PERSEKITARAN POLITIK `GHAIRU SOLEHAH` MENYERLAHKAN MINDA KOLOT PEMERINTAH MALAYSIA

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG

BEZA PAKATAN RAKYAT DAN BARISAN NASIONAL SEMASA MEMERINTAH PULAU PINANG
lu pikir la sendiri...

NAK CEPAT.. KLIK ARTIKEL DI BAWAH

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..

PROGRAM I`TIKAF DAN QIAMULLAIL DI MASJID AT TAQWA.. PADA 26 HB MAC 2010 NI.. JANGAN LUPA..
Program anjuran Urusan Ulamak PAS Kawasan Kepala Batas bertujuan untuk menyemarakkan suasana mahabbah dan ukhuwwah di kalangan ahli jamaah Islam...stiap Jumaat minggu ke 4.. sama2lah kita semua memberi sumbangan...

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH

SETIAP AHLI PAS PERLU MENJADI AHLI USRAH
Jommmmmmmmmmmm join usrah..

APE CITE NI

APE CITE NI
Hati yang tenang dan tenteram dipenuhi dengan amalan zikir ilallah yang berterusan..

Friday, October 24, 2008

Orang Masjid Kontemporari pembuka bicara --- Ahlan Wa Sahlan

Assalamua`laikum... Hayatilah kata-kata muqaddimah di bawah ini sebaga salam perkenalan dari saya
`PRA BICARA` PEGUAM

Alhamdulillah syukur setinggi-tingginya kepada Allah SWT serta selawat dan salam kepada junjungan besar Nabi Muhammad SAW dan keluarganya. Dengan `qudrah` dan `iradah ` Allah SWT serta taufik dan kekuatan yang diberikan olehNya, maka saya telah berjaya menulis dan menyusun buku ini untuk tatapan masyarakat. Topik-topik yang di`bicarakan` dalam buku ini adalah banyak berkisar mengenai dakwah, kehidupan dan permasalahan yang berlaku dalam masyarakat. Sebahagiannya telah terbit dalam bentuk `newsletter` atas nama `suara ulamak`. Ia disusun atas kesedaran untuk memastikan seluruh individu Muslim beramal dan bekerja untuk Islam.

Urusan dakwah adalah tanggungjawab semua. Gelaran `khaira ummah` kepada kita merupakan satu `appreciation` atau penghargaan yang tinggi daripada Allah SWT. Ia perlu diterjemah dalam bentuk amali dan `kerja amal` iaitu dakwah dan tarbiyah diri. Urusan dakwah bukan hak eksklusif orang-orang atau badan-badan NGO tertentu. Semua orang adalah pendakwah. Anda yang sedang membaca catatan ini juga adalah pendakwah (berhenti sekejap... betul ke ni... aku ni pendakwah). Anda adalah orang masjid walaupun anda belum lagi ke masjid, kerana satu hari nanti anda pasti ke masjid mungkin sebagai `imam` yang terbujur kaku. Percayalah. Orang masjid mesti menjadikan masjid dan keluarga yang dibina sebagai medan dakwah yang berkesan.

`Orang Masjid` kontemporari, nama buku ini. Bukan bermaksud untuk orang masjid sahaja atau orang-orang tertentu sahaja boleh memiliki buku ini. Bukan. Ia hanya tajuk buku ini sahaja. Orang masjid ada di mana-mana. Orang masjid bukan berada di masjid sahaja. Mungkin berada di disko, pub, konsert-konsert dengan tujuan untuk berdakwah. Orang masjid berada di bangunan parlimen dan Dewan Undangan Negeri. Orang masjid boleh berbicara mengenai undang-undang sivil dan Islam. Orang masjid boleh berbicara mengenai pertanian. Orang masjid mengambil berat urusan akhirat dan menjadi dunia ini sebagai laluan sementara sahaja. Mungkin juga gelaran orang masjid ini datang daripada orang yang tiada istilah masjid dalam kamus hidupnya. Anda seorang remaja, anda orang masjid. Anda ustaz dan ustazah, anda orang masjid. Anda guru dan pensyarah, anda adalah orang masjid. Anda pengurus dan pentadbir, anda orang masjid. Anda businessman dan businesswoman, anda orang masjid. Anda politician, anda juga orang masjid. Anda pak tani, anda orang masjid juga.


Siapa pun dia, orang masjid tetap hamba Allah. Orang masjid, aqidahnya bukan hanya cukup-cukup makan sahaja. Orang masjid mengambil peduli mengenai Ummah. Orang masjid bukan sahaja menjadi makmum tetapi bersedia menjadi imam bila-bila masa dan mungkin bersama anak isteri di rumah. Orang masjid bukan sentiasa berbicara nak mendirikan masjid lagi dan lagi dan lagi sehingga cukup kuota, tetapi menjaga betul betul `yang sedia ada` dan membina satu keluarga yang mempunyai ciri-ciri `mawaddah wa rahmah`. Orang masjid bersolat sunat bukan sahaja di masjid tetapi juga di rumah. Orang masjid sentiasa membaca doa makthurat, bertahlil, bertasbih, bertahmid kerana Allah. Orang masjid perlu berdakwah . Orang masjid perlu mengetahui Sirah Nabi. Orang masjid perlu mengetahui pengalaman gerakan Islam seluruh dunia. Orang masjid perlu sentiasa memperbaiki diri. Orang masjid perlu sentiasa menasihati dan ditegur. Tidak ada istilah `merajuk` dalam diri orang masjid. Orang masjid perlu sensitif dengan suasana persekitaran. Orang masjid perlu mengambil berat urusan dunia Islam . Apa yang berlaku di Palestin, Kemboja, Afghanistan, Iraq, Mindanao dan lain-lain tempat, orang masjid perlu prihatin. Orang masjid perlu faham Islam dalam erti kata yang sebenar dan merealisasikan Islam dalam kehidupan seharian.

Orang masjid bukannya meletakkan sebelah kaki sahaja untuk akhirat. Sebelah lagi digunakan untuk tujuan keduniaan yang `bergelomiang` dengan maksiat. Bukan begitu. Orang masjid juga perlu faham kesan berdakwah secara `sorang-sorang` dan `ramai-ramai`. Orang masjid bukannya `cakap tak serupa bikin` atau `kata tak dikota`. Orang masjid menggunakan ilmu yang diterima untuk beramal dan menyampaikan kepada rakan-rakan sekeliling. Orang masjid mesti berakhlak mulia. Orang masjid dilarang bercerita `hal ehwal dalam kelambu` kepada kawan-kawan di belakang isteri. Orang masjid tak boleh `main-main` dengan ayat Allah dan hukum hakam Islam. Orang masjid, jangan sekali ber`puak-puak`. Orang masjid tidak boleh menjadikan masjid sebagai tempat persinggahan untuk `berak` dan `kencing` sahaja dan jarang sekali bersolat dhuha. Orang masjid tak boleh melawak lebih-lebih atau orang utara kata `ke `law law`` yang boleh menjejaskan aqidah dan amalan seharian. Orang masjid mesti berusaha meninggalkan sifat-sifat mazmumah atau keji yang ada dalam diri. Orang masjid perlu menerima pandangan orang lain dan bersedia memberi pandangan. Orang masjid tak boleh takut atau `sereyau` kepada sesiapa atau manusia lain dalam menjalankan kerja amal ini. Orang masjid hendaklah sentiasa berprasangka baik. Orang masjid mestilah berulang-alik ke masjid walaupun masjid itu berwarna merah ke.. hijau ke... biru ke... biji `ghemia` ke... kelabu ke... Apa ada pada warna, wahai orang masjid. Orang masjid kena terima pandangan ulamak dulu dan ulamak le ni. Oleh itu, orang masjid mesti baik dan berusaha menjadi baik dan menyuruh orang lain menjadi baik. Orang masjid adalah orang yang soleh wal musleh.

Jadi... wahai orang masjid ... bacalah buku ini seperti mana anda membaca buku novel. Hayati betul-betul apa yang tersurat dan tersirat dalam buku ini. Barulah faham. Saya menulis dan menyusun artikel dalam buku ini sebagai muhasabah untuk diri saya yang banyak kelemahan dan kekurangan. Walau bagaimanapun, kalau kita terlampau meraikan kekurangan kita, sampai bila kita nak memperbaiki diri. Jom sama-sama kita bermuhasabah atau menilai kembali prestasi ilmu, amal dan akhlak seharian kita.

Aku menulis bukan main-main….
Aku menulis bukan suka-suka….
Aku menulis bukan kerana nama...
Aku menulis kerana dakwah...
Aku menulis untuk menjinakkan hatiku...
Aku menulis mengenai persekitaran..
Aku menulis mengenai masyarakat...
Aku menulis kerana aku sebahagian daripada masyarakat...
Aku menulis kerana nak menjaga keluargaku...
Aku menulis buku yang mungkin banyak kesilapan dan kelemahan...
Aku menulis kerana Allah Yang Maha Besar...

Terima kasih kepada isteriku, Ainon Ariffin..
anak-anakku, Muhammad Suhail dan Nur Syifaa yang sentiasa membantu...
Tak lupa juga kepada Ustaz Zawawi Ali, Ustaz Rosli Othman,
Tn Hj Zaki Yuddin Abd Rahman, Abe Hasbullah Abu Hasan dan semua ahli Jemaah Qaryah Masjid Taman Bertam Indah, Bertam, Pulau Pinang yang sedia membantu secara langsung atau pun tidak langsung......

Beginilah... Apabila peguam berbicara.....
Bacalah dengan teliti, satu persatu tajuk dalam buku ini......
Bacalah seperti anda sedang berbicara dengan seseorang....
Ikutilah satu `perbicaraan dunia` sebelum `perbicaraan sebenar` di akhirat kelak...
Ikhlas dariku...

ROSIDI HUSSAIN
LLB (HONS) IIUM, DSLP IIUM
PEGUAMBELA DAN PEGUAMCARA MAHKAMAH TINGGI MALAYA

3 comments:

rosidi hussain said...

Insya allah orang masjid kontemporari akan terus bersuara

Kedahan said...

Appreciate that there is someone out there able to elaborate well on the so called "orang Masjid". Whom I personally believed has been streotyped as "Ahli Ibadah" ONLY...With the explaination and clarification given..this book will definately open lots of eyes..Kita mungkin tak realize that our role as muslim is to 'berdakwah' not only to non muslim but also to our own family...Congrat and continue writing !!!

Jalal boy said...

Salam pergenalan ustaz.. Saya jalalboy tertarik dengan cara penyebaran ustaz melalui alam maya. Saya juga menyampaikan dakwah melalui alam maya melalui laman Web http://jalalboy.blogspot.com/.. Harap jika ada salah silap dapat ustaz perbetulkan. http://jalalboy.blogspot.com/2012/01/salam-pergenalan.html