PERSEKITARAN POLITIK `GHAIRU SOLEHAH` MENYERLAHKAN MINDA KOLOT PEMERINTAH MALAYSIA

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG
lu pikir la sendiri...

NAK CEPAT.. KLIK ARTIKEL DI BAWAH

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..
Program anjuran Urusan Ulamak PAS Kawasan Kepala Batas bertujuan untuk menyemarakkan suasana mahabbah dan ukhuwwah di kalangan ahli jamaah Islam...stiap Jumaat minggu ke 4.. sama2lah kita semua memberi sumbangan...

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH
Jommmmmmmmmmmm join usrah..

APE CITE NI

APE CITE NI
Hati yang tenang dan tenteram dipenuhi dengan amalan zikir ilallah yang berterusan..

Thursday, November 20, 2008

JAMAAH ISLAM X`KLUSIF MENGGUGURKAN PENDAKWAH

 • Assalamu`alaikum..... Du`at yang dihormati.
 • Kita semua amat memahami bahawa kerja-kerja dakwah perlu dilakukan dan dilaksanakan secara berjamaah atau secara jama`ie. Kita tak boleh buat secara sorang-sorang kerana kita akan mudah diterkam oleh musuh-musuh Islam yang sentiasa berkelakuan seperti serigala. Sesuatu jamaah (sekurang2nya kita memahami jemaah itu bermaksud satu kumpulan yang lebih daripada 2 orang) dikatakan sebuah jemaah Islam pula, apabila ia mendasari perjuangannya dan perlaksanaan aktiviti dakwahnya kepada Islam dan Mardhatillah. Bukannya sebab-sebab yang lain. Ia juga perlulah mempunyai ciri-ciri sebagai sebuah Jamaah Islam yang digariskan oleh `Alim `Ulamak haraki terdahulu dan sekarang ini yang saya reserve untuk memperincikannya dalam artikel ini, mungkin dalam artikel lain selepas ini, Insya Allah.
 • Dalam waqi` Malaysia pada hari ini, kita tak boleh nafikan bahawa wujudnya banyak Jamaah Islam dengan berbagai nama dan beraneka cara atau strategi dakwah mengikut gaya dan approach yang tersendiri. Cuma diharapkan tidak ada `sigung menyigung` di antara satu sama lain kerana ia memberi kesan negatif kepada Ummah.
 • Ahli-ahli Jamaah Islam amat memahami peranan mereka sebagai pendakwah daripada mereka yang tidak terlibat dalam mana-mana Jamaah Islam. Mereka berkeyakinan bahawa penglibatan dalam Jamaah Islam adalah satu kewajipan dalam menuju matlamat yang agung iaitu Mardhatillah.
 • Kadang-kadang, mereka begitu semangat, komited dan sentiasa istiqamah dalam apa jua aktiviti Jamaah. Kesemuanya adalah kerana Allah `Azzawajalla, kerana Islam, kerana wala` dan ta`at kepada pimpinan, kerana kasih kepada Ummah, kerana bertujuan untuk memperbaiki diri, kerana untuk memahamkan diri sendiri dan Ummah mengenai Islam, untuk mempertingkatkan amalan dan ibadah Islam setiap hari dan banyak lagi alasan-alasan lain yang menyebabkan mereka begitu komited kepada Islam dan Jamaah yang mereka anggotai.
 • Ada dua tonggak penting dalam kehidupan berjamaah ini.
1) Ahli
2) Pimpinan
 • Apa yang saya nak sentuh dalam artikel ini ialah terdapat ahli yang terlalu mengharapkan sesuatu yang menguntungkannya di Akhirat kelak kepada pimpinannya dalam kerja buat Islam ini dan begitu juga pimpinan pula amat mengharapkan kepada ahlinya untuk melakukan yang terbaik untuk Islam dan Ummah. Apabila masing-masing mengharapkan sesuatu yang terbaik di antara satu sama lain, akhirnya dipendekkan cerita terkeluar perkataan daripada mulut ahli-ahli bahawa JAMAAH INI TERLALU EKSKLUSIF UNTUK AKU memberi khidmat untuk Islam.
 • Maka berlakulah ahli yang bersembunyi, tak nak menonjol diri, menyorok, melarikan diri daripada jawatan, malas, tak ada mood nak buat kerja, tak nak pergi usrah dan lain-lain program tarbiyah yang telah diaturkan, tidak wala` atau ta`at kepada pimpinan dsbnya. Di pihak pimpinan pula terus mengatakan bahawa ahli seperti ini adalah ahli yang bermasalah yang tidak melalui sistem tarbiyah dengan betul dan mereka seperti ini tidak perlu berada dalam jamaah. Sedangkan di pihak ahli mengatakan pula tidak wujud jamaah tanpa ahli. Sesuatu Jamaah perlu compliment each other, saling `perlu memerlukan` di antara satu sama lain.
 • We are not perfect. Pimpinan bukannya maksum. Ahli bukannya betul kesemuanya. Pimpinan dan ahli perlu menjaga kredibiliti jamaah. Pimpinan dan ahli perlu ingat mengingati dan tegur menegur sentiasa. Pimpinan dan ahli tidak boleh bersikap `ajalah (gopoh) dan merajuk dalam kerja dakwah di atas muka bumi ini. Apa-apa pun mad`uwin perlu diutamakan.
 • INGAT !!! BEGINILAH BUDAYA BERJAMAAH ... JANGAN PUTUS ASA... JANGAN LUPA... ANDA ADALAH PENDAKWAH ... JANGANLAH ANDA GUGUR DI ATAS JALAN DAKWAH INI ... DAN JANGANLAH ANDA SEBAGAI PENDAKWAH MENGGUGURKAN PENDAKWAH LAIN UNTUK BERADA DI ATAS JALAN DAKWAH INI.
 • Ikhlas dariku.....

No comments: