jadi, ahli politik Islam adalah mereka yang sentiasa `mengurus` hidup ini atau pun dunia ini dengan Islam.

senyum ahli politik adalah dakwah

Persoalannya sekarang ini benarkah politician sekarang ini tidak berperanan sebagai pendakwah. Ini adalah satu penilaian semula. Muhasabah. Mari kita menilai diri kita masing-masing.

Politician adalah Pendakwah
Ada ahli politik suka berbohong, bukannya berbohong sikit-sikit tapi bohong hidup-hidup, rakyat pada pandangan mereka boleh dijualbeli dengan harga sekupang dua kupang sahaja. Ada yang tidak menepati janji, bercakap belit lebih daripada `loyar` lagi, bersikap kasar dan keras.

Ahli Politik dan Tutur Kata


Kerana mulut badan binasa. Terlajak perahu boleh berundur, tetapi terlajak kata buruk akibatnya. Cakap tak serupa bikin. Ungkapan-ungkapan sebegini sentiasa bermain dalam fikiran masyarakat. Daripada lidah tak bertulang ini, kita nak masyarakat memahami Islam dan beramal dengan Islam, tetapi tanpa disedari oleh kita sendiri , hasil daripada ucapan kita sendiri, masyarakat menjadi lebih terkeliru dan jauh daripada ajaran Islam. Sikap menokok tambah dalam ucapan kita, berbohong, tidak tepat dalam menghurai satu satu isu, hentam semborono, kata mengata di kalangan ahli politik Islam juga berlaku.
Adakah semua ini ciri-ciri pendakwah ? Mereka ini mungkin pendakwah atau mereka cuba menjadi pendakwah tetapi pada masa yang sama tiada penerusan program tarbiah dalam diri mereka.
Ahli Politik Dan Amalan Harian


Suka bersembahyang lambat, tidak suka sembahyang berjemaah, amat jarang berjemaah di masjid atau surau, tidak bermasyarakat dengan penduduk setempat, tidak ada masa berusrah atau berbincang dengan isteri dan anak-anak, tidak mengerjakan sembahyang subuh berjemaah di masjid atau di surau atau dengan keluarga, tidak membaca Al Quran setiap hari, tidak berusaha menghafal Al Quran dan Hadith Rasulullah SAW, Al Quran tidak sentiasa bersamanya, tidak bermuamalah dengan jiran, tidak suka bersedekah atau menderma, suka berkira-kira dengan amalan, tidak ada masa untuk terus menuntut ilmu, tidak pernah berpuasa sunat, tidak bangun menunaikan sembahyang tahajud di tengah malam, qiyamullail tidak ada dalam kamus hidupnya dan banyak lagi amalan-amalan Ruhiah yang tidak menjadi rutin kehidupan dan aktiviti harian atau mingguan kepada seseorang pendakwah.

Ahli Politik Dan Tingkahlaku


Bersikap kasar, bengis, sombong, takabbur, ego, emosional, pemarah, tidak menepati masa, pengotor, tidak kemas, kenderaan tidak bersih, tidak senonoh, melawak berlebihan, batu api , mencaci, keadaan keluarga yang bermasalah, isteri dan anak-anak tidak memelihara a’urat , sentiasa berprasangka buruk, tidak tetap pendirian, suka mencipta masalah daripada menyelesai masalah, tidak ada perasaan kasih sayang, suka meninggi diri, individualistik (ananiah), suka memutuskan silaturrahim dan banyak lagi tingkah laku buruk yang telah dizahirkan oleh kita tanpa disedari, yang telah menyebabkan masyarakat menjadi jelek dan keliru dan seterusnya masyarakat tidak mempercayai langsung dakwah kita yang telah disampaikan kepada mereka.
Enough Is Enough. Cukuplah setakat itu. Marilah sama-sama kita menggariskan satu garisan merah kepada tingkah laku buruk kita yang terdahulu. Marilah sama-sama kita melakukan perubahan atau reformasi ke atas tingkahlaku kita ini dan seterusnya menjadikan ia sebagai satu dakwah yang paling berkesan iaitu dakwah bil hal.
Benar atau pun tidak benar, sebagai ahli politik kita telah berperanan sebagai pendakwah, ia bergantung sepenuhnya kepada diri kita masing-masing. tepuk dada tanyalah iman.

Wassalam..


No comments: