PERSEKITARAN POLITIK `GHAIRU SOLEHAH` MENYERLAHKAN MINDA KOLOT PEMERINTAH MALAYSIA

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG
lu pikir la sendiri...

NAK CEPAT.. KLIK ARTIKEL DI BAWAH

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..
Program anjuran Urusan Ulamak PAS Kawasan Kepala Batas bertujuan untuk menyemarakkan suasana mahabbah dan ukhuwwah di kalangan ahli jamaah Islam...stiap Jumaat minggu ke 4.. sama2lah kita semua memberi sumbangan...

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH
Jommmmmmmmmmmm join usrah..

APE CITE NI

APE CITE NI
Hati yang tenang dan tenteram dipenuhi dengan amalan zikir ilallah yang berterusan..

Friday, November 21, 2008

KEDAH SEJAHTERA ADALAH DARIPADA HATI YANG SEJAHTERA

Salam perjuangan ... pendakwah sekelian..


Sekarang ini dan saat ini , saya berada di Alor Setar, Kedah darul Aman. Saya baru sahaja melalui sebatang jalan di tengah-tengah bandaraya Alor Setar, di sebuah bangunan kerajaan saya terlihat, terpampang perkataan KEDAH SEJAHTERA. Ia merupakan motto kerajaan negeri Kedah yang baru menggantikan KEDAH GEMILANG di era BN dulu. Alhamdulillah, sejuk rasa di hati ni. Rasa tenang, tenteram dan damai sekiranya kita semua memahami perkataan sejahtera dalam erti kata sebenar.


Du`at sekelian, sekarang ini kerajaan Kedah dikatakan berhadapan dengan berbagai-bagai dugaan dalam pelbagai bentuk dan cara. Mula-mula isu balak, kemudian isu sogokan dan pemberian rasuah kepada wakil rakyat PR , disusuli pula dengan isu air, isu kuota 50% kepada Bumiputera untuk pembangunan tanah simpanan Melayu, isu wakil rakyat DAP ugut nak keluar dari PR, isu lawatan MB semasa perayaan Deepavali, isu piket peniaga pasar malam di Simpang Kuala, isu ladang ternakan babi di Bukit Selambau dan mungkin banyak lagi isu yang saya rasa boleh `melemaskan` kerajaan PR Kedah ini. Ianya menjadi bertambah rumit dan serius apabila perkara ini diputar belitkan dan disensasi oleh media perdana negara kita.


Akhirnya tidak ada cara lain untuk mengadu dan membawa masalah-masalah ini selain mengadu kepada Allah `Azzawajalla. PAS Kedah menganjurkan munajat dan solat hajat perdana di Kompleks PAS Kedah baru-baru ini. Ya Allah Yang Maha Perkasa... Selamatkanlah kerajaan yang dipilih oleh rakyat dengan bantuan engkau Ya Allah... Berilah kekuatan kepada pimpinan negeri kami untuk melaksanakan tanggungjawab dan amanah besar ini Ya Allah.... Jauhilah negeri kami ini daripada hasutan dan mainan tangan-tangan kotor yang sentiasa iri hati kepada perjuangan menegakkan kalimah Engkau Ya Allah di atas muka bumi ini.. Aminnn..


Kita semua perlu memahami bahawa perjalanan kita dalam merealisasikan Islam dalam kehidupan ini mempunyai halangan-halangan tertentu. Masyarakat buta agama antara yang menjadi penghalan utama. Memanglah. Ia adalah sunnatullah. Ia memerlukan masa yang agak panjang. Tidak perlu kelam kabut dan gopoh dalam tindak tanduk kita sebagai pendokong jamaah Islam . Pimpinan terpaksa melihat daripada banyak sudut dalam melaksanakan tanggungjawab besar ini. Untuk mengekalkan kemenangan adalah lebih susah daripada mencari kemenangan.


Di sini saya cadangkan beberapa tindakan yang boleh kita laksanakan mengikut kapasiti masing-masing...
  • Kepada pendokong PAS, jangan cipta masalah kepada pentadbiran negeri dengan memperbesarkan perkara-perkara yang remeh dan `petty` dan jangan mempercayai berita-berita yang tidak pasti kesahihannya. Jangan bergantung kepada `syakhsiah` atau `individu` tertentu. Individu tertentu boleh datang dan pergi bila-bila masa sahaja. Yang pentingnya, kemenangan PR ini dan pemerintahan yang diterajui oleh PAS di Kedah ini perlu dipertahankan dan sentiasa diperbaiki dari masa ke semasa melalui sikap `tanasuh` dan `tasamuh`. Pimpinan dan ahli perlu compliment each other.


  • Kepada ahli parti PR yang lain... gunakan saluran yang betul untuk menegur dan berbincanglah dengan pimpinan sekiranya terdapat rungutan daripada rakyat terhadap satu satu polisi baru.


  • Kepada ahli, pendokong, penyokong BN dan UMNO serta player kepada `unmatured government media`... teruslah menggunakan media untuk mendapat habuan duniawi kamu dengan memporak porandakan kerajaan yang sah... nescaya kamu semua akan hancusssssss.... satu hari nanti. Kamu semu akan dimalukan oleh Allah hasil tindakan kamu semua.


  • Kepada `non Muslim` ... Jangan risau dan bimbang .. Sejarah telah membuktikan Islam, Muslim dan kerajaan Islam tidak boleh menzalimi dan bertindak di luar batasan undang-undang. Islam for All. Jangan kamu terjerat dengan mainan politik sempit BN dan UMNO.


  • Anda sebagai pendakwah perlu memiliki dan merasai hanya dengan `hati yang sejahtera` sahajalah yang menempatkan kita dalam syurga Allah `Azzawajalla. Kita mesti berperanan dalam memberi mesej yang sebenar kepada mad`uwin kita. Not to involve in controvesial issues and statements.

Sekian... Wassalam....

No comments: